Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 26 september 2009.

Cultuurzaterdag, 26 september 2009

Brassband, fanfare en cabaret in Menaldum

Menaldum - Brassband Halleluja uit Menaldum en fanfare Euphonia uit Engwierum organiseren samen met cabaretier Ruurd Walinga een benefietconcert voor kinderen in Oeganda. Dit concert vindt op zondag 4 oktober plaats in de PKN-kerk van Menaldum. Het is het eerste optreden van Walinga met twee muziekkorpsen.

Economiezaterdag, 26 september 2009

Friese bedrijven opereren zeer zelfstandig

Rotterdam - Niet meer dan 1 procent van de Friese bedrijven is in handen van een buitenlands moederbedrijf. Daarmee is de Friese economie vrijwel onafhankelijk van het functioneren van buitenlandse bedrijven. Hetzelfde geldt voor Groningen en Drenthe. Dit blijkt uit onderzoek van Dun & Bradstreet, een bureau gespecialiseerd in financiële bedrijfsinformatie.

Economiezaterdag, 26 september 2009

Grote order voor IJB Groep uit Lemmer

Lemmer - De IJB Groep uit Lemmer, specialist in funderingen, heeft een order van twee miljoen euro binnengehaald in Kampen. Voor het nieuwe distributiecentrum van het Finse scheepsmotorenconcern Wärtsilä worden op dit moment aan de Zuiderzeehaven ruim 8.500 palen de grond in geslagen.

Economiezaterdag, 26 september 2009

Akkoord van G20 over aanpak bankbonussen

Pittsburgh - De leden van de G20, de groep van twintig belangrijkste economieën ter wereld, hebben gisteren in Pittsburgh een akkoord bereikt over de aanpak van bonussen in de financiële sector.

Hoofdartikelzaterdag, 26 september 2009

De geharnaste theologie...

De tijden van geloven binnen het harnas van theologie en kerk zijn voorbij. Binnen en buiten de kerken geloven mensen bij wijze van spreken wat ze willen. Er zijn in de meeste kerken nauwelijks meer beperkingen aan de vrijheid van mensen om te zeggen wat ze willen over wat hun geloof is. Als iemand maar ‘iets’ gelooft, lijkt dat al goed genoeg: de aandacht is verschoven van ‘het’ geloof naar ‘geloven’.

Regiozaterdag, 26 september 2009

Nynke Laverman snapt nut van praten over kanker

Franeker - Nynke Laverman (29) geeft morgenmiddag voor het Toon Hermans Huis een benefietconcert. ,,Hoe ouder, hoe verantwoordelijker je je voelt.”

Regiozaterdag, 26 september 2009

Een open school, vanaf het eerste begin

Drachten - ‘Ik en mijn muis, wij zullen de Here dienen’. Een sticker met die tekst begeleidde in de jaren negentig de introductie van internet op het Gomarus College in Drachten. Na vijftig jaar staat de gereformeerd-vrijgemaakte identiteit daar nog recht overeind. Maar open is de school vanaf het begin geweest.

Regiozaterdag, 26 september 2009

Varend museum promoot reddingswerk te water

Lemmer - Vroeger werden er mensen mee gered, tegenwoordig zijn het museumstukken: de historische reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Gisteren meerde het varend museum aan in Lemmer.

Regiozaterdag, 26 september 2009

Met baklava worden nieuwe inburgeraars verleid

Leeuwarden - ,,Goedemiddag, kent u misschien iemand die baat zou hebben bij een inburgeringscursus?” Wie het vloeiende Nederlands van Fersende Taner (22) hoort, en de vrijmoedigheid ziet waarmee hij de voorbijgangers op de markt op de Nieuwestad in Leeuwarden aanspreekt, denkt dat hij van kinds af aan in Nederland woont.

Regiozaterdag, 26 september 2009

Engelse goudschat vertelt ook Friese geschiedenis

Leeuwarden - De spectaculaire vondst van een Angelsaksische goud- en zilverschat in de Engelse Midlands heeft alles te maken met een bloeitijd in de Friese geschiedenis. ,,Er loopt een directe lijn tussen deze schat en Friese voorwerpen.”

Regiozaterdag, 26 september 2009

Gemeenten zien afname nieuwbouw

Leeuwarden - De meeste Friese gemeenten zullen dit jaar beduidend minder woningen bouwen dan voorgenomen. In totaal gaat het om enkele honderden woningen minder. Ook geplande woningen waarvoor wel een vergunning is afgegeven, komen er niet.

Regiozaterdag, 26 september 2009

Leraar krijgt weer meer te zeggen in klas

Leeuwarden - Leraren krijgen meer invloed op hoe ze les geven. Een voorstel van die strekking van minister Plasterk is door de ministerraad overgenomen. De leraar moet weer een belangrijke stem krijgen in de onderwijskundige aanpak en het kwaliteitsbeleid op school. Daarmee vervult het kabinet een lang gekoesterde wens van docenten.

Geloof & Kerkzaterdag, 26 september 2009

PKN onderzoekt of de kerk duurzaam belegt

Utrecht - Er komt volgend jaar maart een evaluatie van de duurzaamheid in het beleggingsbeleid van de Protestantse Kerk en de kerkelijke stichtingen. Daarbij wordt ook bekeken of de nota Duurzaamheid en beleggingen van de Protestantse Kerk in Nederland moet worden bijgesteld. Dat zegde het synodebestuur gisteren toe in reactie op vragen vanuit de kleine synode.

Geloof & Kerkzaterdag, 26 september 2009

Na jarenlange betrokkenheid bedankt voor kerk

Drachten - De Protestantse Kerk in Nederland verloor vorig jaar opnieuw tienduizenden leden. Wie zijn de mensen achter die cijfers? Een serie portretten van vertrekkers, maar ook van nieuwkomers binnen de PKN. Vandaag deel 5: Minze Postma (67) verliet teleurgesteld de kerk, raakte betrokken bij de Olterterperkring en werd later doopsgezind.

Geloof & Kerkzaterdag, 26 september 2009

‘Gemeentes moeten gaan kijken waar hun kracht ligt’

‘Kerk naar buiten’ heet het nieuwe project van het missionair werk van de Protestantse Kerk. Het bevat dertig modellen voor plaatselijke gemeenten om mensen in contact te brengen met het evangelie en de geloofsgemeenschap.

Sportzaterdag, 26 september 2009

Fries shorttrackduo op dreef in achtervolging

Seoul - De Nederlandse shorttrackformatie heeft tijdens de wereldbekerwedstrijden in Seoul goed gepresteerd. De Friese shorttracktoppers Daan Breeuwsma (21 jaar, Oldeboorn) en Sjinkie Knegt (20 jaar, Bantega) behoorden tot het team van vier dat in de kwartfinales in Zuid-Korea verrassend afrekende met Italië, Australië en het thuisland.

Sportzaterdag, 26 september 2009

Heerenveen klaar voor ‘examen’ bij Sparta

Heerenveen - Sc Heerenveen gaat morgen proberen om bij Sparta de eerste uitzege van het seizoen te behalen. De moeilijk scorende Friezen werkten woensdag aan hun zelfvertrouwen door SDC Putten met 0-7 te verslaan in de tweede ronde van de KNVB beker. De geschiedenis leert dat Heerenveen in Rotterdam een moeilijke middag tegemoet kan zien.

Sportzaterdag, 26 september 2009

Geen koppositie voor SC Cambuur

Leeuwarden – Cambuur heeft gisteren verzuimd de kop in de eerste divisie over te nemen van Go Ahead Eagles. De Leeuwarders hielden aan het thuistreffen met RBC slechts een punt over. De ploeg van Stanley Menzo speelde niet overtuigend en kreeg tegen RBC in de slotfase het deksel op de neus.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties