Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 26 juli 2008.

Economiezaterdag, 26 juli 2008

Transport wil zelfde EU-steun als visserij

Zoetermeer/Brussel - De trucksector eist van de Europese Commissie net zulke royale steun voor de dure diesel als de vissers hebben gekregen. Veel bedrijven zitten al in de problemen. De visserijsector kreeg vorige week in totaal ongeveer twee miljard euro EU-geld voor zuiniger motoren, beter vistuig en sloophulp wegens de hoge brandstofprijzen en schaarse vis.

Economiezaterdag, 26 juli 2008

Autobedrijf De Zeeuw wordt overgenomen

Leeuwarden - Autobedrijf De Zeeuw in Leeuwarden is overgenomen door branchegenoot Sutherland. Dat maakte de overnemende partij gisteren bekend. De overname zal 1 augustus zijn beslag krijgen. In totaal zijn er na de overname tachtig mensen werkzaam zijn bij Sutherland. De jaaromzet van het bedrijf komt op bijna vijftig miljoen euro.

Hoofdartikelzaterdag, 26 juli 2008

Veertig jaar Mammoetwet...

Komende week is het veertig jaar geleden dat de Mammoetwet is ingevoerd. ,,Dit is geen wet, maar een Mammoet.” Deze woorden moet het toenmalige antirevolutionaire Kamerlid Roosjen hebben gesproken toen minister Cals in november 1958 zijn wet op het voortgezet onderwijs, de WVO, presenteerde. Het was inderdaad een zeer omvangrijk wetsvoorstel. Voor het eerst werden alle vormen van onderwijs voor leerlingen van twaalf tot achttien jaar, alsmede het hoger beroepsonderwijs in één wet geregeld. Het parlement nam dan ook veel tijd voor de behandeling van de voorstellen. Pas in februari 1963 accepteerde het de Mammoetwet. Dat het nog tot augustus 1968 duurde voor de wet in alle scholen in werking trad had een zeer acceptabele reden. Een aantal scholen kreeg eerst de gelegenheid om de wet in de praktijk te toetsen en van de ervaringen van die experimenteerscholen werd veel geleerd. Zeer ten nadele van het onderwijs is bij latere vernieuwingen zo’n experimenteerperiode achterwege gelaten, zoals de Commissie Dijsselbloem onlangs nog constateerde.

Regiozaterdag, 26 juli 2008

Reizigers zijn niet tevreden over de ov-chip

Oosterwolde - De eerste proef met de ov-chipkaart in Fryslân wordt geslaagd genoemd, maar de reizigers zijn ontevreden. Dat staat in een evaluatie van adviesbureau AGV Movares in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Reizigers in Ooststellingwerf en Smallingerland zijn op veel punten minder tevreden dan toen de chipkaart nog niet was ingevoerd.

Regiozaterdag, 26 juli 2008

Hoofdrol voor Joure in SKS-finale

Sneek - Dirk Jan Reijenga, de jongste schipper in de SKS-vloot, speelde gisteren een hoofdrol in de finale. Hij verstootte niet alleen Ale Zwerver van Lemmer van de eerste plek, maar loefde op toen Sneek, Bolsward en Grou hem ter hoogte van het Starteiland wilden inhalen. Deze manoeuvre kostte Sneek het kampioenschap. Joure kon er niet mee zitten. Reijenga boekte zijn eerste SKS-zege.

Regiozaterdag, 26 juli 2008

Slapen waar het nog écht stil en écht donker is

Een kamer op de boerderij, een comfortabel plekje op een woonboot of een knusse zolder in een alledaagse woning. Bijzonder zijn ze allemaal, de tientallen Bêd en Brochjes die Fryslân rijk is. Het Friesch Dagblad gaat deze zomer op zoek naar het verhaal erachter. Vandaag: Lyklamastate in Nijemirdum.

Regiozaterdag, 26 juli 2008

Wat opvalt in Zuiderburen zijn de scheve borden

Leeuwarden - Wanneer kom je nu in Zuiderburen, als je er geen vrienden, familie of klanten hebt wonen? Ik ben er voor het laatst geweest toen het nog niet bestond en Hempens en Teerns nog twee dorpjes middenin een weids landschap waren. Leuk dus om uit het dit jaar uitgekomen boekje Leeuwarden. Natuurlijk! Wandelingen in en rond Leeuwarden uit twaalf wandelingen route 7 te kiezen. Zuiderburen en Hempens, afstand: acht kilometer.

Regiozaterdag, 26 juli 2008

‘Ik tocht fuortendaliks: dêr sit myn mantsje’

Ureterp - Hoewel ze 43 jaar in Drachten woonden, en nu alweer een paar jaar in Ureterp, hebben Klaas en Sjoukje Dijkstra-Hogeboom een hele omzwerving gemaakt. Zo woonden ze in Ooltgensplaat, in Maarssen, in Schoonhoven, in Burgum. Dan moeten ze wel al heel lang samen zijn.

Sportzaterdag, 26 juli 2008

Bram Brouwer: Doping werkt vooral tussen de oren

Mantgum - De heksenjacht op wielrenners en andere sporters die doping gebruiken is in volle gang. Aankomend sportpsycholoog Bram Brouwer (60) uit Mantgum heeft er zo zijn eigen kijk op. Hij vindt dat de werking van epo grotendeels berust op het placebo-effect. ,,Doping werkt vooral tussen de oren. Wielrenners en hun begeleiders denken dat het werkt en daarom werkt het.” De Mantgumer studeert binnenkort aan de Open Universiteit Nederland af als arbeids- en organisatiepsycholoog, met als specialisatie sportpsychologie. Zijn afstudeeronderzoek heet Doping en wielersport, een breder perspectief.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties