Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 28 juni 2007.

Cultuurdonderdag, 28 juni 2007

Fries woordenboek voor kleine beurs

Naast het kortgeleden uitgekomen Prisma taalbeheersing, Grammatica Fries is er nu ook een nieuw Fries woordenboek verkrijgbaar van uitgeverij het Spectrum, namelijk het Prisma woordenboek Fries-Nederlands, Nederlands-Fries. Wat direct opvalt is dat het woordenboek goedkoop is. Voor slechts 8,50 euro heb je bijna zeshonderd pagina’s woordenboek.

Economiedonderdag, 28 juni 2007

Resultaten beter na overname familiebedrijf

Buitenpost – Na zes jaar een filiaal te zijn geweest van Ford-dealer De Zeeuw uit Leeuwarden is Autobedrijf Buitenpost weer in handen van familie van oprichter Kees de Vries. Half maart werd het bedrijf overgenomen door Okko Jan Pietersma (28), getrouwd met de kleindochter van de oprichter. Pietersma heeft nu met zijn vrouw Jantine de leiding over het bedrijf.

Economiedonderdag, 28 juni 2007

Triodos Bank met vastgoed naar beurs

Amsterdam - Triodos Bank en Bouwfonds Asset Management brengen drie jaar na de lancering hun duurzame vastgoedfonds naar de beurs. Triodos belegt alleen in gebouwen die duurzaam gebouwd zijn en in duurzaam beheerde bedrijfspanden en monumenten.

Economiedonderdag, 28 juni 2007

Introductie van Waddenzuivel stap dichterbij

Leeuwarden - De introductie van Waddenzuivel is volgens de Vereniging Gezonde Waddenzuivel een stap dichterbij gekomen. De leden van de vereniging hebben de goedkeuring gegeven voor het maken van een businessplan door de eigen vereniging en een zuivelfabriek. De verwachting is dat het plan binnen zes maanden klaar is. De Waddenmelk moet een hoger gehalte aan gezonde vetzuren hebben, door onder andere het gebruik van ander voer zoals lijnzaadproducten. Het voer moet zoveel mogelijk zijn geproduceerd in de eigen regio.

Economiedonderdag, 28 juni 2007

Van der Heide vertrekt uit Kollum

Kollum - Bliksembeveiligingsbedrijf Van der Heide vertrekt binnen enkele jaren uit Kollum. Dat heeft de directie bekendgemaakt aan het personeel. Bij de vestiging in Kollum werken bijna honderd mensen. Het wachten is eerst op de verkoop van de huidige locatie.

Hoofdartikeldonderdag, 28 juni 2007

Spelletjes in de top...

De participatietop is geweest. Minister Donner heeft zijn belofte gehouden dat de top over meer mensen aan het werk vóór de zomer zou worden gehouden. De gesprekspartners zijn enthousiast (FNV’er Jongerius: ,,Iedereen heb gewonnen’’) en de coalitiepartijen zijn kritisch. Wat heeft de top gebracht, en wat heeft de top niet gebracht?

Regiodonderdag, 28 juni 2007

Sicko Heldoorn, van dikdoenerij moet hij níets hebben

Beetsterzwaag - Verkleed als Durk Snoad, hiphoppend of in zijn zwembroek van een glijbaan afroetsjend. Het maakt Sicko Heldoorn niet uit. Hij kan dan honderd keer burgemeester zijn, een beetje gek doen hoort bij hem. Heldoorn, die vandaag afscheid neemt als burgemeester van Opsterland, is wars van gewichtigheid. ,,Ik bin fan in generaasje bestjoerders dy’t net op in foetstik stean wol. Wat in oar ‘not-done’ fynt, fyn ik belangryk. Under de minsken wêze, fan de minsken wêze. Dêr ûnthâlde se je fan. Net fan al dy ‘belangrike’ saken.’’ Maandag begint hij in zijn nieuwe gemeente, Assen.

Regiodonderdag, 28 juni 2007

PS achter Vroeg op Stap

Leeuwarden - Er komt een provinciaal plan van aanpak om het alcoholmisbruik onder jongeren tegen te gaan. Het plan is het directe resultaat van het burgerinitiatief ‘Vroeg op Stap’ van twee moeders uit Siegerswoude. Alle fracties van Provinciale Staten (PS) schaarden zich achter een integrale Friese aanpak van het drankprobleem onder jongeren.

Regiodonderdag, 28 juni 2007

Albert Heijn tijdelijk naar park

Drachten - Supermarkt Albert Heijn op het Drachtster Raadhuisplein verhuist begin volgend jaar tijdelijk naar het Thalenpark. De verplaatsing is noodzakelijk in verband met de grootscheepse renovatie van het plein. De noodwinkel van de supermarkt wordt vijftienhonderd vierkante meter groot en komt op de hoek van de Lange West met de Oude Nering. Voor de tijdelijke winkel moet één boom wijken. Albert Heijn keert later terug in de nieuwbouw op het plein.

Regiodonderdag, 28 juni 2007

Vernieuwd centrum in Zwaagwesteinde

Zwaagwesteinde - Voor sport, winkels, gezondheidszaken en maatschappelijke activiteiten kunnen de inwoners van Zwaagwesteinde straks terecht in één deel van het dorp. Een groot deel van het huidige winkelcentrum wordt gesloopt en maakt plaats voor een groter, meer samenhangend geheel. Gisteravond presenteerden stedenbouwkundigen, Woningstichting Dantumadeel en de gemeente het uitgewerkte centrumplan tijdens een drukbezochte bijeenkomst voor inwoners.

Regiodonderdag, 28 juni 2007

Liemburg weg als burgemeester

Wommels - De provincie Fryslân of de gemeente Littenseradiel maakt voor het weekeinde bekend dat burgemeester Liemburg vertrekt. Dit naar aanleiding van de stemming in de besloten gemeenteraadsvergadering van gisteravond. Tijdens die vergadering is het vertrouwen in Liemburg definitief opgezegd.

Geloof & Kerkdonderdag, 28 juni 2007

Evangelisatie op Olympische Spelen

Groningen - Stichting Agapè en Athletes in Action (AIA) gaan volgend jaar naar de Olympische Spelen in Beijing. Rond de zomerspelen zullen er sportevangelisatieprojecten worden gehouden. Athletes in Action bestaat volgend jaar tien jaar.

Geloof & Kerkdonderdag, 28 juni 2007

Aandacht voor veteraan ook taak kerken’

Leeuwarden - In Den Haag vindt morgen voor de derde keer de Nationale Veteranendag plaats. Vandaag zijn op er al op veel plaatsen regionale veteranendagen. Ds. Wim in ‘t Hout, veteranendominee en werkzaam bij het Veteraneninstituut, vindt dat door ,,snellere en adequate hulp of verwijzing soms veel leed voorkomen had kunnen worden” bij veteranen. ,,Laten wij in de kerken ruimte geven aan het verhaal van veteranen en hun familie.”

Sportdonderdag, 28 juni 2007

De Schalmei wint schoolkaatstitel

Leeuwarden De Christelijke Basisschool De Schalmei in Tzummarum is gisteren winnaar geworden de van provinciale schoolkaatskampioenschappen voor schooljongens. Op het rustieke sportpark Sonneborgh in Leeuwarden wonnen Willem de Jong, Ramon Hoogerhuis en Ronald de Jong in de finale met 5-4 en 6-6 van hun dorpsgenoten Willem Heeringa, Arjen van der Zee en Simon Brolsma van de openbare MJ Tamsmaskoalle.

Sportdonderdag, 28 juni 2007

Berlikum en Easterlittens in finale

Easterlittens Berlikum en Easterlittens hebben zich gisteravond geplaatst voor de finale van het open Frysk kampioenschap Jeu de Pelote. Berlikum bereikte de finale door een afgetekende zege op Reduzum (8-3). Het thuis spelende Easterlittens hield de eer hoog en won met 8-5 van Easterein. De finale in Easterlittens begint vanavond om 19.30 uur.

Sportdonderdag, 28 juni 2007

De Groot springt over 20 meter

Linschoten Jaco de Groot uit Kamerik is er gisteravond als eerste fierljepper dit seizoen in geslaagd over de twintig meter te springen. De Groot kwam tijdens zijn eerste finalesprong uit op 20.17 meter.

Sportdonderdag, 28 juni 2007

Brazilië verliest, Alves valt in

Puerto Ordaz De eerste wedstrijd van Brazilië tijdens de Copa America in Venezuela is op een grote deceptie uitgelopen. De Zuid-Amerikaanse favoriet verloor met 0-2 van Mexico. De fraaie treffers kwamen op naam van Nery Castillo en Ramon Morales. Bij de teleurstellende titelhouder kwam SC Heerenveen-spits Afonso Alves na de rust in het veld voor Elano. Alves kon Brazilië ook niet inspireren tot grootse daden.

Sportdonderdag, 28 juni 2007

Aris speelt ook volgend seizoen in de eredivisie

Leeuwarden - Basketbalvereniging Aris uit Leeuwarden zal ook het komend jaar uitkomen in de eredivisie. Gistermiddag bereikte de club een overeenkomst met een combinatie van drie Friese bedrijven: Corporatieholding Friesland, De Friesland Zorgverzekeraar en de Leeuwarder Courant.

Sportdonderdag, 28 juni 2007

Met El Khalifi is selectie van Cambuur klaar

Leeuwarden - Cambuur heeft als laatste versterking voor het nieuwe seizoen gisteren vleugelspits Rachid El Khalifi (28) aangetrokken. Hij komt transfervrij over van FC Emmen. Cambuur heeft nu de selectie voor komend seizoen rond. Maandag beginnen de Leeuwarders onder leiding van de nieuwe trainer Jurrie Koolhof met de eerste training voor het komende seizoen.

Sportdonderdag, 28 juni 2007

Den Bakker is fraaie winnaar na fraaie koers

Leeuwarden - Een winnaar van naam, een koersverloop dat er wezen mocht en organisatorisch geen problemen; dat waren gisteren de slotconclusies na de eerste editie van de Profronde van Fryslân. Na een - door de harde wind - zware koers bleek Maarten den Bakker in de straten van Leeuwarden de sterkste. De Friezen Eelke van der Wal en Lieuwe Westra deden lang mee, maar schoten net tekort in de strijd om de overwinning.

Weerdonderdag, 28 juni 2007

Regen

Vandaag schijnt de zon regelmatig en hebben we nog een enkele bui bij 17 graden. Morgen krijgen we te maken met regen en bewolking, de middagtemperaturen komen te liggen rond 18 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties