Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 29 februari 2012.

Cultuurwoensdag, 29 februari 2012

Fries Kamer Orkest koopt muziek door crowdfunding

Leeuwarden | Het Fries Kamer Orkest (FKO) zet crowdfunding in om een nieuwe compositie te kunnen financieren. Dat heeft een woordvoerder van het orkest gisteren gemeld. Het FKO bestaat dit jaar vijftig jaar. Het heeft componist Tjalling Wijnstra gevraagd een muziekstuk te schrijven voor het jubileumconcert op 4 november in De Harmonie in Leeuwarden.

Economiewoensdag, 29 februari 2012

Opnieuw twee schepen failliet bij Harlinger rederij

Harlingen | De crisis in de containervaart heeft opnieuw twee schepen van rederij JR Shipping in Harlingen de kop gekost. Voor de ‘Elation’ en ‘Elevation’, twee middelgrote schepen met plek voor vijfhonderd containers, is faillissement aangevraagd. Het is niet uitgesloten dat meer schepen volgen.

Hoofdartikelwoensdag, 29 februari 2012

Voorschools onderwijs en het CDA

In het regeerakkoord is afgesproken dat er extra aandacht moet komen voor kinderen die dreigen een taalachterstand te hebben als ze naar de basisschool gaan. De minister van onderwijs heeft er een concreet plan voor; de kwaliteit van de leidsters op de zogeheten voorschool (voor kinderen van tweeënhalf jaar tot vier jaar) moet omhoog. Als die leidsters geen goede taalbeheersing hebben en ook overigens niet voldoen aan hogere eisen, blijven de effecten van de voorschool te beperkt en daalt het aantal kinderen met taalachterstand te weinig. De minister wil ook kijken hoe ze ouders kan dwingen hun kind naar de voorschool te laten gaan.

Regiowoensdag, 29 februari 2012

Eerste ei vroeg verwacht: ‘de ljippen geane al wer oer de wjuk’

Vanaf morgen mogen de aaisikers de velden in op jacht naar het eerste kievitsei. Nog geen vijfduizend liefhebbers in de provincie hebben zich laten registreren voor de strijd om de ‘sulveren ljip’.

Regiowoensdag, 29 februari 2012

Skûtsjesilers willen op vrije vrijdag zeilen

Woudsend | De skûtsjeschippers van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) en hun bemanningsleden willen af van hun traditionele vrije vrijdag in de eerste competitieweek. Voortaan zou er op deze dag gezeild moeten worden op de Fluezen bij Elahuizen.

Regiowoensdag, 29 februari 2012

Een jong kind moet spelend leren, en niet speels leren

Het jonge kind heeft geen plek. En: kinderen van twee móéten leren door de politieke druk op het onderwijs. Of: taalonderwijs om achterstanden in te halen bij jonge kinderen heeft geen effect maar de politiek wil het niet horen.

Regiowoensdag, 29 februari 2012

Planetarium: twee keer 28e

Franeker | Conservator Adrie Warmenhoven van het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker heeft vanochtend vroeg het datumrad van het planetarium uit 1781 handmatig verzet, om het aan te passen aan de schrikkeldag.

Regiowoensdag, 29 februari 2012

Jacobi acht zichzelf zeker niet kansloos

Wergea | Haar sterke binding met de regio. Dat is wat Lutz Jacobi (56) onderscheidt van de overige kandidaten voor het partijleiderschap van de PvdA, vindt ze zelf. Vlak voor de deadline meldde het Tweede Kamerlid uit Wergea zich gisterochtend nog als kandidaat. ,,Ik ben niet kansloos, dat weet ik zeker.”

Geloof & Kerkwoensdag, 29 februari 2012

Week van de christelijke muziek

Leeuwarden | Van 12 tot en met 18 november zal voor het eerst de ‘Week van de Christelijke Muziek’ worden gehouden. In de themaweek staat de hele diversiteit van oorspronkelijk Nederlandse christelijke muziek centraal door activiteiten rond christelijke muziek, zoals speciale ‘winkelconcerten’, meet & greet, signeersessies en aanbiedingen. De christelijke muziekindustrie heeft in samenwerking met BCB, de brancheorganisatie van het christelijke boeken- en muziekvak, het initiatief genomen. Ook GrootNieuwsRadio gaat in het project meedoen. Nieuw is ook een gala dat 16 november plaatsvindt waarbij de Zilveren Duif Awards uitgereikt worden. Dit gebeurde voor het laatst in 1989. Het is het equivalent van de Amerikaanse Dove Awards, de belangrijkste christelijke muziekprijzen in de wereld.

Geloof & Kerkwoensdag, 29 februari 2012

IKON lanceert Bijbelmovies.nl

Hilversum | Voor iedereen die vindt dat de Bijbel een te dik boek is, is er nu een oplossing. Met korte animatiefilmpjes van Bijbelmovies.nl geeft de IKON een samenvatting van alle bijbelboeken. Wie wil kan met Bijbelmovies.nl de essentie van de Bijbel in minder dan een half uur tot zich nemen, zo meent de IKON. De filmpjes zijn sinds gisteren te bekijken op de site met dezelfde naam. Het gaat in totaal om 36 filmpjes, sommige filmpjes behandelen meerdere bijbelboeken. De Bijbelmovies zijn gemaakt door godsdienstwetenschapper Erik Jan Tillema die de bijbelboeken samenvatte, de animaties verzorgde en de filmpjes insprak, en door Guido Attema, die muziek en geluidseffecten toevoegde.

Geloof & Kerkwoensdag, 29 februari 2012

Vasten van Twitter en chocola populair in de VS

Carol Stream | Twitter, chocola, vloeken en alcohol worden in de Verenigde Staten het meest genoemd in twitterberichten over vasten dit jaar. Dat meldt de Amerikaanse website Christianity Today.

Geloof & Kerkwoensdag, 29 februari 2012

Op zoek naar een Paulus voor kerkstichting in Jakarta

Het was in 2006 dat Jay Kyle van Redeemer City to City - het gemeentestichtingscentrum van Redeemer Presbyterian Church in New York - voor het eerst een bezoek bracht aan Jakarta. Redeemer wil graag bijdragen aan het stichten van nieuwe christelijke gemeenschappen in pakweg veertig wereldsteden.

Geloof & Kerkwoensdag, 29 februari 2012

Met een prikstok afval rondom de kerk opruimen

Driebergen/Ede | Een prikstok, een paar handschoenen en een vuilniszak; prima hulpmiddelen voor missionair kerkzijn, vindt Micha Nederland. Onder het motto ‘Een missionaire kerk ruimt afval op’ roept de organisatie christenen op om op 10 maart het kerkelijk erf en de buurt eromheen op te ruimen.

Sportwoensdag, 29 februari 2012

Den Haag klopt Geleen in finale North Sea Cup

Den Haag | De ijshockeyers van HIJS Den Haag hebben gisteravond in eigen huis ook de tweede editie van de North Sea Cup (bekercompetitie) gewonnen. De Hagenaars versloegen Eaters Geleen met 6-3 (2-1, 1-1 en 1-1).

Sportwoensdag, 29 februari 2012

Leensta en Nauta moeten op zoek naar nieuwe ploeg

Leiden | De schaatssters Marrit Leenstra uit Wyckel en Yvonne Nauta uit Uitwellingerga moeten na dit seizoen op zoek naar een nieuwe ploeg. Hofmeier maakte gisteren bekend dat het als sponsor uit de schaatssport stapt. ,,We hebben al eerder aangegeven de kar niet alleen meer te willen trekken”, aldus woordvoerder Frank Bieleman. ,,Maar tot nu toe heeft dat nog niet geleid tot overeenkomsten. Door nu aan te geven dat we ermee stoppen, geven we trainer Jan van Veen en de schaatsers de ruimte om alvast verder te kijken.”

Sportwoensdag, 29 februari 2012

Maatman zoekt het avontuur en grijpt Friese schaaktitel

Sneek | Nick Maatman uit Oldeholtpade heeft zich gisteren in Sneek tot Fries jeugdkampioen schaken gekroond. In een barrage rekende Maatman af met tweevoudig kampioen Nick Bijlsma uit Sneek. Gert Jan Rauw uit Damwâld werd derde.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties