Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 29 maart 2013.

Achtergrondvrijdag, 29 maart 2013

Natuur beschermen en beleven tegelijk

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft een veelbelovend begin gemaakt met een nieuw natuurbeleid. Ze moet op zoek naar de balans tussen draagvlak en ecologie.

Cultuurvrijdag, 29 maart 2013

Jan Kooistra voltooit serie ‘In verwondering’

Dokkum | Kunstenaar Jan Kooistra heeft zijn schilderijenserie In verwondering voltooid. De zeven werken over het leven, sterven en de opstanding van Jezus zijn vanaf paasmaandag te bezichtigen in zijn galerie in Dokkum. Het gaat om de geboorte, de kruisiging, de opstanding, de hemelvaart, de uitstorting van de Heilige Geest en de doop. Het laatste schilderij, Wederkomst, voltooide Kooistra recent.

Cultuurvrijdag, 29 maart 2013

Stuart Mavis beste artiest van hogescholen

Leeuwarden | Zanger/gitarist Stuart Mavis is de beste artiest van de NHL Hogeschool en Stenden Hogeschool. De singer-songwriter die uitkwam voor de NHL won gisteren in Podium Asteriks de finale van de jaarlijkse Music Battle tussen beide scholen. ,,Het publiek was een stuk stiller bij Stuart Mavis. Dan weet je dat je mooie liedjes hebt”, aldus de jury.

Cultuurvrijdag, 29 maart 2013

Abe Bonnemaprijs van 50.000 euro ingesteld

Amsterdam | Nederland kent een nieuwe prijs voor architecten, vernoemd naar de Friese architect Abe Bonnema. Aan de Abe Bonnema Architectuurprijs is een geldbedrag van liefst vijftigduizend euro verbonden. De onderscheiding wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een architect die een gebouw van ,,uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit” heeft ontworpen. Dat heeft de ir. Abe Bonnema Stichting gisteren bekendgemaakt. Het gebouw moet recentelijk in Nederland zijn opgeleverd. Komend najaar wordt de eerste winnaar bekend.

Cultuurvrijdag, 29 maart 2013

Openingsfestival Slieker Film trekt 2300 bezoekers

Leeuwarden | Het Nederlands, Vlaams en Fries Filmfestival heeft 2300 bezoekers getrokken. Dat heeft directeur Jacqueline Schrijver van Film in Friesland gisteren gemeld. Met het zesdaagse festival werd de afgelopen week het nieuwe filmhuis in Leeuwarden, Slieker Film, in gebruik genomen. ,,Als alle zalen continu vol hadden gezeten, waren we op veel meer bezoekers uitgekomen”, erkent Schrijver.

Economievrijdag, 29 maart 2013

Van der Woude Keukens komt in Drentse handen

Heerenveen | Keukenstudio Van der Woude en Primo Keukens in Heerenveen worden overgenomen door bouwmaterialenhandel Concordia in Meppel. Eigenaar Jaap van der Kooij gaat met pensioen en daarom werd gezocht naar een overnamekandidaat. Concordia neemt de twaalf werknemers over. Concordia heeft verschillende vestigingen in Drenthe. Naast de groothandels waar zo’n 150 mensen werken behoren ook drie Gamma-bouwmarkten met 75 medewerkers tot het bedrijf.

Hoofdartikelvrijdag, 29 maart 2013

Meer van duisternis houden dan van licht

Goede Vrijdag is een dag van inkeer en toewijding. Ook voor niet-gelovigen. Het verhaal van Jezus aan het kruis raakt bijna alle mensen: Hij, de goede en onschuldige, wordt slachtoffer van het kwade, tot in de dood. Het lijdensevangelie is aangrijpend voor alle mensen van goede wil.

Regiovrijdag, 29 maart 2013

Windpark Afsluitdijk zeker

Kornwerderzand | In het Friese deel van het IJsselmeer, vlak bij de Afsluitdijk, komt definitief een groot windmolenpark. De ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Melanie Schultz (Infrastructuur) hebben dit gebied gisteren aangewezen als een van de elf plaatsen in Nederland waar in de toekomst op grote schaal windenergie moet worden opgewekt. In totaal wordt er hier straks windenergie geproduceerd met een vermogen van drie- tot vierhonderd megawatt.

Regiovrijdag, 29 maart 2013

Jeugd kan probleemloos alcohol krijgen

Joure | Er wordt veel te weinig gecontroleerd op de verkoop van alcohol aan tieners onder de zestien jaar. Uit een controle bij supermarkten, kroegen en sportkantines in Gaasterlân-Sleat, Lemsterland en Skarsterlân blijkt dat kinderen in 87 procent van de gevallen zonder problemen drank mee krijgen. Volgens de onderzoeker is dit in andere gemeenten niet anders.

Regiovrijdag, 29 maart 2013

Hűs en Hiem keurt plan Europaplein af

Leeuwarden | Het definitieve ontwerp voor het Europaplein in Leeuwarden is door welstandscommissie Hűs en Hiem afgekeurd. De gemeente Leeuwarden heeft daardoor een groot probleem, want de coaltiepartijen PvdA, Pal/GroenLinks en het CDA hadden hun goedkeuring voor het ontwerp afhankelijk gemaakt van een positief welstandsadvies. Nu dat er niet gekomen is, lijkt het erop dat de gemeente opnieuw terug moet naar de tekentafel om een nieuw ontwerp te maken.

Regiovrijdag, 29 maart 2013

Stoornis bij Jasper S. niet uit te sluiten

Leeuwarden | Jasper S. was qua seksualiteit en intimiteit gefrustreerd toen hij Marianne Vaatstra in 1999 heeft verkracht en gedood. Van een stoornis is op basis van de onderzoeken tot nu toe geen sprake, concludeert klinisch psycholoog Helena Feringa. Een stoornis is echter ook niet uit te sluiten, zei psychiater Domy van der Werf.

Geloof & Kerkvrijdag, 29 maart 2013

Kruisweg op vele wijzen verbeeld in Friese kerken

Leeuwarden | De kijker oog in oog brengen met de lijdende Christus. Dat is het doel van theoloog en creatief therapeut René Rosmolen met zijn kruisweg die deze veertigdagentijd in de Grote Kerk in Drachten is tentoongesteld.

Geloof & Kerkvrijdag, 29 maart 2013

PKN: Liedboek vijf jaar op proef

Utrecht | Het synodebestuur van de Protestantse Kerk in Nederland adviseert om het nieuwe Liedboek vrij te geven aan gemeenten. Die zouden de komende vijf jaar moeten beoordelen of het Liedboek geschikt is voor gebruik in de kerk. Dat schrijft het moderamen in een voorstel aan de generale synode. Die bespreekt op 26 april een rapport over het nieuwe Liedboek.

Sportvrijdag, 29 maart 2013

Gepaste maatregelen tegen Van La Parra

Heerenveen | Sc Heerenveen heeft gisteren ,,passende maatregelen” tegen Rajiv van La Parra genomen. Het afgelopen weekeinde werd duidelijk dat de aanvaller na het gewonnen duel tegen PSV met te veel drank op met zijn auto tegen een boom was gereden. Van La Parra gaat een extra bijdrage leveren aan de maatschappelijke projecten van de club. Voorzitter Robert Veenstra: ,,Rajiv heeft ons in een gesprek duidelijk gemaakt dat hij zich goed realiseert welke fout hij heeft gemaakt.”

Sportvrijdag, 29 maart 2013

Zuiverloon, Steppe en Amoah weg bij sc Heerenveen

Heerenveen | Gianni Zuiverloon, Matthew Amoah en doelman Kenny Steppe vertrekken na dit seizoen bij sc Heerenveen. Het trio kreeg deze week te horen dat de aflopende contracten niet worden verlengd. Daarnaast werd van een zevental andere spelers, waarvan de contracten na dit seizoen ook afliepen, de arbeidsovereenkomst formeel voor 1 april opgezegd.

Sportvrijdag, 29 maart 2013

De Jong snoeit in basiself Cambuur

Leeuwarden | De hand van interim-trainer Henk de Jong is nu al zichtbaar bij SC Cambuur. De laatste training voor het uitduel met Almere City vanavond liet gisteren niets aan de verbeelding over: een andere doelman en een ander middenveld.

Sportvrijdag, 29 maart 2013

De Leeuw is zelfkritisch en ook gretig: vol voor titel gaan

Leeuwarden | Rennen en vliegen, vechten voor elke meter, het opjagen van de tegenstander en meeverdedigen; niks was Melvin de Leeuw (24) vorig seizoen te dol in zijn debuutjaar bij SC Cambuur. En dus waren de verwachtingen binnen en buiten de stadionmuren hoog. Hij probeerde zijn goede jaar te evenaren, te verbeteren. Maar het werd een tot nu toe wisselvallig seizoen. Voor hem en voor de ploeg. De Leeuw toont zich zelfkritisch, maar ook gretig voor de slotfase van de competitie. ,,Er is nog wat te halen. Voor mezelf en voor ons als ploeg.”

Sportvrijdag, 29 maart 2013

Voetballers niet overbetaald

Na een poging om vooroordelen over een gebrek aan intelligentie en maatschappelijke betrokkenheid onder profvoetballers te tackelen, wil ik graag nog iets uit de wereld helpen. De opvatting dat voetballers worden overbetaald. Wat?!, denkt u, worden ze dan niet overbetaald? Lekker elke dag voetballen, voor een riant salaris. Daar is toch niks mis mee? Nee, daar is niks mis mee. Maar overbetalen kan je het niet noemen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties