Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van maandag, 29 januari 2007.

Cultuurmaandag, 29 januari 2007

Dirigent-organist Sjerp Wijbenga (85) overleden

Bolsward - Dirigent en organist Sjerp Wijbenga is vrijdag op 85-jarige leeftijd overleden in Bolsward. Wijbenga was tot 1982 dirigent van verschillende Friese muziekkorpsen als die van Nijland, Kimswerd, Oosterend, Spannum, Scharnegoutum, Welsrijp en Witmarsum. Ook was hij meer dan vijftig jaar kerkorganist in Nijland, waar hij bijna zijn hele leven heeft gewoond.

Cultuurmaandag, 29 januari 2007

Spaanse sfeer in liederencyclus

JACK FRÖLICH

Dossiermaandag, 29 januari 2007

Go, Edgar, go for it


Dossiermaandag, 29 januari 2007

Trots en schaamte over nieuw provinciehuis

Op 7 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten. De partijen beloven de kiezers van alles. Misschien wel interessanter is de vraag wat ze de afgelopen vier jaar hebben gedaan en besloten. Deel 1: Het provinciehuis.

Dossiermaandag, 29 januari 2007

Het groentje

Vroeger moesten nieuwe volksvertegenwoordigers eerst jaren rijpen in de schaduw van de fractie, nu is verjonging het modewoord bij de politieke partijen. Jong talent wordt meteen in het diepe gegooid. Wat drijft het groentje op de kandidatenlijsten van Provinciale Staten? Deel 1: Fernande Teernstra (24, CDA).

Dossiermaandag, 29 januari 2007

Genieten van Fryslân vanaf het water

Op 7 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten. De partijen doen er van alles aan zich te profileren, maar wie is de persoon achter de lijsttrekker? Wat doet hij of zij in het dagelijks leven en waarin is hij of zij nog meer geďnteresseerd behalve politiek en een leefbaar Fryslân. Deel 2: Piet Adema, ChristenUnie.

Dossiermaandag, 29 januari 2007

Dienstauto in Friese vlag-kleuren

Op 7 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten. De partijen doen er van alles aan zich te profileren. Maar wie is de persoon achter de lijsttrekker? Wat doet hij of zij in het dagelijks leven, en waarin is hij of zij nog meer geďnteresseerd behalve politiek en een leefbaar Fryslân? Deel 1: Johannes Kramer, FNP.

Dossiermaandag, 29 januari 2007

Politiek...

Over acht weken al weer verkiezingen! Wel heel wat anders dan in november natuurlijk. In maart kiezen we de leden van Provinciale Staten - en wie dat zijn, daar hebben de meeste kiezers totaal geen voorstelling van. Jan Peter, Wouter en André: die koppen kennen we. Maar onze vertegenwoordigers in het parlement van Fryslân kunnen zonder zonnebril over straat, en al zou de collegeformatie straks in Leeuwarden, bij Wouters op het terras plaatsvinden, dan nog zou nauwelijks een voorbijganger het in de gaten hebben.

Hoofdartikelmaandag, 29 januari 2007

De gevaren van de christenen...

Naarmate de stilte rondom de kabinetsinformatie langer duurt, groeit de verleiding om te speculeren over de uitkomst. Een deel van de speculanten is al langere tijd bezorgd. Die zorgen gaan vooral over de invloed van de ChristenUnie. Die partij zou er voor zorgen dat allerlei verworvenheden van de afgelopen decennia teniet worden gedaan. Het gaat om het bekende rijtje: het homohuwelijk, euthanasie en abortus. Bij deze analyse wordt gemakshalve het CDA vergeten, hoewel ook staatssecretaris Ross steeds meer ‘christelijke waarden’ kunnen worden aangewreven.

Regiomaandag, 29 januari 2007

Brachiosaurus trekt duizenden mensen

Leeuwarden - De brachiosaurus in het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden is een ware publiekstrekker. De replica van het skelet van de dinosaurus heeft deze maand al vijfduizend bezoekers getrokken.

Regiomaandag, 29 januari 2007

Koningin bezoekt expositie in Natuurmuseum

Leeuwarden - Koningin Beatrix bezoekt op 8 maart het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden. De koningin komt naar het museum in het kader van het vierde Internationale Pooljaar (IPY), dat in maart van start gaat. Het IPY is een internationaal wetenschappelijk onderzoeksprogramma van de poolgebieden. De koningin zal in het Natuurmuseum onder meer een kijkje nemen op de tentoonstelling die het museum over Antarctica houdt. De expositie is vanaf medio februari te zien. Het IPY duurt tot maart 2009. Er nemen meer dan zestig landen aan deel. Het vorige IPY was vijftig jaar geleden.

Regiomaandag, 29 januari 2007

Met slim verlichten 12 procent besparen

Leeuwarden - Gemeenten kunnen 12 procent op hun jaarlijkse elektriciteitsverbruik besparen door hun straatverlichting slimmer te gebruiken. Daarmee brengen ze de uitstoot van CO2 met 47.000 ton terug.

Regiomaandag, 29 januari 2007

Vogelwachters ongerust

Drachten - Vogelbeschermers vrezen dat boeren hen minder zullen inschakelen nu ze dit jaar geen geld meer krijgen voor nestbescherming. Dat zei secretaris W. Bosgra van de Bond van Friese VogelbeschermingsWachten (BFVW) zaterdag op een symposium in Drachten over de knelpunten in de natuurwetgeving.

Regiomaandag, 29 januari 2007

‘Meer geld voor museaal landschap’

Beetsterzwaag - Het Rijk moet structureel geld vrijmaken voor het behoud van museale landschapselementen zoals houtwallen, elzensingels, vlechtheggen en graften (steile walletjes). Nu steeds meer boeren failliet gaan of stoppen, komt het beheer van dit cultuurhistorisch erfgoed in gevaar.

Geloof & Kerkmaandag, 29 januari 2007

Over wijsheid van boven

Utrecht - Prof. dr. Henk J.M. Schoot is per 1 mei benoemd tot bijzonder hoogleraar in de theologie van Thomas van Aquino. Vrijdag hield hij zijn inaugurale rede, een ,,pleidooi voor de heiligheid van de theologie’’ geďnspireerd door Thomas’ eigen rede uit het jaar 1256.

Geloof & Kerkmaandag, 29 januari 2007

‘Onderwijs als wapen tegen antisemitisme’

Heusden - Kerken zouden meer energie moeten steken in onderwijs over de achtergronden van antisemitisme. ,,Kennis is namelijk het krachtigste wapen om dit te bestrijden”, aldus prof. dr. Hans Jansen. Nu nog wordt vooral de dialoog gezocht, zonder dat men de historie kent van de denkbeelden.

Geloof & Kerkmaandag, 29 januari 2007

In de slaapzak kijken naar Simson met de ezelskaak

Lollum - Catechisanten van de Protestantse Gemeente i.w. van Lollum-Waakens liggen in de slaapzak voor een groot scherm in de gereformeerde kerk van Lollum. Het is middernacht en ze zijn net begonnen aan hun zevende film in een 24 uur durende filmmarathon. Samson & Delilah is de film die draait. Nog tot 11.00 uur zondagochtend moeten ze opblijven, maar dat gaat lukken. Alles voor het goede doel: geld inzamelen voor de realisatie van een project van stichting Sviatoslav.

Sportmaandag, 29 januari 2007

Grootste opponent van Stiens heet blessureleed

Stiens - De seizoenstart was veelbelovend, daarna kwam er een blessuregolf. Met een hoofdletter B. Maar de handballers van Stiens verloren ondanks een serie slechte resultaten nimmer het vertrouwen in handhaving. Na de jaarwisseling zouden enkele spelers terugkeren uit de lappenmand en dat bood perspectief, zo luidde de algehele opinie. De eerste weken van 2007 leverden enkele zeges op, maar afgelopen zaterdag werd er in eigen hal weer verloren. Dat was nog niet eens zo erg. Maar wel het gegeven dat de lappenmand ondanks de goede hoop eind vorig jaar, ook in 2007 nog steeds ernstig vol zit.

Sportmaandag, 29 januari 2007

Oud-FVC-icoon scoort nu bij Orca/De Skelp

Leeuwarden - Bloedfanatiek was ’ie als speler en bloedfanatiek is ’ie als trainer. Lammert Meijer is een begrip bij FVC en als speler in de as bij voetbalclub FVC was hij daar een hele meneer. Als coach van het eerste damesteam van Orca/De Skelp moet hij zich nog bewijzen.

Sportmaandag, 29 januari 2007

De ‘bezemwagen’ kan nu de bezemkast in

Ureterp - Het was zaterdag een memorabel moment toen Jan Falkena traditioneel als laatste over de finishlijn reed aan de Foareker in Ureterp. Daarmee kwam een einde aan de 25ste en laatste editie van de Sterrenloop. Falkena, zelf ooit ook een begenadigd atleet, liep nooit mee, maar nam al die jaren als organisator plaats in de ‘bezemwagen’ om de bewegwijzering eigenhandig te verzamelen. Maar Jan heeft er na 25 jaar genoeg van en de bezemwagen kan de bezemkast in. Een opvolger om het stokje over te nemen is er niet.

Sportmaandag, 29 januari 2007

Hallumer collectief loont

Dokkum – Debutant Wykels Hallum heeft afgelopen zaterdag prima zaken gedaan in de strijd om degradatie te ontlopen in de tweede klasse K Met matig spel, maar met een tomeloze inzet werd concurrent Be Quick Dokkum in eigen huis nipt verslagen.

Sportmaandag, 29 januari 2007

Friese shorttrack-talenten presteren matig

Leeuwarden - Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma, de twee snelste Friese shorttrackers, hebben dit weekeinde matig gepresteerd tijdens de Friesland Cup in Leeuwarden. De uit Bantega afkomstige Knegt (17) werd op de eerste dag van het toernooi gediskwalificeerd. De 19-jarige Breeuwsma (Aldeboarn) beleefde net als zijn maatje geen topweekend. Op bijna alle gereden afstanden kreeg de schaatser een diskwalificatie toegekend wegens foute inhaalacties.

Sportmaandag, 29 januari 2007

Heel Wijk aan Zee praat over ‘Toilet-gate’

Wijk aan Zee - Drie winnaars kwamen gisteren bovendrijven in de hoofdgroep van het Corus-schaaktoernooi in Wijk aan Zee. De nummer één van de wereld Veselin Topalov en Teymour Radjabov speelden risicoloos remise in hun onderlinge confrontatie. Levon Aronian achterhaalde op de slotdag de beide koplopers door Nederlands kampioen Sergej Tiviakov te verslaan.

Sportmaandag, 29 januari 2007

De Haan roept Jong A Pin op

Heerenveen - Foppe de Haan, bondscoach van Jong Oranje, heeft voor de oefenwedstrijd op volgende week dinsdag tegen Jong Rusland in Groningen twee spelers van van Heerenveen in de voorlopige selectie van 32 man opgenomen. Naast Gianni Zuiverloon is dat Calvin Jong-A- Pin. De verdediger, die drie duels in de hoofdmacht speelde, maakt zijn debuut bij Oranje.

Sportmaandag, 29 januari 2007

Waterman voor rest van seizoen naar AZ

Heerenveen - Boy Waterman, de tweede doelman van SC Heerenveen, maakt het seizoen af bij AZ. De 23-jarige goalie, die onlangs zijn contract bij de Friese club met drie jaar verlengde tot 2010, wordt met onmiddellijke ingang verhuurd aan de Alkmaarse club. Waterman, die achttien keer het doel van de Friese hoofdmacht verdedigde, wordt morgen gekeurd.

Sportmaandag, 29 januari 2007

Buwalda wil wel vaker een Worldcup rijden

Heerenveen - Toen vorige week de eerste berichten doorsijpelden dat Marianne Timmer wellicht niet zou deelnemen aan de Worldcup sprint van afgelopen weekend in Heerenveen, werd op de burelen van de schaatsbond de lijst met reserves er alvast even bij gepakt. Bovenaan die lijst prijkte voor wat betreft de 500 meter de naam van Frederika Buwalda. Toen de niet-fitte Timmer zich vrijdag definitief afmeldde, ging het sein voor de 22-jarige Makkumse op groen. Het debuut tijdens de Worldcup in Thialf smaakt naar meer.

Sportmaandag, 29 januari 2007

Gerritsen, Boer en Wennemars stelen de show

Heerenveen - Het kan niet op voor Erben Wennemars. De sprinter annex allrounder is na de Worldcup van dit weekend in Heerenveen onvermoeibaar op weg naar de eindzege op de 1000 meter. In Thialf werd hij twee keer tweede. Bij de vrouwen lieten Annette Gerritsen en Margot Boer met goud en brons zien dat ze definitief bij tot de mondiale top behoren.

Weermaandag, 29 januari 2007

Bewolking en zon

Vandaag krijgen we zowel de zon als bewolking te zien. De temperaturen komen te liggen rond 9 graden en het waait daarbij matig tot krachtig uit het noordwesten. Vannacht koelt het af tot rond 5 ŕ 6 graden en morgen hebben we nagenoeg hetzelfde weer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties