Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 28 augustus 2008.

Cultuurdonderdag, 28 augustus 2008

‘Spegelspreuk’ van Lida Dykstra wordt Berne-iepenloftspul

Easterwierrum - Het boek Spegelspreuk van Lida Dykstra dient volgend jaar als basis voor het Berne-iepenloftspul in Easterwierrum. Dat heeft de organisatie van het openluchtspel gisteren gemeld. De voorstelling, die de werktitel Yn en út de prinsetún heeft, wordt gespeeld door kinderen van de groepen 7 en 8 van basisscholen in Littenseradiel. Hans Brans uit Weidum bewerkt het boek tot toneelstuk.

Cultuurdonderdag, 28 augustus 2008

Duimbioscoop Gerling is meer dan teken in tijd

Het lijkt zo eenvoudig. En het is ook eenvoudig. Je neemt een stapeltje papiertjes. Houd ze tussen duim en wijsvinger en met de duim van je andere hand laat je in een bepaalde snelheid papiertje voor papiertje aan je gezicht voorbij trekken. Je knipt ze als het ware een voor een weg. En als je dan op elk papiertje dezelfde afbeelding plaatst, maar de eerstkomende dan wel in een volgende ontwikkelfase of uiting, lijkt het net alsof je een film in handen hebt. In ‘oude’ fotozaken of op rommelmarkten vind je ze nog wel eens met een bokser of andere sporter als bewegend portret.

Cultuurdonderdag, 28 augustus 2008

Concert met louter hoogtepunten

,,Mein Lieber! Das Orgelwerk ist also fertig”, schreef Max Reger in mei 1913 in een briefje aan zijn steun en toeverlaat, de organist Karl Straube. Deze móest het ook wel als eerste weten, omdat de Introduktion, Passacaglia und Fuge e- Moll (opus 127) aan hem was opgedragen en hij (Straube) ook degene was die het werk voor het eerst zou spelen.

Economiedonderdag, 28 augustus 2008

Noorden moet sterke aspecten meer uitbuiten

Groningen - Het Noorden moet de sterke aspecten in de economie als recreatie en toerisme veel meer uitbuiten. Daarmee kan de regionale economie nog een forse impuls krijgen. Dat zei Henry Meijdam - voorzitter van onder andere de VROM-raad, het adviesorgaan voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer - gisteren tijdens een debat in Groningen. Hij sprak daar op het jaarlijkse 28 Augustusdebat in Groningen.

Hoofdartikeldonderdag, 28 augustus 2008

Bodemdaling...

De gemeenten Heerenveen, Littenseradiel en Weststellingwerf zullen met meer dan gemiddelde belangstelling kennis hebben genomen van de perikelen waarmee Vermilion te kampen heeft. Het Canadese bedrijf moest deze zomer halsoverkop de gaswinning in Noordwest-Fryslân stopzetten. Haal gas uit de bodem en er ontstaat een vacuüm; de kans is groot dat de aardlagen erboven inzakken. Dat gebeurt, en van de landsoverheid mag dat mits het niet gekker wordt dan dertien centimeter in achttien jaar (1998-2016).

Regiodonderdag, 28 augustus 2008

Zes aannemers geïnteresseerd in provinciehuis

Leeuwarden - Zes aannemers zijn geïnteresseerd in vernieuwbouw van het provinciehuis in Leeuwarden. Dat heeft de provincie vanochtend laten weten. De aannemers hebben extra tijd gevraagd om te kunnen beoordelen of ze een aanbesteding gaan doen. De provincie heeft drie weken uitstel verleend. Op 1 oktober moeten de aanbiedingen uiterlijk binnen zijn.

Regiodonderdag, 28 augustus 2008

Geliefde Eric herdacht met voetbaltoernooi

Leeuwarden - ,,Hij had de dag ervoor gewoon gewerkt. En de volgende dag was hij er niet meer. Dat is niet te bevatten.” Het plotselinge overlijden van Eric Rutgers dit voorjaar kwam hard aan bij zijn collega’s van Tjallinga Hiem in Leeuwarden. Maar vooral ook bij de kinderen die worden behandeld bij Tjallinga Hiem. Om Rutgers te herdenken, wordt zondag het Eric Rutgers Voetbaltoernooi gehouden.

Regiodonderdag, 28 augustus 2008

Het is een vrij saai boek, maar wat een betekenis

Franeker - Op welke bladzijde hij het werk zal openslaan voor hij het in de vitrine legt, weet conservator Adrie Warmenhoven nog niet. ,,Het klinkt misschien wat oneerbiedig om te zeggen over zo’n belangrijk boek, maar van binnen is het vrij saai. Gewoon bladzijden vol met lettertjes.”

Regiodonderdag, 28 augustus 2008

Mbo’ers krijgen hun cadeautje

Leeuwarden - Leerlingen van zestien en zeventien jaar krijgen dit jaar met terugwerkende kracht korting op hun reiskosten van en naar school. Provinciale Statenleden gaven gisteren in een commissievergadering morrend aan akkoord te gaan met een restitutieregeling. Hoe die er exact uit komt te zien, moet tijdens de Statenvergadering van 17 september bekend worden.

Regiodonderdag, 28 augustus 2008

‘Leven mét, áán en ván wadden’

Harlingen - Het is belachelijk dat eeuwenoude bedrijfstakken als de mossel- en garnalenvisserij het zo moeilijk hebben om in de Waddenzee te blijven werken. Dat vindt burgemeester Scheffer van Harlingen. Hij verweet gisteren bij de opening van de Visserijdagen ,,de Haagse ministeries” dat ze een williger oor hebben voor belangenorganisaties dan voor ,,de hardwerkende visserman”.

Geloof & Kerkdonderdag, 28 augustus 2008

‘De Bergrede is geweldig’

Leeuwarden - Margriet Terlouw (50) woont sinds 1998 in Kenia met haar man Bernard (47) en kinderen Hans (14), Janneke (11) en Maartje (16). Vanaf maandag is de predikante de nieuwe Bijschriftschrijver voor de dagelijkse meditatie op de kerkpagina. Een interview waarin ze zichzelf en haar gezin voorstelt.

Geloof & Kerkdonderdag, 28 augustus 2008

Theologische Vorming start toch in Drachten

Drachten - De cursus Theologische Vorming voor Gemeenteleden in Drachten start volgende maand met dertig deelnemers. Vorige maand nog leek het dat de cursus niet door kon gaan vanwege te weinig aanmeldingen.

Geloof & Kerkdonderdag, 28 augustus 2008

voor of tegen vrede

Leeuwarden - Met een stembus en stembiljetten voor of tegen vrede wil het Fries Vredesplatform met mensen in gesprek komen over vrede en oorlog. De campagne ‘Waar kies jij voor’ gaat vanavond van start tijdens de maandelijkse vredeswake bij De Waag in Leeuwarden.

Geloof & Kerkdonderdag, 28 augustus 2008

Opknapbeurt kerk Haskerhorne afgerond

Haskerhorne - De kerk van Haskerhorne gaat na een grote opknapbeurt zondag weer officieel open. Het gebouw is meer multifunctioneel ingericht. Daardoor kan de kerk nu gebruikt worden voor andere activiteiten dan de zondagse eredienst, die passen binnen de kerk en zijn omgeving.

Sportdonderdag, 28 augustus 2008

Brander derde op WK tijdrijden 60+

Sankt Johann Wielrenner Jan Brander uit Ureterp is gisteren in het Oostenrijkse Sankt Johann als derde geëindigde tijdens het wereldkampioenschap tijdrijden in de categorie 60+. De Fries, die het veteranen werelduurrecord op zijn naam heeft staan, moest na twintig kilometer alleen de Amerikaan Kenny Fuhler en de Noor Kaare Christoffersen voor laten gaan. Vorig jaar werd Brander tweede, het jaar daarvoor derde.

Sportdonderdag, 28 augustus 2008

Eelco Hoogeveen wint visserijdagenloop

Harlingen De halve marathon van de Visserijdagenloop is gisteren gewonnen door Eelco Hoogeveen. De atleet uit Blije had aanvankelijk gezelschap van Saco Hemstra (Weidum), maar beschikte over de langste adem. 1.19,20 werd de winnende tijd. Met een achterstand van 1 minuut en 23 seconden arriveerde Hemstra als tweede. Paul Blankenstijn (Oldeberkoop) werd derde in 1.24,04. Eerste vrouw was Judith van der Meer uit Dronrijp die 1.38,11 liet klokken.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties