Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 28 januari 2009.

Cultuurwoensdag, 28 januari 2009

Di Gojim met superact van twintig man

Hallum - Het bekende klezmerorkest Di Gojim geeft vrijdagavond een bijzonder concert in De Hoeksteen in Hallum. Als extra superact verleent een twintig mans blaasorkest uit Amsterdam zijn medewerking aan het benefietconcert voor een World Servants. Een World Servants groep uit Hallum en Gytsjerk gaat komende zomer in Bolivia meehelpen met de bouw van een kleuterschool. Met het concert hopen de jongelui geld in te zamelen. Voor hun reis hebben ze elfduizend euro nodig.

Cultuurwoensdag, 28 januari 2009

‘Rinkelroairock’ mei in soad bier

De Droegehamsters band Pierewaayer bestie in desennium lyn alris in skoft. Neidat se in skoftke útinoar wiene, kamen Johannes ‘Smurf’ Stienstra (sang, gitaar), Michiel Oudega (gitaar), Jelle Postma (bas) en drummer Wobke van der Veen - nei in sműke jűn bierdrinken - yn 2002 op ’e nij bymekoar. De fjouwer spylje in mjuks fan punk, rock en folk dy’t se ‘rinkelroairock’ doopt hawwe en litte dy hearre op (strjitte)festivals en yn kroegen en feesttinten. De cd dy’t fan harren ferskynd is, hjit fan Troch Waar en Wyn.

Economiewoensdag, 28 januari 2009

Grondprijzen in de landbouw stabiliseren

Zwolle - De agrarische grondprijzen hebben zich het afgelopen halfjaar gestabiliseerd. Dit meldde de afdeling Agrarisch en Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) gisteren in Zwolle. Grote prijsstijgingen zijn er niet meer, maar van prijsdalingen is geen sprake. Er blijft onveranderd vraag naar grond door vooral schaalvergroters en verplaatsers.

Hoofdartikelwoensdag, 28 januari 2009

Schandvlek...

De nieuwe Amerikaanse president Barack Obama heeft het nu nog niet zo moeilijk met het nemen van besluiten. Hij draait vooral vaak omstreden maatregelen terug die zijn voorganger George Bush heeft genomen. Zo komt er nu wel een limiet aan de uitstoot van auto’s, wordt het anti-abortusbeleid verzacht en zijn er meer mogelijkheden voor stamcelonderzoek. De meest in het oog springende breuk met het beleid van Bush is de sluiting van het gevangenenkamp Guantánamo Bay. Dat levert hem veel applaus op in Europa, maar helaas niet meer dan dat.

Regiowoensdag, 28 januari 2009

Aarzeling over uit huis zetten geweldpleger

Drachten - Sinds 1 januari is landelijk 77 keer een huisverbod opgelegd aan verdachten van huiselijk geweld. Daarvan waren er twee in Fryslân; Drachten en Heerenveen. Maar een deel van de Friese burgemeesters aarzelt over de uithuisplaatsing. Wat voor soort burgemeester word je met die nieuwe macht?

Regiowoensdag, 28 januari 2009

Van wie zijn de kerktorens in Dantumadiel?

Damwâld - De kerktorens in Dantumadiel, van wie zijn die nu? De kerkvoogdijen van Feanwâlden, Driezum, Dantumawâld en Ikkerwâld hadden gisteravond, tijdens een rondetafelgesprek met de gemeenteraad in Damwâld, een klip en klaar antwoord op die vraag: de kerken zijn van de kerkelijke gemeenten, de kerktorens van Dantumadiel.

Regiowoensdag, 28 januari 2009

‘Keten Dantumadiel geen zuipketen’

Damwâld - Het valt reuze mee met het alcoholgebruik van jongeren in de hangketen in Dantumadiel. De illegale ontmoetingsplekken hebben een belangrijke sociale functie en moeten daarom niet zomaar gesloten worden. Dat stelt jongerenwerker Wiebe Kootstra.

Regiowoensdag, 28 januari 2009

Door de medewerkers komt Christiaan niets tekort

Sneek - Een pluim voor alle medewerkers van zorggroep Philadelphia. Dat hebben ze wel verdiend, vindt Ineke Bolt uit Kootstertille.

Regiowoensdag, 28 januari 2009

Leefmilieu Fryslân verbeterd

Leeuwarden - De provincie Fryslân wordt schoner en leefbaarder, althans als de milieudoelen van de provincie Fryslân daarvoor maatgevend zijn. De provincie heeft tal van verbeteringen bereikt op het gebied van milieubeleid. Geur- en geluidsoverlast boven de landelijke normen komen in Fryslân bijna niet meer voor.

Geloof & Kerkwoensdag, 28 januari 2009

Ark van Noach komt naar Sneek

Sneek - De Ark van Noach komt begin april naar Sneek. De ark blijft tot en met Pinksteren, begin juni, liggen aan de Oppenhuizerweg. CDA/ChristenUnie-wethouder Jan Bargboer van de gemeente Sneek heeft arkbouwer Johan Huibers uit Broek op Langedijk uitgenodigd.

Geloof & Kerkwoensdag, 28 januari 2009

De gevaren van Pokémon en glaasje draaien

Kollum/Dordrecht - Een experiment met glaasje draaien, mandala’s tekenen en ruilkaarten sparen van Pokémon. Onbewust laten steeds meer kinderen en tieners zich in met occulte zaken. De Kollumse pabo-student Amanda Poelstra-Koster (26) studeerde onlangs af op het onderwerp.

Geloof & Kerkwoensdag, 28 januari 2009

Bij Ewald Kooiman telde elke noot

Amsterdam - De dit weekend plotseling overleden prof. dr. Ewald Kooiman was van jongs af aan gefascineerd door het orgel. Volgens het Lexikon der Orgel gold hij als ‘een van de meest markante organisten, orgelpedagogen en orgelwetenschappers van deze tijd’.

Geloof & Kerkwoensdag, 28 januari 2009

Hongaarse predikant Czövek Olivér overleden

Vecses - De Hongaarse predikant ds. Czövek Olivér is afgelopen weekend op 77-jarige overleden in zijn woonplaats Vecses bij Boedapest.

Sportwoensdag, 28 januari 2009

Cambuur heeft na zege ineens kans op periode

Leeuwarden - Het was in de slotfase, maar het was terecht: de nipte zege van Cambuur gisteren thuis tegen Fortuna Sittard. De wedstrijd bewees dat trainer Stanley Menzo een luxeprobleem heeft. Leuke bijkomstigheid: een blik op de stand in de vierde periode leert dat Cambuur die komende vrijdag zowaar nog kan winnen.

Sportwoensdag, 28 januari 2009

Aris stoot door naar halve finales bekertoernooi

Leeuwarden - Aris Friesland heeft zich gisteravond overtuigend weten te plaatsen voor de halve finales in de beker. De Leeuwarder basketballers schakelden Weert in het eigen Kalverdijkje met ruime cijfers uit. Omdat de Limburgers in de competitie al twee keer een sta-in-de-weg bleken, had coach Pete Miller een ander strijdplan uit de hoge hoed getoverd. Dat werkte.

Sportwoensdag, 28 januari 2009

Harkemase Boys bekert tegen Alcides

Leeuwarden Harkemase Boys stuit in de derde ronde van de Noordelijke districtsbeker op een sterke tegenstander. Zondaghoofdklasser Alcides uit Meppel kom op zaterdag 21 februari naar sportpark De Bosk.

Sportwoensdag, 28 januari 2009

Derde nederlaag Werle

Wijk aan Zee Jan Werle heeft gisteren in het Corus schaaktoernooi in Wijk aan Zee in de B-groep zijn derde nederlaag geleden. Ditmaal moest de Friese grootmeester met de witte stukken zijn meerdere erkennen in de sterke Francisco Vallejo Pons. De Spanjaard is na een moeizame start opgerukt naar de gedeeld tweede plek waar hij met vier anderen een half punt achterloopt op Nigel Short. Werle is inmiddels afgezakt naar de laatste plaats.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties