Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 26 september 2013.

Cultuurdonderdag, 26 september 2013

Jan Kooistra krijgt zijn eigen museum

Dokkum | Dokkum krijgt een speciaal museum met werken van Jan Kooistra. Het voormalige natuurmuseum aan de Kleine Oosterstraat wordt momenteel verbouwd om de schilderijenseries De schepping en In verwondering van de Dokkumer kunstenaar in onder te brengen.

Cultuurdonderdag, 26 september 2013

Oratorium met teksten van Anne Frank in Dokkum

Dokkum | Het Städtischer Konzertchor Winfridia uit Fulda gaat op 19 oktober in de Sint Martinuskerk in Dokkum de oratorium Annelies opvoeren van James Whitbourn. Annelies is de volledige voornaam van Anne Frank. Fragmenten uit haar beroemde dagboek zijn verwerkt in deze compositie voor sopraan, koor en instrumenten.

Cultuurdonderdag, 26 september 2013

Joke Bruijs en Gerard Cox samen op pad

Voor het eerst toeren Joke Bruijs en Gerard Cox samen door het land. Als Hetty en Willem treden ze op in de theaterkomedie Alles went behalve een vent. Zondagmiddag staan ze in Theater Sneek.

Economiedonderdag, 26 september 2013

Beter welzijn van kuikens heeft grote impact op het milieu

Consumenten willen meer aandacht voor dierenwelzijn. Consequenties zijn hogere prijzen en minder duurzaam produceren, stelt vleeskuikenhouder Johan Baas uit Harkema. Betere voorlichting is nodig. Zaterdag heeft hij open dag.

Hoofdartikeldonderdag, 26 september 2013

Watersport versterken, maar hoe doen we dat?

De watersport in Fryslân wordt steeds meer ervaren als zorgelijk. Het wordt alsmaar rustiger op de Friese wateren. Dat is een regelrechte bedreiging van de werkgelegenheid in de sector. En dus moet het roer om, vinden diverse belangenorganisaties, bedrijven en bestuurders.

Regiodonderdag, 26 september 2013

Plop hoorde ik, en het was geen klappertjespistool

,,Daar gaan we weer”, reageerde Jolanda Cupido (51) toen ze hoorde van de entering van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise door de Russen, afgelopen donderdag. 23 jaar geleden zat de Terschellingse zelf in zo’n situatie.

Regiodonderdag, 26 september 2013

Joodse marskramers kleurden het Friese leven

Leeuwarden | Marskramer, slager, veehandelaar of muzikant: het zijn enkele van de beroepen die Joodse Nederlanders op het platteland veelal beoefenden. Onderzoeker Jan Kraak (1941) zag er nog enkelen voorbijkomen in zijn jeugd in Echten en schreef er een boek over.

Regiodonderdag, 26 september 2013

Klaar voor de Champions League van het koken

Katlijk | Een typische, oud-Hollandse groente, relatief onbekend. Daarmee denkt Jan Smink komende dinsdag de jury van de Nederlandse voorronde voor de Bocuse d’Or, ’s werelds meest prestigieuze kookwedstrijd, te kunnen verrassen. Welke groente dat is wil hij nu nog niet zeggen, want wellicht leest de concurrentie ook mee. ,,Ik haal veel producten bij de biologische groentehandel De Cuynder in Donkerbroek, ik denk dat ik daar het verschil mee kan maken.”

Regiodonderdag, 26 september 2013

Talencentrum in Leeuwarden komt dichterbij

Leeuwarden | Met het binnenhalen van de titel Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 is de kans een stuk groter geworden dat het educatie- en debatcentrum Lân fan taal op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden er ook echt gaat komen. Directeur Bert Looper van Tresoar hoopt deze winter duidelijkheid te krijgen over de haalbaarheid van het nieuwe gebouw, dat zo’n zeven miljoen euro moet kosten.

Geloof & Kerkdonderdag, 26 september 2013

Nieuw internationaal studentenhuis in Groningen

Groningen | Stichting Ruimzicht, de organisatie voor studeren, wonen en bezinnen, vestigt in Groningen een internationaal studentenhuis. Het huis moet straks plek bieden aan vijftien studenten. Ruim de helft is afkomstig uit het buitenland en volgt een eenjarige masteropleiding Theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen. De Nederlandse bewoners zijn eveneens student – niet noodzakelijkerwijs theologen – of staan aan het begin van hun loopbaan. ,,Van bewoners wordt verwacht dat zij oog hebben voor elkaar en kunnen omgaan met verscheidenheid aan geloofsbeleving en culturele achtergrond. Samen vormen zij een tijdelijke leefgemeenschap, een convivium’’, aldus convivium-pastor ds. Florida de Kok.

Geloof & Kerkdonderdag, 26 september 2013

Duizenden huizen van christenen platgebrand

Meer dan 3500 huizen zijn platgebrand in het bisdom Bouar in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen.

Sportdonderdag, 26 september 2013

Heerenveen staat weer voor een finale

Daar waar heel Fryslân in de ban is van de derby, zal sc Heerenveen vanavond eerst nog even flink aan de bak moeten. De formatie van Marco van Basten staat in de tweede ronde van de KNVB-beker opnieuw voor een finale tegen FC Twente.

Sportdonderdag, 26 september 2013

WK: Westra op de klungel, Martin is oppermachtig

Florence | Hij nam het woord ‘buitenaards’ nog net niet in de mond, maar onnavolgbaar vond Lieuwe Westra (Tijnje) de prestatie van Tony Martin op zijn minst. De Duitser wás gisteren ook onnavolgbaar. Met ruime voorsprong op Bradley Wiggins (tweede) en Fabian Cancellara veroverde hij voor de derde maal in zijn loopbaan de wereldtitel tijdrijden. Westra werd zevenentwintigste. Op meer dan vier minuten achterstand.

Sportdonderdag, 26 september 2013

Status aparte voor de ‘bende van 37’

Nog drie dagen, dan is het zover: de Friese voetbalderby tussen sc Heerenveen en SC Cambuur. De aartsrivalen treffen elkaar voor het eerst sinds 2000. Het Friesch Dagblad telt in deze rubriek af naar de confrontatie van zondag in het Abe Lenstrastadion.

Sportdonderdag, 26 september 2013

WTOC in eerste ronde tegen bekerhouder Harkemase Boys

Leeuwarden | Derdeklasser WTOC moet in de eerste ronde van het districtsbekertoernooi, na de groepsfase, op bezoek bij bekerhouder Harkemase Boys. Dat was het resultaat van de loting die gisteren plaats had in Heerenveen. Er zijn na de groepsfase nog 49 Friese clubs van de partij in het bekertoernooi.

Sportdonderdag, 26 september 2013

Holwerda pakt tweede titel binnen een week

Workum | Twee kampioenschappen vormden gisteren het hoogtepunt van het 113e stratenconcours in Workum. Bij de Friese tuigpaarden onder het zadel leverde dat Harmina Holwerda de tweede titel op binnen een week. Udo de Haan won de Provinsje Fryslân Priis, maar de rijder uit Beetsterzwaag moest na vijf overwinningen in de finale wel genoegen nemen met de derde plaats.

Sportdonderdag, 26 september 2013

Jong Oranje: Cambuurs Bijker in voorselectie

Leeuwarden | Cambuurs linksback Lucas Bijker is door bondscoach Albert Stuivenberg opgenomen in de voorselectie van Jong Oranje voor het EK-kwalificatieduel met Georgië op 10 oktober. Voor Bijker is dat de eerste keer. Jong Oranje speelt vier dagen later ook een oefenwedstrijd tegen Oostenrijk. Namens sc Heerenveen staan Hakim Ziyech, Luciano Slagveer en Joeri de Kamps op de voorlopige lijst. De definitieve selectie wordt op 4 oktober bekendgemaakt.

Sportdonderdag, 26 september 2013

Douma keept bekerduel voor Sneek Wit Zwart

Sneek | Reservedoelman Bas Douma staat vanavond onder de lat tijdens het bekertreffen van zijn club Sneek Wit Zwart met tweedeklasser Wilhelmina’08 in Weert. Net als vorig seizoen is besloten dat Kevin van der Meulen zijn plek in de goal in bekercompetities vooralsnog afstaat aan Douma. Tijdens het duel in de tweede ronde van KNVB-beker dat om acht uur begint, ontbreken aan Sneker zijde de geblesseerde Age Hains Boersma, Thijs Goes en Marco Ahmed.

Sportdonderdag, 26 september 2013

Rochford aanvallende versterking voor Aris

Leeuwarden | Basketbalclub Aris heeft een werkvergunning aangevraagd voor Kinu Rochford en hoopt dat hij speelgerechtigd zal zijn voor het eerste competitietreffen met Amsterdam op vijf oktober. De 22-jarige powerforward Rochford (1,98 m en 110 kilo) komt van Fairleigh Dickinson University waar hij in zijn laatste collegejaar goed was voor 14,7 punten en 8,9 rebounds per wedstrijd. Rochford is aanvallend zeer efficiënt. Bijna zestig procent van zijn doelpogingen is raak.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties