Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 28 januari 2011.

Cultuurvrijdag, 28 januari 2011

Bands gezocht voor programmering BildtBeat festival

Sint Annaparochie - De organisatie van het BildtBeat Muziekfestival is op zoek naar bands die dit jaar willen komen optreden. De vijfde editie van het gratis toegankelijke festival vindt 20 augustus plaats op het gemeentehuisplein in Sint Annaparochie.

Cultuurvrijdag, 28 januari 2011

Koos Tiemersma stelt gratis e-boek beschikbaar

Franeker - Het boek Ien is in swalker van de Franeker auteur Koos Tiemersma is vanaf vandaag gratis te downloaden als e-book. Het boek, dat wordt uitgebracht onder het pseudoniem Froon Akker, verscheen in 2004 al in drukvorm onder de titel De mjitte.

Cultuurvrijdag, 28 januari 2011

Poppodium Iduna op donderdagen gratis toegankelijk

Drachten - Poppodium Iduna in Drachten is vanaf 3 maart gratis toegankelijk op donderdagen. Dat heeft een woordvoerder van het poppodium gisteren bekendgemaakt. Op de gratis avonden zullen lokale bands, dj’s en filmavonden worden geprogrammeerd. Met het initiatief wil het poppodium verandering brengen in het beeld dat er op donderdagen niet veel te beleven is in Drachten en omgeving.

Cultuurvrijdag, 28 januari 2011

Geen doorbraak e-book in 2011

Leeuwarden - Hoeveel er ook over het e-book wordt geschreven en gesproken, 2011 zal niet het jaar van de absolute doorbraak van het digitale boek worden. Daarvoor is er nog te veel werk aan de winkel als het gaat om auteursrechten en exploitatie. Dat was gisteren de conclusie van het symposium Het boek in de e-wereld/It boek yn de e-wrâld dat in Tresoar in Leeuwarden werd gehouden. Maar dat het ‘nieuwe lezen’ volop in ontwikkeling is, staat vast.

Economievrijdag, 28 januari 2011

Andere baan voor elf werknemers De Vries Kozijnen

Leeuwarden - Elf van de 124 werknemers die bij De Vries Kozijnen in Gorredijk op de ontslaglijst stonden, hebben ander werk gevonden binnen moederbedrijf Doorwin. Ze zijn ondergebracht bij kunststof kozijnenmaker Europrovyl in Augustinusga en serviceafdeling Gevelplan, dat adviseert bij onderhoud, renovatie en nieuwbouw van gevels. Dat zegt algemeen directeur Sjouke Bus van De Vries Kozijnen.

Economievrijdag, 28 januari 2011

Negentien man weg bij Romein Beton in Gorredijk

Gorredijk - De vestiging van Romein Beton in Gorredijk gaat sluiten. Dat heeft vakbond FNV gemeld. Bij de vestiging in Gorredijk werken negentien mensen. Het bedrijf heeft zijn hoofdvestiging in Dodewaard. Daar verdwijnen ook twee arbeidsplaatsen.

Economievrijdag, 28 januari 2011

Haven Harlingen slaat minder goederen over

Harlingen - De Haven van Harlingen heeft vorig jaar opnieuw minder goederen overgeslagen. De totale overslag van zee- en binnenschepen daalde met 4 procent naar 2,1 miljoen ton. In 2009 daalde de overslag al met 15 procent. Het aantal verwerkte containers nam met bijna een kwart af naar 11.634 containereenheden (teu).

Economievrijdag, 28 januari 2011

Overname failliet taxibedrijf

Leeuwarden - De failliete bedrijven Taxicentrale Zuidwest Friesland en Personenvervoer Noordwest Friesland worden overgenomen door branchegenoten. In ieder geval 41 mensen gaan mee naar de nieuwe eigenaar. Afhankelijk van het aantal opdrachten dat meegaat naar de nieuwe eigenaar gaan er meer mensen mee.

Hoofdartikelvrijdag, 28 januari 2011

Een Friese universiteit...

Een historisch besluit viel woensdag in Provinciale Staten: de terugkeer van een Friese universiteit. Precies tweehonderd jaar na de sluiting van de universiteit van Franeker. Een volwaardige universiteit is het niet. University Campus Fryslân heet een netwerkuniversiteit. Groningen, Delft, Wageningen en Twente werken samen om hier met Friese instellingen onderzoek en onderwijs te laten plaatsvinden op academisch niveau. Dat betekent onder meer dat hbo’ers Leeuwarden niet meer hoeven te verlaten om een academische graad te halen. Bovendien komen er specifieke masteropleidingen die aansluiten op de zes gebieden waar Fryslân een speerpunt van heeft gemaakt: watertechnologie, meertaligheid, duurzame energie, leefbaarheid, toerisme en landbouw en voedselproductie. Daarnaast zet de Fryske Akademy met Wetsus een promotietraject op waarbij een flink aantal jonge onderzoekers aan de slag kan gaan.

Regiovrijdag, 28 januari 2011

26 keer poes-poes-poes: briljante poëzie

Hantumeruitburen - Mark Spijkers ging de afgelopen twee jaar als de Dongeradichter door het leven. Die rol van stads- en streekdichter van Dongeradeel droeg hij gisteren tijdens de nationale gedichtendag over aan Bram Borstlap.

Regiovrijdag, 28 januari 2011

You See Fryslân

De University Campus Fryslân kan worden opgericht. Nu gauw een betere naam bedenken.

Regiovrijdag, 28 januari 2011

Minister Leers blijft bij zijn besluit over Sahar

Sint Annaparochie - Minister Leers voor Immigratie en Asiel gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter in de zaak van Sahar Hbrahim Gel en haar familie uit Sint-Annaparochie. Volgens de rechtbank in Den Bosch mag het gezin voorlopig niet worden teruggestuurd naar Afghanistan.

Regiovrijdag, 28 januari 2011

Delfts Rood: alles houden hoeft niet, maar wel iets

Leeuwarden - Delfts Rood, wat moet je ermee? Toen architectuurhistoricus Peter Karstkarel twee jaar geleden begon met een onderzoeksproject om deze vraag te beantwoorden, was het voor hem eigenlijk al wel duidelijk: behouden natuurlijk!

Regiovrijdag, 28 januari 2011

Bonnendruk Friese agent verleden tijd

Leeuwarden - Friese agenten hoeven dit jaar niet honderd boetes per persoon uit te schrijven. Dat streefgetal is definitief van tafel nadat de ondernemingsraad vorige week in deze krant aangaf grote problemen met het systeem van ‘handhavingsdruk’ te hebben.

Geloof & Kerkvrijdag, 28 januari 2011

Concert megakoor en Martin Brand in Koepelkerk

Leeuwarden - In de Leeuwarder Koepelkerk vindt zaterdagavond 5 februari een concert plaats met een megakoor van 130 koorleden. De deelnemers, van het gelegenheidskoor Praise United, hebben de afgelopen weken vier keer geoefend onder leiding van Martin Brand, een bekende christelijke zanger en aanbiddingsleider, en pianist Henk Doest.

Geloof & Kerkvrijdag, 28 januari 2011

‘De toko draaiende houden, maar anders dan vroeger’

Doorn - Over één ding zijn veel van de deelnemers van de PThU-conferentie over predikantschap het wel eens: Charles Taylor haalt de kramp af van het verhaal dat het allemaal steeds minder wordt. ,,Minder leden, minder kerkgangers, teruggang in vrijwilligers. Je ziet het voor je ogen gebeuren’’, zegt ds. Rik Mager (29), predikant in in Zevenhoven en Woerdense Verlaat.

Geloof & Kerkvrijdag, 28 januari 2011

Wees niet de altijd aardige predikant

Doorn - Hoe kan een predikant ‘smoel hebben’ zonder steeds te pleasen, het mensen naar de zin te maken of te marchanderen? Die vraag stelde dr. Rein Brouwer gisteren op de tweede dag van een conferentie van de Protestantse Theologische Universiteit (PthU) over predikant zijn in een seculiere cultuur. Nieuwe taal is nodig om woorden te geven aan het heilige, meent Brouwer.

Sportvrijdag, 28 januari 2011

In Drachten is badminton meer dan een campingsport

Zogeheten ‘kleinere sporten’, ze zijn er genoeg in ons land. Sporten die gebukt gaan onder weinig leden, een verkeerd beeld, te hoge kosten of andere redenen waarom ze in de schaduw staan van volkssport numéro één: voetbal. Badminton is er een voorbeeld van, maar dat wil niet zeggen dat het niet fanatiek beoefend wordt. Of dat het niveau laag is. Vraag dat maar eens in Drachten, waar de plaatselijke ‘BC’ zich tot de grote aanjager van de sport in Fryslân én daarbuiten heeft ontwikkeld. Het eerste kan kampioen worden dit weekeinde. En dat roept om aandacht. Want dat verdienen ook die zogeheten kleinere sporten.

Sportvrijdag, 28 januari 2011

FC Groningen-fans protesteren tegen combi

Groningen - Supporters van FC Groningen gaan zondag in een protestoptocht naar de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen. Ook algemeen directeur Hans Nijland rijdt mee in de stoet auto’s. Directie en management van FC Groningen, de Supportersvereniging FC Groningen en de Groningen Fanatics zijn het niet eens met de beperkende vervoersmaatregel die de gemeente Heerenveen de bezoekers heeft opgelegd. Volgens Groningen beperkt de maatregel meer dan duizend supporters in hun bewegingsvrijheid.

Sportvrijdag, 28 januari 2011

Volg Friesch Dagblad sportredactie op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen?

Sportvrijdag, 28 januari 2011

Vrouwen Heerenveen verspelen winst

Alkmaar Het vrouwenteam van sc Heerenveen verspeelde gisteravond een overwinning bij regerend landskampioen AZ. Na een 0-2 voorsprong sleepte de formatie uit Alkmaar in het laatste kwartier nog een gelijkspel uit het vuur. Daardoor verspeelde Heerenveen de koppositie aan FC Twente, dat hekkensluiter FC Zwolle versloeg (0-2). Shanice van de Sanden bracht de formatie van trainer Rick Mulder vlak voor rust op voorsprong. Een kwartier voor tijd tekende Sherida Spitse met een afstandschot voor de 0-2 en daarmee leek het duel beslist. Via doelpunten Lois Oudemast en Claudia van den Heiligenberg kwam AZ in de slotfase toch nog op gelijke hoogte.

Sportvrijdag, 28 januari 2011

Randy Rustenberg: ik miste bij Cambuur waardering

Apeldoorn - Of Randy Rustenberg vanavond in Apeldoorn meedoet in het duel tussen AGOVV en SC Cambuur is nog maar de vraag. De linksback heeft last van hamstring- en liesklachten. Beide zinnen hiervoor hadden zomaar nog betrekking kunnen hebben op Rustenberg als verdediger in Leeuwarder dienst. Want dat was Rustenberg ruim twee jaar. Met de nadruk op ‘was’, want hij speelt sinds twee weken voor AGOVV. Iets wat hij eerder aan deze krant, dan aan Cambuurtrainer Alfons Arts vertelde. Maar aan die laatste lag Rustenbergs vertrek niet direct, zegt hij nu. ,,Het ging om andere mensen die bepaalde dingen zeiden. Ik miste waardering en respect.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties