Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 27 juni 2009.

Cultuurzaterdag, 27 juni 2009

IJlst completeert reeks kunstwerken in Wymbritseradiel

IJlst - In IJlst is gisteren een kunstwerk van de Koudumer kunstenaar Hanshan Roebers onthuld. Het is het laatste in een reeks van kunstwerken die de afgelopen jaren in de gemeente Wymbritseradiel zijn verrezen. Elk werk refereert aan de geschiedenis van het betreffende dorp.

Cultuurzaterdag, 27 juni 2009

Forse verhoging vergoeding nieuw Fries toneelwerk

Leeuwarden - Stifting Utjouwerij Frysk Toaniel (STUFT) verhoogt de tarieven voor nieuwe, Friese toneelstukken. Hiermee wil ze bestaand en nieuw schrijverstalent stimuleren om toneelstukken in het Fries te schrijven, zo meldt STUFT.

Cultuurzaterdag, 27 juni 2009

Fietsroutes bij expositie in Heerenveen

Heerenveen - Museum Willem van Haren heeft drie fietsroutes uitgezet bij de expositie Buitengewoon-Heerenveen 75 jaar Gemeente, over de architectuur in Heerenveen.

Economiezaterdag, 27 juni 2009

Advies: minder haring vissen

Den Haag - Nederlandse vissers zouden volgend jaar meer tong, schol en kabeljauw mogen opvissen, maar minder haring. Dat schrijven de wetenschappers van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) in hun advies aan het ministerie van Landbouw.

Economiezaterdag, 27 juni 2009

Sombere prognoses voor goederenvervoer

Zoetermeer - Prognoses van het onderzoeksbureau van de transportsector NEA wijzen uit dat de volumes in het goederenvervoer dit jaar met gemiddeld 10 procent afnemen ten opzichte van 2008. Voor 2010 verwacht het bureau een kleine krimp van 1 procent.

Economiezaterdag, 27 juni 2009

Bernhardhoeve Zuidlaren opent weer de deuren

Zuidlaren - Ondernemer John Franke van het Zuidlaarder organisatiebureau Easy Sport en Events BV gaat de drie achterste beurs en evenementenhallen van de Prins Bernhard Hoeve in Zuidlaren exploiteren. Het gaat om een oppervlakte van vijftienduizend vierkante meter. Eergisteren is hierover overeenstemming bereikt met projectontwikkelaar Leyten uit Drachten, namens VOF Jaarmarkt Zuidlaren, sinds 2006 de eigenaren van het beurscomplex. Dat heeft de nieuwe eigenaar gisteren bekend gemaakt.

Hoofdartikelzaterdag, 27 juni 2009

De soberheid...

Al ver voor de economische crisis was het merkbaar: de aandacht voor versobering. Die is er in verschillende vormen; van onthaasting en zuinig omgaan met geld en goederen tot en met de tijd nemen voor de dingen, weg van de haast. De crisis dwingt tot bezinning op de wortels van het financiėle en economische denken; bijna vanzelfsprekend komt dan de versobering op als element van een andere leefwijze.

Regiozaterdag, 27 juni 2009

Nieuwe status lokfluit voor natuurtoerist

Leeuwarden - ,,Prachtig, hartstikke goed, ik ben heel blij.’’ Burgemeester Swart van Schiermonnikoog is dolblij met de status van Werelderfgoed voor de Waddenzee. Volgens hem is het een ,,geweldig predicaat” voor het hele gebied. Na het Woudagemaal in Lemmer is de zee het tweede Friese Werelderfgoed.

Regiozaterdag, 27 juni 2009

De Beemster is nog altijd gelukkig met VN-keurmerk

Middenbeemster - De Beemster werd in 1999 Unesco-werelderfgoed. Hoe is die VN-status de gemeente bevallen?

Regiozaterdag, 27 juni 2009

Nieuwe formule tuig SKS, maar wel nieuwe metingen

Woudsend - De tuigformule bij het skūtsjesilen wordt in 2010 aangepast. Dat heeft een grote meerderheid van de Sintrale Kommisje Skūtsjesilen gisteravond in een extra ledenvergadering in Woudsend besloten. De schippers van Joure en Leeuwarden stemden tegen. Voorwaarde is wel dat er nieuwe metingen worden verricht. Aan de uitkomst van de al gedane metingen wordt getwijfeld. Door de nieuwe tuigformule zullen de snelste skūtsjes aan snelheid in boeten en de traagste aan snelheid winnen. Het verschil tussen het snelste skūtsje (Heerenveen) en de langzaamste (Earnewāld en Langweer) zou nu 3,3 procent zijn.

Regiozaterdag, 27 juni 2009

De tijd begint te dringen voor de nieuwe Afsluitdijk

Leeuwarden - De ambities zijn inmiddels bekend, en de lat ligt hoog. De Afsluitdijk moet, als hij vanaf 2011 toch onderhanden wordt genomen om hem klimaatbestendig te maken, een icoon van duurzaamheid en innovatie worden. Ook gisteren rolden de grote woorden door de Harmonie in Leeuwarden, toen de commissie-Nijpels, de stuurgroep die een inventarisatie van plannen met de Afsluitdijk maakte, haar definitieve advies aan staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat) presenteerde.

Regiozaterdag, 27 juni 2009

Pakketje boeken voor tikkende bom aangezien

Leeuwarden - Meer dan honderd bewoners van flats aan de Boksdoornstraat en omgeving moesten gistermiddag hun huis verlaten omdat er een verdacht pakketje was bezorgd bij een van de flats.

Regiozaterdag, 27 juni 2009

Friese proef met zilte teelt

Harlingen - Vissen, algen en schelpdieren in zilt water kweken en zeekool verbouwen. Daarmee begint in Harlingen en op Texel dit najaar een proef. Het idee is dat de zilte activiteiten zo op elkaar afgestemd kunnen worden, dat ze elkaar op gang houden zonder bijvoeren.

Regiozaterdag, 27 juni 2009

Het kan allemaal ietsje beter in trein en bus

Leeuwarden - Hoe kan het beter en leuker in trein en bus? Een speeddate tussen uitvinders en vervoerders bracht antwoord op die vraag.

Geloof & Kerkzaterdag, 27 juni 2009

Een antwoord op eenzaamheid: werken aan je relaties

Leeuwarden - Vijf jaar na het succes van het boek Doelgericht Leven van Rick Warren komt er nu een nieuw boek: Een hart voor mensen. Leven zoals Hij. Opnieuw wordt daar ook een grote 40 dagencampagne aan gekoppeld. Het boek gaat over relaties en is geschreven door Tom Holladay, de tweede predikant van een megakerk in Lake Forest (Californiė). Naast zijn pastorale werk en onderwijs in deze bekende Saddleback Church helpt hij Rick Warren bij conferenties over de hele wereld.

Geloof & Kerkzaterdag, 27 juni 2009

Zonder echte relaties is het leven leeg

Giessenburg/Leeuwarden - Jan Baan is mediator en zou graag zeggen dat het in de kerken goed gaat op het gebied van relaties: ,,Maar helaas moet ik zeggen dat daar net zoveel gebrokenheid, conflicten en ruzie voorkomen als erbuiten.” Dus kun je in je kerk van relaties maar beter een topprioriteit maken.

Geloof & Kerkzaterdag, 27 juni 2009

Geldzorgen bij jeugdwerk TijdVoorActie

Leeuwarden - De stichting TijdVoorActie heeft zodanige financiėle problemen, dat de voortzetting van het jongerenwerk in gevaar is gekomen. De inkomsten tussen januari en mei zijn met 32 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Geloof & Kerkzaterdag, 27 juni 2009

Bouma’s bouwen onderwijscentrum

Workum - De Friese stichting Bouwen met de Bouma’s is een centrum voor volwassenonderwijs aan het neerzetten in Kaoma in Zambia. In deze plaats is Johannes Bouma (78) uit Reahūs werkzaam als missionaris.

Geloof & Kerkzaterdag, 27 juni 2009

Eind juli ‘shortlist’ voor ledenregistratie PKN

Utrecht - De kleine synode van de Protestantse Kerk in Nederland heeft gisteren in Utrecht ingestemd met de selectiecriteria voor de leveranciers van het nieuw te ontwikkelen systeem voor de landelijke ledenregistratie van de kerk. Met de vastgestelde eisen worden de mogelijke leveranciers beoordeeld en ontstaat uiteindelijk een shortlist van drie leveranciers, die 31 juli bekend gemaakt wordt.

Sportzaterdag, 27 juni 2009

Cambuur wil zich blijven ontwikkelen

Leeuwarden - Cambuur heeft succes. Maar willen de Leeuwarders stappen vooruit blijven zetten, dan zal er blijvend succes geoogst moeten worden. De club is ervan overtuigd dat dat met de nieuwe selectie ook komend seizoen geen probleem zal zijn. Door Johan Vellinga.

Sportzaterdag, 27 juni 2009

Brack: nog geen club in Italiė, alleen een gesprek

Leeuwarden/Stornarella - Het zoveelste hoofdstuk in de (eventuele) contractperikelen rond Koen Brack en SC Cambuur was gisteren een feit. ‘Koen Brack gaat in Italiė voetballen, aldus Cambuurs algemeen directeur Alex Pama.’ Dat was in de middaguren de strekking van vele berichten op diverse websites. Zowel de verdediger als Pama keken daar vreemd van op. Brack: ,,Er klopt niks van, ik heb nog helemaal geen club.’’ En Pama stelt dat zijn woorden verdraaid zijn. ,,Ik ben me van geen kwaad bewust.’’

Sportzaterdag, 27 juni 2009

Femke Leenstra houdt haar dromen maar voor zich

Leeuwarden - Toen ze vorig jaar tijdens de Olympische Spelen naar het zwemmen zat te kijken, zei Femke Leenstra tegen haar moeder Ineke: ,,Dat circus zou ik ook wel eens willen meemaken. Al was het alleen maar in de meest rechtse baan. Gewoon meedoen.” Maar ze is nog maar veertien jaar en de talentvolle zwemster uit Gytsjerk weet dat er nog een lange weg vol hobbels voor haar ligt. ,,Het is nog zover weg en het kan zomaar afgelopen zijn.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties