Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 27 augustus 2008.

Cultuurwoensdag, 27 augustus 2008

Een podium vol Friese bandjes

‘Een generale repetitie’. Zo noemt de Belgische componist Dick van der Harst de eerste voorstelling van Stage Full Fryslân gisterenmiddag op het pleintje voor De Harmonie in Leeuwarden. En dat is inderdaad een locatie en tijdstip die de wenkbrauwen doet fronsen. Een popvoorstelling op dinsdagmiddag? En dan ook nog in een uithoekje van de binnenstad? Het gevolg is dan ook dat het publiek vooral bestaat uit aanhang van de deelnemende bands, een enkele passant die even stopt om te kijken en een stel verdwaalde Duitse padvinders. Een voorstelling als deze moet eigenlijk ’s avonds plaatsvinden of toch minstens op een plek waar het winkelend publiek er makkelijker naartoe gelokt wordt. Bij de Waag of op het Wilhelminaplein voor de Hema bijvoorbeeld.

Cultuurwoensdag, 27 augustus 2008

Cowboys met kogels van eenzaamheid

Wie ooit wel eens op de lange vlakke wegen in Kansas of Texas heeft gereden, herinnert zich onmiddellijk de immense vlaktes. Sterker nog, als je even met je gedachten teruggaat, ervaar je onherroepelijk die voorbij razende eenzaamheid in een bijna totale leegte. Het duurt uren voordat je iemand tegenkomt. En als dat gebeurt, is dat contact doorgaans afstandelijk en weinig hartelijk. Geen wonder ook. De beklemmende omgeving beďnvloedt het karakter van die mensen zoals dat hier ook gebeurt, waarbij de dominante eenzaamheid wordt veroorzaakt door de contactuele en sociale beperktheid.

Cultuurwoensdag, 27 augustus 2008

Spektakel op Fries meer

,,Er gebeurt iets met een mens als hij op het water is.’’ Dat is het uitgangspunt van het stuk Rite fan Wetter van Hoite Pruiksma. Een stuk dat dans en muziek combineert met het water van de Hofmar bij It Heidenskip. Dat water heeft in het stuk een daadwerkelijke rol. De harmoniums drijven in de verte, de dansers duiken het water in en uit. Die verre klanken van harmoniummuziek zetten een sfeer neer die sterk contrasteert met andere elementen in de voorstelling. De verhouding van mens en water varieert van de harde stalen geluiden van een scheepswerf tot een lange douchepartij, waarbij het uit een hijskraan (een van de spectaculaire decorstukken) neergutsende water de contouren van de douchende dansers verhult.

Economiewoensdag, 27 augustus 2008

Laatste helft tarweoogst wordt deze week gedorst

Leeuwarden – In de afgelopen weken is er tussen de buien door een voorzichtig begin gemaakt met de tarweoogst. Intussen is bijna de helft van de tarwe binnengehaald. Vorige week waren er ook nog enkele dagen dat er enkele percelen zijn gedorst. ,,Maar vanaf zondagavond is er helemaal niet meer geoogst”, vertelt akkerbouwer en LTO-woordvoerder Upt Hiddema uit Holwerd. ,,Vanaf vandaag en morgen zullen de akkerbouwers hun combines weer inzetten voor de laatste helft.”

Economiewoensdag, 27 augustus 2008

Metaalbedrijf SMST gaat naar Harlingen

Franeker - Metaalbedrijf SMST uit Franeker verhuist naar een nieuwe locatie op bedrijventerrein Seaport Harlingen. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. Het bedrijf heeft nu nog vestigingen in Franeker en Sneek.

Hoofdartikelwoensdag, 27 augustus 2008

Georgië en de NAVO

Had Rusland ook zo gewelddadig opgetreden tegen Georgië als dat land lid was geweest van de NAVO? En had Moskou dan ook de afvallige Georgische regio’s erkend? Die vragen kunnen niet met stelligheid worden beantwoord, maar de kans is groot dat Moskou zich in dat geval had ingehouden. Oekraďne - dat evenals Georgië het NAVO-lidmaatschap in het vooruitzicht was gesteld - is er in ieder geval heilig van overtuigd dat alleen het Euro-Atlantische veiligheidssysteem nu en in de toekomst bescherming kan bieden. Het wil nog meer haast maken om lid te worden van de NAVO. Voor Georgië is het misschien te laat.

Regiowoensdag, 27 augustus 2008

Meeste drop-outs in mbo

Leeuwarden - De grote meerderheid van het aantal voortijdige schoolverlaters in Nederland strandt in het mbo. In het schooljaar 2005-2006 stopten 53.000 jongeren tussen de twaalf en 22 jaar met hun opleiding, zonder een diploma te hebben behaald. Daarvan komen er 35.000 uit het middelbaar beroepsonderwijs: 9,3 procent van het totaal aantal mbo’ers.

Regiowoensdag, 27 augustus 2008

320 miljoen euro; in een uurtje was het rond

It Heidenskip - Gerard van Klaveren weet het nog goed. Dan kwam er een watersportvereniging bij de provincie vragen om een bijdrage voor nieuwe steigers, dan weer wilde een gemeente dat een brug verhoogd werd. ,,De een na de ander kwam collecteren voor projecten die met watersport te maken hebben”, vertelt de toenmalige gedeputeerde. ,,Ik zei tegen mijn ambtenaren: dit moet anders. Jullie gaan op pad en maken een schifting tussen goede en slechte ideeën. We maken er één groot Friese Merenproject van.”

Regiowoensdag, 27 augustus 2008

Advies aan Kollumerland: geen fusie

Kollum - Een fusie met Achtkarspelen of andere buurgemeenten is niet de oplossing voor Kollumerland. De gemeente kan het beter zoeken in een intensieve samenwerking in de regio. Daarbij zouden naast de Nofa-gemeenten ook Tytsjerksteradiel en Ferwerderadiel zich kunnen aansluiten. Dat staat in een advies van onderzoeksbureau Berenschot aan Kollumerland.

Regiowoensdag, 27 augustus 2008

Advies aan Kollumerland: geen fusie

Kollum - Een fusie met Achtkarspelen of andere buurgemeenten is niet de oplossing voor Kollumerland. De gemeente kan het beter zoeken in een intensieve samenwerking in de regio. Daarbij zouden naast de Nofa-gemeenten ook Tytsjerksteradiel en Ferwerderadiel zich kunnen aansluiten. Dat staat in een advies van onderzoeksbureau Berenschot aan Kollumerland.

Regiowoensdag, 27 augustus 2008

Aardgas blijft wellicht in de Friese bodem

Franeker - De provincie Fryslân gaat in de toekomst mogelijk negatief adviseren over de winning van aardgas uit de Friese bodem. Aanleiding is de veel sneller dan verwachte bodemdaling rond een gaswinningsput boven Franeker. Gisteren werd bekendgemaakt dat oliemaatschappij Vermillion daar deze zomer abrupt is gestopt met gaswinning.

Geloof & Kerkwoensdag, 27 augustus 2008

Vervolgcursus Alpha voor zakenmensen

Amersfoort - Alpha-cursus Nederland komt samen met het zakenplatform CMBC met een vervolg op de Business Alpha-cursus, de Alpha-cursus voor zakenmensen. Basis van de nieuwe cursus is het boek Carričre met God van de Britse topbankier Ken Costa. De Business Alpha-cursus bestaat uit de gewone Alpha-cursus die qua tijd en opzet aangepast is aan zakenmensen en managers. Deze cursus bestaat nu vier jaar en is opgezet samen met CBMC, een wereldwijde organisatie van christen-zakenmensen, managers en vrijeberoepsbeoefenaren, met ruim negentig lokale groepen in Nederland.

Geloof & Kerkwoensdag, 27 augustus 2008

Gertrudiskerk profiteert van meevaller

Workum - Voor de Sint Gertrudiskerk in Workum is een grote restauratie in voorbereiding. De verwachting is dat de restauratie medio 2010 kan beginnen en drie miljoen euro zal gaan kosten. Al wil voorzitter Aalt Landman van de restauratiecommissie wat dat laatste betreft nog wel ,,een slag om de arm houden’’.

Geloof & Kerkwoensdag, 27 augustus 2008

‘Volk moet terug naar Vader’

Leeuwarden - Vijf confessionele en evangelische organisaties in de Protestantse Kerk in Nederland hebben een gezamenlijke appelbrief uitgebracht met de oproep dat christenen en kerken in Nederland weer terugkeren naar de Vader, naar God. ,,Wij geloven dat ons volk alleen toekomst heeft, als het de Vader weer gaat zoeken.’’

Sportwoensdag, 27 augustus 2008

IJzeren Hein overleden

Oldeholtpade De bekende harddraver IJzeren Hein is zondag overleden. De dekhengst van fokker en eigenaar Sip van der Laan uit Oldeholtpade was in de late jaren tachtig en het begin van de jaren negentig een van de meest populaire paarden van het land. De beste prestatie leverde IJzeren Hein in 1988 op de baan van het Duitse Gelsenkirchen waar hij de Elite Rennen won. IJzeren Hein, die tot zondag in het weiland tussen drie merries liep, werd 27 jaar.

Sportwoensdag, 27 augustus 2008

Friese zeges tijdens laatste Brinkloop

Diever Met meer dan 1100 deelnemers kijkt de organisatie, waarin ook SV Friesland participeert, tevreden terug op de serie Brinklopen in Diever. Bij de mannen won Jappie Doller de slotloop afgetekend. De Appelschaster lag ruim drieënhalve minuut los van Jannes Dijkstra uit Donkerbroek. Op de 5 kilometer testte Yvonne Kassenberg zich als voorbereiding op Sneek-Bolsward-Sneek. De Burgumse won met ruime voorsprong in 18,58. Bij de mannen finishte Rink Post (Appelscha) als tweede.

Sportwoensdag, 27 augustus 2008

Wierstra vijfde in Ronde van Naaldwijk

Naaldwijk Frank Wierstra uit Burgum is gisteravond vijfde geworden in de wielerronde van Naaldwijk. De 22-jarige coureur maakte deel uit van de kopgroep van vijf renners die in de laatste ronde was ontstaan. De winst ging na negentig kilometer naar Joost Spring in ‘t Veld uit Mijdrecht. Joost van den Blink (‘s-Gravezande) en Joost van Leijen (Ewijk) werden respectievelijk tweede en derde.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties