Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 28 december 2004.

Analysedinsdag, 28 december 2004

Armeense Genocide en toetreding

De discussies over de mogelijke toetreding van Turkije tot de Europese Unie zijn volop in gang. Op het lijstje van toelatingscriteria prijken onderwerpen als economische ontwikkeling, mensenrechten en infrastructuur. Maar vreemd genoeg staat op het lijstje ook dat Turkije een gebeurtenis zou moeten gaan erkennen die bijna negentig jaar geleden plaatsvond: de Armeense Genocide. Maar wat is de Armeense Genocide, en waarom ligt die episode uit de Turkse geschiedenis nog steeds zo gevoelig? De onderhandelingen die Europa en Turkije zijn begonnen, zullen aantonen dat een herziening van de geschiedschrijving niet makkelijk gaat, stelt Ugur Ü. Üngör.

Bijschriftdinsdag, 28 december 2004

Bestaansrecht

Petrus schrijft twee hartstochtelijke brieven om de bruiloftgangers moed in te spreken.

Dossierdinsdag, 28 december 2004

Geld moet rollen


Dossierdinsdag, 28 december 2004

Begeestering tot op het randje en er overheen


Dossierdinsdag, 28 december 2004

Sportjaaroverzicht 2004

Het sportjaar 2004 was een drukke. Zoals de Olympische winterspelen en de WK voetbal om de vier jaar samenvallen, doen ook de Olympische zomerspelen en de EK voetbal dat. Dit jaar was dat het geval. De Spelen in Athene werden de duurste ooit en met 22 medailles de op-één-na succesvolste aller tijden voor Nederland, na Sydney 2000.

Economiedinsdag, 28 december 2004

Broekens Stiens viert bereiken titel

Stiens – Handelaar in landbouwmachines Broekens in Stiens mag zich hofleverancier noemen. Gisteren hield het bedrijf een besloten feestje om dit feit te vieren. Personeel van Broekens had zonder medeweten van de directie de aanvraag ingediend. Directeur R. Broekens was dan ook zeer verguld met de nieuwe titel, al weet hij nog niet precies hoe hij de nieuwe titel commercieel wil inzetten.

Hoofdartikeldinsdag, 28 december 2004

De nieuwe president…

De tenten staan er verlaten bij, achter het Plein van de Onafhankelijkheid in Kiev. De betogers voor de ‘oranje overwinning’ van Joesjtsjenko zijn naar huis, ze hebben de zege behaald. Tenminste, inofficieel. De zittende president Janoekovitsj heeft aangekondigd de uitslag aan te vechten. Hij uit dezelfde beschuldigingen als Joesjtsjenko na de eerste verkiezingen om het presidentsschap. Maar de kans dat het hooggerechtshof deze keer opnieuw de uitslag ongeldig zal verklaren en nieuwe verkiezingen zal uitschrijven, is gering. De kans dat er grootschalige fraude is gepleegd, is klein. De ongeveer 12.000 waarnemers zouden die hebben opgemerkt. Wel is duidelijk dat aanhangers van Janoekovitsj het hebben geprobeerd; her en der bij stembureaus verschenen intimiderende groepen aanhangers van de pro-Russische kandidaat om mensen te dwingen op hun favoriet te stemmen. Maar de overwinning van de pro-Westerse Joesjtsjenko staat eigenlijk wel vast; hij heeft met overmacht gewonnen.

Geloof & Kerkdinsdag, 28 december 2004

Kerken doneren 500.000 euro

Utrecht - De interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking ICCO en Kerkinactie hebben uit eigen reserves 500.000 euro beschikbaar gesteld voor de slachtoffers van de zeebeving en de vloedgolf die daarop volgde in Zuidoost Azië. In samenwerking met lokale partners gaan ICCO en Kerkinactie bekijken waar de hulp het meest nodig is. ,,Waarschijnlijk zal er vooral behoefte zijn aan schoon drinkwater, voedsel en medicijnen’’, aldus noodhulpmedewerker Jacques Willemse.

Geloof & Kerkdinsdag, 28 december 2004

‘Gereformeerd Urk’ wil niet unaniem naar PKN

Leeuwarden – Een meerderheid van de Bezinningscommissie van de Gereformeerde Kerk van Urk adviseert om de tijdelijke toetreding tot de Protestantse Kerk in Nederland om te zetten in een definitieve. Dat staat in een advies dat is uitgebracht aan de kerkenraad van Urk.

Geloof & Kerkdinsdag, 28 december 2004

‘Het zijn de kinderen die de weg wijzen’

Bethlehem – Een groep van 35 Nederlandse solidariteitspelgrims bracht de Kerst dit jaar door in Israël, het ‘Heilige Land’. Gied ten Berge van de vredesorganisatie Pax Christi was één van hen. Hij vertelt hieronder over de reis.

Geloof & Kerkdinsdag, 28 december 2004

‘Sociale netwerken in kerken opzetten’

Ferwert – Christelijk maatschappelijk werk Interzorg uit Ferwert gaat vanaf 1 januari in samenwerking met de plaatselijke kerken Sociale Netwerken opzetten. De netwerken zijn erop gericht mensen in situaties van eenzaamheid of depressie weer op weg te helpen. Ook dienen ze ter ondersteuning van de ambtsdragers in de kerken.

Sportdinsdag, 28 december 2004

Slager rest van het seizoen bij Flevo Boys

Emmeloord – Jelmer Slager maakt het seizoen af bij eersteklasser Flevo Boys uit Emmeloord. De 23-jarige oud-verdediger van Cambuur Leeuwarden kreeg vorige week te horen dat de eerste divisionist geen gebruik meer van zijn diensten wenste te maken.

Sportdinsdag, 28 december 2004

Ernst weer onderuit in Fries schaakonderonsje

Groningen – Na het verlies tegen Daan Brandenburg donderdag, is schaker Sipke Ernst op Tweede Kerstdag op het Harmonie schaaktoernooi in Groningen ook in de tweede Friese confrontatie als verliezer uit de bus gekomen. Yge Visser was in de vijfde ronde met zwart te sterk. Hij won de vierde ronde vrijdag tegen Friso Nijboer ook al, terwijl Ernst van John van der Wiel verloor. Brandenburg verloor ook van hem en daarna van Kuzubov.

Sportdinsdag, 28 december 2004

‘Meester’ Visser klopt leerling Brandenburg

Groningen – Yge Visser heeft maandag de kop gepakt in het Harmonie schaaktoernooi in Groningen. In de zesde ronde van de invitatiegroep won de veelvoudig Fries kampioen, tegenwoordig woonachtig in Haren, met wit van Daan Brandenburg uit Drachten.

Sportdinsdag, 28 december 2004

Geen contract Onyeike bij Cambuur

Leeuwarden - Chima Onyeike krijgt vooralsnog geen contract aangeboden bij Cambuur-Leeuwarden. De 29-jarige spits werd medio oktober op amateurbasis aan de selectie van trainer Dick de Boer toegevoegd. Op dat moment zaten de centrumspitsen Thijs Houwing en Jan Bruin met een voet in het gips.

Sportdinsdag, 28 december 2004

Nivellering goed voor motivatie noordelijke korfbaljeugd

Beilen - De korfbaljeugd van Drenthe heeft maandag in Beilen het traditionele Drie Provinciën Toernooi (DPT) gewonnen. Het DPT is een toernooi tussen de drie noordelijke provincies die samen het district noord van het KNKV vormen. Elke provincie levert drie jeugdteams, te weten een A-, een B- en een C-juniorenteam. Er wordt een overall ranglijst opgemaakt, maar het gaat voornamelijk om de winst in de drie categorieën afzonderlijk.

Sportdinsdag, 28 december 2004

Wieteke Cramer verlegt aandacht naar de sprint

Groningen – Schaatsster Wieteke Cramer uit Heerenveen doet morgen en overmorgen toch mee aan de nationale kampioenschappen sprint op ijsbaan Kardinge in Groningen. Tijdens het NK sprint zijn vier startplaatsen te vergeven voor het WK sprint dat eind januari volgend jaar op het Olympische ijs van Salt Lake City wordt gehouden.

Weerdinsdag, 28 december 2004

Sneeuw en regen

Vandaag zijn er perioden met sneeuw, later vooral regen. Het wordt 2 tot 6 graden. Er waait een matige tot vrij krachtige van zuidwest naar noordwest draaiende wind. In het kustgebied is deze hard, soms stormachtig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties