Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 29 januari 2014.

Economiewoensdag, 29 januari 2014

Oosterwolde wil regiofunctie herwinnen

Oosterwolde | Oosterwolde moet de kernfunctie in de regio terugkrijgen. Daartoe heeft de gemeenteraad gisteravond unaniem het Masterplan Oosterwolde Centrum-Venekoten Noord omhelsd. Het betreft een plan op hoofdlijnen voor het opkalefateren van het centrum en het aangrenzende, verpauperde bedrijventerrein Venekoten-Noord. De verschillende deelprojecten moeten nog nader worden uitgewerkt. Daarvoor is tot 2020 tien miljoen euro beschikbaar.

Hoofdartikelwoensdag, 29 januari 2014

Burgemeesterskracht vergt beter mandaat

De gemeenten hebben de komende jaar enorme veranderingen voor de boeg. De rijksoverheid gaat, vooral op het vlak van de zorg, veel taken overhevelen naar lokaal niveau. Maandag zei bestuurskundige Jouke de Vries in deze krant dat gemeenten door deze trend steeds belangrijker worden. De Vries verwacht dat er nog meer decentralisaties komen. Daarnaast verwees hij naar het boek Als burgemeesters regeren van de Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber. Dit boek voorspelt dat burgemeesters steeds belangrijker worden. Waar nationale overheden juist met elkaar overhoop liggen, slagen steden er in om steeds beter samen te werken. De rol van de natiestaat raakt daardoor volgens Barber uitgespeeld en dus is de toekomst voor de stadsregio.

Regiowoensdag, 29 januari 2014

Musea en bieb verhuizen naar oud stadhuis Bolsward

Bolsward | Het stadhuis van Bolsward krijgt een nieuwe bestemming. Het monumentale gebouw moet in de toekomst plaats gaan bieden aan de bibliotheek en de drie Bolswarder musea. Ook komt er een gemeentelijk loket.

Regiowoensdag, 29 januari 2014

RvS corrigeert misser in zaak kanaalplan

Nij Beets | Niets lijkt het heropenen van het Polderhoofdkanaal tussen De Veenhoop en Nij Beets nog in de weg te staan. De Raad van State (RvS) heeft gisteren bekend gemaakt dat de belangrijkste fout in de uitspraak van vorige week een ‘verschrijving’ was. In een nieuwe uitspraak, die gisteren is gepubliceerd, is de fout hersteld.

Regiowoensdag, 29 januari 2014

Eilander jeugd: huizen en goed onderwijs

Terschelling | Er moeten meer betaalbare woningen komen op de vier Friese Waddeneilanden. Gebeurt dat niet, dan zien veel eilander jongeren zich genoodzaakt om te vertrekken naar het vasteland. Ook moet het niveau van de basisscholen dringend omhoog, vooral op Vlieland en Schiermonnikoog.

Geloof & Kerkwoensdag, 29 januari 2014

Religies presenteren dromen

Utrecht | ‘Het is onze droom als christenen voor ons land dat het dromenboek er erg veel mooie illustraties bij krijgt. Levendige plaatjes van barmhartige Samaritanen, mensen die het verlorene zoeken, die hun licht boven op de kandelaar zetten; jongeren die gaan voor gerechtigheid en die dienen in plaats van heersen.’ Dat schrijft Vincenza La Porta, beleidsmedewerker Jeugd bij de Evangelische Alliantie (EA) in het boek Religies dromen voor ons land dat dinsdagmiddag in Utrecht werd aangeboden aan prinses Beatrix.

Geloof & Kerkwoensdag, 29 januari 2014

Strandpastoraat Zoutelande zoekt Friese oud-teamleden

Zoutelande | Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat de Interkerkelijke Commissie Strandpastoraat Zoutelande werd opgericht. Dat wordt deze zomer gevierd met een feestelijke jubileumdienst en een reünie. De commissie is daarvoor op zoek naar Friese oud-teamleden. ,,We hebben uit Friesland ook altijd teamleden gehad”, vertelt Marja van Keulen van de jubileumcommissie. ,,Een aantal hebben we gevonden, anderen zijn voor ons nog spoorloos.”

Sportwoensdag, 29 januari 2014

Vooronderzoek gestart naar ‘gebaar’ van Finnbogason

Zeist | De aanklager betaald voetbal is een vooronderzoek gestart naar de gedragingen van Alfred Finnbogason, de topscorer van de eredivisie. Voorafgaand aan de Friese derby van afgelopen zondag tegen SC Cambuur maakte de aanvaller van sc Heerenveen een obsceen armgebaar naar de Leeuwarder fans op de tribune. Volgens de KNVB was er mogelijk sprake van een provocerende actie.

Sportwoensdag, 29 januari 2014

Bobsleeër Jansma voor derde keer naar Winterspelen

Leeuwarden | Het bobsleeteam van piloot Edwin van Calker begint komend weekeinde in Innsbruck met een fitte Sybren Jansma aan de laatste voorbereidingen in de aanloop naar de Olympische Spelen van Sotsji. De uit Opeinde afkomstige remmer, die begin januari geblesseerd raakte aan de lies, heeft eind vorige week groen licht gekregen en mag voor de derde keer aantreden bij de Winterspelen.

Sportwoensdag, 29 januari 2014

Knutselend naar gouden medaille in shorttrackland

Leeuwarden | In de vijfde en laatste aflevering van Andere Tijden Sport over de ‘ijstijd’ staat het shorttrack in Nederland centraal. De sport is aan het einde van de jaren tachtig overgewaaid vanuit België en na heel wat uurtjes knutselwerk werd ook daadwerkelijk de top bereikt. Met als hoogtepunt de gouden plak voor de achtervolgingsploeg op de Winterspelen van Calgary in 1988.

Sportwoensdag, 29 januari 2014

Minder straten maken, meer pijltjes gooien

Sneek | Hij was de man van het ‘meetincident’. Werd bij zijn eerste deelname aan de Lakeside, een van de grootste dartstoernooien ter wereld, in de maling genomen door Mervin King. Die speelde een moeizame eersterondepartij op het officieuze WK en liet het duel staken om te meten of het bord wel op de goede afstand hing. Resultaat: alles bleek in orde, maar de Sneker debutant Rick Hofstra was uit zijn ritme. Hij verloor, kwam een jaar later nog terug op het officieuze WK, maar verdween daarna uit beeld. Hij werd stratenmaker.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties