Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 29 november 2002.

Achtergrondvrijdag, 29 november 2002

‘Friesch Dagblad over de grens met Het goede leven’

Leidschendam - Een bijzondere gebeurtenis in de geschiedenis van het Friesch Dagblad . Zo reageerde drs K. de Jong Ozn. donderdag op het verschijnen van Het goede leven , de weekeditie van het Friesch Dagblad.

Achtergrondvrijdag, 29 november 2002

Een gebeurtenis van belang

Het verschijnen van de weekkrant Het goede leven is voorwaar een gebeurtenis van belang, zei drs K de Jong Ozn. donderdag ter gelegenheid van het aanbieden van het eerste nummer van Het goede leven. Niet alleen voor het Friesch Dagblad, maar ook voor Nederland.

Agendavrijdag, 29 november 2002

Uitagenda

De uitagenda voor donderdag 28 november tot en met woensdag 4 december

Analysevrijdag, 29 november 2002

Nederlanders moeten weer burger worden

Verkommerden in Nederland krijgen niet de hulp die ze nodig hebben. De samenleving verhardt: er is steeds minder begrip voor zwakkeren. Het zijn vooral de burgers zélf die hun verantwoordelijkheid moeten nemen bij de hulp aan zwakken in de samenleving. Maar daarvoor moeten ze eerst weer leren wat goed burgerschap is.

Bijschriftvrijdag, 29 november 2002

Vastgelopen?


Cultuurvrijdag, 29 november 2002

Beb Mulder zoekt grenzen op

Beb Mulder is een veelgevraagd en gewaardeerd decorbouwer, ontwerper, tentoonstellingsinrichter en sinds een jaar ook weer voltijds autonoom beeldend kunstenaar. Hij had zijn eigen decorbedrijf, maar vorig jaar besloot hij daarmee te stoppen. Om aan een schilderijencollectie te kunnen werken. Vandaag toont hij met een vernissage zijn eerste nieuwe werken aan een select publiek. Als een soort try-out.

Economievrijdag, 29 november 2002

Westerbaan definitief failliet verklaard

Leeuwarden – Bouwbedrijf Westerbaan is donderdag door de rechtbank in Leeuwarden definitief failliet verklaard. Het bedrijf heeft een schuld van circa tien miljoen euro.

Economievrijdag, 29 november 2002

Directeur De Boer stapt op bij Brada Leeuwarden

Leeuwarden – Theunis de Boer, algemeen directeur van runder- en kalverslachterij Brada’s Vleeschbedrijf in Leeuwarden, vertrekt per 1 januari. De Boer was vrijdagmorgen niet voor commentaar bereikbaar.

Expovrijdag, 29 november 2002

Exposities

Komende en lopende exposites

Hoofdartikelvrijdag, 29 november 2002

Een politieke misrekening?

Was de val van het kabinet Balkenende nu het gevolg van een politiek-strategische keuze of was het misschien een bedrijfsongeval?

Regiovrijdag, 29 november 2002

Ondergronds parkeren in Dokkum

Dokkum – Ondergronds parkeren kan in het centrum van Dokkum. De Markt en de Oostersingel zijn geschikt voor parkeergarages voor respectievelijk 60 en 84 auto’s. Ook de Strobossersteeg kan gebruikt worden om te parkeren. Hier zouden 135 auto’s ondergronds én bovengronds kunnen parkeren.

Regiovrijdag, 29 november 2002

Opnamestop in ziekenhuis

Emmeloord - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft donderdag per direct een opnamestop ingesteld voor de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord. Aanleiding is een nieuwe bestuurscrisis, die is ontstaan omdat zowel de voorzitter van de raad van toezicht als de interim-directeur kort achter elkaar zijn opgestapt.

Regiovrijdag, 29 november 2002

Duitsland zit te springen om zweeftrein

Leeuwarden - Duitse deelstaten zitten te springen om een beslissing over de aanleg van de magneetzweeftrein. ,,Alstublieft, beslis nu toch eens! Wij doen ons uiterste best om het vuur warm te houden. Private partijen popelen om geld te investeren in de Transrapid’’, aldus minister Senff van de Duitse deelstaat Niedersachsen.

Regiovrijdag, 29 november 2002

Politie pakt ‘knallers’ harder aan

Leeuwarden – De politie Fryslân gaat het illegaal afsteken van vuurwerk door jongeren tussen twaalf en achttien jaar strenger aanpakken. De politie verwacht meer jongeren te bestraffen dan vorig jaar. Toen werd de aanpak in enkele gemeenten gehanteerd.

Regiovrijdag, 29 november 2002

Disco ruimt veld voor bedrijven

Gorredijk – Menig stapper heeft er de voetjes van de vloer gehad. Discotheek Overtoom in Gorredijk was jarenlang een begrip onder de jeugd van Gorredijk en omliggende plaatsen. Nu is deze rijp voor de sloop.

Regiovrijdag, 29 november 2002

Eerste cd Zeum’huuster Bloaskapel is klaar

Zevenhuizen - De eerste eigen cd van de Zeum’huuster Bloaskapel is klaar. Vrijdagavond krijgt burgemeester mevrouw De Jong van Leek het eerste exemplaar overhandigd.

Regiovrijdag, 29 november 2002

Familiegezelligheid in het aanloophuis

Franeker – ,,Gezellig is het hier, hč?’’, lacht Maatje Tuinstra uit Franeker. Ze geniet in het nieuwe aanloophuis van ex-psychiatrische patiënten van de drukte om haar heen.

Regiovrijdag, 29 november 2002

Miljoeneninvestering in Expozee Lauwersoog

Lauwersoog - Expozee in Lauwersoog gaat in maart volgend jaar weer open. Dat zegt exploitant Bos van de naastgelegen camping die Expozee en het voormalige haventje van Rijkswaterstaat heeft gekocht. Bos wil miljoenen investeren in de voormalige toeristische voorziening.

Regiovrijdag, 29 november 2002

Eerste exemplaar Het goede leven van de persen

Een bijzonder moment in de geschiedenis van het Friesch Dagblad : gisteren rolde het eerste exemplaar van de nieuwe weekkrant Het goede leven van de pers. De krant wordt vandaag verstuurd aan enkele tienduizenden belangstellenden buiten de provincie. Hoofdredacteur/directeur Lútsen Kooistra van het Friesch Dagblad haalde gisteren de eerste exemplaren van de pers. Op de foto wordt de nieuwe krant bekeken door (vlnr) Lútsen Kooistra, voorzitter P. van der Zaag van de raad van commissarissen, commissaris F. de Jong, eindredacteur Gerhard Bakker, vormgever Will van Sambeek en diens ‘rechterhand’ Lone Paulson. Vandaag wordt het eerste exemplaar van Het goede leven officieel aangeboden aan Klaas de Jong Ozn uit Leidschendam, voorzitter van de commissie van redactie van het Friesch Dagblad. De weekkrant wordt samengesteld uit de inhoud van het Friesch Dagblad. De krant wordt alleen buiten Fryslân bezorgd. Voor mensen in Fryslân is het niet mogelijk een abonnement te nemen. Belangstellenden buiten Fryslân kunnen een proefabonnement aanvragen via www.hetgoedeleven.com. Foto: Frans Andringa

Geloof & Kerkvrijdag, 29 november 2002

Een sleutel tot het begrijpen van Genesis

Leeuwarden - De joodse traditie heeft een rijke geschiedenis van Schriftuitleg. Veel theologen zijn inmiddels van mening dat de joodse uitleg door de kerk voluit serieus genomen dient te worden. Wat Hilde Burger betreft is de stem van de Duitse rabbijn en bijbelgeleerde Benno Jacob (1862-1945) van groot belang als het gaat om de uitleg van de eerste bijbelboeken. Vandaag promoveert zij op een dissertatie over Benno Jacobs visie op Genesis 22.

Geloof & Kerkvrijdag, 29 november 2002

Maandkrant Uitdaging uit de gevarenzone

Leeuwarden – De evangelische maandkrant Uitdaging kan blijven voortbestaan. Dat meldt het bestuur van de stichting Agapč, de uitgever van Uitdaging, in het decembernummer dat vrijdag bij de abonnees in de bus valt.

Geloof & Kerkvrijdag, 29 november 2002

Laat ieder de ruimte nemen in het publieke domein

Minister van Justitie mr J.P.H. Donner hield afgelopen maandag in Utrecht een pleidooi voor een nadrukkelijker spreken van de kerk in de samenleving. Prof. dr G.G. de Kruijf, hoogleraar christelijke ethiek aan de Universiteit Leiden reageert op zijn betoog; het tweede deel van een drieluik over dit thema.

Geloof & Kerkvrijdag, 29 november 2002

Jaap Zijlstra te gast in www.komdienst in Grijskerk

Grijpskerk – In Grijpskerk wordt zondag weer een zogenaamde ‘www.komdienst’ gehouden. Spreker is ds Jaap Zijlstra uit Amsterdam.

Geloof & Kerkvrijdag, 29 november 2002

Onthaasten op ‘Vrouw-Zijn-avond’

Surhuisterveen - Een VrouwZijn-avond van de Evangelische Omroep in ‘De Lantearne’ in Surhuisterveen heeft donderdagavond ongeveer driehonderd bezoekers getrokken. Het was de laatste in een reeks van vier die dit najaar al eerder in Soest, Almere en Apeldoorn zijn gehouden over het thema ‘Onthaasten’.

Sportvrijdag, 29 november 2002

De frustraties van een gewestelijk schaatser

Heerenveen – Andreas Wierda draait er niet omheen. De Jouster voelt zich als gewestelijk schaatser soms getergd. ,,Als je ziet hoe makkelijk het anderen aan komt waaien, omdat ze wat meer talent hebben en meteen in een commerciële ploeg zitten of omdat ze rijke ouders hebben, dan heb ik het daar wel eens moeilijk mee.”

Sportvrijdag, 29 november 2002

Korfbaldistrict stelt werving jeugd centraal

Donkerbroek - Het wereldkampioenschap korfbal moet volgend jaar in Rotterdam hét hoogtepunt worden bij het eeuwfeest van de bond. District Noord van het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV) richt zich in het kader van de jubileumviering vooral op de jeugd, met daarnaast voor senioren de finale van de noordelijke districtsbeker.

Sportvrijdag, 29 november 2002

Flyers trekt met Robert Starke potentiële vedette aan

Heerenveen – Formido Flyers heeft Robert Starke aangetrokken voor de rest van het seizoen. De 25-jarige Canadese ijshockeyer zal de twee weken geleden aangetrokken, maar tegenvallend spelende, Scott Perry vervangen.

Sportvrijdag, 29 november 2002

‘Hoe komme wy no fan Hollanner Jaap ôf?’

Het derde van FC Birdaard zat vorig seizoen behoorlijk in haar maag met leider Jaap Schuurman. In het clubblad van deze week het vermakelijke verhaal van Pieter van der Bij hoe het team zich van deze man wist te bevrijden. Het was namelijk zo dat de meeste spelers het onafgebroken geklets van deze ‘Hollander’ helemaal zat waren.

Weervrijdag, 29 november 2002

Rustig

Vanmiddag en ook vanavond en vannacht is het rustig weer, maar ook veelal grijs. De maximumtemperatuur komt uit op ongeveer 9 graden. Vannacht is er kans op wat lichte regen en mist bij 5 graden. Morgen tot de avond meest droog weer en 8 graden, zondag even zon. Het hogedrukgebied bij Rusland dat de weerkundigen al dagen bezig houdt probeert de komende dagen depressies wat meer op afstand te houden. De grote vraag is echter of dat ook gaat lukken. De ene dag zien we prognoses op de weerkaarten die we als gunstig kunnen omschrijven, de andere dag ziet het er allemaal weer veel natter uit. Zeer belangrijk zijn ook de depressies die vanaf de Britse Eilanden in de richting van het vaste land van Europa koersen. Ons weerbeeld is sterk afhankelijk van de exacte koers die deze lagedrukgebieden volgen. Doorgaans zijn we in ons land met westelijke stromingen gewend dat de lagedrukgebieden via de Noordzee in de richting van Scandinavië trekken. Dit is nu erg moeilijk omdat het zeer krachtige hogedrukgebied bij Rusland ook een deel van Scandinavië heeft veroverd. Nu zullen de storingen een veel zuidelijke koers gaan volgen en steeds onduidelijk is hoe zuidelijk dit zal gaan verlopen. Een route via het Kanaal naar Bretagne zal veel minder regen bij ons geven dan wanneer het lagedrukgebied recht over ons land trekt. De verwachting: vanmiddag is het overwegend droog met misschien een knipoog van de zon en 9 graden. De zuidelijke wind is zwak tot matig. Vannacht een minima rond de 5 graden en er is veel bewolking met som wat lichte regen en kans op mist. Morgen verloopt grotendeels droog met in de middag een opklaring en 7 of 8 graden en weinig wind. In de avond en nacht volgt veel regen. De vooruitzichten: zondag kan het eerst nog regenen, daarna volgen droge perioden met wat zon en 7 graden. In de avond en nacht die volgen alweer (veel) regen. Maandag is het kil en grijs met soms regen en 5 of 6 graden. Dinsdag eerst nog bewolkt met mogelijk wat regen, later droog en nog zon.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties