Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 27 oktober 2003.

Achtergrondmaandag, 27 oktober 2003

Braziliaanse katholieke kerk loopt leeg |

In Brazilië daalt het aantal katholieken ten faveure van het aantal protestanten en ongelovigen. Critici geven het Vaticaan de schuld.

Bijschriftmaandag, 27 oktober 2003

Smachten

Zo smacht

Cultuurmaandag, 27 oktober 2003

Drum- en Lyraselection Warga naar eredivisie

Hoogeloon – Drum- en Lyra selection Warga is gisteren gepromoveerd naar de eredivisie tijdens een tweedaags concours van de KNFM (Koninklijk Nederlandse Federatie van Muziekbonden) in het Brabantse Hoogeloon.

Cultuurmaandag, 27 oktober 2003

Duo verrast met concert Brahms in serie ‘Het Debuut’

Zoals wel vaker in de serie ‘Het Debuut’ van de Harmonie was er ook dit keer nauwelijks sprake van een echt debuut. Tjeerd Top, winnaar van het Oskar Backconcours 2001, en de Roemeense pianiste Mariana Izman debuteerden misschien wel als duo maar als solist in ieder geval niet. Beide musici hebben namelijk al tal van concertreizen en recitals op hun naam staan. Kortom geen jonge mensen meer ‘op weg’, maar inmiddels al onderweg naar de concertpodia om maar eens het helaas reeds geruime tijd van de buis verdwenen televisieprogramma van de AVRO te parafraseren.

Cultuurmaandag, 27 oktober 2003

Gretigheid bij jonge organisten in Ferwert

In de sfeervolle Nederlands-Hervormde kerk te Ferwert vond zaterdagavond een bijzondere orgelbespeling plaats. Orgelstudenten van Theo Jellema, docent aan het Noord Nederlands Conservatorium en het conservatorium van Zwolle/Arnhem, gaven een concert op het prachtige drieklaviers Adema/Verschueren-orgel. Hierin stond de Franse en Duitse orgelromantiek centraal met Franse componisten als Louis Vierne en César Franck en Duitse componisten als Max Reger en Felix Mendelssohn-Bartholdy.

Cultuurmaandag, 27 oktober 2003

Afrikaanse klanken in ‘Stimmen oer Ljouwert’

Met een klankimprovisatie ontleend aan de Afrikaanse en Zuid- Amerikaanse cultuur en geïnspireerd door het programma van de avond, opende stemkunstenares Greetje Bijma zaterdagavond opkomend vanachter de coulissen het festival ‘Stimmen oer Ljouwert’ in de Harmonie te Leeuwarden. Met deze korte maar heftige intro pakte ze niet alleen de zaal, maar zette ze ook de toon voor de avond.

Hoofdartikelmaandag, 27 oktober 2003

Assertieve Provinciale Staten…

De vele burgers die zich afgelopen week in de hal van het Provinsjehûs verzamelden, kregen onverwacht een staaltje bestuurlijke vernieuwing voorgeschoteld. De fracties van Provinciale Staten achtten de stukken waarover ze moesten beslissen van onvoldoende kwaliteit om ze te bespreken en sloten daarom de vergadering voordat er ook maar een minuut inhoudelijk gedebatteerd was.

Regiomaandag, 27 oktober 2003

‘Jaloers op de klanken van dit eendagskoor’

Leeuwarden - ,,Menig koor zou jaloers zijn op de totaalklank van dit eendagskoor.’’ Dirigent Harm Witteveen is trots op de 120 deelnemers van de Sing-in die het Friesch Dagblad zaterdag hield in de Grote Kerk in Leeuwarden. In een dag tijd wist het koor zich het werk Mei snare en tonge van wijlen de Friese componist Paulus Folkertsma meester te maken. Aan het einde van de middag gaven de zangers en zangeressen een ‘daverjende’ einduitvoering voor ongeveer tweehonderd toehoorders. De Sing-in werd voor de vierde maal gehouden.

Regiomaandag, 27 oktober 2003

Glastuinders energiezuiniger

Berlikum – Glastuinbouwbedrijven worden milieuvriendelijker. Het energieverbruik per vierkante meter is met ruim 2,5 procent gedaald ten opzichte van 2001. Vanaf 1980 is het energieverbruik per vierkante meter glas zelfs gehalveerd. Dit blijkt uit sociaal en milieuverslag over 2002 van de glastuinbouwsector.

Regiomaandag, 27 oktober 2003

Jongeren gepakt voor overlast azc Dokkum

Dokkum – Vijf jongeren uit Noordoost-Fryslân zijn vrijdagavond opgepakt voor het zorgen van overlast bij het asielzoekerscentrum (azc) van Dokkum.

Regiomaandag, 27 oktober 2003

Kabinet treft middelgrote steden hardst

Drachten/Sneek - Gemeenten op het platteland en de middelgrote steden lijken het hardst te worden getroffen

Regiomaandag, 27 oktober 2003

Overgehouden: een andere kwaliteit van leven

Leeuwarden - Een week of zeven geleden ontdekte provinciebestuurder Anita Andriesen (46) een knobbeltje in haar borst. Kanker van de kwaadaardige soort. Nu zit ze, na een operatie ‘schoon’ bevonden, weer achter haar bureau. Zonder grote woorden, want ieder gaat op heel persoonlijke, eigen wijze om met ziekte en de plotselinge mogelijkheid van een nabije dood. Wel met een beetje een missie: let op je lijf!, zeker als je nog te jong bent voor bevolkingsonderzoek naar borstkanker.

Regiomaandag, 27 oktober 2003

Werknemers minder ziek door recessie

Leeuwarden – Werknemers melden zich minder vaak kortdurend ziek nu banen op de tocht staan wegens de economische achteruitgang. Het langdurig verzuim zal toenemen, vrezen de vakbonden.

Geloof & Kerkmaandag, 27 oktober 2003

CGB wil scheuring voorkomen

Nijkerk - Het Confessioneel Gereformeerd Beraad (CGB), een behoudende stroming binnen de Gereformeerde Kerken in Nederland, gaat een uiterste poging doen om zoveel concessies binnen te halen, zodat men alsnog ‘ja’ kan zeggen tegen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Weermaandag, 27 oktober 2003

Zonnig maar fris

Vandaag zon, bewolking maar ook fris. Het kwik komt niet hoger dan 7 graden en er waait een zwakke tot matige zuidoostenwind, op de wadden vrij krachtig. Later kans op neerslag en tijdens opklaringen een graad vorst. De tweede weekhelft verloopt herfstachtig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties