Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 28 september 2013.

Hoofdartikelzaterdag, 28 september 2013

Het klimaat en de wetenschappers

Gisteren verscheen de samenvatting van deel 1 van het nieuwe rapport van het IPCC, het wetenschappelijke panel dat onder de paraplu van de Verenigde Naties klimaatveranderingen onderzoekt. In het rapport wordt de meest actuele kennis over de natuurwetenschappelijke basis van het klimaat weergegeven op een manier die relevant is voor makers van klimaat- en energiebeleid. Het rapport heeft wereldwijd veel invloed, zo is de afgelopen jaren gebleken. Veel regeringen en internationale organisaties baseren hun beleid erop, bijvoorbeeld als het gaat om het terugdringen van CO2-uitstoot of het bevorderen van het gebruik van duurzame energie.

Regiozaterdag, 28 september 2013

Vroeg begin met taal en rekenen helpt niet

Leeuwarden | Kinderen die een programma voor vroeg- of voorschoolse educatie (VVE) hebben gehad, scoren bij hun start in groep 3 van de basisschool niet hoger op taal, rekenen en sociaal-emotionele variabelen dan kinderen die geen voorschool hebben gehad.

Regiozaterdag, 28 september 2013

In de oceanen merk je het meest van de opwarming

Terschelling | Om klimaatsceptici voor te zijn heeft IPCC, het wetenschappelijk VN-panel voor klimaatonderzoek, voor het vandaag gepresenteerde klimaatrapport een speciale commissie aangesteld. Die checkte alle onderzoeken, omdat klimaatsceptici elk foutje in het vorig rapport gebruikten om twijfel te zaaien over de uitkomsten.

Regiozaterdag, 28 september 2013

Oud Engels stoomschip komt stukje bij beetje boven water

Vlieland | Het heeft wel iets van een grijpautomaat op de kermis. De kraanmachinist van de Sliedrechtse berger Van den Herik, die het bovenste deel van het oude wrak op moet ruimen, heeft alleen een 3D-kaart om de kraan aan te sturen op de bodem van de Noordzee. Na een week heeft hij toch de belangrijkste delen al boven kunnen krijgen.

Regiozaterdag, 28 september 2013

Minder verlies van rijksbanen in Fryslân

Leeuwarden | Honderd arbeidsplaatsen van rijksambtenaren die in Fryslân zouden verdwijnen blijven toch behouden. Dat heeft de ministerraad gistermiddag besloten, op voorstel van minister Stef Blok van Rijksdienst, die daarmee een eerder aangenomen motie van de Tweede Kamer uitvoert.

Geloof & Kerkzaterdag, 28 september 2013

Geef kerkganger iets mee met kiemkracht

Waar raken literatuur en geloof elkaar? Kunnen schrijvers en predikanten elkaar inspireren? Pas op dat taal geen dode letter wordt, waarschuwde Oek de Jong predikanten tijdens de 28e Geruchtdag.

Sportzaterdag, 28 september 2013

Flyers verlengt contract met Eimers en gaat voor de titel

Heerenveen | Het is al 31 seizoenen geleden dat er voor het laatst een nationale ijshockeytitel te vieren viel in Heerenveen. De club had in plaats van Unis nog Feenstra als sponsor en huidig hoofdcoach Chris Eimers was pas tien jaar oud. Toch gaan de Friese ijshockeyers onder zijn leiding in het seizoen dat volgend weekeinde begint weer voor het hoogst haalbare: het kampioenschap.

Sportzaterdag, 28 september 2013

Eind september en Oosterlittens mag eindelijk beginnen

Easterlittens | Wie naar de stand van de vierde klasse A in het zondagvoetbal kijkt, zal zich ongetwijfeld eens in de ogen wrijven. Maar het staat er echt: Oosterlittens, nul gespeeld. En nee, het is geen foutje. De geel-rode brigade moet door een bizarre samenloop van omstandigheden daadwerkelijk nog aan het seizoen beginnen. Morgen is het eindelijk zover, de competitiestart. En dat terwijl het al eind september is.

Sportzaterdag, 28 september 2013

Smit onderscheiden met sulveren polske

Winsum | Fierljeptrainer Jimmo Smit van de afdeling Winsum is door het Frysk Ljeppersboun (FLB) gisteravond onderscheiden met het sulveren polske. Smit kreeg de onderscheiding uit handen van FLB-voorzitter Jouke Jansma, toevalligerwijs oud-voorzitter van de Winsumer vereniging. Volgens de fierljepbond verdient Smit waardering voor zijn inzet als ljepper en alle inspanningen die hij al een kwart eeuw verricht voor ljeppersklup Winsum.

Sportzaterdag, 28 september 2013

Verwarring over gele kaart Van den Berg

Heerenveen | Het is nog onduidelijk of Heerenveen-speler Joey van den Berg donderdag in het bekertreffen met FC Twente op de bon is geslingerd. Scheidsrechter Pieter Vink wilde hem in de tweede helft bekeuren, maar kwam erachter dat hij zijn kaarten tijdens de rust in de kleedkamer had achtergelaten. Desondanks werd op het wedstrijdformulier geel voor Van den Berg genoteerd. Heerenveen heeft bij de KNVB navraag gedaan over de geldigheid van die kaart. Er is nog geen uitsluitsel. Een mogelijke gele kaart voor Van den Berg heeft geen gevolgen voor competitie-optredens, maar telt alleen in het bekertoernooi. Daarin zorgen twee gele kaarten voor een schorsing. Van den Berg had tot dusverre nog geen kaarten ontvangen in de beker. Heerenveen neemt het eind oktober in de derde ronde thuis op tegen VVV Venlo.

Sportzaterdag, 28 september 2013

Van Anholt gaat voor revanche in de derby

Heerenveen | ,,Pfoefff.” De zucht bij Pelé van Anholt is langgerekt. Als enige Fries in de Heerenveen-selectie lijkt hij in aanloop naar de derby tegen Cambuur gebombardeerd tot woordvoerder van het blauw-witte deel van de provincie. Nu heeft hij zich zelfs laten verleiden tot een Fryslân-quizje (zie kader). Met weinig resultaat. Cambuurs Oebele Schokker is hem de baas. ,,Ik weet echt weinig hé.” Lachend: ,,Deze mini-derby mag Schokker winnen, als ik hem op het veld maar kan terugpakken.”

Sportzaterdag, 28 september 2013

Mart Dijkstra: Heerenveen is méér dan alleen Finnbogason

Leeuwarden | Heerenveen versus Cambuur. Dat is niet alleen de ene Friese eredivisionist tegen de andere. Het is ook de meest scorende ploeg tegen de minst gepasseerde ploeg. En daar, in de achterste linie van Cambuur, maakt Mart Dijkstra morgen zijn rentree in de basis. Om samen met collega-centrumverdediger Ramon Leeuwin de meest trefzekere spits van de competitie onschadelijk te maken: Alfred Finnbogason. ,,Goede spits, maar Heerenveen is méér dan alleen Finnbogason.”

Sportzaterdag, 28 september 2013

Weinig wijzigingen in teams van Heerenveen en Cambuur

Heerenveen/Leeuwarden | Cambuur en Heerenveen beginnen morgen nagenoeg ongewijzigd aan de Friese derby. Bij de Leeuwarders zal Mart Dijkstra de geschorste Martijn van der Laa vervangen. Heerenveen rekent op de rentree van de weer fitte Arnold Kruiswijk in de defensie. Daarnaast vervangt Luciano Slagveer ten opzichte van het duel bij Roda voorin Rajiv van La Parra.

Sportzaterdag, 28 september 2013

Op weg naar de derby: Dankzij Schokker is ’t al 1-0 voor Cambuur

Nog een dag, dan is het zover: de Friese voetbalderby tussen sc Heerenveen en SC Cambuur. De rivalen treffen elkaar voor het eerst sinds 2000. Het Friesch Dagblad telt af naar de derby. Vandaag het vijfde en laatste deel.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties