Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 29 november 2007.

Cultuurdonderdag, 29 november 2007

Fenomenaal concert Nederlands Kamerkoor

Het Nederlands Kamerkoor (NKK) is een begrip in de Nederlandse muziekwereld; het is een koor van grote klasse. Het door Felix de Nobel in 1937 opgerichte koor is een fulltime en zelfstandig vocaal ensemble, dat zich richt op het a cappellarepertoire. In de Grote Kerk in Leeuwarden gaf dit fenomenale vocaal ensemble een concert dat lang in de oren na bleef klinken. Zeer bijzonder was dat dé renaissance-specialist van deze tijd, Paul Van Nevel, als gastdirigent was aangetrokken.

Economiedonderdag, 29 november 2007

‘Regionalisering geeft landbouw een bestaan’

Leeuwarden - Het openbreken van handelsbarričres zorgt er voor dat er voor de landbouw meer afzetmogelijkheden zijn. Toch liggen daar volgens voormalig minister Joop Wijn en tegenwoordig Rabobankdirecteur Midden- en Kleinbedrijf niet de kansen voor de branche. Gisteren hield hij de boeren op een seminar van de bank over de toekomst van de Friese landbouw in het WTC Expo in Leeuwarden voor, dat er vooral mogelijkheden zijn op korte afstand. ,,Globalisering geeft wel afzetkansen, maar er liggen grote kansen bij regionalisering van de producten. We moeten het hebben van het onderscheidend vermogen van streekproducten. Met concurreren op basis van de laagste kostprijs kunnen we het al lang niet meer winnen.”

Hoofdartikeldonderdag, 29 november 2007

De trein...

Achtereenvolgende kabinetten hebben het gezegd: de snelle trein naar het Noorden komt er. Die belofte is gebroken; de trein komt er niet. De woordbreuk wordt in de ogen van achtereenvolgende kabinetten gerechtvaardigd door ‘voortschrijdend inzicht’. De lijn zou niet rendabel zijn te maken. Die conclusie kwam uit een onderzoek dat werd gedaan naar aanleiding van de drama’s met grote infrastructurele werken in ons land, met name de Betuwelijn. De onvoorziene kostenstijgingen tijdens het project en de vraagtekens achter de zinvolheid ervan, brachten de Kamer er toe voortaan beter onderzoek te doen. Op elk groot project moest voortaan eerst een ‘maatschappelijke kosten- en batenanalyse’ worden uitgevoerd. Zo’n project moet voortaan meer opleveren dan het gaat kosten. De uitkomst daarvan voor de snelle trein naar het Noorden was negatief: de kosten voor zo’n trein komen er nooit uit. Precies die uitkomst functioneert al sinds jaren als rechtvaardiging voor de woordbreuk over de snelle trein voor het Noorden.

Regiodonderdag, 29 november 2007

Extraatje van Kamer voor ‘noordspoor’

Den Haag - Noord-Nederland kan van een meerderheid van de Tweede Kamer 160 miljoen euro extra krijgen, exclusief voor de aanleg van spoor. Dat geld komt boven op de twee miljard euro die minister Eurlings als compensatie biedt voor het afblazen van de Zuiderzeespoorlijn. De coalitiepartijen zien met D66, de SGP en het kabinet geen heil in deze lijn.

Regiodonderdag, 29 november 2007

Fryslân ziet kansen; buur ontgoocheld

Leeuwarden - Het doek is definitief gevallen voor de Zuiderzeelijn, nu gisteren is gebleken dat een Kamermeerderheid het voorstel van het Kabinet steunt. Noord-Nederland reageert verdeeld. Fryslân ziet kansen in het alternatief pakket. Groningen is diep ontgoocheld.

Regiodonderdag, 29 november 2007

CU had vast moeten houden aan Boorsma

Leeuwarden - De ChristenUnie in Fryslân heeft fouten gemaakt in de selectie en kandidaatstelling voor de provinciale verkiezingen en de daarop volgende collegeonderhandelingen. Dat blijkt uit een intern rapport van oud-Tweede Kamerlid Stellingwerf. Onder meer over het naar voren schuiven van Adema als gedeputeerde ten faveure van Boorsma was kritiek. Er had vastgehouden moeten worden aan de kandidatuur voor Boorsma, erkent Adema in een verklaring. Volgens Stellingwerf was er geen sprake van opzet, maar veel meer van onervarenheid, laat de CU weten. Het rapport is niet openbaar gemaakt.

Regiodonderdag, 29 november 2007

Brugklassers zonder boekentas

Lemmer - Leerlingen die zich volgend jaar inschrijven bij het Zuyderzee College in Lemmer en de Noordoostpolder, hoeven geen boekentas meer te kopen. Alle nieuwe brugklassers krijgen een laptop in bruikleen, die gebruikt wordt voor alle vakken. Zuyderzee is de eerste school in Nederland die volledig overschakelt op deze onderwijsvorm.

Regiodonderdag, 29 november 2007

Primeur Leeuwarden: eerste biogasleiding

Leeuwarden - De gemeente Leeuwarden gaat beginnen met de aanleg van de eerste biogasleiding van Nederland. Deze leiding transporteert biogas van melkveebedrijf en onderzoekscentrum Nij Bosma Zathe naar de nieuwbouwwijk Zuidlanden.

Geloof & Kerkdonderdag, 29 november 2007

‘Ik geloof in de letterlijke opstanding’

Ds. Klaas Hendrikse uit Zeeland propageert het atheďsme, terwijl dominee Peter Hendriks uit Hengelo mensen bij de bijbel en bij God wil brengen. De laatste schreef een ‘basiscursus geloven’, die door de Protestantse Kerk is geadopteerd. Maar er is discussie ontstaan over Hendriks’ cursus. Critici verwijten hem vaagheid over de Jezus’ dood en opstanding.

Geloof & Kerkdonderdag, 29 november 2007

Pelgrim Henricus naar kapel Fochteloo

Leeuwarden - Jarenlang was Pelgrim Henricus op zoek naar een eigen bidhuis. Zijn droom was een eigen pelgrims vredeskapel te bouwen. Per 1 januari gaat de wens van Hendrik Woelders deels in vervulling.

Geloof & Kerkdonderdag, 29 november 2007

Kerk toch apart bij giftenaftrek

Den Haag - Kerken die aangesloten zijn bij het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) blijven automatisch aangemerkt als algemeen nut beogende instelling (anbi) bij de Belastingdienst. Dat is de uitkomst van een convenant tussen het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken en de Belastingdienst, dat morgen in Den Haag getekend wordt.

Sportdonderdag, 29 november 2007

Het is Leiden in last voor Aris na verlies

Leeuwarden - De thuiswedstrijd van Aris Friesland tegen ZZ Leiden moest gisteravond het begin worden van een mooie reeks. Maar het werd een sof voor de Leeuwarder basketballers, die in het derde kwart volledig weggespeeld werden. En niet eens tegen een bijzondere tegenstander. Het is momenteel Leiden in last voor Aris en de nood is hoog.

Sportdonderdag, 29 november 2007

Twee spelers op proef bij Cambuur

Leeuwarden - SC Cambuur-Leeuwarden heeft deze week twee spelers op proef. Het zijn de 21-jarige Zweed Patrick Amoah en de 20-jarige IJslander Heidar Geir Juliusson. Zowel Amoah als Juliusson zijn rechterspitsen, respectievelijk aanvallende middenvelders.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties