Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 28 december 2002.

Achtergrondzaterdag, 28 december 2002

Afrika staat bij Bush niet hoog op de agenda

Washington - De Amerikaanse president George Bush heeft zowat de hele Amerikaanse ontwikkelingssector over zich heen gekregen. Eind vorige week maakte het Witte Huis bekend dat Bush’ eerste officiële bezoek aan Afrika in januari tot nader order uitgesteld wordt wegens een ,,combinatie van binnenlandse en internationale overwegingen’’.

Analysezaterdag, 28 december 2002

Wij vermaken ons weer opperbest

Hoe zou George Bush de kerstdagen hebben beleefd?

Bijschriftzaterdag, 28 december 2002

Beloofd en niet gekregen?

In geloof zijn deze allen gestorven, zonder de beloften verkregen te hebben; slechts uit de verte hebben zij die gezien en begroet, en zij hebben beleden, dat zij vreemdelingen en bijwoners waren op aarde.

Cultuurzaterdag, 28 december 2002

‘Repin’ zorgt voor goede cijfers

Groningen - Het jaar 2002 is voor het Groninger Museum een historisch jaar geworden. In totaal zijn er circa 345.000 bezoekers geweest. Het grote bezoekersaantal is te danken aan vooral de succesvolle tentoonstelling van Ilja Repin - Het geheim van Rusland (1844-1930).

Cultuurzaterdag, 28 december 2002

Skripsjepriis FA nei Anne-Tjerk Popkema

Ljouwert - Anne Tjerk Popkema fan Grins hat de twajierlikse skripsjepriis fan de Fryske Akademy yn Ljouwert wűn foar syn doktoraalskripsje Aldfryske wei-oantsjuttings: In űndersyk nei it Aldfryske wurdfjild ‘ferkearsferbinings oer lân’.

Cultuurzaterdag, 28 december 2002

Gratis entree: meer publiek Fries Museum

Leeuwarden – Het Fries Museum in Leeuwarden heeft dit jaar ruim 61.000 bezoekers binnen de poorten gehaald. Ten opzichte van 2001, toen 52.000 mensen een bezoek aan het museum brachten, betekent dat een toename van ruim 17 procent.

Economiezaterdag, 28 december 2002

Economisch perspectief voor 2003 is somber

Nederland loopt dapper mee in de stoet van EU-staten, maar van ganser harte gaat dat niet. De economie zit tegen en velen menen – ten onrechte – dat de Europese Unie en meer in het bijzonder de nieuwe euromunt de schuld draagt van veel van de ellende.

Hoofdartikelzaterdag, 28 december 2002

De Hoge Raad, de euthanasiepraktijk…

De uitspraak van de Hoge Raad in de zaak tegen de huisarts die oud-senator Brongersma hielp bij zelfdoding, heeft in zekere zin duidelijkheid gebracht: de euthanasiewetgeving is niet bedoeld voor mensen die ‘levensmoe’ zijn.

Regiozaterdag, 28 december 2002

Hessel Klijn 100 jaar

Terschelling - Hessel Klijn uit West-Terschelling hoopt morgen zijn honderdste verjaardag te vieren. Het wordt vast druk, want Klijn heeft twee kinderen, vier kleinkinderen, vier achterkleinkinderen en ook nog een hoop vrienden en kennissen. ,,Weet je hoe dat komt? Ik ben nooit chagrijnig, altijd opgeruimd en in voor een grapje.’’

Regiozaterdag, 28 december 2002

Van schamele woning naar penthouse

Gorredijk - Ze staan nu boven aan het lijstje om gesloopt te worden, de woningen aan de Marktstraat en Schoolstraat in Gorredijk. Tachtig jaar geleden waren ze de eerste huizen die Woningbouwvereniging Opsterland liet bouwen.

Regiozaterdag, 28 december 2002

‘Europa is te weinig Fries’

Franeker – De Europese Unie is te weinig Fries. In Brussel is een groot tekort aan mensen die begrijpen wat het belang is van minderheidstalen zoals het Fries. Er moeten dan ook Friestalige ambtenaren komen in Brussel. Minderheidstalen moeten vanuit een cultureel perspectief benaderd worden; het gaat niet om separatisme of patriottisme.

Regiozaterdag, 28 december 2002

Smalle Ee, het machtig dorp van ooit

Drachten – Smalle Ee was vroeger het Drachten van nu. De ‘burgemeester’ zetelde er, het dorp had macht. Nu is het niet veel meer dan een buurtschapje.

Regiozaterdag, 28 december 2002

Bolsward trekt geld uit voor nood-asielhulp

Bolsward – Burgemeester en wethouders van de gemeente Bolsward willen met 10.000 euro een steunfonds stichten voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Zo wil het college de vreemdelingen tot uiterlijk 1 juni 2003 helpen.

Regiozaterdag, 28 december 2002

Roetschade tast bakkerij aan

Eastermar – Huilende klanten had bakker Sjouke Wijnsma (43) uit Eastermar gisteren aan zijn toonbank staan. Het waren vreugdetranen die van de gezichten van de klanten afrolden. De mensen waren blij dat bakker Wijnsma en zijn gezin zonder kleerscheuren uit de brand is gekomen die tweede kerstdag in hun huis heeft gewoed.

Regiozaterdag, 28 december 2002

‘Vroegknallers’ dit jaar minder actief in Fryslân

Leeuwarden – Het aantal Friese jongeren dat reeds is betrapt op het illegaal afsteken van vuurwerk, ligt beduidend lager dan vorig jaar vóór 28 december.

Geloof & Kerkzaterdag, 28 december 2002

Boek en studiedag over toekomst R.-K. Kerk

Leeuwarden - Heeft de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland toekomst? Over die vraag buigen acht praktische theologen en sociale wetenschappers zich in een boek dat volgend jaar maart verschijnt.

Geloof & Kerkzaterdag, 28 december 2002

‘Aantal lokale christelijke tv-zenders neemt toe’

Amersfoort – Het aantal regionale christelijke tv-zenders neemt toe. Van de ongeveer honderd lokale omroepen die zich met tv-uitzendingen bezighouden, zijn inmiddels tien tot vijftien van christelijke signatuur.

Geloof & Kerkzaterdag, 28 december 2002

Kerstcollecte voor Ethiopië op Urk: 122.600 euro

Urk – De jaarlijkse kerstcollecte op Urk voor Ethiopië en Eritrea heeft dit jaar 122.600 opgebracht. Dat heeft de Interkerkelijke Stichting Ethiopië/Eritrea bekendgemaakt.

Geloof & Kerkzaterdag, 28 december 2002

Friese heiligen in België, Frankrijk en Portugal

Legendarische heiligen, evangelieverkondigers, kluizenaars, monniken en nieuwe martelaren: Fryslân heeft vele heiligen. Pastoor Jan Romkes van der Wal uit Bolsward gaat er in een serie artikelen op in. Het gaat om het oude ‘Friesland’: het kustgebied van de Noordzee van de Schelde tot de Wezer. Deel 2.

Geloof & Kerkzaterdag, 28 december 2002

‘Dominees kunnen Timor helpen’

Sneek - Predikanten moeten bereid zijn om van hun sokkel af te stappen en de mensen bewust maken van hun leefomstandigheden. Dat probeert sociologe Brecht Gerbrandy duidelijk te maken aan pas afgestudeerde theologen op West-Timor. Het ziet er echter naar uit dat de Samen-op-Wegkerken haar ontwikkelingswerk niet langer zullen steunen.

Sportzaterdag, 28 december 2002

Baanrecord Wennemars

Heerenveen – Schaatser Erben Wennemars heeft op tweede kerstdag op de 100 en 300 meter de baanrecords van Thialf aangescherpt tot respectievelijk 9,80 seconden en 22,85 seconden.

Sportzaterdag, 28 december 2002

Trainer vertrekt na acht jaar

Bert Kalteren

Sportzaterdag, 28 december 2002

McDonald moet weer op zoek

Leeuwarden – Oeki Hoekema keert na de winterstop niet terug als teammanager bij Cambuur Leeuwarden.

Weerzaterdag, 28 december 2002

Grijs en zacht

Vanmiddag is het bewolkt en het blijft een grijze en sombere dag. De kans op regen blijft aanwezig, maar er komen ook droge perioden voor. Er waait een zwakke tot matige westenwind bij 9 graden. Morgen is het opnieuw bewolkt met vooral later op de dag regen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties