Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van maandag, 27 december 2004.

Achtergrondmaandag, 27 december 2004

Oproep tot verdraagzaamheid

De kersttoespraak van koningin Beatrix stond dit jaar in het teken van extremisme en een oproep tot verdraagzaamheid. De vorstin reageerde daarmee op de daden van extremisme waarmee Nederland het afgelopen jaar te maken heeft gekregen. Koningin Beatrix deed een oproep aan alle Nederlanders om samen te verantwoordelijkheid te nemen, en niet op zoek te gaan naar eenzijdige antwoorden en simpele oplossingen. Die neiging bestaat na de moord op Theo van Gogh. ,,Een samenleving maken we sámen’’, aldus de vorstin. Ook stond zij in haar kersttoespraak stil bij haar persoonlijke verdriet: het overlijden van haar beide ouders dit jaar. ,,Het verlies valt ons zwaar.’’ Hieronder volgt de letterlijke tekst van de kersttoespraak.

Achtergrondmaandag, 27 december 2004

‘Zo snel, iedereen staat machteloos’

De Nederlander Lei Bouns, coördinator van Terre des Hommes in Zuid-Azië, kreeg gisteren rond 09.30 uur lokale tijd het eerste trieste bericht over de zeebeving. Aan de oostkust in Sri Lanka verdwenen drie kinderen in een vloedgolf. De slachtoffertjes zaten op een van de internaten die de ontwikkelingsorganisatie steunt voor kinderen die zijn getroffen door de burgeroorlog in het land. Bouns aarzelde geen moment en stuurde onmiddellijk medewerkers naar de getroffen staten Batticaloa en Trimcomalee.

Bijschriftmaandag, 27 december 2004

Sterrit

Van kindsbeen aan ben ik geboeid daar de geheimzinnige geschiedenis van de wijzen uit het oosten.

Economiemaandag, 27 december 2004

Bedrijven met ringrot definitief besmet verklaard

Wageningen – De drie akkerbouwbedrijven die in november van ringrot verdacht waren, zijn definitief besmet verklaard. Het bedrijf van biologisch aardappelteler K. Timmers uit Engwierum was toen al besmet verklaard. Dat heeft de Plantenziektekundige Dienst, onderdeel van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, bekendgemaakt.

Hoofdartikelmaandag, 27 december 2004

De ramp vanuit de zeeën…

Het drong maar moeilijk door, tijdens tweede kerstdag: de omvang van de ramp in Zuidoost-Azië. Terwijl Nederland zich bezorgd maakte over het verkeer in mist en tijdens gladheid, verloren vijftienduizend of meer mensen hun leven aan de gevolgen van een vloedgolf. Wat er gebeurd is in de minuten dat het water nietsontziend het land opkwam, is niet voor te stellen. Alleen al de snelheid waarmee het water zijn hoogte bereikt is onbegrijpelijk. En dan de gevolgen. Wellicht het ergste is te moeten zien hoe omgekomen mensen letterlijk kwam langsdrijven.

Regiomaandag, 27 december 2004

Het is een fragiel evenwicht

Blije – Inmiddels schrijft hij nog maar gemiddeld één bezwaarschrift per week. Maar er zijn het afgelopen jaar periodes geweest dat René Tigchelaar uit Blije zes à zeven brieven per week op de bus deed. In augustus deed de chronisch hartpatiënt in het Friesch Dagblad zijn beklag over de bezuinigingsmaatregelen van het kabinet Balkenende die vooral minima in zijn positie troffen.

Regiomaandag, 27 december 2004

Provincie test draagvlak voor minimolens

Leeuwarden – In Dronrijp, Sexbierum, Schettens en Heerenveen worden begin volgend jaar vier kleine windmolens geplaatst. Het gaat om een gezamenlijke proef van de drie noordelijke provincies.De provincie Fryslân wil samen met Groningen en Drenthe meten wat het maatschappelijk draagvlak voor de zogenoemde miniturbines is. Daarnaast willen de provincies uitzoeken welke problemen ze tegenkomen in de procedures rondom de oprichting van dergelijke windmolens. ‘Voor de wind gaan’ is de uitwerking van een proefproject dat de provincie Fryslân in april in het Friesch Dagblad aankondigde. De molens zijn niet te vergelijken met de traditionele windturbines, die soms wel tot honderd meter hoog kunnen reiken. Minimolens behoren tot een nieuwe technische generatie, die rond 2000 is ontwikkeld. Ze dragen namen als Turby ( een tien tot vijftien meter hoge paal met een verticale as, waar drie wieken omheen draaien als een soort roomklopper), Windwall ( die als een soort grasmaaier op een dak of langs een gevel geplaatst kan worden) en W indside (een rechtopstaande ‘wokkel’ die van alle kanten wind vangt).

Regiomaandag, 27 december 2004

Bedrijven met ringrot definitief besmet verklaard

Wageningen – De drie akkerbouwbedrijven die in november van ringrot verdacht waren, zijn definitief besmet verklaard. Het bedrijf van biologisch aardappelteler K. Timmers uit Engwierum was toen al besmet verklaard. Dat heeft de Plantenziektekundige Dienst, onderdeel van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, bekendgemaakt.

Regiomaandag, 27 december 2004

Chaos bij Joure door gladheid en mist

Joure – Het verkeersplein van Joure is gistermiddag enkele uren afgesloten geweest voor alle verkeer na een kettingbotsing in dichte mist. Zeven mensen raakten licht gewond; zij zijn met nek- en rugklachten in het ziekenhuis behandeld.

Regiomaandag, 27 december 2004

Meer Friese natuurleden

Harlingen – Het aantal leden van natuur- en milieuorganisaties in het Noorden is het afgelopen jaar toegenomen. Alleen de Waddenvereniging in Harlingen zag het ledental krimpen. De totale aanhang van alle organisaties in Nederland is juist gedaald. Het is voor het eerst sinds 199 dat dat gebeurt.

Geloof & Kerkmaandag, 27 december 2004

Fonds kan geld niet kwijt

Leeuwarden - Het fonds ontstond toen een boer uit Wommels in 1978 een bedrag van 113.000 gulden naliet. Inmiddels worden door die gift al meer dan 25 jaar zendingsprojecten gesteund. Maar het Sijbren Jochems Looijenga Fonds heeft nu een luxeprobleem. Het fonds heeft meer geld te verdelen dan het op dit moment aan aanvragen krijgt.

Geloof & Kerkmaandag, 27 december 2004

‘Volle bak’ tijdens de kerstnachtdienst in Berlikum

In Berlikum vond van 12 tot en met 26 december een speciale Kerstweek plaats. Van een kerkcafé, dartstoernooi en workshops tot drukbezochte vieringen in het afgelopen weekeinde. Jelle Eijzenga hield voor het Friesch Dagblad een dagboek bij van een week vol bijzondere kerstactiviteiten.

Geloof & Kerkmaandag, 27 december 2004

‘En het geschiedde’ in de Kerstnachtviering

Leeuwarden – De beide Kerstnachtdiensten van het Leger des Heils in de Harmonie in Leeuwarden hebben dit jaar ongeveer 800 mensen getrokken. Dat was evenveel als vorig jaar tijdens de ene dienst in de grote Aegon-zaal. Omdat die zaal dit keer niet beschikbaar was, moest uitgeweken worden naar een kleinere zaal, en werden er twee diensten gehouden.

Weermaandag, 27 december 2004

Sneeuw

Vandaag zijn er zonnige perioden, maar komen er ook mistbanken voor. Het kwik loopt op tot 2 à 3 graden daar waar het langdurig zonnig is. Vannacht vriest het 3 tot 5 graden en morgen volgen sneeuw, ijzel en later regen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties