Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van maandag, 28 december 2009.

Cultuurmaandag, 28 december 2009

Prijzengeld Simke Kloostermanpriis voortaan 3000 euro

Leeuwarden - Het prijzengeld voor de Sinke Kloostermanpriis is verhoogd van 1750 naar drieduizend euro. Dat heeft de secretaris van de Simke Kloosterman Lien bekendgemaakt.

Hoofdartikelmaandag, 28 december 2009

Chaos op het spoor...

De Nederlandse Spoorwegen bieden vandaag en morgen reizigers een tegemoetkoming aan voor het ongemak dat ze vorige week hebben geleden als gevolg van de chaos op het spoor: de abonnementhouders mogen gratis iemand mee laten reizen. Op 30 en 31 december is er voor alle reizigers een korting van 40 procent. De ‘tegemoetkoming’ van NS is een reactie op de kritiek die vorige week ontstond op de chaos op het spoor als gevolg van sneeuwval. Reizigersorganisatie Rover, politici en bewindslieden hebben allemaal kritiek geuit op de bedrijfsvoering van met name spoorwegbeheerder ProRail.

Regiomaandag, 28 december 2009

‘Park-and-bike’ bij Goutum

Leeuwarden - De gemeente Leeuwarden gaat door met het plan om bij Goutum een park-and-bike locatie aan te leggen. Daar kunnen forenzen uit de richting Heerenveen straks parkeren en verder gaan op de fiets. Omwonenden zijn bezorgd over de verkeersveiligheid.

Regiomaandag, 28 december 2009

Crone boos op korpschef Groningen

Leeuwarden - Burgemeester Crone van Leeuwarden is verontwaardigd over uitlatingen van de korpschef van de regiopolitie Groningen Oscar Dros om één politiekorps op te zetten voor Drenthe, Groningen en Fryslân. Ook de Friese waarnemend korpschef Max Daniel is niet blij met de uitspraken van Dros.

Regiomaandag, 28 december 2009

Vliegtuig levert windenergie

Kraggenburg - Op het terrein van Brennels Buiten in Kraggenburg wekt vanaf komende maand een vliegtuigje aan een kabel energie op.

Regiomaandag, 28 december 2009

‘Raapverbod Fryske Gea vormt historische breuk’

Akkrum - Het verbod op aaisykje in de natuurgebieden van It Fryske Gea betekent een kloof tussen partijen die jarenlang gezamenlijk optrokken om de traditie te beschermen. Dat stelt Sake Roodbergen, schrijver van diverse boeken over het ‘ljipaaisykjen’ en meer dan tien jaar bestuurslid bij de Bond van Friese Vogelbeschermings Wachten (BFVW).

Regiomaandag, 28 december 2009

Na dooi volgt nieuwe vorstperiode met sneeuw

Leeuwarden - Er kondigt zich een nieuwe vorstperiode aan. De weermensen gaan ervan uit dat de wind deze week de noordoosthoek weer opzoekt en dat staat garant voor een nieuwe portie koude lucht. De invallende winter kan gepaard gaan met regen en sneeuw. In sommige scenario’s wordt rekening gehouden met vijf tot tien centimeter sneeuw.

Regiomaandag, 28 december 2009

‘Noodeditie’ Kerstwandeling door dooi

Bakkeveen - Een noodeditie, zo noemde de organisatie de Kerstwandeling van Bakkeveen dit jaar. Voor wie de glibberige paden in het bos niet aandurfde, was er een rechttoe-rechtaan-variant. Dat bracht ondanks alles nog 844 mensen op de been.

Sportmaandag, 28 december 2009

De Vries huilt tranen met tuiten op OKT

Heerenveen - Wat een hoogtepunt had moeten worden, eindigde voor Elma de Vries gisteren in een deceptie. Geen startbewijs voor de 1500 meter op de Spelen in Vancouver, maar een laatste plaats tijdens dag één van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Heerenveen. De Friezin was ziek, zwak en misselijk. En in tranen.

Sportmaandag, 28 december 2009

De ene Bob veroordeelt Verheijen tot de andere Bob

Heerenveen - Carl Verheijen schaatste gistermiddag naar eigen zeggen een van zijn beste races ooit. Zijn tijd van 6.15,70 op de 5 kilometer was echter niet voldoende voor directe deelname aan de Olympische Spelen. De Leusdenaar moest bij het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf in een rechtstreeks duel Bob de Jong voor laten gaan: 6.14,12 en moet nu in het zogeheten ‘OKT 2’ eind januari nogmaals aan de bak tegen een Bob. Dan echter Bob de Vries.

Sportmaandag, 28 december 2009

RKC - Heerenveen op zaterdagavond

Heerenveen - De competitiewedstrijd RKC Waalwijk - Heerenveen wordt op zaterdag 20 februari gespeeld. Het duel stond aanvankelijk gepland voor zondagmiddag 21 februari, maar de club uit Waalwijk wilde het duel graag één dag naar voren halen. Omdat Heerenveen uitgeschakeld is in de Europa League ging de Friese club daarmee akkoord.

Sportmaandag, 28 december 2009

De Vlieger sluit drafjaar in Wolvega af met mijlpaal

Wolvega - Sneeuw en ijs; de medewerkers van de Drafbaan in Wolvega hebben het er even mee gehad. Toen anderhalve week geleden hun koersbaan verdween onder een halve meter sneeuw werd gevreesd voor de laatste twee meetings die in 2009 verreden moesten worden. De eerste werd inderdaad geannuleerd, de laatste op Tweede Kerstdag niet. De paarden konden koersen, maar lang niet elke trainer nam het risico. Liefst 32 paarden werden teruggetrokken.

Sportmaandag, 28 december 2009

Stroetinga neemt revanche

Groningen - Schaatser Arjan Stroetinga heeft zaterdag in Groningen de vijftiende wedstrijd om de Marathon Cup gewonnen. De 28-jarige automonteur uit Waskemeer toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van vijftien rijders. Het was de vijfde seizoenzege voor Stroetinga.

Sportmaandag, 28 december 2009

Friese korfbaljeugd maakt sterke beurt

Roden - De Friese korfbaljeugd heeft op het jaarlijkse Drie Provinciën Toernooi (DPT) een sterke indruk achtergelaten. In sporthal De Hullen in Roden toonden zowel de D-pupillen als de C-aspiranten zich de meerdere over Drenthe en Groningen.

Sportmaandag, 28 december 2009

Schaker Werle mist kans op koppositie

Groningen - Jan Werle is er gisteren niet in geslaagd om een aanval te doen op de koppositie van het Schaakfestival in Groningen. De schaker uit Beetsterzwaag speelde remise tegen de Israëliër Alon Greenfeld. Werle verzuimde zodoende te profiteren van de remise van koploper Dimitri Reinderman tegen Nederlands kampioen Anish Giri. Donderdag had Werle in de vierde ronde vlak na de tijdcontrole zijn hoofd moeten buigen voor Reinderman.

Sportmaandag, 28 december 2009

Wennemars wint het Kerstsprinttoernooi

Heerenveen - Freddy Wennemars uit Dalfsen en Leslie Koen uit Giethoorn hebben Tweede Kerstdag op Thialf het traditionele Kerstsprinttoernooi op hun naam geschreven.

Sportmaandag, 28 december 2009

Van der Ziel heerst tijdens Molenloop

Vrouwenparochie - Met een fraai staaltje machtsvertoon heeft Albert van der Ziel op tweede kerstdag de Molenloop annex Kerstloop in Vrouwenparochie weten te winnen. De atleet uit Berlikum kwam na 20,8 kilometer in 1.20.44 uur met bijna twee minuten voorsprong op nummer twee Saco Hemstra (Weidum) over de finish. Drie minuten na Hemstra werd Otto de Boer uit Leeuwarden derde.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties