Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van maandag, 26 oktober 2009.

Cultuurmaandag, 26 oktober 2009

De stem van pijn is zelden schor

Eigenlijk zitten we ongegeneerd te kijken naar een zeer persoonlijk telefoongesprek in La voix humaine. Meer is het niet. Kijken hoe het verdriet in alle stadia door een vrouw letterlijk en figuurlijk wordt verwoord. Een vrouw die nog een laatste poging onderneemt om haar relatie te redden via de telefoon. Als onderwerp voor een soap zou dit toneelstuk dan ook niet misstaan. En toch heeft auteur Jean Cocteau (1889-1963) veel meer bedoeld met deze vrouwenmonoloog dan alleen maar dat slepende en dieptrieste voyeurisme.

Cultuurmaandag, 26 oktober 2009

Een inventief kunstwerkje van Firma Rieks Swarte

Wat is het leven toch gemakkelijk, als je maar gewoon doet.” Het is het levensmotto van Tante Patent: een keurige dame, ontsproten uit de rijke fantasie van Annie M.G. Schmidt. De gelijknamige voorstelling, gespeeld door Firma Rieks Swarte en gebaseerd op een stripverhaal van Schmidt en Fiep Westendorp, is sinds 2007 in theaters te zien, en blijft een groot succes.

Hoofdartikelmaandag, 26 oktober 2009

De democratie

Het is deze week de Week van de Democratie. Nu is bijna elke week wel getooid met de titel Week van de , maar dat is geen reden om er cynisch over te doen. Slechts een bezwaar zou aangevoerd kunnen worden en dat is dat het elke week de week van de democratie zou moeten zijn. Gelukkig is dat ook wat de organisator van deze Week, het Forum voor Democratische Ontwikkeling (FDO), betoogt.

Regiomaandag, 26 oktober 2009

Groningen wil stroomkabel door Noordzee

Groningen - De provincie Groningen heeft zijn bedenkingen bij de nieuw aan te leggen hoogspanningsverbinding tussen Eemshaven en Diemen, via Drachten of Leeuwarden. Aanleg ondergronds of - liever nog - op de bodem van de Noordzee is wenselijker dan het bouwen van nieuwe masten.

Regiomaandag, 26 oktober 2009

Strak, educatief, maar vooral ook heel erg leuk

Ameland - Het Natuurcentrum op Ameland is nu vijf maanden open en heeft in die tijd vijftigduizend bezoekers ontvangen. Dat zijn er meer dan verwacht. ,,We willen een belevenis zijn’’.

Regiomaandag, 26 oktober 2009

Jeugd slaat slag op merriekeuring

Leeuwarden - De jeugd had het zaterdag tijdens de merriekeuring van de Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek (KFPS) voor het zeggen. De driejarige merrie Trudi (vader Wikke 404) kreeg het kampioenslint omgehangen.

Regiomaandag, 26 oktober 2009

Subsidie voor boeken in het Stellingwerfs omhoog

Leeuwarden - Schrijvers die met subsidie een boek in het Bildts of het Stellingwerfs publiceren, krijgen voortaan hetzelfde bedrag als auteurs van een Friestalig boek. Gedeputeerde Staten hebben de subsidieverordening aangepast na vragen van de PvdA-fractie.

Geloof & Kerkmaandag, 26 oktober 2009

Laat je boodschap horen en spreek er over

Hans van Ark en Nynke Dijkstra-Algra houden tachtig bijeenkomsten waarop ze een map vol kansrijke missionaire modellen voor PKN-gemeenten presenteren. De komende maanden beschrijft Nynke Dijkstra-Algra in het Friesch Dagblad een aantal van deze modellen. Deel 2: een bezielende gemeenschap.

Geloof & Kerkmaandag, 26 oktober 2009

Fancy Fair in Sneek: opbrengst van ruim 43.800 euro

Sneek - De Fancy Fair die vrijdag en zaterdag werd gehouden in de Veemarkthal in Sneek heeft een bedrag opgeleverd van ruim 43.800 euro. Hiervan moeten de onkosten nog af.

Sportmaandag, 26 oktober 2009

Boze supporters van Heerenveen wachten spelers op

Heerenveen - Boze supporters van Heerenveen hebben gisteravond bij het Abe Lenstrastadion hun ongenoegen geuit over de magere sportieve prestaties van de ploeg. Heerenveen leed gisteren in Tilburg tegen Willem II de zevende nederlaag van het seizoen (4-1), waardoor de ploeg naar de voorlaatste plaats zakte. Alleen RKC Waalwijk staat nog onder Heerenveen.

Sportmaandag, 26 oktober 2009

De waarheid in Tilburg heeft een scherp geluid

Tilburg - Niemand die het woord in de mond durft te nemen - de waarheid heeft immers een scherp geluid - maar feit is dat Heerenveen na de slechtste seizoenstart sinds jaren afstevent op degradatievoetbal. Een voorproefje daarvan, gistermiddag in Tilburg, viel de formatie van trainer Jan de Jonge uiterst rauw op de maag.

Sportmaandag, 26 oktober 2009

Is er toch nog iemand blij: Samir Fazli

Tilburg - Hij moest z’n beste pokerface opzetten om niet door de mand te vallen bij z’n ploeggenoten. Maar kon hij, Samir Fazli, er iets aan doen dat-ie zo blij als een kind onder de douche stapte? Achttien was-ie en zopas had-ie zijn debuut gemaakt bij sc Heerenveen. ,,Een droom is uitgekomen.”

Sportmaandag, 26 oktober 2009

Van 1000 naar 3400 keer koffie bij Cambuur

SC Cambuur-Leeuwarden is geen schim meer van de club die het een paar jaar geleden was. Toen balanceerde de eerstedivisionist op de rand van zowel sportieve als financiële afgrond, nu trekken de fans weer massaal door de volkswijk naar het stadion. Alsof het nooit anders was.

Sportmaandag, 26 oktober 2009

Voodbal

Op internet is een filmpje te zien waarin een groep mannen op straat staat met een paar grote posters. Het decor doet Zuid-Amerikaans aan. De mannen dragen hoeden en poncho’s. Sommigen hebben een bosje gele bloemen in hun handen. Anderen zwaaien met een soort sambabal of een dolk. Een van hen moet het doen met een nogal lullig popje van textiel. De attributen worden met nerveuze gebaren over de posters bewogen. Op een van de posters staat een man in een net pak afgebeeld. Een tekst identificeert hem als Brujo Pepe. Op de andere ligt Christiano Ronaldo met een van pijn vertrokken gezicht op het voetbalveld, terwijl hij naar zijn enkel grijpt. Naast hem in het gras ligt weer zo’n popje. Boven hem is een paar reusachtige ogen achter een masker gemonteerd. Vóór hem is op dezelfde manier een mensenschedel in het beeld geplakt.

Sportmaandag, 26 oktober 2009

‘Seedorf hoort wel in Oranje, maar hij past niet in Oranje’

Clarence Seedorf bewees woensdag met AC Milan tegen Real Madrid nog altijd een van de beste Nederlandse voetballers te zijn. Een speler van zijn klasse hoort in het Nederlands elftal thuis, maar bondscoach Bert van Marwijk deed nog geen beroep op de speler met een uitpuilende prijzenkast. Wordt dat niet hoog tijd?

Sportmaandag, 26 oktober 2009

‘Zwemster Karin Brienesse was voor de duivel niet bang’

Bij haar debuut op de Olympische Spelen van 1988 in Seoul nam zwemster Karin Brienesse zowaar een medaille mee naar huis. Brienesse was een van de zwemsters van de Nederlandse 4x100 meter estafetteploeg. De ploeg won zilver. Het is een van de mooiste prestaties van Brienesse.

Sportmaandag, 26 oktober 2009

Aris geeft het al in de rust op

Leeuwarden - Na het echec tegen Weert heeft De Friesland Aris zaterdag een nieuwe tik gekregen. De Leeuwarder basketballers gingen in het eigen Kalverdijkje roemloos ten onder tegen koploper Bergen op Zoom. Coach Pete Miller kreeg op de training nog een goede respons van zijn groep. Zaterdagavond zeker niet.

Sportmaandag, 26 oktober 2009

Flyers uitgeschakeld voor play-offs bekercompetitie

Heerenveen - Hajé Flyers kan de play-offs om de beker helemaal vergeten. De Heerenveense ijshockeyers wonnen vrijdagavond thuis weliswaar van Eindhoven, maar daarop volgde zaterdagavond een nederlaag tegen hekkensluiter Amsterdam. ,,Ik weet zelf eigenlijk ook niet hoe het heeft kunnen gebeuren”, vertelde Hans Kroon van de Flyers. ,,We hebben elkaar vooraf herhaaldelijk gewaarschuwd voor Amsterdam. Dat ze op jacht zijn naar hun eerste punten en dat we gewoon ons niveau moeten zien te halen. Toch gaat het mis, terwijl het vrijdag zo goed ging.”

Sportmaandag, 26 oktober 2009

Publiek ziet in Wolvega alleen draver Anni Friesinger

Wolvega - Vol trots kondigden de eigenaren van de tweejarige draver Anni Friesinger vorige week aan dat haar schaatsende naamgenote zaterdag in Wolvega persoonlijk getuige zou zijn van de Derby der Tweejarigen waarin de vierbenige Anni tot de kanshebbers behoorde. Dat Anni ook de harten van veel draverfans heeft gestolen, bleek uit de enorme publieke opkomst. Het was op de drafbaan veel drukker van normaal.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties