Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 28 januari 2008.

Cultuurmaandag, 28 januari 2008

De Folgeren stroffelet oer ‘Macbeth’

As alles mis giet op toaniel, kin dat hiel hilarysk wêze. Je kinne je de bûsen útskuorre as publyk. Yn Macbeth fan Shakespeare giet alles mis. Tenminsten yn de ferzy fan frouljusferiening De Folgeren. Dy brocht ôfrûne sneontejûn it stik foar in útferkochte seal yn de De Lawei yn Drachten.

Cultuurmaandag, 28 januari 2008

Dana de Vries (14) tweede op Christina Concours

Enschede - De veertienjarige Dana de Vries uit Franeker heeft gisteren een tweede prijs behaald op het Prinses Christina Concours Oost, in Enschede. De celliste deed mee in de categorie voor muzikanten van twaalf tot en met veertien jaar. Met de tweede plaats is ze niet doorgedrongen tot de landelijke halve finale.

Cultuurmaandag, 28 januari 2008

Opus Exit, bijzondere ervaring

Een requiem is een dodenmis, een mis in de rooms-katholieke kerk ter nagedachtenis van een overledene. Door de eeuwen heen zijn er vele componisten geweest die op de Latijnse teksten prachtige muziek hebben geschreven zoals het Requiem van Mozart en Verdi. Soms waren ze zo groots dat het requiem niet eens voor kerkelijk gebruik geschikt was.

Cultuurmaandag, 28 januari 2008

Publieksprijs voor Bernd Holtrop (11) op muziekfestival

Groningen - De elfjarige xylofonist Bernd Holtrop uit Gersloot heeft gisteren de Publieksprijs gewonnen tijdens de finale van het Haydn Muziek Festival in Groningen. Ook Gerbrich Meijer (10, klarinet) uit Winsum speelde mee in de finale.

Hoofdartikelmaandag, 28 januari 2008

Hoge bomen

Hoge bomen vangen veel wind. Dat ondervindt Eveline Herfkens, oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking en employé van de Verenigde Naties. Ze heeft de afgelopen jaren geld ontvangen van de Nederlandse overheid, een vorm van huursubsidie.

Regiomaandag, 28 januari 2008

Medicijnen groot gevaar in het verkeer

Groningen - Ruim zeventig mensen zijn in 2006 in het verkeer omgekomen als gevolg van medicijngebruik. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel, dat vandaag wordt gepresenteerd. Het gaat vooral om oudere automobilisten. Het is voor het eerst onderzocht hoe groot de invloed van het slikken van medicijnen is op de verkeersveiligheid.

Regiomaandag, 28 januari 2008

Laatste dag noodopvang: de sloophamer erin

Witmarsum - De laatste vluchtelingen zijn vertrokken uit de noodopvang in Witmarsum. De panden zijn verkocht, de kamers moeten leeg. De vrijwilligers die zich jarenlang hebben ingespannen om het voormalige klooster en de naastgelegen barakken woonbaar te maken, moesten het centrum afgelopen zaterdag eigenhandig strippen en uitruimen.

Regiomaandag, 28 januari 2008

De regie ontbreekt bij behoud oud veeras

Sumar - Voor het behouden van de zeldzame Friese veerassen moeten de betreffende organisaties veel meer de regie naar zich toe trekken. Doordat dit nu vaak achterblijft, is de vrijheid en de verantwoordelijkheid van de individuele fokkers te groot. Inteelt en verlies van belangrijke eigenschappen komen daardoor te veel voor.

Regiomaandag, 28 januari 2008

‘U heeft last van afbuigende luchtstroom’

Heerenveen - ,,Doet u uw kiezen maar op elkaar zodat ik uw tanden kan zien. U heeft een bijzonder gebit. Een neiging tot kruisbeet. Doe nu uw mond maar wijd open. Uw gehemelte is wat aan de hoge kant. Tussen een gemiddeld en een hoog gehemelte. Zou u een laag gehemelte hebben, dan zou u van nature gemakkelijker hoog kunnen spelen. Met een hoog gehemelte moet u zich extra inspannen in het hoge register.”

Regiomaandag, 28 januari 2008

De weekmarkt loopt langzaam leeg

Drachten - Toen hij twaalf jaar geleden begon als marktmeester in Drachten waren er nog vier groenteboeren en twee kaasboeren. Dat aantal is nu gehalveerd. Langzaam maar zeker loopt de markt leeg, zegt scheidend marktmeester Roel Huitema. Er komen minder bezoekers en dus ook minder marktkooplui. ,,In protte fyftichplussers ha gjin opfolgers. It hâldt straks in kear op.”

Geloof & Kerkmaandag, 28 januari 2008

Tocht der Tochten in Edam

Edam - Ds. Engele Wijnsma skeelerde zondag langs de elf Friese steden in de Grote Kerk in Edam. Elk van deze plaatsen stond in deze viering symbool voor een van de kernmomenten van ieder mensenleven. Bij elk van de elf stempelposten vertelde een bezoeker een persoonlijk en indringend verhaal over vreugde of verdriet, feest of rouw. Daarnaast werden heldere lijnen getrokken naar reisverhalen in de Bijbel.

Geloof & Kerkmaandag, 28 januari 2008

Van hyperloflied naar psalm

Amersfoort - ,,De evangelische beweging heeft duidelijk aangeklopt’’, zegt de protestantse dominee Arjan Plaisier. Beter had hij het niet kunnen verwoorden. In gereformeerde huize zijn velen in verwarring gebracht door de toenemende evangelische invloeden. Zeker als het gaat om kerkmuziek, het thema van een congres afgelopen zaterdag in Amersfoort.

Geloof & Kerkmaandag, 28 januari 2008

Missie met minder geld

Utrecht - De catechese, het jongerenpastoraat en het streven naar meer priesterroepingen blijven een prioriteit van het aartsbisdom Utrecht. Tevens wil de nieuwe aartsbisschop, mgr. W.J. Eijk, uit alle macht voorkomen dat financiële problemen het pastorale beleid bepalen.

Sportmaandag, 28 januari 2008

Bradley laat z’n voeten spreken in Doetinchem

Doetinchem - Het is nog steeds opvallend stil rond Michael Bradley, drie dagen voor het sluiten van het transfer window. Behalve dan als hij met sc Heerenveen binnen de lijnen verschijnt. De twintigjarige Amerikaan liet zaterdagavond tegen De Graafschap zijn voeten weer spreken. Maar Bradley zwijgt in alle talen als het gaat over zijn toekomst.

Sportmaandag, 28 januari 2008

Ruitenberg laat zien dat ‘oudjes’ meetellen

Techendorf - De grote vraag deze week op de Weissensee is of de nieuwe lichting marathonschaatsers de dienst zal uitmaken op natuurijs, net als dit hele seizoen op de kunstijsbanen. René Ruitenberg maakte zaterdag duidelijk dat de ‘oudjes’ nog lang niet versleten zijn. In de Aart Koopmans Memorial liet de 37-jarige routinier uit Wezep na tachtig kilometer zien dat hij nog altijd met de besten mee kan en nam alvast een voorschot op twee belangrijke wedstrijden: woensdag het Open NK over 100 kilometer en zaterdag de 200 kilometer lange Alternatieve Elfstedentocht.

Sportmaandag, 28 januari 2008

Nou hebben we wel genoeg genoten

Het is genieten geblazen als hoogmoed voor de val komt, als overwinningen niet te koop blijken en als de outsider de torenhoge favoriet op zijn nummer zet.

Sportmaandag, 28 januari 2008

Monsterzege voor Cambuur A1: 26-0

Leeuwarden - De A-junioren van SC Cambuur-Leeuwarden hebben zaterdag hun duel tegen Sportclub Enschede gewonnen. Dat an sich is niet bijzonder, maar wel de uitslag waarmee dat gebeurde: 26-0. ,,Dit heb ik nog nooit eerder meegemaakt”, zei trainer John de Hoop na afloop van de monsterzege van de Leeuwarders.

Sportmaandag, 28 januari 2008

Shorttrackers lopen warm voor de Friesland Cup

Leeuwarden - In een razend tempo komen de shorttrackers uit acht verschillende landen voorbij over het ijs in de ijshal van Leeuwarden. Voor de 26ste keer wordt daar het weekeinde gestreden om de Friesland Cup. Een groot toernooi met 170 deelnemers dat elk jaar wordt georganiseerd door shorttrackvereniging Trias. De Friese deelnemers vallen helaas net buiten de prijzen.

Sportmaandag, 28 januari 2008

Draver Urbie J hervindt absolute topvorm

Wolvega - Precies een jaar geleden kwam Urbie J in actie op Vincennes, de Parijse drafbaan waar alleen de Europese toppers de benen strekken. De ruin van fokker, eigenaar en trainer Gerard Jetten uit Gersloot kwam die dag niet uit de verf, na lang kopwerk speelde hij in de eindstrijd geen rol. Maar voor een sportieve revanche is het nooit te laat. Zaterdag in Wolvega liet Urbie J zijn ware gezicht weer eens zien.

Sportmaandag, 28 januari 2008

Harkemase Boys blijft rustig

Harkema – Harkemase Boys-trainer Henk de Jong maakt zich maar over één zaak zorgen en dat is de gemakzucht van zijn spelers. Zijn team steekt zo ver boven de andere ploegen in de eerste klasse uit, dat er nauwelijks nog tegenstand is. Behalve als de ploeg het te mooi wil doen zoals bijvoorbeeld tegen BlauwWit’34 zaterdag, dan blijft het oppassen.

Sportmaandag, 28 januari 2008

Black Boys ziet toekomst niet meer zo zwart in

Sneek - ,,Derby’s zijn altijd slecht”, merkt een toeschouwer droogjes op na afloop van de laatste Sneker derby tussen Black Boys en WZS. De laatste club fuseert medio 2008 met zondaghoofdklasser Sneek en verdwijnt na ruim 75 jaar van het voetbalpodium. Black Boys bestaat in mei van dit jaar 84 jaar en heeft een moeilijke periode achter de rug. Maar de club wil van geen opgeven weten en ziet de toekomst niet meer zo zwart in.

Sportmaandag, 28 januari 2008

Handhaving als toverwoord van handballend Stiens

Stiens - Toen Eddy Miedema een paar weken geleden benaderd werd om interim-coach van de handbalheren van Stiens te worden, wist hij meteen zijn opdracht: lijfsbehoud in de hoofdklasse. Zaterdag, na de eerste zege van Stiens onder zijn leiding, concludeerde Miedema na een snelle rekensom dat uit de laatste zeven wedstrijden zes punten moeten worden gehaald om dat te bewerkstelligen. Handhaving, het is net als vorig seizoen het toverwoord.

Sportmaandag, 28 januari 2008

Dip kost DFD weer punten

Oentsjerk - DFD had zaterdagavond voor eigen publiek een gouden kans om van het hoger geplaatste en ingeschatte ASVD uit Dronten te winnen. Maar na een flitsende start die het beste deed hopen, zakten de Trynwâldsters halverwege de eerste helft helemaal weg. En die dip kwam de thuisclub ook niet meer te boven.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties