Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 28 september 2012.

Cultuurvrijdag, 28 september 2012

Veertigste gedicht poëzieroute Leeuwarden onthuld

Leeuwarden | In het centrum van Leeuwarden is gisteren het veertigste gedicht in de Poëzieroute Leeuwarden onthuld. Het gaat om het gedicht Autosoasiologysk van Sikke Doele (1942-2002) dat te lezen is op de stoep van de hoek Doelesteeg-Nieuwestad. Het gedicht komt uit de debuutbundel Swiet geniet (1977) van de Friese dichter en schrijver. Het is geschreven na bezoek aan een café in de Doelesteeg, in de jaren zestig, toen Doele als beginnend journalist verslag deed van die roerige tijden.

Cultuurvrijdag, 28 september 2012

Waardig muzikaal afscheid van Sjoerd Westra (71)

Leeuwarden | Ruim tweehonderd muzikanten hebben gisteren een indrukwekkende afscheidsgroet gebracht aan slagwerkinstructeur Sjoerd Westra. Westra, zeer bekend in de showbandwereld, overleed vrijdag op 71-jarige leeftijd. Op zijn verzoek werd een afscheidsconcert gehouden in de Grote Kerk in Leeuwarden. Pasveer Leeuwarden, Advendo Sneek, Soli Brass uit Leeuwarden en andere muzikanten, brachten een aubade van respect aan hun overleden meester en grondlegger.

Economievrijdag, 28 september 2012

HZPC vergroot aandeel in Finse pootteelt

Joure | Aardappelhandelshuis HZPC in Joure heeft het aandeel op de Finse pootgoedmarkt vergroot. De productie van het Finse bedrijf Pohjoisen Kantayhtiö Oy is overgenomen. De Finnen richten zich meer op de verwerking en de handel in consumptieaardappelen.

Economievrijdag, 28 september 2012

Friese streekproducten samen in een winkel

Leeuwarden | Wichterwijn uit de Friese Wouden, biologische zeeasterkaas, Amelander mosterd en Nageltsjetsiis. Producten van Wâldpiken naast die van Klaaikluten. Het is maar een zeer kleine greep uit het aanbod van streekproductenwinkel Priuw in de Nieuwe Oosterstraat in Leeuwarden die morgen de deuren opent. Ondernemer Hielkje van der Molen heeft vele tientallen streekproducten in haar winkel te koop en wil daarmee meer particulieren en horeca bereiken. ,,Volgens mij is daar echt vraag naar. Nu is het aanbod heel versnipperd, maar er zit zeker een markt in.”

Hoofdartikelvrijdag, 28 september 2012

Debat nodig over medicijnenbeleid

De rechter ziet geen reden om huisarts Hans van der Linde op de vingers te tikken over zijn uitlating dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en diens topman Roel Coutinho zich schuldig maken aan belangenverstrengeling, zo bleek deze week in een uitspraak.

Regiovrijdag, 28 september 2012

Friese paarden in voorprogramma show Spaanse Rijschool

Leeuwarden | Friese paarden treden weer op in het voorprogramma van de show van de Spaanse Rijschool in Ahoy in Rotterdam. Het is de derde keer dat de Spaanse Rijschool bij een bezoek aan Nederland een beroep doet op Friese paarden. De Spaanse Rijschool verzorgt voorstellingen op 9, 10 en 11 november.

Regiovrijdag, 28 september 2012

Zwembad Buitenpost blijft nog minstens een jaar open

Buitenpost | Zwembad De Kûpe in Buitenpost blijft nog zeker een jaar open. Het contract met exploitant Sportfondsen Nederland wordt verlengd. Dat heeft de gemeenteraad van Achtkarspelen gisteravond besloten.

Regiovrijdag, 28 september 2012

College Ferwerderadiel moet huiswerk opnieuw maken

Ferwert | B en W van Ferwerderadiel moeten hun huiswerk overdoen en samen met ondernemers zoeken naar uitbreidingsmogelijkheden voor bedrijven aan de Doniaweg in Hallum. Dat is de opdracht die de raadscommissie het college gisteravond gaf; ze schoof het advies van het college om woningen aan de Doniaweg beter te isoleren tegen geluids- en geuroverlast van tafel.

Geloof & Kerkvrijdag, 28 september 2012

Noodhulp Tear voor Noord-Korea

Amersfoort | Tear gaat noodhulp verlenen aan de bevolking van Noord-Korea. Het land produceert normaal gesproken al onvoldoende voedsel voor haar 24 miljoen inwoners, maar dit jaar is het ook nog eens getroffen door droogte in het voorjaar en hevige regens en tyfonen in de afgelopen zomermaanden. Tear gaat mensen in dit gesloten land helpen met voedsel en water en wederopbouw van huizen.

Geloof & Kerkvrijdag, 28 september 2012

Maatschappelijke stage

Oproep tot Bijbelse ongehoorzaamheid in het onderwijs

Sportvrijdag, 28 september 2012

Schaken: ik nam na Cambuur vooral revanche op mezelf

Rotterdam| Hij begaf zich op wedstrijddagen tot vijf uur ’s nacht in het Leeuwarder uitgaansleven. De voetbalcarrière van Cambuur-speler Ruben Schaken (30) kwijnde weg in de discotheek Maandag strijden de Leeuwarders tegen Veendam, zijn andere oude club. Maar zelf is hij nu speler van Feyenoord en bijna international.

Sportvrijdag, 28 september 2012

Feest bij ONS en Sneek Wit Zwart na loting

Sneek | De meeste amateurclubs die het tot de derde ronde van de landelijke KNVB beker schoppen, willen bij de loting allemaal het liefst een topclub treffen. Het gold ook voor zondagtopklasser Sneek Wit Zwart en zaterdaghoofdklasser ONS Sneek. Met respectievelijk AZ en Ajax als opponenten kregen de stadgenoten precies wat ze wilden: een droomloting. En dus was het feest in Sneek.

Sportvrijdag, 28 september 2012

‘Gezellig’ SGHA hoopt met Hongaar op handhaving

Heerenveen | SGHA schreef vorig seizoen geschiedenis door als eerste Friese waterpolovereniging met een herenteam te promoveren naar de eerste klasse. Morgenavond staat het eerste competitieduel op het programma. De waterpoloërs uit Heerenveen spelen dan in Amsterdam tegen Het Y. Met nieuwe spelers, onder wie een Hongaarse doelman, is handhaving het doel.

Sportvrijdag, 28 september 2012

Oefenduels Flyers tegen Nordhorn afgelast

Heerenveen | De oefenduels die Friesland Flyers dit weekend zou spelen tegen het Duitse Nordhorn gaan niet door. Zowel het thuisduel vanavond als de revanche, zondag in Duitsland, vervallen. Woensdag kregen de Friese ijshockeyers te horen dat hun tegenstander niet naar Nederland zou komen. Nordhorn geeft op haar site ‘agendatechnische redenen’ op voor de afmelding. Flyers heeft nog geen vervangende testwedstrijd geregeld voor de start van de competitie op 5 oktober.

Sportvrijdag, 28 september 2012

Vier Heerenveners in voorselectie Oranje

Heerenveen | KNVB-coach Remy Reijnierse heeft vier Heerenveen-spelers geselecteerd voor zijn beloftenteam. Doke Schmidt, Luciano Slagveer, Arsenio Valpoort en Hakim Ziyech maken deel uit van de voorlopige selectie. Daarmee levert sc Heerenveen op Ajax na (zes spelers), de meeste voetballers af. Op 5 oktober wordt de definitieve selectie bekend gemaakt. Het beloftenteam van Oranje speelt op 11 en 15 oktober een vriendschappelijke wedstrijd tegen Noorwegen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties