Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van maandag, 28 februari 2005.

Achtergrondmaandag, 28 februari 2005

Geen vrije markt voor landbouw

Vrijhandel is geen oplossing voor de problemen waarmee Derde Wereldlanden worstelen. Alleen grote boeren in midden-inkomenslanden als Brazilië, Thailand en Zuid-Afrika zullen ervan profiteren. Landbouw kan niet aan de vrije markt worden overgelaten, stelt Niek Koning, onderzoeker aan de Wagen Universiteit en Research Centrum.

Achtergrondmaandag, 28 februari 2005

Al jaren wachten op witte rook, voor waanzinnig veel geld

Het dakterras van het Romeinse viersterren-hotel ‘Atlante Star’ - tussen het Sint Pietersplein en de Engelenburcht - is verhuurd aan het Amerikaanse tv-station CBS. Voor 150.000 euro per jaar. Al vijf jaar lang.

Bijschriftmaandag, 28 februari 2005

Harpspel

Simon is een vakman.

Cultuurmaandag, 28 februari 2005

Harmen Trip wint orgelconcours

,,Improviseren doen tegenwoordig alleen nog organisten en jazzmusici’’, zei Jaap Zwart jr. zaterdag voor hij de winnaar van het derde Nationaal Orgelconcours Improvisatie voor amateurs als voorzitter van de jury bekendmaakte. Dat er ook door amateur-organisten op goed niveau geďmproviseerd wordt, kon zaterdagmiddag worden beluisterd tijdens de finale van dit concours.

Cultuurmaandag, 28 februari 2005

Mooi lustrumconcert Drachtster mannen

Het Interkerkelijk Mannenkoor Drachten is één van de gerenommeerde mannenkoren die Fryslân rijk is. Het mannenkoor werd 45 jaar geleden opgericht en vanwege dit heugelijk feit werd er vrijdagavond een lustrumconcert gegeven voor een uitverkochte zaal in De Lawei te Drachten. Het programma was veelzijdig, er werd een muzikale rondreis gemaakt waarin verschillende landen werden aan gedaan.

Cultuurmaandag, 28 februari 2005

Swingende muziek van Fries Jeugd Orkest

De Heerenveense Kunstkring organiseert al vele jaren concerten in De Rinkelbom te Heerenveen. De meest hiervan zijn kamermuziekconcerten. De programma’s zijn doorgaans gevuld met klassieke muziek.

Dossiermaandag, 28 februari 2005

Wim A, B


Dossiermaandag, 28 februari 2005

Hollands overwinteren


Economiemaandag, 28 februari 2005

Vakbondsman wil uitspraak over afbraak industrie

Leeuwarden – Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten, heeft de stakers bij kunststoffenfabriek Atoglas in Leeuwarden vanochtend een hart onder de riem gestoken. ,,De industriële werkgelegenheid wordt steeds meer afgebroken. Het is belangrijk dat de politiek zich daarover uitspreekt. Daar ga ik minister van Economische Zaken Brinkhorst vanmiddag op aanspreken.’’

Economiemaandag, 28 februari 2005

Omrin wil meer landbouwplastic gaan inzamelen

Leeuwarden – Afvalverwerker Omrin wil de proef met het inzamelen van landbouwplastic bij boeren uitbreiden. Bij een eerste proef hiermee in Ooststellingwerf is 30 ton plastic opgehaald.

Hoofdartikelmaandag, 28 februari 2005

De overheid, de burger…

Voor wie is de overheid? Van wie is de overheid? Het zijn vragen die de gemiddelde burger zich met enige regelmaat kan stellen. Bijvoorbeeld als de rij wachtenden voor het loket van burgerzaken tergend langzaam kleiner wordt en de benodigde informatie niet mondeling gegeven hoeft te worden, maar ook op een formulier in een informatiebak kan worden uitgelegd. Of als middenstander, die maanden moet wachten op een vergunning. Er zijn genoeg omstandigheden waarin de burger zich machteloos voelt jegens een overheid die zich zelfgenoegzaam gedraagt.

Regiomaandag, 28 februari 2005

Meldweek over pillenbeleid

Leeuwarden – De patiëntenvereniging overweegt een meldweek over de medicijnverstrekking. Aanleiding hiervoor zijn de berichten dat patiënten lang niet altijd de juiste, dure medicijnen krijgen voorgeschreven door geldgebrek in de ziekenhuizen.

Regiomaandag, 28 februari 2005

‘Fryske Gea niet uniek als natuurbeheerder’

Broeksterwoude – It Fryske Gea is niet de enige natuurbeschermingsorganisatie die aan de bescherming van cultuur-historische elementen doet. Staatsbosbeheer (SBB), de Vereniging Natuurmonumenten en de meeste provinciale landschappen werken precies zoals It Fryske Gea. Ze zijn dan ook geschrokken van de uitlatingen die hoogleraar rurale sociologie Jan Douwe van der Ploeg van Wageningen Universiteit, vorige week in deze krant deed. Hij zei toen onder meer dat It Fryske Gea een ,,positieve uitzondering’’ was in de manier waarop de natuurbeschermingsvereniging de natuur en het landschap beheert in Fryslân. Van der Ploeg beschuldigde de overige organisaties die natuurterreinen beheren er zelfs van ,,feodale trekken’’ te vertonen jegens boeren.

Regiomaandag, 28 februari 2005

‘Windvrije fietsroutes houdt ouderen mobiel’

Leeuwarden – Om ouderen in de toekomst mobiel te houden moeten plannen om windvrije fietsroutes te ontwikkelen worden gestimuleerd.

Regiomaandag, 28 februari 2005

Eerste ‘muzikale speeltuin’ in Wergea

Wergea – Heit en mem De Boer uit Wergea moesten zaterdagmiddag even de verjaardagsvisite alleen thuis laten zitten om te horen hoe mooi hun twaalfjarige dochter Sietske optrad als zangeres in de muzikale speeltuin. De openbare basisschool De Twamester was omgetoverd in een waar muziekparadijs waar kinderen naar hartelust hun favoriete muziekinstrumenten mochten uitproberen.

Regiomaandag, 28 februari 2005

OM gaat jonge veelpleger ook scherp volgen

Leeuwarden – Alle Friese jongeren tussen twaalf en achttien, die al ten minste vijf keer met justitie in aanraking zijn geweest, krijgen vanaf morgen een intensieve begeleiding

Geloof & Kerkmaandag, 28 februari 2005

‘Uitspraak vrijgemaakte synode nodig over Geest’

Leeuwarden – Het wordt tijd dat de synode van de Gereformeerde Kerken (Vrijgemaakt) een uitspraak doet over de leer van de Heilige Geest. Dat schrijft oud-synodevoorzitter en emeritus-predikant dr A.N. Hendriks in het blad Nader bekeken .

Geloof & Kerkmaandag, 28 februari 2005

Jeugdkerk Drachten succesvol van start

Drachten – De eerste dienst van de jeugdkerk Cross Vision in Drachten is volgens de organisatie succesvol verlopen.

Geloof & Kerkmaandag, 28 februari 2005

Werk maken van missionair kerk-zijn

Leeuwarden - Hoe zouden we reageren als er een opwekking zou plaatsvinden? ,,Al was het alleen maar hier in Fryslân. Durven wij dat aan? Zien we daar werkelijk naar uit?’’, zei ds Pieter Boomsma zaterdag vragend op de Friese ambts-dragersconferentie. Hij riep op de droom van een missionaire kerk waar te maken. ,,Door een kerk te zijn waar afhakers terug kunnen komen en zoekers Jezus Christus leren kennen’’.

Geloof & Kerkmaandag, 28 februari 2005

Samen bidden in de woestijn

Drogeham – Een motor in de kerk die nog onder het woestijnzand van de Parijs-Dakar-rally zit. Het gebeurde zondagmiddag in de hervormde kerk van Drogeham.

Sportmaandag, 28 februari 2005

Aris geeft even niet thuis

Leeuwarden – Woon!Aris leed zaterdag een pijnlijke thuisnederlaag tegen Bergen op Zoom. De Leeuwarder basketballers hadden vooral moeite driepunters te scoren, normaal een sterk punt van de Friezen. Ondanks dat manco had Aris kansen op de zege die er niet kwam. ,,Een zuur verlies. Dit doet zeer’’, aldus coach Tom Simpson.

Sportmaandag, 28 februari 2005

Keur heeft nog één wens bij Friese titelstrijd

Leeuwarden – Hij zou goed met de elite van Nederland meekunnen. Ware het niet dat Jildo Keur dan driebandentoernooien moet spelen door heel het land en dat op werkdagen. ,,Dat kost me teveel vakantiedagen’’, moppert de biljarter die zondag zijn tiende Friese titel op rij binnenhaalde. ,,Dat heb ik er niet voorover.’’

Sportmaandag, 28 februari 2005

Flyers met één been in finale

Geleen – Vadeko Flyers heeft zondag een belangrijke stap gezet richting een plaats in de finale om het landskampioenschap. De Heerenveense ijshockeyers waren in Geleen te sterk voor Eaters. Door de zege zaterdag thuis is de stand na drie wedstrijden 2-1 in het voordeel van de Friezen.

Sportmaandag, 28 februari 2005

Huntelaar: ‘Ik sta niet in het veld om vrienden te maken’

Heerenveen – Of het ooit nog goed zal komen tussen Klaas Jan Huntelaar en PSV durft de 21-jarige aanvaller van SC Heerenveen niet te zeggen. Zondag was er sprake van een ‘Koude Oorlog’ tussen de voormalige werknemer en de koploper uit Eindhoven.

Sportmaandag, 28 februari 2005

Slim PSV doet druk toenemen bij Heerenveen

Heerenveen – Met vier punten uit vijf competitieduels én uitschakeling in de UEFA Cup is SC Heerenveen na de winterstop nog niet bijster succesvol. Het is zaak om het tij te keren, zeker nu de fase waarin de prijzen worden verdeeld aanstaande is. ,,Het wordt druk om ons heen’’, zo vertaalde trainer Gertjan Verbeek de positie van Heerenveen op de ranglijst.

Weermaandag, 28 februari 2005

Sneeuw

Vanmiddag blijft het vrij zonnig en droog met maxima rond 2 graden. We krijgen vannacht en morgen perioden met sneeuw. Het kwik ligt vannacht rond -3 graden. Morgen gaat de sneeuw over in natte sneeuw of regen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties