Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 29 december 2009.

Cultuurdinsdag, 29 december 2009

Jan Jaap van der Wal is zeer goed op dreef

De ambiance is perfect. De zaal is omgebouwd tot een club met rode glittergordijnen, tafeltjes met schemerlampjes en kroonluchters uit de failliete inboedel van Marco Borsato. En Jan Jaap van der Wal komt uit Leeuwarden; dus een thuiswedstrijd. Tja, dan sta je als cabaretier al met één nul voor. Ontspannend en in een cosy-stijl begint hij dan ook aan zijn oudejaarsconference 2009 onder de titel Lekker hard lachen met oliebollen.

Cultuurdinsdag, 29 december 2009

Extra uitvoeringen kaatsstuk Tryater en ’n Meeuw

Leeuwarden - Tryater en Jeugdtheaterschool ’n Meeuw spelen aanstaande zaterdag twee extra voorstellingen van De striid om de Sulveren Bal. Dat heeft een woordvoerster van de Friese theatergezelschappen gisteren gemeld. Tot de extra voorstellingen is besloten vanwege de grote vraag naar kaarten.

Economiedinsdag, 29 december 2009

Aantal faillissementen in Fryslân valt relatief mee

Leeuwarden - In Fryslân is het aantal failliete bedrijven tot en met half december met 22 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel Noord (KvK Noord). Dit is aanzienlijk lager dan de 68 procent stijging die landelijk werd berekend door kredietbeoordelaar Dun & Bradstreet.

Economiedinsdag, 29 december 2009

Boeren gedupeerd bij emigratie naar Amerika

Amsterdam - Zeker dertig Nederlandse melkveehouders die de afgelopen jaren naar de Verenigde Staten trokken, zijn zonder bezittingen en bepakt met schulden teruggekeerd. Een onbekend aantal melkveehouders is na de emigratie failliet of is in de VS nog aan het wachten op de boerderij die hun jaren geleden is beloofd. Zij gingen in zee met emigratiebemiddelaar Vreba-Hoff.

Economiedinsdag, 29 december 2009

Meer geld voor energiebesparing door bedrijven

Utrecht - Bedrijven die in 2010 investeren in energiebesparing kunnen via de belasting in totaal 150 miljoen euro terugkrijgen. Het budget van de Energie-investeringsaftrek (EIA) is daarmee 5 miljoen euro hoger dan in 2009. Dit heeft agentschap SenterNovem van het ministerie van Economische Zaken bekendgemaakt.

Hoofdartikeldinsdag, 29 december 2009

Controles, keuzes...

De controles op Schiphol zijn verscherpt na de poging om een vliegtuig te laten ontploffen. Die reactie lijkt logisch, maar is het niet. De burger van Nederland, maar ook die van de Verenigde Staten, mag er van uitgaan dat de overheid al het mogelijke doet om te voorkomen dat extremisten hun plannen kunnen uitvoeren. Dat is ook het uitgangspunt om, bijvoorbeeld als Nederland, in te stemmen met de extreme eisen die de Amerikaanse overheid stelt aan mensen die naar de Verenigde Staten willen vliegen. Maar ook om in te stemmen met de maatregelen die worden genomen ten aanzien van het opslaan van gegevens van internetgedrag en telefoonverkeer.

Regiodinsdag, 29 december 2009

In Sneekweek vrij baan voor hulpverleners

Sneek - De binnenstad van Sneek wordt tijdens de Sneekweek mogelijk autovrij. Ook de kermis krijgt een andere plaats. Dit is nodig om hulpdiensten meer ruimte te geven. Tijdens de Sneekweek is de stad overbevolkt. Bij een calamiteit is de veiligheid van de bezoekers in het geding. De gemeente wil daar iets aan doen.

Regiodinsdag, 29 december 2009

Lekkages door sneeuw en dooi

Leeuwarden - Als gevolg van de dit weekend ingezette dooi en regen ontstond er op verschillende plaatsen in Fryslân overlast door lekkages. Sneeuw en ijs verstopten de afvoeren en het water zocht de weg van de minste weerstand.

Regiodinsdag, 29 december 2009

Visserij meet zich beter imago aan

Harlingen - De visserijsector staat niet bepaald bekend om zijn vlekkeloze reputatie op het terrein van ecologie en duurzaamheid. Daar wil het Productschap Vis verandering in brengen, door het promoten van het keurmerk Verantwoordelijk Vissen.

Regiodinsdag, 29 december 2009

Spoedeisende hulp in Friese ziekenhuizen kan beter

Drachten - De spoedeisende hulp van Friese ziekenhuizen voldoet niet overal aan de basiseisen die minister Klink van Volksgezondheid voor ogen heeft. Volgens de ziekenhuizen is dit deels te wijten aan het beleid van de minister zelf. Hij staat extra scholing niet toe.

Sportdinsdag, 29 december 2009

Even leek Vancouver voor Yvonne Nauta ineens dichtbij

Heerenveen - Een beetje onwennig. Zo stond schaatsster Yvonne Nauta er gisteravond bij in Heerenveen, in de catacomben van het Thialfstadion. In de rechterhand had de 18-jarige Jong Oranje-rijdster uit Uitwellingerga een bos bloemen, te danken aan de derde plaas op de 3000 meter bij het olympisch kwalificatietoernooi. Nee, klonk het, een dergelijk hoge klassering had ze niet verwacht. Deelname aan de Spelen in Vancouver was ineens dichterbij gebleken dan gedroomd. Nauta realiseerde het zich beetje bij beetje. Om vervolgens bescheiden te blijven: ,,Ach, op de Olympische Spelen heb ik nog niet zoveel te zoeken. Denk ik.”

Sportdinsdag, 29 december 2009

Regels helpen Bos mogelijk aan Spelen

Heerenveen - Waar een ontsnappingsclausule al niet goed voor is? Vraag het Jan Bos. Hij werd gisteren bij het olympisch kwalificatietoernooi teleurstellend zesde op de 1000 meter, terwijl er maximaal vier rijders naar de Spelen in Vancouver mogen. De regels voor kwalificatie helpen hem waarschijnlijk echter alsnog aan een plek.

Sportdinsdag, 29 december 2009

Werle achterhaalt Reinderman

Groningen Jan Werle heeft op het 46e Schaakfestival in Groningen koploper Dimitri Reinderman achterhaald. Zelf won de schaker uit Beetsterzwaag heel knap van Friso Nijboer, terwijl Reinderman remiseerde met Robin Swinkels. Met 5,5 punten staan beide Nederlandse grootmeesters nu op de tweede plaats. Aan kop staat de Oekraďense Illya Nyzhnyk, die gisteren afrekende met de Rus Nikolai Deviatkin. Daan Brandenburg (Drachten) handhaafde zich in de bovenste regionen na zijn remise tegen de Oekraďner Vladimir Baklan. Sipke Ernst (Damwâld) viel ver terug in het klassement na verlies tegen de Indiër Sahaj Grover. In de tweede helft van de ranglijst boekte Yme Jan Jellema uit Goënga een zege op David Slagter.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties