Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 28 november 2005.

Bijschriftmaandag, 28 november 2005

Een zaaier ging uit om te zaaien

Het geloof is en blijft een Godswonder. Je zou als prediker willen dat je mensen het geloof géven kon, dat je zelf harten kon openbreken. Maar daar is in Gods koninkrijk geen sprake van

Cultuurmaandag, 28 november 2005

Wereldpremičres bij Fries Jeugdorkest

Als een soort ‘feest der herkenning’ opende het Fries Jeugdorkest (FJO) zondagmiddag het concert dat als titel Wereldpremičres meekreeg. Een concert van het FJO onder leiding van Theo Brouwer in De Harmonie in Leeuwarden met een uitgekiend programma in de muzikale vorm A B C C B A. Het begin en het einde van het concert bestonden uit een medley van songs uit twee musicals, dan twee klassieke werken en in het midden de twee wereldpremičres.

Cultuurmaandag, 28 november 2005

Barokke adventliederen bij Laudate Dominum

In plaats van een uitvoering van een oratorium op zaterdagavond had de Christelijke Oratoriumvereniging Laudate Dominum uit Surhuisterveen voor dit najaar gekozen voor een adventsconcert op de eerste advent, de eerste dag van het nieuwe kerkelijk jaar.

Cultuurmaandag, 28 november 2005

Fraaie uitvoering ‘Elias’ in Bolsward

De zestigjarige geschiedenis van Oratoriumvereniging Bolsward (OVB) telt vele hoogtepunten. Naast Bachs Matthäus Passion natuurlijk, die elk jaar wordt uitgevoerd, zijn er de najaarsconcerten met wisselende invulling. Vreemd eigenlijk dat de Elias van Felix Mendelssohn Bartholdy nog maar één enkele keer - en dan ook nog fragmentarisch - op de concertprogramma’s prijkte.

Dossiermaandag, 28 november 2005

Second Best


Dossiermaandag, 28 november 2005

Geniet, maar drink met mate


Economiemaandag, 28 november 2005

Bakker Scheerman op Terschelling failliet verklaard

Leeuwarden – De vof Bakkerij Scheerman op West-Terschelling is failliet verklaard. Dat meldt M. Arts van advocatenkantoor De Boer & Egberts die het faillissement onder beheer heeft. De werkzaamheden in de bakkerij worden echter wel voortgezet. ,,De activa van het bedrijf zijn op 1 juni overgenomen door een bv en de oude vennoten, de heer en mevrouw Scheerman, zijn bij de nieuwe bv in dienst gekomen net als de werknemers.” Vorderingen moeten worden gehaald bij de vof of de vennoten.

Hoofdartikelmaandag, 28 november 2005

Gebrek aan vertrouwen…

Het wordt van diverse kanten gezegd: het gebrek aan vertrouwen in de politiek en in de instituties is slecht voor het land. Wellink, de president van de Nederlandse Bank, waarschuwde voor negatieve effecten op de economie, Kamer-voorzitter Weisglas sprak over negatieve effecten op de democratie als Kamerleden bij herhaling te kennen geven zware kritiek te hebben op het functioneren van het parlement. Die houding ondergraaft het vertrouwen van de burger en is uiteindelijk een bedreiging voor de democratie. Minister Donner deed een forse duit in het zakje toen hij Kamerleden kapittelde, die kritiek hadden op de rechter in de zaak tegen Samir A.

Regiomaandag, 28 november 2005

Aantal padden en kikkers is toegenomen

Leeuwarden – Het aantal kikkers en padden in Nederland is de laatste jaren toegenomen. Dat blijkt uit metingen die zijn gedaan tussen 1997 en 2004. De recente stijging volgt op een periode van achteruitgang sinds de jaren vijftig.

Regiomaandag, 28 november 2005

Eindelijk, na vier lange jaren, is er vrede

Menaldum - ,,Het wordt hier een klein dorp op zich. Goed voor de werkgelegenheid in Menaldum en Dronrijp. En 220 maal rioolrecht – allemaal inkomsten voor de gemeente. Alle raadsleden zouden zich nu achter wethouder Pen moeten scharen.’’ Eindelijk, ruim vier jaar nadat hij recreatiepark Schatzenburg van de gemeente Menaldumadeel overnam, kon Ron van Booma zaterdag met verkopen beginnen. Honderd kavels voor mobiele bungalows, mobiele chalets en stacaravans heeft hij te vergeven, en daarnaast 120 kavels waarop een toercaravan of camper mag staan. Prijzen: 50 euro per vierkante meter, ex btw – de kavels variëren daardoor van 11.800 (236 vierkante meter) tot 27.000 euro (540 vierkante meter). Vol goede moet liep hij zaterdag door de kantine bij sporthal, die overigens weer door de gemeente wordt teruggekocht: ,,Het is nu vrede. Geen ruzie meer, dat is het uitgangspunt.’’

Regiomaandag, 28 november 2005

Onthaasten met een koppeltje duiven

Leeuwarden - ,,Kijk, hij heeft een mooi rondlopend voetstuk en veel ballon. Een volle krop en een goed blaaswerk. Dat krijg je alleen als je veel aandacht aan het dier besteedt, als je ‘m regelmatig aankoert. Deze zet dan meteen z’n krop op.’’ Klaas de With, voorzitter van de Friesche Sierduivenclub (FSC), staat bewonderend voor de kooi van ringnummer 879 (,,Nee, namen geef je niet aan duiven’’). Deze blauwzwart gebande Hollandse Kropper (‘doffer oud’) is door de keurmeester beoordeeld als ,,uitblinker in het ras’’ en overall winnaar van de show. Eigenaar Bouke Feenstra heeft uit handen van loco-burgemeester Krol van Leeuwarden de Grootzilveren Medaille van koningin Beatrix ontvangen. Voor het oog van de leek is de prijswinnaar nauwelijks te onderscheiden van de gelijkkleurige en gelijkvormige duiven in de kooien op het rijtje naast hem. Maar de liefhebber ziet het meteen: wat een prachtige, gelijkmatige voetbevedering, en die krop – je hoeft maar naar ‘m te kijken of hij blaast ‘m op.

Regiomaandag, 28 november 2005

Laatste winkel in Hemelum moet dicht

Hemelum – Sluiting dreigt voor de Spar Supermarkt in Hemelum, de laatste winkel met levensmiddelen in het dorp. De eigenaren Jan en Geartsje de Boer kunnen financieel gezien amper het hoofd boven water houden. Dat zou alleen kunnen als huisbankier de Friesland Bank de financiering zou herzien. ,,Goaie se de boel op slot, dan is it op 1 jannewaris of 1 febrewaris dien mei ús saak”, aldus Jan de Boer.

Regiomaandag, 28 november 2005

‘Laat paarden landschap niet verrommelen’

Leeuwarden/Velp – De enorme groei van het aantal paarden in Nederland mag niet leiden tot verrommeling van het landschap. Dat vinden de organisatie voor particulier en agrarisch natuurbeheer SBNL en de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS). De instanties hebben samen een plan gemaakt om het landschap ‘netjes’ te houden.

Geloof & Kerkmaandag, 28 november 2005

‘Armoedebeleid van gemeente beďnvloeden’

Den Bosch – De werkgroep Arme Kant van Nederland/EVA heeft een brochure uitgegeven met tips om het gemeentelijk armoedebeleid te beďnvloeden.

Geloof & Kerkmaandag, 28 november 2005

Katholieke jeugd actiever na ‘Keulen’

Nieuwegein – De Wereldjongerendagen in Keulen hebben voor nieuw elan gezorgd onder de katholieke jongeren in Nederland. Na ‘Keulen’ is het aantal Wereldjongerendag-deelnemers dat als vrijwilliger actief is in de parochie, met 20 procent toegenomen.

Geloof & Kerkmaandag, 28 november 2005

‘Heerlijk om katholiek te zijn’

Nieuwegein - Het is net of de pelgrims direct na de Wereldjongerendagen in Keulen zijn doorgegaan naar de Heidehal in Nieuwegein om daar het feest nog even voort te zetten. Alsof er geen drie maanden tussen hebben gezeten. De lichtblauwe rugzakken met het logo van de Wereldjongeren-dagen erop en oranje T-shirts met Benedetto 16 zijn in overvloed aanwezig.

Sportmaandag, 28 november 2005

Volleybalsters Sneek nog steeds kwetsbaar

Sneek - De volleybalsters van Sneek waren zaterdagavond voor eigen publiek niet opgewassen tegen Dros/Alterno uit Apeldoorn. De debutanten in de eredivisie wonnen en in vooral in de beslissende vierde set werd de kwetsbaarheid van het team van Olof van der Meulen duidelijk.

Sportmaandag, 28 november 2005

Heerenveen ploetert naar zege op RBC

Heerenveen – Een commissie van wijze heren buigt zich vandaag over de vraag wat te doen met de grasmat van het Abe Lenstrastadion. Dat er snel wat dient te gebeuren is duidelijk, want op het huidige veld kan van goed voetbal geen sprake meer zijn. Dat kreeg de aanhang zondagmiddag tegen RBC Roosendaal dan ook niet te zien. De winst vergoedde de pijn.

Sportmaandag, 28 november 2005

Het Cambuur-hart van Jan Bruin klopt ook in Velsen-Zuid

Leeuwarden – Als het aan hem had gelegen, had Jan Bruin maandagavond op sportpark Schoonenberg mét Cambuur Leeuwarden tégen Stormvogels Telstar gespeeld.

Sportmaandag, 28 november 2005

Aris raakt in paniek als Amsterdam gas geeft

Leeuwarden - Voor Woon!Aris was het zaterdagvond in Leeuwarden zaak om tegen Demon Astronauts te werken aan het vertrouwen. Een zege was bij voorbaat al niet haalbaar, dus waarom niet de druk eraf halen en gewoon lekker onbevangen spelen. De eerste helft lukte het de Leeuwarder basketballers redelijk om de landskampioen bij te benen, maar na afloop kon van optimisme over de nabije toekomst geen sprake zijn.

Weermaandag, 28 november 2005

Van alles wat


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties