Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van maandag, 26 september 2011.

Cultuurmaandag, 26 september 2011

Menaldumers eerste op NK blazerssolisten

Berlicum - Reina Hibma (sopraansaxofoon) en Janny van Slooten (altsaxofoon) zijn zaterdag tijdens de NK Blazerssolisten en ensembles kampioen geworden in de tweede divisie. Met het voordragen van de compositie Duo Concertant (deel 1) van J.B. Singelée behaalde het tweetal, lid van fanfare Constantia uit Menaldum, 88,5 punten. Het NK is een nieuw initiatief georganiseerd door de Verenigde Nederlandse Muziekorganisaties. Er deden 24 solisten uit heel Nederland aan mee.

Economiemaandag, 26 september 2011

Voedsel wordt schaars in de komende 10 jaar

Utrecht/Washington - De komende tien jaar staat de wereld een periode van toenemende schaarste van grondstoffen voor voedsel te wachten. De voedselproductie kan de groeiende bevolking niet bijhouden en de prijzen van grondstoffen stijgen en schommelen sterk. Voedsel wordt dus schaars. Dat staat in een rapport van de Rabobank dat in Washington is gepresenteerd.

Hoofdartikelmaandag, 26 september 2011

De paus en de les voor de protestanten

Een deel van het pausbezoek aan Duitsland vond plaats op bijzondere, historische grond, en wel in Erfurt. Daar was de paus in de kerk van het Augustijner klooster voor een gezamenlijke dienst met de Duitse Evangelische Kirche in Deutschland, de zusterkerk van de PKN. Luther, de latere kerkhervormer, trad in dit klooster in. Het werk van Luther is precies de reden dat in de kerk van Erfurt een gemeenschappelijke dienst moest worden gehouden, in plaats van een dienst van de ene onverdeelde Rooms-Katholieke Kerk.

Regiomaandag, 26 september 2011

Wachtlijst voor schuldhulp

Leeuwarden - Mensen met schulden moeten vanaf volgend jaar langer wachten op hulp. Vanwege zware economische tijden komen steeds meer mensen in de problemen, maar door bezuinigingen is er minder geld om ze te helpen.

Regiomaandag, 26 september 2011

CDA wil meer leden bij de partij betrekken

Joure - Onder de Friese CDA-leden zijn veel vragen over hoe de partij vorm geeft aan de nieuwe partijkoers. Dat bleek zaterdag in Joure, waar de Friese afdeling van het CDA bijeenkwam voor het begin van het nieuwe politieke jaar.

Regiomaandag, 26 september 2011

Record obesitas-operaties

Leeuwarden - Het Centrum voor Obesitas in Leeuwarden heeft vandaag de vijfhonderdste patiënt geopereerd. Steeds meer mensen met ziekelijk overgewicht weten het centrum, dat onderdeel is van het MCL, te vinden. Vorig jaar werden er in totaal 430 mensen geopereerd. Het centrum verwacht voor 2011 uit te komen op 650 operaties.

Regiomaandag, 26 september 2011

Zwangerschapsbeurs over roze en zwarte wolken

Drachten - ,,De dames zijn zwanger, dus het gaat allemaal een beetje langzamer”, aldus de lady speaker bij de modeshow positiekleding. Na enig wachten verschijnen twee modellen op de catwalk in het midden van de Beurs Zwangerschap & Gezin om te laten zien dat positiekleding allang niet meer vormeloos en saai hoeft te zijn.

Regiomaandag, 26 september 2011

Op het Reaklif draait het om ‘keppeljen’

Warns - ,,Ik haw goed nijs. It komt goed mei it Frysk”, zette FNP-raadslid en oud-wethouder Gerben Gerbrandy zaterdag als eerste spreker de toon bij de jaarlijkse herdenking van de Slach by Warns in 1345. Gerbrandy, en na hem burgemeester Hayo Apotheker, gingen op het zonovergoten Reaklif in op het taalbeleid dat de gemeente Súdwest-Fryslân op poten zet.

Geloof & Kerkmaandag, 26 september 2011

Primeur Holwerd: in de huid kruipen van Anne Zernike

In Holwerd kroop Korneel Roosma-De Vries gistermiddag in de huid van Anne Zernike. Het was de premičre van haar toneelstuk over de eerste vrouwelijke predikant van Nederland.

Geloof & Kerkmaandag, 26 september 2011

Paus Benedictus stelt protestanten teleur

Nog voor hij in het vliegtuig stapte voor zijn eerste staatsbezoek aan Duitsland had paus Benedictus XVI nog zo gewaarschuwd: verwacht geen sensationele gebeurtenis.

Geloof & Kerkmaandag, 26 september 2011

Driekwart PKN-kerken aangesloten op ledenregistratie

Utrecht - Ruim 1430 van de zo’n 1800 plaatselijke gemeenten van de Protestantse Kerk zijn aangesloten op het nieuwe Ledenregistratie Systeem (LRP). In totaal telt het systeem nu 8200 gebruikers, meldde het bestuur van de dienstenorganisatie vorige week. 1500 gemeenten hebben zich inmiddels aangemeld voor trainingen rond LRP. Eind dit jaar wordt een nieuwe versie van het pakket opgeleverd met uitbreidingen.

Geloof & Kerkmaandag, 26 september 2011

Studiemiddag RUG over nieuwe spiritualiteit

Groningen - De Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen houdt volgende week donderdag een studiemiddag over secularisatie en nieuwe spiritualiteit. Aanleiding is het boek Zwevende gelovigen, waarin dr. Joep de Hart schrijft over veranderingen in christelijk Nederland en over de opkomst van nieuwe vormen van spiritualiteit. Onder meer prof. dr. Kocku von Stuckrad en prof. dr. Yme Kuiper reageren op het boek.

Sportmaandag, 26 september 2011

Sportquiz

Daags na het gelijke spel van sc Heerenveen tegen Heracles Almelo gaat de sportquiz van het Friesch Dagblad nog even wat dieper in op het duel tussen de beide provincieclubs. Naast veel overeenkomsten tussen beide verenigingen zijn er ook een hoop verschillen. Een vijftal vragen ditmaal over de tweestrijd tussen beide ploegen vanuit Heerenveens perspectief, maar met een knipoog naar de formatie uit Almelo.

Sportmaandag, 26 september 2011

‘Een kampioenschap van AZ behoort tot de mogelijkheden’

Bij AZ - Feyenoord stond gistermiddag de koppositie op het spel. Dankzij de 2-1 overwinning van zijn team staat Gertjan Verbeek voor het eerst in zijn trainersloopbaan met een club bovenaan in de Eredivisie. Kan de Jubbegaster AZ voor de derde keer in de clubhistorie naar de landstitel leiden?

Sportmaandag, 26 september 2011

Henk en de huddle

Bij bepaalde personen is het zelfs voor een broekie als ik moeilijk om niet te tutoyeren. Henk de Jong is zo’n iemand. Henk staat net als sommige collega-trainers dan ook graag midden in de groep. Een geluk bij een ongeluk dat Henk zich bij Cambuur nog net niet midden in zo’n vreselijke huddle bevindt.

Sportmaandag, 26 september 2011

‘Speelde Heerenveen afwachtend? Ja. Vond ik dat erg? Nee.’

Het Friesch Dagblad struint wekelijks de digitale snelweg af, op zoek naar uw mening over sc Heerenveen. Ditmaal na de 1-1 tegen Heracles Almelo.

Sportmaandag, 26 september 2011

Rapportcijfers Heerenveen

Het Friesch Dagblad deelt elke wedstrijd rapportcijfers uit. Het bepaalde dat doelman Brian Vandenbussche tegen Heracles Almelo (1-1) terecht tot man of the match werd uitgeroepen

Sportmaandag, 26 september 2011

Harkemase Boys pakt punt op saturday after

De historische week staat met kapitalen in de annalen van Harkemase Boys. Maar de dolle dagen lieten de topklasser niet onberoerd, want zaterdag was er even wat minder bravoure tegen Lisse (1-1).

Sportmaandag, 26 september 2011

Aris leert in België van laatste lessen voorbereiding

Aalst/Arlon - Lasaulec Aris heeft de oefencampagne afgesloten met twee nederlagen in België. Op bezoek bij Okapi Aalstar (92-78) en Belgacom Luik (80-72) moest de Leeuwarder eredivisionist respectievelijk vrijdag en gisteren het hoofd buigen. Trainer Erik Braal denkt niettemin dat zijn ploeg klaar is voor de seizoensouverture tegen Leiden, zaterdag, al kent hij nog wel de nodige hoofdbrekens.

Sportmaandag, 26 september 2011

Mid Fryslân komt tekort in noordelijke derby tegen Nic.

Reduzum - Mid Fryslân heeft gistermiddag voor eigen publiek in Reduzum de vierde wedstrijd van dit seizoen op het veld met 12-14 verloren van Nic. Het lukte de korfballers van de combinatieploeg uit Grou en Reduzum niet om in de eerste noordelijke derby aan te haken bij de Groninger studentenploeg.

Sportmaandag, 26 september 2011

Sloot wint ook vierde partij om Friese titel

Grou - Reinout Sloot heeft ook zijn vierde partij om het Fries kampioenschap dammen gewonnen. In de Bierhalle in Grou zette hij zaterdag ook Jan Hiemstra uit Harkema aan de kant. Sloot, die van de spelers met de hoogste rating tot dusver het eenvoudigste programma had, gaat zonder puntverlies aan de leiding. Op één punt achterstand van Sloot volgen Anton Schotanus uit Leek en Jan van Dijk uit Ureterp, die ook beide hun partijen gewonnen. Het FK gaat over negen ronden.

Sportmaandag, 26 september 2011

Heren van VC Sneek openen het seizoen met royale zege

Sneek - Nu de herfst zich, althans in meteorologische zin, heeft aangekondigd zijn de zaalsporten ook weer voorzichtig met de competitie begonnen. Zo ook het volleybal, waar de heren van VC Sneek in de eerste divisie A het seizoen daadkrachtig inzetten. Het hoogst spelende herenteam in Fryslân won met 4-0 van Huizen. Knap werk van de Snekers die het alleen in de eerste en derde set lastig hadden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties