Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 29 april 2005.

Bijschriftvrijdag, 29 april 2005

Springlevend

Eerlijk gezegd vond ik psalm 118 vroeger zo springerig als een jonge geit.

Cultuurvrijdag, 29 april 2005

In elke vrouw slaapt een Cleopatra

Dé drijfveer voor alle poëziekunst, literatuur en toneel is en blijft toch wel de liefde. Zij is er in onze Westerse cultuur ook ingestampt met onder anderen de vormelijke en schone voeten van William Shakespeare. Want hij was wel een van de eersten die in heel zijn werk telkens weer vormgaf wat deze brandstof allemaal wel niet vermag. Iedereen kent wel de romantiekicoon Romeo en Julia , zij het niet in de oorspronkelijke dan wel in de afgeleide vorm.

Dossiervrijdag, 29 april 2005

Zonder bevel of boze blik is iedereen stil

Leeuwarden – Leeuwarden kent ruim veertig plaquettes, grafmonumenten en beelden die de Tweede Wereldoorlog gedenken. De stad was namelijk niet meer hetzelfde na de oorlog; er is ontiegelijk veel gebeurd. De oude joodse buurt is hier een goed voorbeeld van, zegt Gerk Koopmans, directeur van het Verzetsmuseum Friesland. ,,Voor de oorlog was het een buurt (dicht bij de Grote- of Jacobijnerkerk – red.) waar een groot deel van de ongeveer 550 joden in Leeuwarden woonden en waar een heel ander leefritme heerste dan in de rest van de stad.” In de oorlog zijn van de ongeveer 800 Friese joden 616 mensen omgekomen. ,,De stad is geïnfecteerd door de oorlog.”

Dossiervrijdag, 29 april 2005

Voetbalcommentatoren aan het woord

Alle voetballiefhebbers kennen hun vertrouwde stemmen en hebben wel eens gegrinnikt om hun geestige formuleringen, of hebben juist hun vermeende incompetentie vervloekt. Fans van æhet spelletjeÆ zweren nog steeds bij Theo Reitsma, Evert ten Napel en Hugo Walker. Of ze horen liever de jongere garde: Frank Snoeks, Jeroen Grueter en Arno Vermeulen. In het medio april verschenen boek Een goed stel laat Paul van Liempt twaalf voetbalcommentatoren aan het woord over de ins en outs van hun vak en over het kwaliteitskeurmerk voor de topcommentator. Tussendoor werpt hij de vraag op wie er door John de Mol weggelokt zullen worden bij de NOS.

Economievrijdag, 29 april 2005

Beddencontract voor Meulen & Baarsma

Dokkum - Meulen & Baarsma Slaapsystemen heeft een contract binnengehaald voor de exclusieve levering van bedden van het Amerikaanse merk Sealy. Wereldwijd is dit de grootste producent van bedden. Volgens D. van der Meulen zijn de boxspringmatrassen geschikt voor mensen van zestig tot wel 130 kilogram. Het Friese bedrijf heeft vestigingen in Dokkum en Hurdegaryp.

Economievrijdag, 29 april 2005

Fusie van Friese reclamebureaus

Leeuwarden - De reclamebureaus VolkerBergkamp Communications uit Leeuwarden en Klaver & Renema Het Reclamenetwerk uit Heerenveen zijn per 1 mei gefuseerd. Zij gaan samen verder onder de naam Lift. Samen met zusteronderneming Stratim Interactive heeft Lift 22 medewerkers. De gezamenlijke omzet in 2004 bedroeg 4,5 miljoen euro.

Economievrijdag, 29 april 2005

Laatste activiteiten weg bij Bentex in Lemmer

Lemmer - De laatste activiteiten van het hoofdkantoor van Bentex worden verdeeld over verschillende vestigingen in Fryslân en vestigingen van moederbedrijf Ter Stal uit Almelo. Dat heeft ad interim directeur R. Seugling gisteren gemeld.

Economievrijdag, 29 april 2005

‘Duitsers bouwen voor de eeuwigheid’

Leeuwarden – ,,Nederlanders bouwen voor dertig jaar, Duitsers bouwen voor de eeuwigheid’’, is in Duitsland een gevleugelde uitspraak. De beschuldiging van brancheorganisatie Bouwend Nederland dat Duitse bouwers zich niet aan de bouw- en veiligheidsvoorschriften zouden houden, verbazen de experts dan ook.

Economievrijdag, 29 april 2005

‘Koolzaadteelt levert niet voldoende op’

Wageningen - De teelt van koolzaad voor de productie van onder andere biobrandstoffen is financieel niet interessant. Dat stelt het Landbouw Economisch Instituut op basis van onderzoek door afdelingen van Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw. Volgens de onderzoekers zal ook het nieuwe landbouwbeleid geen verandering brengen in de rendabiliteit van het gewas.

Hoofdartikelvrijdag, 29 april 2005

Welke coalitie?

Welke coalitie zal in de volgende regeerperiode (2007-2011) het kabinet vormen? Hoewel het nog twee jaar duurt eer deze vraag echt aan de orde komt, zijn de eerste uitspraken daarover er al. Zo verklaarde fractieleider Van Aartsen nu al dat de VVD in de volgende regeerperiode graag samen met het CDA verder wil. Premier Balkende maakte voor het CDA ook opmerkingen in die richting, maar liet zich voorzichtiger uit. Wouter Bos, op zijn beurt, liet weten dat hij zich beslist niet vast wil leggen op een zogeheten links blok: zijn PvdA samen met Groen Links en de SP. Wel zijn er tekenen die erop wijzen dat de PvdA eerder denkt aan een coalitie met het CDA. Maar hoe dan ook, vanzelfsprekendheden met betrekking tot de vorming van coalities, mits de verkiezingsuitslag ze toestaan, zijn er momenteel niet. Evenmin als het vroeger voorkomende verschijnsel dat partijen elkaar uitsloten. Ook is er steeds meer onduidelijkheid ontstaan over de begrippen links en rechts.

Regiovrijdag, 29 april 2005

Meivakantie druk in Fryslân

Leeuwarden – Ondanks het feit dat de data ongunstig vallen, belooft de meivakantie voor het Friese toerisme een goede week te worden. Overnachtingsaccommodaties zijn veelal volgeboekt. De waterrecreatiesector blijft echter wat achter.

Regiovrijdag, 29 april 2005

Veel meer beurzen in FEC

Leeuwarden - De beursactiviteiten in het FEC in Leeuwarden worden de komende jaren drastisch uitgebreid. Vanaf juni 2006 worden alle beurzen van de Prins Bernardhoeve in Zuidlaren verplaatst naar het FEC-complex aan de westrand van Leeuwarden. Volgens directeur A. de Jong levert dit Leeuwarden honderden nieuwe banen op.

Regiovrijdag, 29 april 2005

Verspreiding grutto’s nu digitaal te volgen

Delfstrahuizen – De verspreiding van de grutto (skries) in Nederland is voortaan digitaal te volgen. Gisteren is op de gruttoboerderij van de familie Dijkstra in Delfstrahuizen de digitale gruttokaart gepresenteerd.

Regiovrijdag, 29 april 2005

Friezin helpt kinderen in Afrika

Ryptsjerk – Ria Fennema was als jong meisje al gefascineerd door Afrika. Op school genoot ze van verhalen die zich afspeelden in de woestijn. De woestijn associeerde ze met Afrika. Ooit, zo besloot ze, zou ze zelf naar dit continent gaan.

Regiovrijdag, 29 april 2005

Koningin Beatrix laat 140 Friezen decoreren

Leeuwarden – Al tweeënveertig jaar zet ze zich in voor Buurt- en Speeltuinvereniging Insulinde in de wijk Heechterp/Schieringen in Leeuwarden. De laatste achttien jaar is ze secretaris, en staat ze de visueel gehandicapte voorzitter bij. Daarnaast zit ze in de redactie van de wijkkrant. Toen een aantal jaren geleden het clubgebouw gerenoveerd moest worden, verzette zij bergen, en haalde ze hoogstpersoonlijk menig subsidie binnen.

Geloof & Kerkvrijdag, 29 april 2005

Moslims te gast bij pinksterviering in Leeuwarder kerk

Leeuwarden – Moslims zullen 15 mei te gast zijn bij de pinksterviering van de Titus Brandsma Parochie in Leeuwarden. Het is een van de uitkomsten van de uitwisseling tussen de moslimgemeenschap en de katholieken in Leeuwarden. Die werd geïnitieerd om meer van elkaars religie te weten te komen.

Geloof & Kerkvrijdag, 29 april 2005

Ds H.F. de Vries spreekt op Maria-manifestatie

Leeuwarden - Ds Herman de Vries, predikant van de Protestantse Gemeente te Ternaard, en auteur van het boekje Maria, een weg tot Christus , zal volgende week zaterdag tienduizend katholieken toespreken tijdens een bijeenkomst in de RAI in Amsterdam.

Geloof & Kerkvrijdag, 29 april 2005

Steeds meer kerken beveiligd

Rosmalen – Steeds meer kerkgebouwen worden via hypermoderne apparatuur beveiligd tegen inbraak. Kwam het enkele jaren geleden nog nauwelijks voor, nu heeft 15 tot 20 procent van de kerken een beveiligingssysteem laten aanleggen, vertelt directeur J.J.W.M. Hermans van Donatus Verzekeringen in Rosmalen.

Weervrijdag, 29 april 2005

Warmer 


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties