Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 27 december 2008.

Cultuurzaterdag, 27 december 2008

Anjum, Akkrum, Oudega (W) in race FD-Marcando

Grou - De fanfares Halleluja uit Anjum, Harmonie uit Akkrum en Eendracht Maakt Macht uit Oudega (W) zijn genomineerd voor de FD Marcando-trofee. Op 31 december wordt bekend gemaakt wat het meest in het oog springende nieuws was op het gebied van de amateurmuziek in Fryslân in 2008. Het Friesch Dagblad selecteerde tien nieuwsitems voor de amateurmuzieknieuwsprijs Marcando. Meer dan zevenhonderd mensen stemden via internet of stuurden een kaartje naar de krant.

Economiezaterdag, 27 december 2008

Vraag naar schaatsen stijgt

Joure - Groothandelaren en fabrikanten in schaatsen doen goede zaken met de koude dagen. Schaatsfabriek Zandstra in Joure merkt dat de sportwinkeliers en de consumenten veel hoop hebben geput uit de weersvoorspellingen van Piet Paulusma, Erwin Kroll en Helga van Leur net voor de kerstdagen. ,,Omdat onze vervoerder niet werkt deze week, is het hier stervensdruk. Uit heel het land komen handelaren naar Fryslân om schaatsen in te kopen’’, vertelde een medewerker net voor de kerst.

Hoofdartikelzaterdag, 27 december 2008

De PvdA, integratie...

De PvdA gaat een andere koers varen in het integratiedebat. Tolerantie is niet meer het belangrijkste begrip als het gaat om integratie; migranten moeten zich aanpassen aan de Nederlandse samenleving. PvdA-voorzitter Ploumen presenteerde deze week een integratienota met de titel: Verdeeld verleden, gedeelde toekomst.

Regiozaterdag, 27 december 2008

Kunststof mag gewoon in de grijze afvalbak

Leeuwarden - De gescheiden inzameling van kunststof verpakkingen is in Fryslân van de baan. Omrin heeft met de dertig bij haar aangesloten gemeenten afgesproken dat het afvalbedrijf de verpakkingen achteraf uit het huisvuil vist. Vanaf 1 mei moet het zover zijn.

Regiozaterdag, 27 december 2008

Jeugdhulp zoekt naarstig naar ouders

Leeuwarden - Jeugdhulp Friesland dreigt op korte termijn een tekort te krijgen aan gezinshuisouders: mensen die in gezinsverband de zorg op zich nemen voor kinderen die niet meer thuis kunnen wonen. Het alternatief voor de kinderen is minder effectieve en anoniemere opvang in instellingen.

Regiozaterdag, 27 december 2008

‘Ambulance in Friese handen’

Sneek - Het ambulancevervoer in Fryslân moet in een nieuwe provinciale organisatie verenigd worden. Dat vindt Wouter van der Kam, directeur van het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Hij is al gesprekken begonnen met andere aanbieders van ambulancezorg.

Regiozaterdag, 27 december 2008

Liever koken voor daklozen dan een vol restaurant

Leeuwarden - Hoewel zijn restaurant waarschijnlijk vol had kunnen zitten op eerste kerstdag, besloot kok António Quadrado de maaltijd te bereiden voor voormalig daklozen.

Sportzaterdag, 27 december 2008

Marrit Leenstra gaat voor mooi einde van mooi jaar

Heerenveen - Ongegeneerd schransen tijdens de kerstdagen; dat is niks voor de Nederlandse schaatstop. Al was het maar omdat traditioneel na de kerst de strijd om de nationale allroundtitel op de rol staat. Ook dit jaar, met Thialf komend weekeinde als decor en Marrit Leenstra als een van de mogelijke hoofdrolspeelsters. De schaatsster uit Wijckel werd vorig jaar vierde en plaatste zich zodoende voor de EK. Kwalificatie voor de grote toernooien is ook dit seizoen het doel. ,,Mar der binne wol acht kandidaten foar fjouwer plakjes”, meent Leenstra.

Sportzaterdag, 27 december 2008

Schaker Ernst blijft achter op Rotstein

Groningen - Sipke Ernst staat na vijf ronden op het Groningse Schaakfestival één punt achter op de Duitse koploper Arkadij Rotstein. Met vandaag nog één ronde te gaan kan de grootmeester uit Damwoude, die net als tegenstander Dejan Bojkov 3,5 punten verzameld heeft, dus slechts theoretisch nog kans maken op de eindoverwinning. Gisteren won Ernst van Sander van Eijk.

Sportzaterdag, 27 december 2008

Heerenveen wil nog eens vlammen in de Euroborg

Heerenveen - sc Heerenveen wil met de noordelijke derby tegen FC Groningen morgenmiddag het jaar 2008 op de valreep positief afsluiten. De Friezen, die vorige week nog smadelijk onderuit gingen bij Sparta (4-1), willen op die manier toch een goed gevoel overhouden aan de zeer wisselvallige eerste seizoenshelft. ,,We willen dit jaar nog één keer vlammen”, stelde assistent-trainer Chris van Puyvelde.

Sportzaterdag, 27 december 2008

Victoriousmagic S blinkt uit

Wolvega - De druk bezochte kerstkoersen die gisteren werd verreden op de Drafbaan van Wolvega kende nogal wat sportieve hoogtepunten. Vooral Victoriusmagic S kreeg de handen van het publiek op elkaar. De zesjarige ruin domineerde op de Friese baan gistermiddag de DRN Grote Kerst Prijs.

Sportzaterdag, 27 december 2008

Schaatscoaches kwaad over dweilschema op NK

Heerenveen - De Nederlandse schaatscoaches zijn boos over het dweilschema dat vandaag en morgen bij de nationale allroundkampioenschappen in Heerenveen wordt gehanteerd. De scheidsrechters, onder leiding van Jacques de Koning, besloten gisteren de 500 meter van de vrouwen en mannen (in totaal 23 ritten) direct na elkaar te laten plaatsvinden. Bij de 5 kilometer voor mannen en 3 kilometer voor vrouwen is bovendien één dweilpauze, terwijl de coaches er graag twee willen.

Sportzaterdag, 27 december 2008

Komiek Teake van der Meer is een sporter op zich

Sport. Van iedereen, voor iedereen. Het Friesch Dagblad zoekt de komende tijd bekende Friezen op en laat ze verhalen over hun favoriete sport. Vandaag deel 2: Teake van der Meer (71) uit Zwaagwesteinde, conferencier, volkskomiek en wat al niet meer.

Sportzaterdag, 27 december 2008

García met gezicht op onweer tegen Heerenveen

Groningen - De publieke opinie is hem heus niet vreemd. Gonzalo García heeft ook oren en weet dat hij door menig voetbalvolger als luie donder wordt bestempeld. Het achtervolgt de Uruguyaans-Spaanse technicus van FC Groningen al sinds zijn mislukte periode bij sc Heerenveen, morgen zijn tegenstander in de Euroborg. ,,Mensen mogen best zeggen dat ik geen goede voetballer ben. Maar denk niet dat ik lui ben. Ik haat het als ik dat hoor.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties