Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 26 augustus 2004.

Bijschriftdonderdag, 26 augustus 2004

Werkwoorden

Er was eens een jongen die pianoles kreeg.

Cultuurdonderdag, 26 augustus 2004

De Harmonie voelt zich thuis

De grootste huiskamer van Leeuwarden. Zo presenteert Stadsschouwburg De Harmonie zich het komende theaterseizoen aan haar publiek. Met een drie meter hoge koekoeksklok in de Foyer, een virtuele huiskamer op de website en een nieuwe, strakke huisstijl. Het is feest in de schouwburg, want het is alweer tien jaar geleden dat het theater zich vestigde in het nieuwe pand aan het Leeuwarder Ruiterskwartier. En dat betekent: ‘Tien jaar thuis!’.

Cultuurdonderdag, 26 augustus 2004

Heijermans knap fertolke

Fan it ferneamde realistyske drama Op hoop van zegen dat Herman Heijermans (1864-1924) yn 1900 skreau, binne al hiel wat toaniel- en filmferzjes makke. Woansdeitejűn waard dęr in ferzje oan tafoege: de Jorwerter iepenloftspulútfiering yn de Fryske oersetting fan Jan Schotanus mei lietteksten fan Baukje Wytsma en muzyk fan Peter Sijbenga en Sytze Pruiksma.

Economiedonderdag, 26 augustus 2004

Friese en Drentse kraanbedrijven samen

Leeuwarden – L. Kielstra Kraanverhuur en R. Lubbers Kraanbedrijf gaan samen verder. Beide bedrijven hopen daarmee hun dienstverlening te kunnen uitbreiden en verbeteren. De kraanverhuurbedrijven zijn gespecialiseerd in het verrichten van werkzaamheden in de olie- en gaswinning en in de woningbouw. Kielstra heeft vestigingen in Leeuwarden en Drachten, Lubbers in Emmen en Schoonebeek. Bij beide bedrijven werken veertig mensen. Door de samenvoeging gaan geen banen verloren.

Hoofdartikeldonderdag, 26 augustus 2004

Reputatie…

De Amerikaanse presidentskandidaat John Kerry heeft slechts vier maanden in Vietnam gediend. Maar tijdens de verkiezingscampagne heeft hij er inmiddels al langer over gesproken, zo wordt hem verweten.

Regiodonderdag, 26 augustus 2004

Aanhoudende regen teistert Friese boeren

Leeuwarden – Een steeds groter deel van de Friese akkerbouwers lijdt onder de extreme regenval van deze maand. Woensdagnacht vielen er opnieuw enkele centimeters water in heel noordelijk Fryslân. De NLTO maakt zich grote zorgen over de oogst van aardappels en vollegrondsgroenten. Het doorweekte land kan niet bereden worden. Inmiddels sterven vissen massaal door overstort van rioolwater.

Regiodonderdag, 26 augustus 2004

Uitverkoop IBF kon niet wachten

Heerenveen – Het Internationaal Bedrijvenpark Friesland (IBF) wordt een gewoon industrieterrein. Over een pijnlijk besluit dat al twee jaar in de lucht hing, zijn Gedeputeerde Staten en burgemeester en wethouders van Heerenveen het dan toch eindelijk eens geworden.

Regiodonderdag, 26 augustus 2004

Nieuwe studie waddenkunde aan academie

Leeuwarden – De nog op te richten Waddenacademie werkt aan het opzetten van een wetenschappelijke studie waddenkunde. Studenten biologie en ecologie zouden een module waddenkunde moeten kunnen volgen.

Regiodonderdag, 26 augustus 2004

13 Miljoen euro voor Vrijheidswijk

Leeuwarden – De gemeente Leeuwarden gaat de komende jaren ruim 13 miljoen euro investeren in de Vrijheidswijk. Dat maakte wethouder Sluiter woensdagmiddag bekend op een persconferentie.

Regiodonderdag, 26 augustus 2004

‘Meer ganzenzones nodig’

Leeuwarden – De provincie Fryslân zal niet 30.000, maar zeker 40.000 hectare grasland moeten aanwijzen voor de opvang van overwinterende ganzen (guozzen). Die stelling betrekt Vogelbescherming Nederland. Als het aantal gedooggebieden langs de Waddenkust niet wordt uitgebreid, blijft de akkerbouw kampen met vretende ganzen.Het ministerie van Landbouw streeft naar 80.000 hectare zogeheten foerageergebied in heel Nederland, waarvan 30.000 in Fryslân. In de gedoogzones worden etende ganzen met rust gelaten om te voorkomen dat ze zich elders te goed doen aan kostbare landbouwgewassen. Volgens de vogelbescherming is er landelijk echter bijna 150.000 hectare nodig. Fryslân zou relatief veel foerageergebied moeten aanwijzen, omdat hier de meeste ganzen overwinteren.

Regiodonderdag, 26 augustus 2004

Duizenden zeggen thuiszorg op na verhoging van eigen bijdrage

Den Haag/Leeuwarden - De verhoging van de eigen bijdrage voor de thuiszorg begin dit jaar, heeft tot ruim vijftienduizend volledige opzeggingen geleid. Dat is meer dan de tienduizend die directeur B. van de Dungen van de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg onlangs nog voorspelde.

Regiodonderdag, 26 augustus 2004

‘Motie Leeuwarden over kwesti-Eringa deugt niet’

Leeuwarden – De motie van de gemeenteraad van Leeuwarden waarin ambtenaren van de burgerlijke stand wordt verboden gewetensbezwaren te hebben, deugt juridisch niet. Bovendien is de motie een vorm van ideologische scherpslijperij die volledig misplaatst is in Nederland. Dat stelt jurist en filosoof prof. mr dr drs B. P. Vermeulen, specialist op het gebied van de gewetensvrijheid in het bestuursrecht.

Geloof & Kerkdonderdag, 26 augustus 2004

‘Ik voelde me nooit onveilig in Nepal’

Twijzelerheide – Maoďstische rebellen in Nepal ontvoerden deze week opnieuw een zendeling. Voormalig ontwikkelingswerker Jan Janssen, sinds twee maanden terug in Nederland en neergestreken in Twijzelerheide, kijkt er van op. ,,Als het een buitenlandse zendeling betreft is het opzienbarend nieuws. Wij hebben in de zes jaar dat we in Nepal zaten nooit aanleiding gehad om ons ongerust te maken. Tot nu toe waren eigenlijk alleen Nepalezen doelwit.’’

Geloof & Kerkdonderdag, 26 augustus 2004

Afrika’s waardigheid herstellen

Deze maand vond in Maleisië de vierjaarlijkse conferentie van de International Association for Mission Studies (IAMS) plaats. Tweehonderd zendingswetenschappers uit de hele wereld bezonnen zich op de agenda van zending voor de komende jaren. Drs Wout van Laar, algemeen secretaris van de Nederlandse Zendingsraad (NZR) geeft zijn impressies. Deel 2.

Geloof & Kerkdonderdag, 26 augustus 2004

Opknapbeurt voor kerk Westhem

Westhem – De twee nissen die dinsdag onder de vloer tevoorschijn zijn gekomen in de muren van de hervormde kerk van Westhem stellen de deskundigen voor een raadsel. ,,Dit hadden we nooit verwacht”, zegt bouwkundige Klaes Sytsma van de stichting Alde Fryske Tsjerken, de eigenaar van de kerk.

Geloof & Kerkdonderdag, 26 augustus 2004

Opnieuw meer studenten voor

Amersfoort – Meer dan 160 studenten hebben zich dit jaar ingeschreven voor het EH-Basisjaar aan de Evangelische Hogeschool te Amersfoort. Dat is een recordaantal, waarmee de groei van de afgelopen jaren doorzet, meldt de EH.

Weerdonderdag, 26 augustus 2004

Perioden met regen

Buien bepalen vandaag het weerbeeld en morgen krijgen we perioden met regen. Het kwik komt te liggen rond 18 graden, bij een matige tot harde wind uit het westen tot noordwesten. Vanavond en vannacht wordt het droog.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties