Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van maandag, 27 juni 2005.

Bijschriftmaandag, 27 juni 2005

Leugendetector

In het joodse leven waren er nogal wat verschillende geloftes die je kon afleggen.

Dossiermaandag, 27 juni 2005

‘Geef Wimpie even door’


Dossiermaandag, 27 juni 2005

Stilte na de storm


Economiemaandag, 27 juni 2005

Grondverzetbedrijf Noppert in Joure failliet verklaard

Leeuwarden – Grondverzetbedrijf Noppert is eind vorige week failliet verklaard. Het bedrijf heeft een schuldenlast van 1,5 miljoen euro. Met het faillissement komen 32 man op straat te staan.

Economiemaandag, 27 juni 2005

Schildersbedrijf Dijkstra failliet door oude schuld

Leeuwarden – Dijkstra Schilderwerken en Steigerbouw uit Leeuwarden is failliet. Het bedrijf is in de problemen gekomen door een oude belastingschuld. Curator M. Sturms gaat proberen het bedrijf een doorstart te geven, omdat het bedrijf afgezien van de belastingschuld, goed draait. Bij Dijkstra werken twintig mensen.

Hoofdartikelmaandag, 27 juni 2005

Een nieuwe president in Iran…

Iran heeft een nieuwe president. Het is de als hardliner bekend staande, ultraconservatieve Mahmou Ahmadinejad. In de hele wereld zijn sombere reacties te horen op de verkiezing van de burgemeester van Teheran tot president. Overal vragen leiders zich af welk effect de verkiezingswinst van Ahmadinejad zal hebben op de binnenlandse en buitenlandse politiek van het land. Iran was stapje voor stapje bezig uit het internationale isolement te komen. Binnenlands hebben de burgers de afgelopen jaren de knellende banden van de strenge sjiietische geloofs- en zedenwetten een beetje kunnen losmaken. Het is niet te verwachten dat deze ontwikkelingen verder worden gestimuleerd door Ahmadinejad.

Regiomaandag, 27 juni 2005

Videoconsult met huisarts is de toekomst

Leeuwarden - ,,Kan de camera een beetje worden gedraaid”, vraagt huisarts Maarten Goedhart aan zijn technische adviseurs. Mevrouw Van Bommel komt dan volledig in beeld. ,,Hoe is het met u?” Het gaat prima, daar aan de andere kant van de kabelverbinding. Dat kan de huisarts niet alleen aan de stem van mevrouw Van Bommel horen, maar hij kan het tegelijkertijd zien aan haar verschijning: het is het eerste videoconsult in Nederland.

Regiomaandag, 27 juni 2005

Preventief fouilleren in ‘Drachten’ bijna rond

Drachten – De politie in Smallingerland moet burgers preventief mogen fouilleren. Het college van burgemeester en wethouders wil deze veiligheidsmaatregel laten opnemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Tot nog toe heeft in Fryslân alleen Leeuwarden preventief fouilleren opgenomen in de APV. De APV wordt in de gemeenteraadsvergadering van volgende week dinsdag officieel vastgesteld.

Regiomaandag, 27 juni 2005

Werknemers CHF in actie

Grou – 78 Onderhoudsmedewerkers van woningbouwvereniging Corporatieholding Friesland hebben vandaag in werktijd vergaderd over acties. Zij zijn tegen plannen van de directie om het onderhoudswerk onder te brengen in een nieuw bedrijf. De werknemers willen de garantie dat niemand gedwongen wordt mee te gaan.

Regiomaandag, 27 juni 2005

Werk op zorgkwekerij moet je voelen

Oosterbierum - Begrijpen deden ze het amper, de hoge heren van de Rabobank. Hoe kon een kwekerij van slechts vierduizend vierkante meter nu rendabel zijn? Met hulp van een bemiddelaar en twee jaar lang geduld, begon het echtpaar Kroos afgelopen september met hun zorgkwekerij Onder de Wadden in Oosterbierum.

Regiomaandag, 27 juni 2005

Dierenleed blijft bij falend toezicht

Leeuwarden – De verwaarlozing van vee op tientallen bedrijven in Nederland blijft onopgemerkt bij de Algemene Inspectie Dienst (AID) terwijl destructiebedrijf Sonac wel de gegevens heeft van bijvoorbeeld abnormaal hoge sterfte. Door het uitblijven van de koppeling van sterfte met bedrijfsgrootte blijven misstanden onopgemerkt.

Geloof & Kerkmaandag, 27 juni 2005

Werkgroep roept Friese kerken op tot actie

Leeuwarden – Werkgroep De Arme Kant van Fryslân roept de diaconieën in de provincie op om deel te nemen aan een briefkaartenactie tegen armoede in Nederland.

Geloof & Kerkmaandag, 27 juni 2005

Gaastmeer bekrachtigt kerkfusie

Gaastmeer – In een feestelijke tentdienst, waarmee tegelijkertijd de dorpsfeesten afgesloten werden, is zondag de fusie van de Hervormde Gemeente en Gereformeerde Kerk in Gaastmeer officieel bekrachtigd.

Geloof & Kerkmaandag, 27 juni 2005

Bolswarder kerken inspireren kunstenaars

Bolsward - In een ontspannen en enthousiaste sfeer is zondag tijdens een kerkdienst in de Martinikerk in Bolsward de tentoonstelling: ‘Heden, verleden en toekomst van de Martini- en Broerekerk’ van start gegaan.

Geloof & Kerkmaandag, 27 juni 2005

Opzoekboek voor misdienaars

Leeuwarden – Het handboek voor misdienaars van het Bisdom Groningen is een bestseller. Binnen enkele weken zijn er meer dan 1600 verkocht. Een tweede druk is in voorbereiding. De werkgroep Liturgie stelde het ‘opzoekboek’ samen.

Sportmaandag, 27 juni 2005

Epke Zonderland pakt op NK twee turntitels

Emmen – Epke Zonderland was voorafgaand aan de NK turnen van dit weekeinde in Emmen titelverdediger op de meerkamp en Jeffrey Wammes was zijn grote uitdager. Volgend jaar zal het andersom zijn, want de Lemster moest het ditmaal afleggen tegen Wammes. Naast het zilver op de meerkamp, won de Fries wel twee toestelfinales.

Sportmaandag, 27 juni 2005

Sjoke van der Veen leidt Dronrijp naar bondszege bij dames

Sexbierum – Sjoke van der Veen verstuikte drie weken geleden op de uitnodigingspartij van Sneek haar enkel. Daardoor leek ze de Bondswedstrijd in Sexbierum te moeten missen voor kaatsvereniging Sjirk de Wal uit Dronrijp. Een week geleden maakte ze in Pingjum alweer haar rentree en zaterdag leidde ze haar partuur met Annalien Hanje en Imke van der Leest ten koste van Witmarsum naar de bondszege. Reden genoeg voor de opslager om haar vreugdetranen de vrije loop te laten.

Sportmaandag, 27 juni 2005

Oud nieuws in nieuw doosje

Berlikum - Naast het gebruikelijke nieuws was er zondag in Berlikum, waar partuur Rutmer van der Meer de zesde zege in de vrije formatie behaalde, ook écht nieuws. Immers, de dit seizoen onvolprezen Chris Wassenaar werd voor de verandering eens géén koning.

Sportmaandag, 27 juni 2005

Schievink ‘verpest’ Heidenskipster feestje

It Heidenskip – Een feestje moest het worden, de fierljepwedstrijd van zaterdag in It Heidenskip. En een feestje werd het. Niet alleen omdat de organiserende afdeling haar 25-jarig bestaan vierde, maar omdat het de beste wedstrijd ooit werd in de geschiedenis van de sport. Nog nooit werd zes keer verder dan achttien meter gesprongen in één ljepperij. Zaterdag gebeurde het. De helft van dat aantal kwam voor rekening van Klaas Haanstra. Geheel in lijn met de toch al bizarre wedstrijd, werd hij desondanks niet de winnaar. Dat werd Henk Schie-vink, die met een mooie 18.49 meter als Burgumer het Heiden-skipster feestje ‘verpestte’.

Sportmaandag, 27 juni 2005

Goud voor Marko en Onne op CH Dokkum

Dokkum - De Friese tuigpaarden hebben dit seizoen nog niet zoveel competitie in de benen, maar zorgden tijdens het concours hippique in Dokkum voor een geweldig nationaal kampioenschap tandem. Daarin werden alle combinaties tot het uiterste gedreven en ging de titel uiteindelijk naar Marko en Onne van Jouster Stoeterij Bommelsteyn.

Sportmaandag, 27 juni 2005

Geheim van Jistrum is ervaring en wachten

Jistrum - Op het 2450 meter lange rondje van Jistrum komt het aan op ervaring en vertrouwen in de eindsprint. Maar een fietser moet vanuit de laatste bocht in de lange aanloop naar de finish vooral ook zijn geduld zien te bewaren, bleek zaterdag.

Sportmaandag, 27 juni 2005

Groenveld zorgt voor Fries succesje op NK wielrennen

Rotterdam - Josephine Groenveld uit Folsgare zorgde zaterdag op de Nederlandse kampioenschappen wielrennen voor het enige Friese succes. Groenveld veroverde bij de dames de bronzen medaille. Niet favorieten als Mirjam Melchers, Suzanne de Goede of Loes Gunnewijk, maar Janneke Vos uit Amsterdam greep de overwinning. Sharon van Essen uit Veenendaal eindigde als tweede.

Sportmaandag, 27 juni 2005

Foppe de Haan: ‘dit is streek troch de rekken’

Kerkrade - De schijnwerpers die twee weken lang op Oranje onder 20 jaar schenen doofden zaterdag na een thriller van een penaltyserie. Op z’n 62ste verjaardag, naar zijn zin een week te vroeg, keerde Foppe de Haan zondag terug in Nes. ,,Dit is in streek troch de rekken. Mar as je der nei de tolfde penaly útfleane, kinne je sizze dat it in lotterij wie’’, zo zei de verliezend trainer.

Weermaandag, 27 juni 2005

Vrij zonnig


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties