Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 28 maart 2007.

Agendawoensdag, 28 maart 2007

Johannes Passion

Cultuurwoensdag, 28 maart 2007

‘Het lijdensverhaal brengen we dichterbij’

In de lijdenstijd worden op talloze plaatsen de Passiewerken van Bach uitgevoerd. Vooral de Matteüs Passie is erg populair in Nederland. De Johannes Passie staat onterecht wat in de schaduw, vindt dirigente Jacolien Quarré van de Leeuwarder Bach Vereniging. Zaterdag voert het koor de Johannes Passie uit. Op theatrale wijze: ,,Geen klassieke opstelling en strakke zwarte pakken, maar dichterbij de mensen.”

Cultuurwoensdag, 28 maart 2007

‘Matthäus’ komt langzaam op gang

Het is altijd een bijzonder moment, wanneer na alle geroezemoes, het zoeken naar plaatsen, het geregel en gebaar, de stilte valt, de dirigent zijn handen heft en de eerste klanken van de Matthäus Passion klinken. Het is ook een beslissend moment. Want de adem van het openingskoor zegt veel over het evenwicht van de hele uitvoering. Niet dat er na een rake opening niks meer mis kan gaan, of na een weinig inspirerende opening niets moois meer kan gebeuren. Maar de kracht van het begin zegt veel over de rest.De uitvoering van het Vocaal Ensemble Cantatrix gisteravond in de Grote Kerk van Dokkum kwam wat mij betreft wat langzaam op gang. Het openingskoor straalde niet zoveel rust uit als zou kunnen, en had last van een ritme dat erg strak en weinig bewegend was. Het was niet extreem hoog maar voelde wel wat te snel. Misschien dat daardoor de koorklank in eerste instantie ook wat weinig straalde. Zuiver, zeker, en krachtig, maar met minder warmte dan je zou wensen. Ook het verhaal van de evangelist leek die rust te missen.

Cultuurwoensdag, 28 maart 2007

‘Neerlantis’ mist overtuigende vorm

Wie de documentaire An inconvenient truth van de voormalige Amerikaanse presidentskandidaat Al Gore heeft gezien, weet hoe onze aardkloot er over enkele decennia uit gaat zien als wij maar doorgaan met onder anderen het produceren van CO2. Daar word je niet echt vrolijk van.

Economiewoensdag, 28 maart 2007

Actiegroep biedt op winkelbedrijf Hema

Amsterdam - De actiegroep Schone Kleren Kampagne wil grootwinkelbedrijf Hema kopen. Investeerder Maxeda heeft de keten recentelijk in de etalage gezet. De groepering zet zich in voor betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie.

Economiewoensdag, 28 maart 2007

Van Kammen handelt het liefst in dorpen

Kootstertille - Juist in dorpen is het goed handelen, vindt Reyer van Kammen (26) van meubelen- en vloerenspecialist Revaka uit Kootstertille. In het persoonlijk contact met de dorpelingen kan Van Kammen zijn meerwaarde laten zien. En dat contact is de slagroom op de taart, vindt Van Kammen. ,,Op de een of andere manier komen hier alleen maar gezellige mensen. Altijd eerst een kopje koffie en een praatje. Zo zijn we zelf ook.”

Economiewoensdag, 28 maart 2007

Beter boeren met arbeidsvreugd

Dokkum – Plezier in het werk, tijd voor gezinsleden en de naaste omgeving en zorg voor de schepping worden steeds belangrijker voor boeren. Beter boeren is lang niet meer alleen een hogere arbeidsproductie en de grotere inspanning om voldoende inkomen uit het bedrijf te halen. Dat werd gisteren duidelijk op een bijeenkomst van de christelijke boerenorganisatie Christen Contact Agrariërs in de Fontein in Dokkum.

Expowoensdag, 28 maart 2007

Ameland - Hollum, Galerie Dit Eiland: expo 'Winterbeelden', t/m 31 mrt.

Hoofdartikelwoensdag, 28 maart 2007

Ereschuld

Na een storm van kritiek uit het buitenland heeft de Japanse premier Shinzo Abe toch officieel zijn excuses aangeboden wegens het inzetten van zogeheten ‘troostmeisjes’ tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Japanse keizerlijke leger. De premier sprak zijn excuses maandag uit tegenover een parlementaire commissie. Abe zei achter de zogenoemde Kono-verklaring te staan. In die verklaring uit 1993 erkende Japan ook al dat de autoriteiten de hand hadden gehad in het opzetten van legerbordelen waar vrouwen gedwongen te werk werden gesteld.

Regiowoensdag, 28 maart 2007

‘Nieuwbouw kan passen in landschap’

Heerenveen - Bestuurders in Fryslân moeten bij nieuwbouw het omliggende landschap als uitgangspunt voor het ontwerp gaan nemen. Daarvoor pleit de Accolade-groep, een samenwerkingsverband van vijf Friese woningbouwcorporaties. Vandaag presenteert het woonbedrijf voorbeelden hoe dit ‘landschappelijk’ wonen eruit kan zien.

Regiowoensdag, 28 maart 2007

‘Moai waar, mar amper ljippen en dus hast ek gjin aaien’

Tot en met zaterdag 31 maart mogen de vogelwachters die lid zijn van de Bond van Friese Vogelbeschermings Wachten (BFVW) en aan nazorg (nest- en kuikenbescherming) doen, het land nog in om kievitseieren te rapen. De Algemene Inspectie Dienst (AID) slingert iedereen op de bon die in de velden loopt zonder nazorgpas.

Regiowoensdag, 28 maart 2007

Te koop: geliefde camping Nij Beets

Nij Beets - Camping De Blauwe Kamp in Nij Beets ligt op een daalders plakje. Lekker beschut, dicht bij het dorp en naast het zwembad. De Blauwe Kamp heeft over belangstelling dan ook geen klagen. Gasten keren er graag terug. En toch staat de camping te koop. De eigenaar - een stichting die volledig draait op vrijwilligers - wil er van af.

Regiowoensdag, 28 maart 2007

Jonge dichters op Poëzie Revue

Leeuwarden - ,,Een prachtig gedicht, waarin de dichter iets beschrijft alsof hij er voor het eerst naar kijkt”, vertelt dichter Al Galidi over het gedicht Wolken van David van der Bij, leerling van cbs Dr. Algraschool in Leeuwarden.

Regiowoensdag, 28 maart 2007

‘Groen gas’ biedt Friese boeren kansen

Berlikum - Boeren in het Noorden kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de vervanging van fossiel aardgas door duurzaam ‘groen gas’. Gisteren meldde energieagentschap SenterNovem dat in 2010 10 procent van het gasverbruik kan worden ingevuld met gas uit onder meer mestvergisters.

Sportwoensdag, 28 maart 2007

Jenning Huizenga: van wegrenner tot medaillekandidaat op baan

Leeuwarden - Had het hem een halfjaar geleden gezegd en hij zou je voor gek hebben verklaard. Maar vrijdag is het toch echt zover: Jenning Huizenga debuteert dan tijdens de wereldkampioenschappen baanwielrennen. Wat voor de coureur uit Franeker begon als een uitdaging zonder verwachtingen, is inmiddels uitgegroeid tot een kans op mondiaal eremetaal. Met de achtervolgingsploeg zal de Fries in het Spaanse Mallorca een gooi doen naar een podiumplaats. ,,Dat soe noch ris in stunt weze.”

Sportwoensdag, 28 maart 2007

Woon!Aris in heuse thriller langs Giants

Leeuwarden - In een absolute basketbalthriller heeft Woon!Aris gisteren twee belangrijke punten behaald. Tegen de Polynorm Giants uit Bergen op Zoom werd het in een zinderende slotfase 89-93 voor de Leeuwarders. Een boost voor het zelfvertrouwen van de spelers met het oog op de clash met Landstede aanstaande zaterdag en een hele goede stap richting de play-offs.

Sportwoensdag, 28 maart 2007

Heideman brak dit jaar alle records

Oldebroek - Jan Maarten Heideman heeft in zijn schaatsseizoen 2006-2007 op historische wijze bekroond. Hij veroverde niet alleen opnieuw de Gouden Schaats van de Stichting Wintermarathon en brak allerlei records (vijfde keer Essent Cup, vierde keer eindzege marathonzesdaagse, 70ste zege op kunstijs, 82 keer in het oranje en eerste plek op de wereldranglijst van schaatspeloton.nl), maar heeft ook de top bereikt van een doorlopend puntenklassement in een statistisch jaarboek.

Sportwoensdag, 28 maart 2007

Grasproblemen voor Cambuur

Leeuwarden Cambuur Leeuwarden kampt met een versleten kunstgrasveld. Het veld ligt pas vier jaar in het stadion van de club, terwijl er tien jaar garantie is gegeven.

Sportwoensdag, 28 maart 2007

PKC’83 neemt voorschot op titel in eerste klasse E

Hoogeveen - PKC’83 heeft gisteravond in het inhaalduel tegen naaste concurrent HZVV een voorschot genomen op de titel in de eerste klasse E. De Groningse koploper maakte in Hoogeveen geen fout en breidde de voorsprong op de nummer twee HZVV uit tot zes punten; weliswaar met een duel meer gespeeld.

Sportwoensdag, 28 maart 2007

Flevo Boys naar halve eindstrijd

Haren - Flevo Boys heeft gisteravond in Haren als eerste club de halve eindstrijd van het noordelijk districtsbekertoernooi bereikt. De Emmeloorder ploeg van trainer Jan van Raalte versloeg in Haren de reserves van Be Quick 1887 vrij eenvoudig met 1-4.

Sportwoensdag, 28 maart 2007

Van der Heijden en Drenth naar Harkemase Boys

Harkema - Harkemase Boys heeft de selectie voor komend seizoen versterkt met een tweetal nieuwe spelers. Het zijn de 21-jarige verdediger Ronald van der Heijden en de 26-jarige aanvaller Edwin Drenth.

Sportwoensdag, 28 maart 2007

Het is droevig gesteld met het Friese futsal

Workum - Met het futsal in Fryslân is het op dit moment niet al te best gesteld. De gloriedagen van Heerenveen zijn voorbij en de nieuwe eerste divisie F (Noord) heeft aangetoond dat het vooral in de breedte droevig gesteld is met het niveau. Zeker twee Friese teams zullen degraderen en daarvan is Herauten (Burgum) de eerste. De tweede kan Blauw Wit’34 worden, óf Workum, dat gisteravond met 1-6 verloor van Avanti. De Stiensers zijn momenteel de trots van de provincie, maar kunnen slechts in theorie nog de play-offs halen.

Weerwoensdag, 28 maart 2007

Perioden met zon

Vandaag en morgen perioden met zon; morgen in de loop van de middag meer bewolking en in de avond en nacht (onweers)buien. Het kwik ligt vandaag rond 16 à 17 graden, morgen is het minder zacht met 13 à 14 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties