Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 28 juli 2005.

Bijschriftdonderdag, 28 juli 2005

God of Mammon (2)

Het bijschrift van gisteren besloot ik met de opmerking dat de dienst aan God ook nee zeggen inhoudt tegen een economie waar alles om winst en geld draait.

Economiedonderdag, 28 juli 2005

Akkerbouwers vrezen lage aardappeloogst

Holwerd - Friese akkerbouwers moeten dit jaar rekening houden met een aardappeloogst die de helft kleiner is dan in voorgaande jaren. De late pootdata en het warme en vochtige weer eisen hun tol. Vooral boeren op zware gronden worden getroffen, stelt LTO Noord-woordvoerder U. Hiddema.

Economiedonderdag, 28 juli 2005

Spectralyte boekt order botsveilige lantaarnpaal

Leeuwarden – Spectralyte, dochter van houtbedrijf MiedemaHout in Leeuwarden, mag 480 botsveilige lantaarnpalen leveren aan Rijkswaterstaat. Het is de eerste grote order voor Spectralyte, dat de botsveilige lantaarnpaal zelf ontwikkelde. De nieuwe lantaarnpalen worden geplaatst langs de snelwegen A1 en A50.

Economiedonderdag, 28 juli 2005

Melkveehouders oogsten dit jaar voldoende gras

Tzum – Friese melkveehouders oogsten dit jaar voldoende gras voor de komende winterperiode. Dat is in ieder geval de verwachting van afdelingsbestuurder S. Cnossen van LTO Noord uit Tzum. ,,Vooral de eerste snede was eigenlijk overal goed. Natuurlijk zijn de oogstomstandigheden per bedrijf bepalend”, geeft hij aan, ,,maar de eerste snede kende goede groeiomstandigheden. Het gras heeft de tijd gehad om te groeien. Bij te snel groeien krijg je namelijk alleen maar een ‘watergewas’.”

Economiedonderdag, 28 juli 2005

Groningen betuigt steun suikerindustrie

Groningen – Het college van burgemeester en wethouders van Groningen heeft in een brief aan minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zijn ernstige zorgen uitgesproken over de toekomst van de noordelijke suikerindustrie.

Hoofdartikeldonderdag, 28 juli 2005

Ontruiming Gaza…

Religieuze fanatici denken dat zij het gelijk aan hun zijde hebben. De meest extremistische elementen onder hen denken dat zelfs geweld is toegestaan om hun doel te bereiken. Zo houden islamitische terroristen grote delen van de wereld in de greep van de angst. Een verwijzing naar Groot-Brittannië, Egypte en Irak kan hier volstaan.

Hoofdartikeldonderdag, 28 juli 2005

Levenslange opsluiting…

Levenslang voor Mohammed B. En dat in betrekkelijke eenzaamheid, om te voorkomen dat de gelovige Mohammed zieltjes wint voor zijn heilige strijd. De uitspraak van de rechtbank in Amsterdam heeft in brede kring geleid tot een zekere tevredenheid. Dat de eis: levenslang, in de uitspraak zou worden gevolgd, was te verwachten. De betrekkelijke tevredenheid zit dan ook vooral in de wijze waarop Mohammed zijn straf moet uitzitten: in een aparte ruimte, met eigen bewaking. Geen totaal isolement, maar toch weinig contact met andere gevangenen. In de Tweede Kamer wordt het (betrekkelijke) isolement erg belangrijk gevonden. Want voor alles moet worden voorkomen dat het gif van Mohammeds denkwereld wordt verspreid onder medegevangenen. De LPF wil het verst gaan in het stellen van voorwaarden om besmetting te voorkomen: de isoleercel. Andere partijen menen dat er andere mogelijkheden zijn, zoals die waarvoor de rechtbank heeft gekozen, om te voorkomen dat de heilsboodschap van Mohammed - in de vorm van een doodsverklaring aan ongelovigen – anderen besmet.

Regiodonderdag, 28 juli 2005

Twee ballonnen boven een mandje in de lucht

Joure – Wie dezer dagen twee ballonnen boven één mandje boven Fryslân ziet varen, moet niet vreemd opkijken. Het is een vinding van de 35-jarige Johannes Kooistra uit Sloten, die de ‘dubbelballon’ speciaal voor de twintigste editie van de Friese Ballonfeesten in Joure heeft bedacht. Gisteravond ging de constructie, na een eerdere geslaagde test, voor het eerst officieel de lucht in tijdens de opening van het jaarlijkse evenement.

Regiodonderdag, 28 juli 2005

Alternatief vervoer in Alde Feanen

Earnewâld – Berlijn, Praag en Boedapest, dat zijn normaal gesproken de bestemmingen van de Munot, het historische schip waarmee Hofstra Reizen uit Drachten meerdaagse vakantietochten maakt. Deze zomer blijft de boot dichter bij huis. De Munot vaart sinds gisteren een rondje door het nationaal park in oprichting de Alde Feanen. Vertrek en aankomst zijn in Earnewâld, bij It Wiid. Onderweg kan worden opgestapt in Drachten (kade aan de Hemmen), Grou (haven) en De Veenhoop/Oudega (Hooidammen).

Regiodonderdag, 28 juli 2005

‘Bij ons zijn huurders de aandeelhouders’

Kollum – Met het woonakkoord dat de gemeente Kollumerland en de Woningstichting Kollumerland hebben gesloten, worden de projectontwikkelaars gedeeltelijk buiten de deur gehouden. De winst die bij nieuwbouw in de zakken van projectontwikkelaars verdwijnt, komt nu ten goede aan de huurders in Kollumerland, stellen de betrokken partijen.

Regiodonderdag, 28 juli 2005

Fryslân stuurt mooie paarden naar Ermelo

Gorredijk - De Centrale Keuring van de regio Friesland van het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN) kreeg gisteren in Gorredijk een waardige rijpaardkampioene met de in de dressuurrichting gefokte voorlopig keurmerrie Vienna ST van Popke Stegenga uit Oosterend. Deze driejarige merrie is een dochter van de Duitse hengst Don Schufro. ,,De hengst is bij het KWPN erkend, dus er is geen probleem’’, aldus Arie Hamoen, juryvoorzitter van de commissie rijpaarden.

Regiodonderdag, 28 juli 2005

Tony Brundel op weg naar titel

Echtenerbrug – Tony Brundel van de Lytse Lies uit Gaastmeer is serieus op weg naar zijn tweede IFKS-titel. Met zijn eerste dagzege dit seizoen, gistermiddag op het Tjeukemeer, verstevigde hij zijn eerste plek in het klassement. Met nog twee wedstrijden bij Lemmer te gaan, heeft Brundel de beste papieren. In 1997 veroverde Brundel voor het laatst de IFKS-wimpel. Brundel is tot dusver de meest constante zeiler in de hoofdklasse van de IFKS-competitie. Hij heeft nog geen slechte race gevaren. Een vijfde plek (bij Hindeloopen) is zijn slechtste klassering. Met slechts 8,9 punten staat de Gaastmeerder campingbaas stevig aan de leiding.

Regiodonderdag, 28 juli 2005

Het is gedaan met de stilte in Lutjelollum

Fryslân kent tientallen buurtschappen, streken die vaak herkenbaar zijn aan een wit aanduidingsbord. Een zomerserie over gemeenschappen zonder kerk, school of kroeg.

Regiodonderdag, 28 juli 2005

De Sneekweek kent steeds minder zeilers

Sneek – Het aantal deelnemers aan de Sneekweek daalt de afgelopen vier jaar gestaag. Hoewel het evenement nog immer geldt als een van de grootste in Europa wat bezoekersaantallen betreft, moet de organisatie het doen met steeds minder zeilers.

Regiodonderdag, 28 juli 2005

Titelverdediger pakt zege

Sloten – Regerend IFKS-kampioen Jeroen de Vos van de Eelkje II uit Elahuizen liet gisteren op het Slotermeer zien dat zijn titel vorig jaar geen toevalstreffer was. Hoewel de Amsterdammer de afgelopen dagen een onopvallende race voer, eiste hij gisteren slim en uitgekookt de overwinning bij Sloten op. De wedstrijd op het Slotermeer was er een om in te lijsten. Er waren tal van wisselingen mede dankzij het grote kruisrak dat de wedstrijdleiding had uitgelegd. De schippers moesten diverse slagen maken in het kruisrak op weg naar de bovenwindse boei en dat zorgde voor veel variatie in de strijd.

Geloof & Kerkdonderdag, 28 juli 2005

Nederlandse bloemen luisteren pauselijke boot op

Leiden – Al ruim twintig jaar zorgen Nederlandse bloemisten met Pasen voor de opfleuring van het Sint Pietersplein in Rome. Over een paar weken zal ook het vaartuig waarmee paus Benedictus XVI een tocht naar Keulen maakt gedecoreerd zijn met Nederlandse bloemen, dit maakte de Leidse bloemenarrangeur Charles van der Voort bekend.

Geloof & Kerkdonderdag, 28 juli 2005

Kunstenaars schilderen voor Langweerder kerk

Langweer – Verschillende kunstenaars hebben schilderijen van het dorp Langweer ter beschikking gesteld aan de Stichting Vrienden van het Kerkgebouw Langweer.

Geloof & Kerkdonderdag, 28 juli 2005

Archeologen vinden pijlpunt uit leger Nebukadnessar

Jeruzalem – Archeologen hebben in Jeruzalem pijlpunten gevonden, waaronder één die waarschijnlijk afkomstig is van een soldaat uit het leger van de Babylonische koning Nebukadnessar. Dit meldt het Amerikaanse blad Christianity Today . Die pijl is waarschijnlijk afgeschoten op het leger van Zedekia, de laatste koning van Juda voor de ballingschap, dat zich in 586 voor Christus op de Tempelberg had teruggetrokken.

Geloof & Kerkdonderdag, 28 juli 2005

Vrede in een oorlogseconomie?

Na jaren van bloedige (burger)oorlog probeert Congo uit het dal te klimmen. Hoe gaat het dagelijks leven verder na een oorlog waarin op grote schaal seksueel geweld werd gepleegd? Gonda de Haan reisde namens Kerkinactie naar de afgelegen provincie Maniema in het oosten van Congo. In een aantal artikelen verhaalt ze van haar wederwaardigheden.

Sportdonderdag, 28 juli 2005

Stroetinga toont talent én lef in Appelscha

Appelscha - Amper bijgekomen van de inspanningen die Wim Stroetinga drie dagen eerder in het Italiaanse Fiorenzuola een bronzen plak opleverde op het onderdeel scratch tijdens de Europese kampioenschappen baanwielrennen, toonde de Oldeberkoper woensdagavond in Appelscha zijn talenten op de weg. Buiten dat liet de twintigjarige renner in het shirt van Löwik op de natte en dus spiegelgladde klinkers zien dat hij over een behoorlijke dosis lef beschikt. Stroetinga trok vanuit het vertrek de wedstrijd op gang, bleef gewoon doorgaan toen driekwart van het peloton in de remmen ging omdat het begon te regenen en kwam na 85 kilometer als winnaar over de streep.

Sportdonderdag, 28 juli 2005

Rein van der Wal herhaalt zijn kunststukje van vorig jaar

Burgum – Toen Rein van der Wal woensdagavond op weg was naar Burgum, zag de fierljepper op een gegeven moment zijn klokje in de auto op twaalf minuten over zes springen. De aanduiding ‘18.12’ ontlokte hem een glimlach. Het zouden de cijfers van een mooie afstand kunnen zijn en dat leek hem wel wat. Als Van der Wal echter om twee minuten voor zeven nog eens had gekeken, had hij alvast de cijfercombinatie gezien van het kunststukje dat hem gisteravond verrassend de dagtitel bezorgde: een finalesprong van 18.58 meter.

Sportdonderdag, 28 juli 2005

Surhuisterveen strikt Pereiro en Rasmussen

Surhuisterveen – Dat Harekiet Pieter Weening dinsdag in de Profronde van Surhuisterveen start, was min of meer verwacht. Naast hem komen er echter nog negen andere renners uit de Tour de France aan het vertre. Onder hen twee andere etappewinnaars én smaakmakers, die allebei ook nog in de toptien eindigden: bergkoning Mickael Rasmussen en de Spanjaard Oscar Pereiro Sio.

Sportdonderdag, 28 juli 2005

Cambuur moet Bovar Karim snel vastleggen

Leeuwarden - Wie moet bij Cambuur Leeuwarden komend seizoen de doelpunten maken? Dat is de huiskamervraag na de met 0-1 verloren oefenwedstrijd dinsdagavond tegen eredivisionist RKC Waalwijk. Volgens de nieuwe trainer Roy Wesseling creëerde zijn ploeg wel kansen, maar schortte het behoorlijk bij de Leeuwarders aan de afwerking.

Sportdonderdag, 28 juli 2005

Arbiter bederft oefenduel van Heerenveen

Jubbega – Op de vraag van een handtekeningenjager ‘hoe hij zich voelt’, antwoordde Heerenveen- trainer Gertjan Verbeek: ,,Goed. We hebben toch gewonnen.’’ Maar eigenlijk werd het oefenduel van de Friezen tegen het Bulgaarse FC Litex/Lovetch dinsdagavond een beetje bedorven door arbiter Dick van Egmond. SC Heerenveen speelde het grootste deel van de wedstrijd tegen tien man, waardoor er niet meer sprake was van een serieuze krachtmeting.

Weerdonderdag, 28 juli 2005

Morgen warm

Vandaag is het met 19 graden tamelijk koel. Het is grijs en af en toe kan er een buitje vallen. De oostenwind is zwak tot matig, in het waddengebied soms vrij krachtig. Morgen is het vrij zonnig en flink warm met maximaal 27 graden landinwaarts. |

Weerdonderdag, 28 juli 2005

Zeer onstabiel 

Vandaag is er bewolking, ook af en toe zon maar aan het eind van de dag gaan er ook weer enkele, mogelijk pittige regen- en onweersbuien vallen. Het wordt 25 graden en de oost tot noordoostenwind is zwak tot matig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties