Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van maandag, 27 januari 2014.

Achtergrondmaandag, 27 januari 2014

Visie is noodzaak bij nieuwe natuurwet

De nieuwe Wet natuurbescherming kan alleen bijdragen aan natuurbehoud als er een duidelijke visie uit spreekt. Het moet een wet worden die de intrinsieke waarde van natuur erkent.

Cultuurmaandag, 27 januari 2014

Goede kaartverkoop voor Friese muziekfestivals

Leeuwarden | Voor de tweede editie van het muziekfestival Welcome To The Village zijn in één dag tijd al ruim 1300 weekendkaarten verkocht. Dat heeft de organisatie van het driedaagse festival gisteren gemeld. De kaartverkoop voor het evenement, dat op 18, 19 en 20 juli plaatsvindt in natuurgebied Groene Ster in Leeuwarden, begon gisteren.

Cultuurmaandag, 27 januari 2014

Fries toneelstuk over impact van een beroerte

Eastermar | In Theater Meerzigt in Eastermar is in maart liefst dertien keer het toneelstuk Juster is fuort te zien. De intieme Friestalige voorstelling gaat over de impact van een CVA (Cerebro Vasculair Accident; ook wel beroerte genoemd) op een patiënt en zijn omgeving.

Hoofdartikelmaandag, 27 januari 2014

Kleine discriminatie venijniger dan grote

Heel wat mensen in Nederland hebben er last van: discriminatie. De reden voor een negatieve benadering kan heel divers zijn: van huidskleur of handicap tot en met leeftijd en seksuele voorkeur. De omvang van discriminatie is behoorlijk: ongeveer een kwart van mensen in ons land voelt zich (wel eens) gediscrimineerd.

Regiomaandag, 27 januari 2014

Wiskundesommen maken in arme buitenwijk van Liverpool

De zes geschiktste havo4-leerlingen van csg Liudger mogen sinds tien jaar naar een wiskundeseminarie in Liverpool. De deelname is ontstaan uit een vriendschap tussen twee docenten van de Drachtster en Engelse school.

Regiomaandag, 27 januari 2014

De macht verschuift naar de gemeente

Leeuwarden | De gemeente dicteert niet meer hoe het moet, maar volgt veel meer de initiatieven die er onder de bevolking worden genomen. Dat is een trend die de gemeente Leeuwarden heeft ingezet en volgens de Leidse hoogleraar bestuurskunde prof. dr. Jouke de Vries wel eens veel navolging kan krijgen in de rest van Nederland, als daar over twee maanden verkiezingen zijn gehouden. ,,Het is een andere manier van de problemen aanpakken. Kijken naar de initiatieven die worden genomen en die faciliteren.”

Regiomaandag, 27 januari 2014

Eerste wintertje: ongemak op Friese wegen

Leeuwarden | Het winterse weer heeft dit weekeinde tot zo’n zeventig ongelukken in Noord-Nederland geleid. Daarbij was er vooral materiële schade. Overigens was er gisteren sprake van grote temperatuurverschillen in Fryslân. Terwijl het in het noordoosten van de provincie niet warmer werd dan -3,2 graden, steeg het kwik in Stavoren naar 6 graden en op Vlieland zelfs naar 6,3 graden. Een verschil van ruim negen graden over betrekkelijk korte afstand komt zelden voor. In het westen van de provincie bleef de temperatuur de hele dag boven nul.

Geloof & Kerkmaandag, 27 januari 2014

Lotgenotenavonden voor gescheiden christenen

Drachten | In de Bethelkerk in Drachten worden vanaf woensdag 29 januari lotgenotenavonden gehouden voor gescheiden christenen. Counseler en schrijver Bram de Blouw (van Heartwork) doet de invulling van de toerustingavonden. ,,Ze bestaan uit bemoediging, onderwijs over herstel na echtscheiding, ontmoeting tussen lotgenoten en uitwisselen van ervaringen.’’

Geloof & Kerkmaandag, 27 januari 2014

Egyptische Al Qaidaleider: laat christenen met rust


Geloof & Kerkmaandag, 27 januari 2014

Bestuurscrisis in protestants Leeuwarden

De Protestantse Gemeente Leeuwarden (in wording) zit in een bestuurscrisis. Voorzitter Henk Drewel van de Algemene Kerkenraad is opgestapt.

Sportmaandag, 27 januari 2014

Meijer eist voor vijfde keer Friese tafeltennistitel op

Franeker | Voor Rients Visser duurde de finale om het Friese kampioenschappen tafeltennis zaterdag in sporthal De Trije in Franeker net twee games te lang. Vanwege lichamelijke klachten kon de 22-jarige Dokkumer niet voorkomen dat clubgenoot Arnoud Meijer voor de vierde keer in successie, en de vijfde keer in totaal, de titel opeiste. Het was pas de eerste keer dat Meijer dat deed in een Dokkumer onderonsje in het tafeltennismekka van Fryslân.

Sportmaandag, 27 januari 2014

André Zwart kan het niet in zijn eentje bij LDODK

Gorredijk | André Zwart het verwijt maken dat-ie in de slotminuut tegen Dalto de grote kans op 24-24 en dus een welkom punt liet liggen? Dat zou wel heel erg cru zijn. Want aan Zwart lag het niet dat zijn ploeg LDODK zaterdagavond in de eigen hal in Gorredijk nipt met 23-24 verloor. Met zijn tien treffers schoot hij met scherp. Maar als collectief deed de Friese ploeg uit de Korfbal League dat te weinig. ,,Dat”, zo wist coach Jan-Sjoerd Pool, ,,is de reden dat we belangrijke punten laten liggen.”

Sportmaandag, 27 januari 2014

Doelpuntenmachine Udiros onderweg naar derde klasse

Nieuwehorne | 92 doelpunten in het seizoen 2011/2012, 164 een jaar later en halfweg de huidige voetbaljaargang alweer 41 treffers. Met een doelpuntengemiddelde van zo’n vijf goals per competitieduel over de afgelopen drie jaar mag Udiros zich dodelijk trefzeker noemen. En effectief. Want na het kampioenschap in de vijfde klasse, heeft de equipe van trainer Willem Schokker inmiddels ook de derde klasse in zicht.

Sportmaandag, 27 januari 2014

Spakenburg steekt stokje voor plannen van ONS

Een kwartet zeges in één seizoen tegen clubs uit Spakenburg. Daar had ONS Sneek tot zaterdag uitzicht op in de topklasse. Maar de oranjehemden werden in eigen huis onder de voet gelopen door de Blauwen (2-5).

Sportmaandag, 27 januari 2014

Voor ‘Oepie’ moet je voortaan naar Emmen

Fryslân heeft sinds vandaag een rasvoetballer minder, Drenthe heeft er een bij. Want Oebele Schokker liet gistermiddag rond de derby tegen sc Heerenveen weten dat hij SC Cambuur op huurbasis verruilt voor FC Emmen. Van tribuneklant in de eredivisie naar uitblinker in de eerste divisie? Het zou zomaar kunnen, Schokkers kwaliteiten kennende. ,,Maar waar het mij nu vooral om gaat, is dat ik weer aan voetballen toekom. Dat kan in Emmen; dit is het beste voor iedereen”, vertelde Schokker.

Sportmaandag, 27 januari 2014

Bij Heerenveen weten ze ’t even niet meer


Sportmaandag, 27 januari 2014

Manu-Ogbeche-Lukoki; klinkt goed, loopt goed

Manu, Ogbeche, Lukoki. Het klinkt exotisch, maar het was gisteren ‘gewoon’ de voorhoede van Cambuur uit Leeuwarden. Tegen sc Heerenveen scoorden ieder een doelpunt; er zat duidelijk muziek in. En een dansje; om de doelpunten te vieren. Maar de derbyzege was niet alleen de verdienste van de voorhoede; Cambuur troefde Heerenveen namelijk op élke positie af. ,,We hebben gedomineerd”, was hoe middenvelder Mohamed El Makrini het omschreef.

Sportmaandag, 27 januari 2014

Cambuur stilt honger fans met derbyzege

Twintig jaar lang voerden de lijntjes richting topvoetbal in Fryslân via Heerenveen. Tot frustratie van de slapende reus, Cambuur, dat op een ijskoude zondagmiddag eind januari 2014 dan eindelijk de touwtjes weer in handen nam.

Sportmaandag, 27 januari 2014

Derby

Net toen de bal in Leeuwarden zou gaan rollen, zei ik: ,,It soe ek wol ris 4-0 foar Cambuur wurde kinne.” Buurman dacht er net zo over en zijn buurman ook.

Sportmaandag, 27 januari 2014

Geweldich dat Cambuur him sa revansjearre hat op Hearrenfean

De dag van gisteren stond geheel in het teken van de Friese derby tussen Cambuur en sc Heerenveen. Hoe beleefden drie bekende Friezen, die in hun dagelijks bestaan niet snel aan voetbal gelinkt worden, de Friese derby?


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties