Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 28 mei 2003.

Achtergrondwoensdag, 28 mei 2003

‘Israël de enige die Europese dreigementen hoort’

Leon Meijer, medewerker van europarlementariër Rijk van Dam, was met een EU-delegatie in Israël. Voor het Friesch Dagblad hield hij een dagboek bij.

Agendawoensdag, 28 mei 2003

Agenda

De culturele agenda van 29 mei tot5 juni

Bijschriftwoensdag, 28 mei 2003

Nieuw leven

Nog niet zolang geleden werd in ons gezin het negende kleinkind geboren. In deze krant werd hij aan u voorgesteld als Daniël, het broertje van Bernard en Dennis Last.

Cultuurwoensdag, 28 mei 2003

Kaartverkoop ‘Kening Lear’ overweldigend

Drachten - De reserveringslijn van De Lawei in Drachten voor Kening Lear van Tryater is door het grote aantal aanvragen overbelast.

Cultuurwoensdag, 28 mei 2003

Fantasievolle verbeelding van het kustgebied

Nederland ligt voor een groot deel aan zee. Het kustgebied met z’n stranden, duinen en dijken is dan ook een karakteristiek deel van het Nederlandse landschap. Steeds weer trokken hier kunstenaars heen om zeeslagen, de visserij, gezichten op kustplaatsen vanuit de duinen en badgasten te schilderen. In het Stedelijk Museum te Alkmaar is een tentoonstelling ingericht over hoe kunstenaars door de eeuwen heen het kustgebied hebben gezien.

Cultuurwoensdag, 28 mei 2003

Bettie Serveert groot in Amerika

Na een periode om de batterijen weer op te laden, nieuwe perspectieven te zoeken en nieuwe doelen te stellen, verschijnt begin dit jaar Log22 van Bettie Serveert. Het is een gevarieerd album dat in Nederland niet alom wordt geprezen. Hoe anders is dat in Amerika, dat het schijfje net als de andere albums van de alternatieve popgroep op waarde schat.

Economiewoensdag, 28 mei 2003

Sluiting bloemenzaak door te veel werk

Balk – Bloembinder Johan Huisman neemt met zijn 41 jaar een zeer ongebruikelijke stap door de uitstekend draaiende bloemenwinkel te verkopen. Hij kan zijn werk als arrangeur voor het Bloemenbureau Holland niet meer combineren met de werkzaamheden in de bloemenwinkel.

Expowoensdag, 28 mei 2003

Een overzicht van lopende en komende exposities

Hoofdartikelwoensdag, 28 mei 2003

Reizigers de dupe

De noordelijke provincies lijken opnieuw getrapt in de val van de schaalvergroting. Het groots opgezette Noord-Nederlands Bureau voor Toerisme (NNBT) staat aan de rand van een faillissement, ondanks een ingrijpende reorganisatie in de afgelopen maanden.

Hoofdartikelwoensdag, 28 mei 2003

Digitale aangifte

Aangifte doen via internet blijkt een succes in Fryslân. In het district Noordwest-Fryslân, waar een proef met digitale aangifte draait, hebben het afgelopen jaar 119 mensen gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. 30 procent van de aangevers zou geen aangifte hebben gedaan als ze daarvoor naar het politiebureau moesten komen. Dat blijkt uit een evaluatie van de proef.

Regiowoensdag, 28 mei 2003

Massa-ontslag dreigt in bouw in het Noorden

Leeuwarden – Er dreigen massa-ontslagen in de bouwsector in het Noorden. Steeds meer bouwbedrijven hebben lege orderportefeuilles. Ingrijpen van de overheid is nodig, vinden werkgevers en werknemers. Zij hebben gisteren eensgezind hun nood geklaagd bij de bestuurders van de noordelijke provincies.

Regiowoensdag, 28 mei 2003

‘NNBT-boekers’ toch welkom op campings

Drachten - Veel camping- en hotelhouders in het Noorden laten de gasten die via het Noord Nederlands Bureau voor Toerisme in Drachten (NNBT) hun vakantie hebben geboekt, gewoon komen.

Regiowoensdag, 28 mei 2003

Zweefbaancampagne van start

Leeuwarden – De informatiecampagne over de Zuiderzeelijn gaat nog voor de zomer van start, ondanks het ontbreken van een passage daarover in het regeerakkoord. Dat heeft de Stuurgroep Zuiderzeelijn besloten. De provincies Groningen, Drenthe en Flevoland hebben nog niet uitgemaakt of ze, net als Fryslân, een ‘raadpleging’ houden onder hun burgers.

Regiowoensdag, 28 mei 2003

‘Ik ben verbaasd als ik niet slaag’

Buitenpost - ,,Ik zou verbaasd zijn als ik niet geslaagd ben’’, zegt havist Rein Roosma (17) uit Buitenpost. Dinsdag rondde hij het laatste centraal schriftelijk examen af voor het vak scheikunde. Toch gaat de scholier pas echt vakantie vieren als op 13 juni de uitslag van de havo-examens positief voor hem uitvalt.

Regiowoensdag, 28 mei 2003

Zon-eclips beste te zien in Noorden

Burgum/Groningen – De zonsverduistering die zaterdag plaatsheeft, zal in het Noorden goed te zien zijn. Sterker nog: in heel Nederland is het nergens beter te zien dan in Fryslân, Groningen en Noord-Holland. Dat zeggen Nederlandse astronomen.

Regiowoensdag, 28 mei 2003

Toeristen overspoelen Fryslân

Drachten – De provincie Fryslân wordt de komende dagen overspoeld door toeristen. Dat verwachten de VVV’s. Veel mensen profiteren van het extra lange en bovendien warme weekeinde. Op de eilanden zijn er nauwelijks bungalows en hotelkamers meer te boeken. Via de VVV in Sneek kan er geen open zeilbootje meer worden gehuurd.

Geloof & Kerkwoensdag, 28 mei 2003

Synode volgt advies in appčlzaak wellicht niet

Leeuwarden – Het ziet er naar uit dat plaatselijke Gereformeerde Kerken hun huidige recht op uittreding met behoud van bezit kwijtraken. Als dat besluit wordt genomen, gaat de synode daarmee in tegen het advies van het hoogste interne kerkelijke rechtsorgaan, de deputaten appčlzaken. Dat de synode (landelijke kerkvergadering) waarschijnlijk tegen dat advies ingaat, blijkt uit het feit dat een commissie die de synode vertegenwoordigt, alle betrokken partijen heeft uitgenodigd voor een gesprek op 3 juni.

Geloof & Kerkwoensdag, 28 mei 2003

‘Titus zou het te veel eer vinden’

Bolsward - Het nieuwe museum ter ere van de zalig verklaarde Titus Brandsma in Bolsward is geen rooms-katholiek museum. Wie wil bidden tot deze in de Tweede Wereldoorlog omgekomen verzetsheld, kan terecht in de naastgelegen katholieke kerk. Morgen, Hemelvaartsdag, staan de deuren voor het eerst open voor het publiek.

Geloof & Kerkwoensdag, 28 mei 2003

Onrust rond gemengd huwelijk

Leeuwarden – De Raad van Kerken in Friesland gaat een informatiebrief sturen naar alle pastores en oecumenische werkgroepen en plaatselijke raden van kerken over aangescherpte regels vanuit de Rooms-Katholieke Kerk rond gemengde huwelijken. Katholieke pastores in het Noorden zijn overvallen door het stringentere beleid.

Geloof & Kerkwoensdag, 28 mei 2003

Ds M. Veen nieuwe voorzitter Friese Raad van Kerken

Leeuwarden – Ds Margarithe Veen, predikante van de Samen-op-Weggemeente Schettens, Schraard en Longerhouw en van de SoW-gemeente Wons wordt per januari 2004 de nieuwe voorzitter van de Raad van Kerken in Friesland.

Geloof & Kerkwoensdag, 28 mei 2003

Gidsje over open Friese kerken in de maak

Leeuwarden – Er komt een gidsje waarin alle Friese kerken staan, die zomers ook door de week geopend zijn voor bezichtiging. De Raad van Kerken in Friesland neemt hiertoe het initiatief.

Sportwoensdag, 28 mei 2003

Seizoen dooft als nachtkaars voor Nijland

Nijland - Er waren nog twee stappen te gaan naar de eerste klasse. Maar het seizoen doofde gisteravond voor Nijland als een nachtkaars. Verantwoordelijk voor dit onverwachte einde was het Groningse Viboa, dat een puike wedstrijd speelde. Nijland scoorde razendsnel, kreeg in de eerste helft een paar beste kansen, maar was nooit de betere ploeg.

Sportwoensdag, 28 mei 2003

Harkemase Boys blijft clubhistorie schrijven

Veendam – Harkemase Boys blijft in de race voor de ‘dubbel’. De kampioen van de hoofdklasse C bereikte dinsdagavond voor het eerst in de clubgeschiedenis de finale van de noordelijke districtsbeker.

Sportwoensdag, 28 mei 2003

SDS en Trynwâldster Boys dichtbij rentree tweede klasse

Oentsjerk/Lemmer – SDS en Trynwâldster Boy zullen zaterdag uitmaken wie van de twee volgend seizoen weer in de tweede klasse speelt. SDS versloeg dinsdag in Lemmer CVVO met 2-0 en na de 2-1 zege van de Eastereiners zaterdag was dat meer dan genoeg.

Sportwoensdag, 28 mei 2003

‘Rentree’ Saakstra, Faber en Brandsma

Minnertsga - Op de Driekoningenpartij, die in Minnertsga in het kader van de jubilerende PC wordt gehouden, wordt het koningspartuur Sake Saakstra, Piet Jetse Faber en Johannes Brandsma voor eenmaal in ere hersteld.

Weerwoensdag, 28 mei 2003

Warm

Vandaag is het warm zomerweer met flinke zonnige perioden. De temperatuur loopt uiteen van 20 graden in de kustgebieden tot 23 graden landinwaarts. Er waait een zwakke, later matige oost- tot noordoostenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties