Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 28 september 2004.

Bijschriftdinsdag, 28 september 2004

Een groot ego

In de krant stond eens een stuk over de opvoeding van kinderen van rijke Amerikaanse ouders.

Bijschriftdinsdag, 28 september 2004

Ik geloof…

De apostolische geloofsbelijdenis begint met: ik geloof.

Cultuurdinsdag, 28 september 2004

Documentaire Marijke Jongbloed wint prijzen in Rome

Rome - De NCRV Dokument documentaire Smile & wave van de Friese regisseur Marijke Jongbloed heeft dit weekend op het Rome International Film Festival twee belangrijke prijzen in de wacht gesleept.

Economiedinsdag, 28 september 2004

Varkensslachterijen in Nederland voor grote overname

Amersfoort - Voedingsconcern Nutreco verkoopt zijn varkensvleesbedrijf Hendrix Meat Group aan Best Agrifund voor een bedrag van 75 miljoen euro. Partijen zijn het hierover in principe eens geworden. Dat heeft Nutreco vanochtend bekendgemaakt. De voorgenomen verkoop wordt eerst ter goedkeuring voorgelegd aan Europese mededingingsautoriteiten. Die zal naar verwachting binnen enkele maanden reageren.

Economiedinsdag, 28 september 2004

Aardappeloogst dit jaar rond gemiddelde

Voorburg – De Nederlandse aardappeloogst komt dit jaar uit rond het gemiddelde over de laatste tien jaar. De oogst komt naar verwachting volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek uit rond de 5 miljard kilo. Vergeleken met vorig jaar is dat 11 procent meer omdat vorig jaar door het droge weer de oogst lager was. De hogere opbrengst van dit jaar is een gevolg van de grotere opbrengst per hectare en een groter areaal. De opbrengst per hectare komt uit rond de 46 ton (plus negen procent). Het areaal is dit jaar uitgebreid met drie procent naar 113.000 hectare.

Hoofdartikeldinsdag, 28 september 2004

De volle ArenA…

Een ArenA vol huilende en zingende mensen. Dat was gisteren uitvoerig te zien op de Nederlandse televisie. Reden: de dood van de zanger André Hazes en het afscheid in de Amsterdamse ArenA, met de kist op de middenstip van het voetbalveld. De massale belangstelling en de golven van emoties die door de ArenA sloegen maken duidelijk dat Hazes voor velen een belangrijk man was, een idool wellicht. Dat bleek al tijdens zijn leven: welke liedjeszanger krijgt zo veel mensen op de been voor concerten en welke liedjeszanger maakt liedjes die in het gevoel van heel veel Nederlanders blijven hangen?

Regiodinsdag, 28 september 2004

Noorden is koploper in overgewicht

Leeuwarden - De problemen met overgewicht zijn begonnen in het Noorden en hebben zich over het hele land verspreid. In Fryslân, Groningen, Drenthe en Overijssel was in de jaren tachtig al 35 procent van de volwassenen te dik. De overige provincies volgden in de jaren negentig. Van de Nederlanders is inmiddels 45 procent te dik, van de Drenten de helft.

Regiodinsdag, 28 september 2004

‘Rijk vergeet het platteland’

Leeuwarden – Boeren in de noordelijke provincies en Flevoland en Zeeland moeten gemakkelijk grond met elkaar kunnen ruilen, hun bedrijf verplaatsen of van gewas wisselen. De rijksoverheid moet daarvoor geld op tafel leggen, of in ieder geval juridische belemmeringen wegnemen. Dat vinden de landbouwgedeputeerden in de vijf provincies.

Regiodinsdag, 28 september 2004

Eeuwelinge rummikubt nog graag

Ureterp - Geeske Krans-Kunnen vierde gisteren haar honderdste verjaardag. Dubbel feest in Verzorgingshuis De Lijte in Ureterp, want Geeske woont dit jaar tien jaar in het huis. Tientallen mensen kwamen haar feliciteren, onder wie burgemeester Heldoorn van Opsterland.

Regiodinsdag, 28 september 2004

Koningin Beatrix opent museum en park Oranjewoud

Heerenveen - Koningin Beatrix opent woensdag 24 november het museum Belvédčre en het Museumpark Landgoed Oranjewoud.

Regiodinsdag, 28 september 2004

Groot tekort pleeggezinnen voor crisisopvang

Leeuwarden – Er is een groot tekort aan pleeggezinnen voor de crisisopvang. Pleegzorg Nederland zoekt ruim honderd nieuwe pleeggezinnen voor crisisgevallen. De organisatie begint daarom een wervingsactie. Pleegzorg Friesland noemt de situatie ,,schrijnend”. De Friese instelling kampt voornamelijk met financiële beperkingen.

Regiodinsdag, 28 september 2004

Auto ‘verdreven’ uit Leeuwarder centrum

Leeuwarden - Het parkeerbeleid van de gemeente Leeuwarden blijft gericht op een zo autoluw mogelijke binnenstad.

Geloof & Kerkdinsdag, 28 september 2004

De taal van ‘k Za je dát vertelle

Vorige week zondag werd in het kerkje van Elle-woutsdijk de vertaling van drie bijbelboeken in het Zeeuws aangeboden aan de Commissaris der Koningin in Zeeland. Het boekje van 80 bladzijden bevat drie varianten van de Zeeuwse streektaal: Ruth in het Noord-Zeeuws, Marcus in het Zuid-Bevelands en Jona in het Walchers.

Geloof & Kerkdinsdag, 28 september 2004

Niet-gevers uitdaging voor kerken

Nijmegen – Niet-gevers vormen een groot probleem voor de actie Kerkbalans van de Nederlandse kerken. Men weet niet hoe de mensen toegesproken moeten worden die amper of niets geven voor het plaatselijke kerkenwerk. Onder-zoeksbureau Kaski adviseert om daar speciaal materiaal voor te maken.

Geloof & Kerkdinsdag, 28 september 2004

Het wakend gereformeerde oog

Drachten – Ooit stonden er een paar Drachtsters na afloop van de CGB-appčldag in Zwolle bij de autobus. ,,Kinne wy dit ek net sels yn Drachten hâlde?’’, klonk er vanuit het groepje Friezen dat eerder die ochtend in alle vroegte richting de IJsselhallen was vertrokken. Het leidde in 1979 uiteindelijk tot de oprichting van wat nu de ‘Vereniging voor Confessioneel Gereformeerd Beraad, afdeling Drachten en omstreken’ is.

Geloof & Kerkdinsdag, 28 september 2004

NHL-theologie krijgt een ‘vrij kritisch’ oordeel

Leeuwarden - De deeltijdopleiding Godsdienst en Pastoraal Werk (GPW) van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) scoort niet al te goed. Dat blijkt uit een rapport van de visitatiecommissie van de HBO-Raad, dat maandagmiddag gepresenteerd is. Het eindoordeel van de visitatiecommissie over de opleiding hbo-theologie (tweedegraads) aan de NHL is ‘vrij kritisch’.

Geloof & Kerkdinsdag, 28 september 2004

‘Hbo-theologie te theoretisch’

Leeuwarden - De vijf hbo-opleidingen theologie in Nederland zijn te theoretisch gericht, en bereiden de studenten onvoldoende voor op de praktijk. Tot dat oordeel komt de visitatiecommissie Godsdienst en Pastoraal Werk (GPW) onder leiding van prof. dr G. Heitink. Het rapport werd maandagmiddag aangeboden aan de voorzitter van de HBO-Raad, prof. dr F. Leijnse.

Sportdinsdag, 28 september 2004

De ‘B’ van Jouster grasbaan staat voor ‘beste’

Joure - De Kermiskoersen van Joure zijn maandag, bijna traditiegetrouw, een groot succes geworden. De elf koersen werden bekeken door duizenden mensen.

Weerdinsdag, 28 september 2004

Vannacht regen

Het is vanmiddag wisselend bewolkt, meest droog en het wordt zo’n 17 graden. Vanavond en vannacht krijgen we regen. Morgen is het weer droog met opklaringen en bij een matige noordwestenwind wordt het dan 16 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties