Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 26 oktober 2006.

Economiedonderdag, 26 oktober 2006

Boer en milieu zijn beide gebaat bij ‘tûk buorkje’

Wageningen - ,,Boeren moeten weer baas worden op eigen land”. Dat stelde professor Johan Bouma gisteren bij de uitreiking van de eerste Woudencertificaten in Wageningen. Die certificaten zijn toegekend aan de eerste zes Friese boeren die meedoen met een project van de vereniging Noardelike Fryske Walden om het stikstofgehalte in mest drastisch terug te dringen. Staatssecreatris Van Geel van VROM deelde de onderscheidingen uit.

Hoofdartikeldonderdag, 26 oktober 2006

Zelf baas zijn...

Moet de boer baas worden op eigen land? Bodemspecialist professor Johan Bouma poneerde die stelling gisteren bij de eindpresentatie van een proef waarbij boeren op een alternatieve manier met het mestbeleid leerden omgaan. Ze moesten niet meer letten op de wettelijk voorgeschreven maximale uitstoot van stikstof en fosfaat op hun land, maar concentreerden zich op de effecten van mineralen in het voer op hun dieren. De deelnemers aan het experiment - dat werd uitgevoerd door leden van de vereniging Noaderlike Fryske Walden - boekten succes: hun verbruik verminderde tot ver onder de toegestane maxima.

Regiodonderdag, 26 oktober 2006

Friese huren blijven ongemoeid

Leeuwarden - Friese huurders zullen weinig ongemak ondervinden van de liberalisering van de huurmarkt. Terwijl woningcorporaties in de Randstad hun klanten hogere prijzen in het vooruitzicht stellen, zal de Friese maandafrekening nauwelijk veranderen.

Regiodonderdag, 26 oktober 2006

Spoedoverleg museum

Leeuwarden - De gemeenteraad van Leeuwarden gaat alsnog versneld overleggen over wat er in de huidige panden van het Fries Museum mag gebeuren, als het museum naar de nieuwe locatie aan het Zaailand vertrekt. De uitkomst daarvan kan grote gevolgen hebben voor het hele Zaailandplan.

Regiodonderdag, 26 oktober 2006

Schoorsteen afvalcentrale wellicht korter

Harlingen - Afvalsturing Friesland studeert op mogelijkheden om de schoorsteen van de reststoffencentrale die het bedrijf in Harlingen wil bouwen, minder hoog te maken. Dit naar aanleiding van de kritiek die in en rond de havenstad omtrent de afvalverbrandingsoven is ontstaan. Na het afwijzen van de installatie door de gemeenteraad van Franekeradeel merkte wethouder P. Waaijer op dat de gemeente Harlingen pas in laatste instantie in de besluitvorming wordt betrokken bij de milieu- en bouwvergunning. ,,Het maakt dan niet uit of we voor of tegen zijn. We zullen de vergunningen moeten verlenen”, aldus Waaijer.

Regiodonderdag, 26 oktober 2006

Skarsterlâner kiest eigen zorgaanbieder

Joure - De inwoners van Skarsterlân die zorgbehoevend zijn, mogen zelf bepalen wie hun zorgaanbieder wordt. De gemeente stelt een lijst op van instellingen die voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen, en van die lijst kiest de burger de instantie die zijn thuiszorg gaat verzorgen. Hiermee reageert wethouder G. Hemmes op de onrust onder veel ouderen. Zij zijn bang dat ze hun eigen hulp kwijtraken als de gemeente met één instelling een contract zou afsluiten. Hemmes hoopt zo ook te voorkomen dat werknemers van zorginstellingen ontslagen worden. ,,Garanderen kan ik dat natuurlijk niet; een instantie die niet aan onze eisen voldoet, komt niet op de lijst.”

Regiodonderdag, 26 oktober 2006

Fryslân krijgt het eerste klimaatbosje

Leeuwarden - Het eerste klimaatbosje van Nederland wordt in Leeuwarden geplant. Landschapsbeheer Nederland wil overal in Nederland zulke bosjes aanleggen. Ze staan symbool voor de grote bossen die in de tropen en Oost-Europa worden aangelegd ter compensatie van de CO2-uitstoot. Een klimaatbosje bestaat uit drie walnotenbomen die in een driehoek worden geplant.

Geloof & Kerkdonderdag, 26 oktober 2006

Nieuw instituut moet hiaat in kerken vullen

Utrecht - Om te bevorderen dat mensen met een verstandelijke beperking een volwaardige plaats in de kerk krijgen, gaat het Instituut voor Theologie en Sociale Integratie vandaag van start met een mini-symposium in Utrecht. Veel gemeenten weten niet goed hoe ze om moeten gaan met mensen met een verstandelijke beperking, meent initiatiefnemer ds. Johan Smit.

Geloof & Kerkdonderdag, 26 oktober 2006

‘Ethiek en religie zijn zoogzusters’

Amsterdam - Is moraal alleen bij mensen te vinden of ook bij dieren? En hoe verhouden religie en moraal zich? Die twee vragen stonden dinsdagavond centraal tijdens het derde van een serie debatten, georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) naar aanleiding van de discussie over Intelligent Design in 2005. Tijs Goldschmidt, bioloog en schrijver, en de Leidse cultureel antropoloog Wouter van Beek gingen ieder op eigen wijze in op deze problematiek.

Sportdonderdag, 26 oktober 2006

Korbach is beoogde opvolger van Pieter Bijl

Harkema - Fritz Korbach is volgens bronnen binnen en buiten Harkemase Boys de beoogd opvolger van de donderdag aan de kant gezette trainer Pieter Bijl. Voorzitter Pieter Spinder van de hoofdklasser uit Harkema ontkent dat Korbach de nieuwe trainer wordt. ,,Ik zeg niks over namen. Als er iets concreets is, dan treden we wel naar buiten.’‘; Korbach zelf gaat niet verder dan te zeggen dat het voor hem geen nieuws is ,,dat mijn naam rondzingt, zoals dat wel vaker het geval is.’‘;

Sportdonderdag, 26 oktober 2006

Harkemase Boys zet Bijl op non-actief

Harkema - Het bestuur van hoofdklasser Harkemase Boys heeft trainer Pieter Bijl gisteren op non-actief gezet. De beslissing volgt op beraad tussen spelers en bestuur. Harkemase Boys presteert tot nu toe ondermaats en staat slechts zevende. Geruchten dat de verhouding tussen Bijl en (enkele) spelers niet optimaal waren, deden al sinds de zomer de ronde.

Sportdonderdag, 26 oktober 2006

Steigenga weer meest de succesvolle renner

Leeuwarden - Sierd Steigenga stak afgelopen zomer met kop en schouders boven de concurrentie uit in het noordelijk wielerpeloton. De 34-jarige politieman uit Exmorra won in Fryslân, Groningen en Drenthe tien van de veertig wielercriteriums. Wim Stroetinga (Oldeberkoop) won zes wedstrijden.

Sportdonderdag, 26 oktober 2006

Schaatsers willen ook wel eens wat voor hun oude dag

Heerenveen – Professionalisering in de schaatssport krijgt een diepere betekenis, want het merendeel van de topschaatsers heeft zich verenigd in de sportervakbond NL Sporter. Gisteren werd in Thialf duidelijk dat Nederlandse schaatsers een volwaardig gesprekspartner zijn van schaatsbond KNSB, net zoals de merkenploegen dat ook willen. Voorlopig gaat het om 26 sporters, maar schaatser Mark Tuitert - één van de initiatiefnemers - verwacht dat het aantal zich snel zal uitbreiden.

Weerdonderdag, 26 oktober 2006

Meest bewolkt

We houden vandaag herfstweer met later buien, kans op onweer en zware windstoten. Het wordt ongeveer 18 tot 20 graden. Morgen wordt het meest bewolkt en er zou nog een enkele bui kunnen voorkomen. Het kwik komt te liggen rond 13 à 14 graden, bij een matige tot krachtige westelijke wind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties