Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 27 april 2005.

Agendawoensdag, 27 april 2005

Klassiek

De uitagenda van 28 april – 4 mei 2005

Bijschriftwoensdag, 27 april 2005

Een bakje troost

Een houtduif is tegen het raam gevlogen en heeft zijn vlucht met de dood bekocht.

Dossierwoensdag, 27 april 2005


Economiewoensdag, 27 april 2005

Subsidieverzoek noodfonds mkz verder vertraagd

Leeuwarden – De afhandeling van de subsidieaanvragen uit het MKZ-noodfonds door niet-geruimde boeren loopt verdere vertraging op.

Economiewoensdag, 27 april 2005

Tekort aan hulp bij psychische nood boer

Aldeboarn – In Nederland is een tekort aan psychische hulpverlening aan boeren. Dat stelt Christen Contact Agrariërs (CCA). De organisatie praat daarom vandaag met de vaste kamercommissie voor landbouw over dit probleem. Volgens landelijk secretaris van de CCA Hieke Wouda uit Aldeboarn ,,heeft de aandacht voor onze organisatie veel losgemaakt onder boeren. Het is net of ze nu gemakkelijker de psychologische drempel over komen.”

Economiewoensdag, 27 april 2005

Akkerbouwers mogen uien onderploegen

Leeuwarden - Friese akkerbouwers mogen hun voorraad uien uit de schuur halen en onderploegen. Voor sommige boeren is dat nodig omdat de uien onverkoopbaar zijn door een overschot op de Europese markt en de uien in de schuur beginnen te rotten. Normaal gesproken is het verboden om uien onder te ploegen. De boeren moeten voor het onderploegen wel ontheffing aanvragen, zo heeft de provincie gisteren laten weten.

Expowoensdag, 27 april 2005

Aldeboarn, Museum Aldheidskeamer Uldrik Bottema: expo schilder Meint van der Velde ‘Klein door de jaren heen’, 7 mei t/m 25 juni.

Hoofdartikelwoensdag, 27 april 2005

Herdenken…

We leven in een tijd van herdenken. Nu, aan de vooravond van de zestigste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog, gaat er geen week voorbij of in ons land of in de landen om ons heen vinden herdenkingsplechtigheden plaats. Ook in Duitsland, waar kanselier Schröder en leden van zijn regering nadrukkelijk aandacht besteden aan de donkere rol die hun land heeft gespeeld. Bij de plechtigheden dezer dagen in de nazi-kampen die zestig jaar geleden werden bevrijd, vragen ze uit naam van het Duitse volk vergiffenis. Hele schoolklassen worden meegenomen naar musea in vernietigingskampen om ze ervan bewust te maken waar rassenwaan en haat toe kan leiden.

Regiowoensdag, 27 april 2005

Boetes ontlopen kan niet meer

Nijega – Hardrijdende automobilisten die een politieagent met een lasergun zien staan, hoeven niet meer de moeite te nemen op de rem te gaan staan. Een bekeuring ontlopen kan namelijk toch niet meer: de politie heeft nieuwe apparatuur die de snelheid al op negenhonderd meter afstand kan meten.

Regiowoensdag, 27 april 2005

Scholieren zien schedels als schat

Reduzum – Kinderen uit Reduzum beleven spannende avonturen. In een bult aarde die is bedoeld om de kade tussen It Swin en de Zwette te verhogen vinden zij potscherven, botten, ribben en heuse schedels. De grond met menselijke resten is afkomstig van het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden, waar een parkeergarage gebouwd wordt.

Regiowoensdag, 27 april 2005

Leeuwarden biedt meer plek grote zaken

Leeuwarden – Grote detailhandelszaken krijgen de ruimte op zichtlocaties: Leeuwarden biedt meer ruimte voor de ontwikkeling van zulke megawinkels. Er zit er al een aantal geclusterd op het gebiedje De Centrale (aan de oostelijke binnenrondweg) en daar komt uitbreiding. Ook mag er gebouwd worden op industriegebied Leeuwarden-West. Dit heeft het college van B en W gisteren besloten.

Regiowoensdag, 27 april 2005

Basisschool ziet verruwing van gedrag

Leeuwarden – De verruwing in de maatschappij treft ook de basisscholen, blijkt uit onderzoek op 25 Amsterdamse scholen. Ook Friese scholen constateren dat omgangsvormen tussen leerlingen botter worden. En ouders geven bepaald niet altijd het goede voorbeeld; vorige week deed een school aangifte tegen een agressieve ouder.

Geloof & Kerkwoensdag, 27 april 2005

Oud-bisschop Bär gast op symposium 60 jaar bevrijding

Leeuwarden – Mgr. Bär, de oud-bisschop van Rotterdam, komt op 18 mei naar Leeuwarden om te spreken op een symposium ter gelegenheid van zestig jaar bevrijding. Het symposium wordt georganiseerd door de beraadsgroep Kerk & Israël van het Protestants Dienstencentrum in samenwerking met het Verzetsmuseum, het Friesch Dagblad en de Raad van Kerken. Onderwerp van de bijeenkomst zijn de toegenomen spanningen in de samenleving en de vraag in hoeverre die samenhangen met religie. Naast Bär spreken J.N. de Leeuwe van de joodse gemeenschap in Leeuwarden en imam M. Önlü.

Geloof & Kerkwoensdag, 27 april 2005

‘Verlichting begon in Nederland’

Franeker – De Verlichting, een van de ingrijpendste veranderingen in het Europese denken, begon niet in Frankrijk of Engeland, maar in de Nederlanden. Tot die conclusie komt de Engelse historicus Jonathan Israel in zijn boek Radicale Verlichting. Hoe radicale Nederlandse denkers het gezicht van onze cultuur voorgoed veranderden , waarvan de vertaling sinds deze week in de boekhandel ligt.

Geloof & Kerkwoensdag, 27 april 2005

Leeuwarden krijgt jeugdkerk ‘Different’

Leeuwarden – Leeuwarden krijgt zijn eigen jeugdkerk: Different . Voor de zomervakantie zullen er als try-out twee jeugdkerkdiensten plaatsvinden.

Geloof & Kerkwoensdag, 27 april 2005

Platform kerken Dantumadeel

Damwoude – De burgerlijke gemeente Dantumadeel wil intensiever gaan samenwerken met de plaatselijke kerken. In plaats van strikt de scheiding tussen kerk en staat te handhaven, wil Dantumadeel zien waar de gemeente en de kerken elkaar kunnen aanvullen en versterken. Het overleg met de kerken wordt gestructureerd via een nieuw platform. Twaalf van de 28 kerken in Dantumadeel willen meteen al wel meedoen aan het initiatief.

Sportwoensdag, 27 april 2005

Dominique van Dijk lonkt naar RKC Waalwijk

Leeuwarden - De kans is groot dat Cambuurspeler Dominique van Dijk volgend seizoen bij RKC Waalwijk speelt. De 25-jarige middenvelder, die bij Cambuur Leeuwarden aan zijn vierde seizoen bezig is, kan een meerjarig contract in Waalwijk tekenen.

Sportwoensdag, 27 april 2005

Zware klus voor volleybalheren VC Sneek

Snee k - Het zal voor de heren van VC Sneek, uitkomend in de tweede divisie, nog een hele toer worden om via de promotie/degradatiewedstrijden te promoveren naar de eerste divisie.

Sportwoensdag, 27 april 2005

Aris in zeven minuten exit

Leeuwarden – Zo dichtbij Aris zaterdag in Nijmegen bij een stunt tegen Eiffel Towers was, zo snel was die dinsdagavond in eigen hal verkeken. Al na zeven minuten was het duidelijk dat de Leeuwarder basketballers een verloren wedstrijd speelden. En dus is het einde seizoen voor de debutant in de eredivisie.

Weerwoensdag, 27 april 2005

Opklaringen


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties