Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 29 mei 2008.

Economiedonderdag, 29 mei 2008

Extra personeel Friesland Bank via een speeddate

Leeuwarden - Friesland Bank heeft dertig mbo- en hbo-studenten ontvangen voor een speeddate met de bank. Na een presentatie over de bank en een kort en intensief contact met een medewerker, konden studenten inschatten of een vakantiebaan bij de bank in de regio Leeuwarden iets voor hen is. Het is de eerste keer dat de bank een dergelijke wervingsactie houdt. ,,Voor de zomerperiode zijn voor de acht kantoren van Friesland Bank in de regio Leeuwarden in totaal tien vakantiekrachten nodig”, aldus voorlichter Saskia Noteboom van Friesland Bank. ,,De actie is geslaagd. We denken dat we in de toekomst zeker weer een dergelijke actie houden.”

Economiedonderdag, 29 mei 2008

Transport lijdt onder hoge dieselprijzen

Leeuwarden - De Friese transporteurs lijden zwaar onder de hoge dieselprijzen. Dat zeggen verschillende Friese transportbedrijven naar aanleiding van de actie die vandaag wordt gehouden tegen de hoge prijzen. ,,De stijging van de brandstofkosten van de afgelopen jaren is bijna niet meer op te brengen of door te berekenen naar onze opdrachtgevers. In ruim anderhalf jaar tijd zijn we vijftig cent omhoog gegaan aan de pomp. De dieselolie bepaalt nu voor een kwart onze kostprijs dus het wordt steeds moeilijker om de boel rendabel te houden. In de maand mei gaat dat zeker niet lukken”, zegt commercieel directeur Peter van der Werf van Transportbedrijf Brant Visser in Heerenveen. Ook transportbedrijf Van der Veen in Garijp zegt grote schade te lijden door de hoge prijzen.

Hoofdartikeldonderdag, 29 mei 2008

Eerder stoppen met werken

Doorwerken tot je 65ste en als je wilt nog langer. Uit de reacties op het voorstel van minister Donner van Sociale Zaken blijkt dat het geen controversiëel voorstel meer is. Maar daarom niet minder noodzakelijk. De Nederlandse economie draait goed, maar daar zijn ook mensen voor nodig die het draaiende houden.

Regiodonderdag, 29 mei 2008

John Deere staat al op zijn plaats, nu de rest nog

Earnewâld - De Wiidpleats. Dat is de naam van het nieuwe bezoekerscentrum van It Fryske Gea en het Landbouwmuseum, binnenkort samen onder één dak in Earnewâld. De naam dekt volgens de bedenkers goed de lading, want het is een verwijzing naar zowel de natuur van het Earnewâldsterwiid als het boerenleven dat in het museum centraal zal komen te staan.

Regiodonderdag, 29 mei 2008

Kerkbehoud blijft ‘Fiersicht’

Leeuwarden - Het behoud en de ontwikkeling van karakteristieke Friese kerken kan een flinke impuls krijgen dankzij de uitvoering van het toekomstdebat Fryske Fiersichten. Het Deltaplan Fryske Tsjerken is door Gedeputeerde Staten geselecteerd als een van de tien beste Fiersichten. Kritiek uit Provinciale Staten werd gisteren eenvoudig gepareerd door gedeputeerde Andriesen.

Regiodonderdag, 29 mei 2008

Goingarijp opgelucht: ’t Slúske kan blijven

Het ministerie van Onderwijs kwam vlak voor de kerstvakantie met een vervelende mededeling voor openbare basisschool ’t Slúske in Goingarijp. Op de peildatum 1 oktober had de school nog maar 21 leerlingen; twee te weinig om boven de opheffingsnorm uit te komen. Het ministerie draait per 1 augustus de geldkraan dicht. De mededeling kwam onverwacht voor Skarsterlân. De gemeente ging er vanuit dat een te laag leerlingenaantal in de regel twee jaar gedoogd wordt, voordat het ministerie maatregelen neemt. Omdat ’t Slúske de enige school is in het dorp, besloot de gemeente bij te springen.

Regiodonderdag, 29 mei 2008

Examens klaar, laat de zon maar weer schijnen!

De eindexamens zitten er bijna op voor 7870 Friese scholieren. Het Friesch Dagblad volgt er vijf die deze proeve van bekwaamheid ondergaan. Vandaag: Nicolien Hakvoort weet nog niet wat ze met al haar vrije tijd aan moet. ,,Ik dacht: dat bedenk ik na de examens wel!”

Regiodonderdag, 29 mei 2008

Financiering theater Sneek op de helling

Leeuwarden - De ambitieuze plannen van de gemeente Sneek om een Cultureel Kwartier op te zetten, hebben gisteravond een flinke opdoffer gekregen. Zoals het er nu voor staat wil een meerderheid van Provinciale Staten geen subsidie verlenen. CDA, FNP, SP, CU en GrienLinks vinden dat gedeputeerde De Vries beter moet onderbouwen waarom uitgerekend Sneek de subsidie kan krijgen.

Geloof & Kerkdonderdag, 29 mei 2008

Himeltsjepreek in noodkerkje van Nij Beets

Nij Beets - In het houten noodkerkje op het terrein van openluchtmuseum It Damshűs in Nij Beets vindt zondag de tweede Himeltsjepreek plaats. Froukje Wesseling uit De Tike zal het hebben over het belang van eensgezindheid. De geest van ‘mei-inoar ien’ heeft in Nij Beets bijvoorbeeld gezorgd voor een eigen zwembad en voor de bouw en instandhouding van It Damshűs. Wesselings verhaal is gerelateerd aan de historie van het moeizame leven van de veenarbeiders.

Geloof & Kerkdonderdag, 29 mei 2008

Cursus Theologische Vorming te succesvol

Driesum - De cursus Theologische Vorming voor Gemeenteleden in Drachten krijgt komend seizoen een vervolg. Het initiatief om een meer klassiek-gereformeerde cursus theologische vorming voor gemeenteleden te beginnen, werd vorig jaar genomen door de Friese afdelingen van de Confessionele Vereniging, de Gereformeerde Bond, het Evangelisch Werkverband en het Confessioneel Gereformeerd Beraad.

Geloof & Kerkdonderdag, 29 mei 2008

‘R.-K. Kerk heeft altijd hervormingen nodig’

Rome - Veel geprezen, veel bekritiseerd, veel gepubliceerd. Maar de Zwitserse r.k. theoloog professor Hans Küng (81) is nog niet uitgeschreven. Naast zijn tientallen boeken, essays en artikelen - waaronder zijn befaamde trilogie over het christendom, het jodendom en de islam -, heeft hij nu zijn memoires opgeschreven; uitgegeven in boekvorm onder de titel Omstreden waarheid. Herinneringen.

Geloof & Kerkdonderdag, 29 mei 2008

Fries maatjesproject Exodus

Leeuwarden - Exodus Nederland gaat een maatjesproject beginnen voor ex-gedetineerden in Fryslân. In de zomermaanden wil men starten met de training van het eerste team van vrijwilligers. Daarmee is Fryslân, als laatste, nu ook toegevoegd aan de lijst van provincies met een maatjesproject.

Sportdonderdag, 29 mei 2008

De FAC en het NAC slaan handen ineen

Leeuwarden De Friese Autocross Club (FAC) en de Noordelijke Autocross Club (NAC) slaan de handen ineen.

Sportdonderdag, 29 mei 2008

De Jong grootste kanshebber FK Schaken

Leeuwarden Migchiel de Jong uit Leeuwarden heeft zich gisteravond een uitstekend uitzicht verworven voor het binnenhalen van de Friese schaaktitel.

Sportdonderdag, 29 mei 2008

Van der Ziel sterkste in Lekkum

Lekkum De 10 Engelse mijlenloop van Lekkum is gisteravond op een zegetocht uitgedraaid voor Albert van der Ziel. De Berlikumer kwam na ongeveer vijf kilometer los te liggen en liep daarna steeds verder weg van Simon van Beukel uit Beetgum.

Sportdonderdag, 29 mei 2008

Ritsma in gesprek met bobsleebond

Lemmer Rintje Ritsma (37) heeft een eerste oriënterend gesprek gehad voor een functie binnen de Bob en Slee Bond Nederland (BSBN). Ritsma kan daar aan de slag als topsportcoördinator of topsportmanager.

Sportdonderdag, 29 mei 2008

Beenhakker laat Matusiak thuis

Heerenveen sc Heerenveen-spits Radoslaw Matusiak gaat niet naar het EK. Bondscoach Leo Beenhakker van Polen liet gisteren weten dat er geen plaats is in de selectie voor de spits die aan aan Wisla Kraków is verhuurd.

Sportdonderdag, 29 mei 2008

Van Poucke blijft toch bij Heerenveen

Heerenveen Het damesteam van sc Heerenveen hoeft toch niet op zoek naar een nieuwe keepster. Belgisch international Gave van Poucke, de huidige doelvrouw, heeft besloten haar contract bij de Friese eredivisionist met een jaar te verlengen.

Sportdonderdag, 29 mei 2008

Cambuur sluit seizoen af met zege

Den Helder Voor Cambuur-Leeuwarden zit het seizoen er op. Gisteravond speelde de formatie van trainer Jurrie Koolhof in Den Helder zijn laatste wedstrijd van het seizoen. De dit seizoen uit de eerste klasse West gedegradeerde zaterdagvereniging HCSC werd met 1-5 verslagen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties