Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 28 april 2008.

Cultuurmaandag, 28 april 2008

FSO gaat op de populaire toer

Sinds enige jaren brengt het Fries Symfonie Orkest (FSO) in het voorjaar een gezellig en pedagogisch familieconcert met klassieke orkestwerken. Men wil uitstralen dat musiceren in een amateursymfonieorkest een vreugdevolle bezigheid is, terwijl men tegelijkertijd muzikaal een redelijk hoog niveau kan bereiken. Dit jaar presenteerde het FSO iets geheel anders dan dat men tot nu toe gewend was. Het Noord Nederlands Opera en Operette Koor uit Groningen had het verzoek om hen te begeleiden bij hun jubileumconcert. Wat eigenlijk een Fries familiefeest had moeten zijn, werd in een breder kader geplaatst door het betreffende Gronings jubileumconcert in De Lawei te herhalen. Onder de titel Grote kunst met een kleine k wilde men aantonen, dat het orkest prima in staat is een programma met oorstrelende beroemde fragmenten uit opera, operette en musical tot klinken te brengen.

Cultuurmaandag, 28 april 2008

Mondriaan Kwartet haalt alles uit strijkers

Aan de rand van de bossen van Beetsterzwaag staat op een terpje, tussen de bomen gelegen, het veertiende-eeuwse kerkje van Kortehemmen. Na de restauratie van het kerkje in 2002 is de Stichting Vrienden van het Kerkje van Kortehemmen vijf jaar geleden begonnen met het organiseren van culturele activiteiten. Dit werd gisteren gevierd met een jubileumconcert door het Mondriaan Kwartet dat dit jaar zelf 25 jaar bestaat.

Cultuurmaandag, 28 april 2008

Geslaagd avontuur jazzmusici

Voor het afsluitende concert van Hothouse Redbad van dit seizoen, hadden Ben en Greetje Scheper drie musici uitgenodigd om samen te komen spelen. Tenorsaxofonist Hans Dulfer, hammondorganist Carlo d’Wys en drummer John Engels; drie totaal verschillende musici die maar zelden hadden samengespeeld. Een klein avontuur.

Hoofdartikelmaandag, 28 april 2008

De aangeschoten minister...

Hoe gaat het met minister Vogelaar? De woningcorporaties met wie ze de afgelopen maanden flink ruziede, hebben hun antwoord wel klaar. En kritische PvdA-leden hebben ook wel iets te zeggen. De minister zit onvoldoende op één lijn met politiek leider Bos, over het integratiedebat. De media hebben ook wel een antwoord. Die publiceren artikelen en maken uitzendingen waarin wordt gepreludeerd op het aftreden van de PvdA-minister. De minister is, kortom, ‘beschadigd’.

Regiomaandag, 28 april 2008

Opvang van kind 1400 euro duurder

Leeuwarden - Kinderopvang wordt vanaf volgend jaar weer net zo duur als voor 2006, het jaar waarin de huidige subsidieregels werden ingevoerd. Ouders moeten ongeveer 30 procent van de kosten betalen, tegen 19 procent nu. Dat scheelt voor een gemiddeld gezin 1400 euro netto op jaarbasis, zo blijkt uit berekeningen van brancheorganisatie MO-Groep.

Regiomaandag, 28 april 2008

Zonovergoten feestdag in Burum

Burum - Door de zonovergoten straten van Burum lopen groepjes mensen, opvallend veel met grijze haren. Ze bezoeken de feestelijk versierde en draaiende molen, de expositie in het hervormde kerkgebouw en het orgelconcert van Andries Riemersma in de gereformeerde kerk. Bijna 300 reünisten kwamen zaterdag naar Burum om te vieren dat het dorp 600 jaar geleden voor het eerst opduikt in de geschiedenis.

Regiomaandag, 28 april 2008

Kisten vol Chinees porselein zo overboord

Zoutkamp - De Waddenzee is een schatkamer voor archeologen, maar die hebben daar tot nu toe nog maar nauwelijks aandacht voor gehad. Daardoor zijn de afgelopen decennia talloze bijzondere vondsten onopgemerkt gebleven, of verloren gegaan. Dat was zaterdag de conclusie op de vondstenavond die de stichting Verdronken Geschiedenis hield.

Regiomaandag, 28 april 2008

It Fryske Gea is fóar (griene) Sintrale As

Woansdei skreau hoogleraar transitiestudies oan de Universiteit Wageningen Jan Douwe van der Ploeg in het Friesch Dagblad dat it tsjinhâlde fan de Sintrale As net mear as in papieren oerwinning węze soe. De natuerbeskermers mei harren ‘ijskastvisie’ driigje troch de klam op behâld en it meidwaan mei Nimby-protesten it draachflak fan de regio te ferspylje, warskôget Van der Ploeg. Ultsje Hosper fan It Fryske Gea fynt dat Van der Ploeg yn syn stik fan ferkearde ferűnderstellingen útgiet oer It Fryske Gea en oare natuerbeskermers.

Regiomaandag, 28 april 2008

De moderne wadloper kiest voor comfort

Pieterburen/Holwerd - ,,We kunnen echt merken dat het een paar dagen mooi weer is’’, zegt Mark de Waard, penningmeester van stichting Wadloopcentrum Pieterburen, lachend. ,,De eerste twee maanden hebben we aanmeldingen gemist vanwege problemen met onze website, gelukkig was het toen ook slecht weer. De laatste dagen begint het echt te lopen.’’

Geloof & Kerkmaandag, 28 april 2008

Kerken steken geld in jeugd

Leeuwarden - Steeds meer gemeenten in de Protestantse Kerk in Nederland maken werk van jeugdwerk. Ze stellen bijvoorbeeld een betaalde werker aan voor het kerkelijk jeugdwerk. JOP, de jeugdorganisatie van de PKN ziet een stijgende lijn. ,,Ten opzichte van vijf jaar geleden zien we een substantiële stijging in het aantal benoemingen’’, aldus Joost Schelling. Zelf heeft JOP in een jaar tijd het aantal werkers van 1 naar 15 zien stijgen.

Geloof & Kerkmaandag, 28 april 2008

11.000 bezoekers bij Nederland Zingt

Utrecht -Bijna 11.000 mensen zijn zaterdag naar de Jaarbeurs Utrecht gekomen voor de Nederland Zingt-dag van de Evangelische Omroep (EO). Dat zijn er evenveel als eerdere jaren, terwijl de EO dit jaar voor het eerst entree hief. EO-leden konden voor 7,50 euro naar binnen. Anderen voor 12,50 euro. Maar dat bedrag was geen drempel. De zangliefhebbers hebben het graag voor ‘hun’ Nederland Zingt-dag over. Alle stoelen waren bezet.

Geloof & Kerkmaandag, 28 april 2008

Meere-pijpwerk krijgt tweede kans op Urk

Urk - De restauratiecommissie van het orgel in de Bethelkerk op Urk heeft een unieke aankoop gedaan. Origineel pijpwerk van de beroemde Utrechtse orgelbouwer Abraham Meere, dat in Montfoort overbodig is geraakt, zal worden gebruikt voor de restauratie van het Meere-orgel op Urk.

Sportmaandag, 28 april 2008

LKC verrast met zege op Bangma partij

Weidum - In een tijd waarin de hoofdstedelijke jeugd de weg naar het kaatsveld amper meer weet te vinden is het succes van de Leeuwarder clubs Onderling Genoegen Huizum en de Leeuwarder Kaats Club (LKC) sterk afhankelijk van de instroom van buitenaf. Het maakt de beide clubs kwetsbaar, maar tegelijkertijd is sportief succes nooit ver weg.

Sportmaandag, 28 april 2008

De Olympische Spelen van P(ot)e(m)kin(g)

‘Wat is dat nou weer?’ zult u wel denken als u de kop van deze column leest. ‘Wat staat daar in vredesnaam?’ Spant u zich maar niet te veel in om het raadsel op te lossen. Want zoals Martinus Nijhoff dichtte: ‘Er staat niet wat er staat.’ Maar daar gaat het juist om.

Sportmaandag, 28 april 2008

Uitterdijk geniet van WK-debuut in Assen

Assen - De meeste aandacht ging gisteren uit naar de Australiër Troy Bayliss die zijn leidende positie met verve verdedigde in het wereldkampioenschap Superbike, maar Jurjen Uitterdijk uit Zwaagwesteinde kon op het TT circuit van Assen eveneens tevreden zijn met zijn 26ste plaats in het WK Supersport.

Sportmaandag, 28 april 2008

Unieke titelkans voor tennissers van ’t Nijlân

Leeuwarden - De afgelopen jaren deed tennisvereniging ’t Nijlân al vergeefse pogingen te promoveren naar de landelijke eerste divisie. Maar de aanhouder wint, zo denken ze daar in Leeuwarden. En het moet al raar lopen wil de Friese tennistrots volgend seizoen als eerste Friese club niet op het op één na hoogste niveau in Nederland acteren. Na de winst gisteren tegen TAM uit Groningen gaat ’t Nijlân fier aan kop en lijkt de titel een kwestie van weken. ,,We zijn er nog niet”, is aanvoerder Joost Willekes ietwat voorzichtig. ,,Maar we zijn op de goede weg.”

Sportmaandag, 28 april 2008

Eerste thuisverlies kost ONT titel

Opeinde - De eerste thuisnederlaag van het seizoen kostte ONT zaterdagmiddag het kampioenschap in de derde klasse B. Hardegarijp was daar in een bloedstollend gevecht verantwoordelijk voor en mag morgenavond in een heuse finale met Be Quick D.- dat volgens verwachting bij Kollum won - gaan strijden om de titel. Voor ONT waren de druiven zuur en een plaats in de nacompetitie bood nauwelijks troost voor het gemiste kampioenschap.

Sportmaandag, 28 april 2008

Het doek valt voor Zwaluwen

Leeuwarden - De hoop was er vooraf bij de Leeuwarder Zwaluwen, al wist de ploeg van trainer Johan Groote dat het een wonder nodig had. Twee keer 45 minuten later maakte de hoop plaats voor teleurstelling. Viboa had zojuist gewonnen (1-2) en voor de Zwaluwen rest er niets anders dan zich neer te leggen bij de degradatie naar de tweede klasse.

Sportmaandag, 28 april 2008

Jubileum met een gouden randje

Leeuwarden - Kampioen worden in het jubileumjaar. Het is weinig clubs gegeven, maar LAC Frisia 1883 deed het. Terwijl de Frisianen amper bijgekomen waren van het jubileumfeest dat vorig weekend gehouden werd, kon de champagne gisteren andermaal ontkurkt worden. Harkema Opeinde werd met 4-1 aan de kant gezet, waardoor de oudste club van Fryslân de titel in de derde klasse A veroverde.

Sportmaandag, 28 april 2008

Clubbelang belangrijker dan een volle kantine

Zwaagwesteinde - De beslissing van het bestuur van Zwaagwesteinde om het beladen duel tegen Velocitas zonder publiek af te werken, heeft de vereniging zeker enkele duizenden euro’s kantineomzet gekost. Alles beter dan het risico lopen dat externe supporters de wedstrijd zouden aangrijpen om de zaak te laten escaleren.

Sportmaandag, 28 april 2008

Flamingo’s balanceert tussen hoop en vrees

Buitenpost - De degradatiewolken boven Flamingo’s worden steeds donkerder en dreigender. Dat werd er zaterdag niet beter op na het verlies van de korfballer uit Buitenpost tegen De Driehoek uit Mildam. De ploeg van interim-coach Jack Visser heeft handhaving in de eerste klasse in eigen hand, maar het wordt een heel karwei om niet te degraderen.

Sportmaandag, 28 april 2008

Gouden Zweep gaat naar twee outsiders

Wolvega - Tijdens de jaarlijkse Swipe Dei op de drafbaan van Wolvega werd zaterdag tweemaal gestreden om een Gouden Zweep. Zowel bij de dravers als bij de Friese paarden ging het gewilde kleinood naar een outsider. Bij de Friezen was zelfs sprake van een primeur,het was de eerste keer dat een vrouw de Gouden Zweep won.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties