Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 29 mei 2009.

Cultuurvrijdag, 29 mei 2009

‘Holland’s Got Talent’ in Heerenveen

Heerenveen - Een soort Holland’s Got Talent voor Heerenveners. Dat is Kinikek, een nieuw amateurtheaterfestival volgende maand in Heerenveen. Openingsact is Turning Pages, een muziekstuk gebaseerd op het omslaan van bladzijden.

Cultuurvrijdag, 29 mei 2009

Reprise ‘Werther’ van Productiehuis ’n Meeuw

Leeuwarden - De voorstelling Werther van Productiehuis ’n Meeuw, gebaseerd op het boek Die Leiden des jungen Werthers van Goethe, gaat volgend jaar in reprise. Dat heeft artistiek leider Hilde Mulder gemeld.

Cultuurvrijdag, 29 mei 2009

Eerste namen Fryske Music Night bekend

Leeuwarden - Liesbeth List, Peter Koelewijn, De Jazzpolitie, Jeroen v/d Boom, Bert Heerink en Grant & Forsyth treden dit jaar op tijdens de Fryske Music Night. De vierde editie van het evenement vindt plaats op 27 november in WTC Expo in Leeuwarden.

Economievrijdag, 29 mei 2009

Brussel: EU-voeding moet beter herkenbaar zijn

Brussel - Consumenten moeten Europese kaas, vlees en andere landbouwproducten makkelijker kunnen herkennen dankzij betere etiketten. Europees Commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) heeft dat gisteren voorgesteld aan de EU-landen en Europees Parlement.

Economievrijdag, 29 mei 2009

Oranjewoud krijgt opdracht Europese geluidsnormen

Heerenveen - Ingenieursbureau Oranjewoud heeft de aanbesteding gewonnen om Rijkswaterstaat te ondersteunen in een Europese projectgroep. Doel van de werkgroep is geluidsproblemen langs Europese hoofdsnelwegen zo goed en succesvol mogelijk aan te pakken. Dit is nodig na de invoering van een Europese richtlijn voor omgevingslawaai. Aan de werkgroep nemen vijftien Europese ‘Rijkswaterstaten’ deel.

Economievrijdag, 29 mei 2009

Voorzetting failliet architectenbureau Abel Eisma Glas

Bolsward - De architect ir. Albert Heikens en de Grunstra Architecten Groep hebben gisteren de activiteiten van het failliete architectenbureau Abel Eisma Glas in Leeuwarden overgenomen. Heikens, die jarenlang werkzaam was bij Abel Eisma Glas, zal de lopende opdrachten voortzetten.

Hoofdartikelvrijdag, 29 mei 2009

De verantwoording...

Verantwoordingsdag is een verplicht nummer geworden. Gisteren was het debat erover, maar echt vlammen deed het niet. Minister Bos liet vorige week al weten dat het geen slecht idee was om er mee te stoppen.

Regiovrijdag, 29 mei 2009

Meer tijd voor kind, minder voor papieren

Leeuwarden - Jeugdhulp Friesland raakt zo gefrustreerd van de mate waarin de bureaucratie het werk hindert, dat directeur Gabriël Anthonio overweegt opgelegde regels naast zich neer te leggen. Samen met andere directeuren wil hij laten zien hoe het beter kan. ,,Fryslân zou een voorbeeldregio kunnen worden.”

Regiovrijdag, 29 mei 2009

Wetterskip: hoger tarief onafwendbaar

Leeuwarden - De waterschapslasten in Fryslân en het Westerkwartier stijgen de komende jaren in stappen van 3 tot 5 procent. Wetterskip Fryslân ziet zich genoodzaakt de tarieven te maximeren, omdat de reserves in 2012 vrijwel uitgeput zijn. Om een tekort te vermijden, zal het waterschap ook andere maatregelen moeten treffen.

Regiovrijdag, 29 mei 2009

Genieten van die examenperiode: lekker veel vrij

Feanwâlden - Ruim 7900 Friese scholieren zitten op dit moment middenin de examentijd. Het Friesch Dagblad volgt er vijf. Vandaag: Dana Drenthe (16) uit Feanwâlden, die vmbo-examen doet op De Saad in Damwâld.

Regiovrijdag, 29 mei 2009

Vernieuwde Grutterswinkel blijft venster op verleden

Leeuwarden - Museum de Grutterswinkel beleeft volgende week woensdag een feestelijke heropening na een opknapbeurt. Maar het belangrijkste is niet veranderd: het verleden leeft er nog.

Regiovrijdag, 29 mei 2009

Arriva verliest buslijnen in het Noorden

Heerenveen - Vervoersbedrijf Arriva raakt eind dit jaar het recht op busdiensten in Groningen en Drenthe kwijt. Het Openbaar Vervoer Bureau Groningen Drenthe gunt de komende zes jaar de buslijnen aan Qbuzz, een dochteronderneming van de Nederlandse Spoorwegen (NS).

Geloof & Kerkvrijdag, 29 mei 2009

Hoe God emigreerde naar Amerika

Tussen Europa en de Verenigde Staten bestaan frappante verschillen in de mate waarin godsdienst een rol speelt in het dagelijks leven, maar ook in de publieke sfeer. Waar Europa al lang het toneel is van een voortschrijdende secularisering, blijft godsdienst een wezenlijk element in de Amerikaanse politiek en cultuur.

Geloof & Kerkvrijdag, 29 mei 2009

De onmogelijke zaligverklaring van Pius

Het zal voor het Vaticaan een onmogelijke toer blijken om paus Pius XII zalig te verklaren. Niet omdat hij de Joden onvoldoende zou hebben bijgestaan, maar vanwege een vergeten hoofdstuk, stelt Henk Jurgens in zijn boek Vluchten via het Vaticaan. Hij beschrijft hoe Rome steun verleende aan Kroatiërs die massaslachting aanrichtten onder orthodoxe Serviërs.

Geloof & Kerkvrijdag, 29 mei 2009

Spaanprijs 2009 voor Zeeuwse kunstenares Sela©

Leeuwarden - De Spaanprijs 2009 is toegekend aan de Zeeuwse kunstenares Sela© (Liesbeth Goudzwaard-Labeur) uit Middelburg. Sela© bedacht eerder dit jaar de Calvijn-glossy die zeer populair bleek. De Spaanstichting werd begin jaren zeventig opgericht en stelt zich met het uitkeren van een tweejaarlijkse prijs ten doel mensen te eren die op een of andere wijze bijdragen aan vernieuwing van religieuze publiciteit. Eerdere winnaars waren de afgelopen jaren romanschrijfster Vonne van der Meer, communicatiedeskundige prof. Anne van der Meiden, tv-maker Leo Fijen, hoofdredacteur/directeur Lútsen Kooistra van het Friesch Dagblad en Jacobine Geel (NCRV) .

Sportvrijdag, 29 mei 2009

Plannen gewijzigd: huldiging Cambuur pas donderdag

Leeuwarden - Als SC Cambuur er in slaagt om zondag in het uitduel tegen Roda JC te promoveren, wordt de ploeg pas komende donderdag gehuldigd. Eerder deze week zei algemeen directeur Alex Pama in het Friesch Dagblad nog dat dit zondag na de wedstrijd al zou gebeuren, maar dat is nu van de baan.

Sportvrijdag, 29 mei 2009

Nog genoeg perspectief voor Cambuur

Leeuwarden - SC Cambuur heeft de eredivisie nog steeds in zicht. In een kolkend eigen stadion had Cambuur gisteren in het eerste finaleduel van de play-offs Roda JC bij de keel, maar vergat ze die dicht te knijpen. Juist het feit dat er meer in had gezeten, biedt perspectief voor de return zondag.

Sportvrijdag, 29 mei 2009

‘Vijftig procent kans als we dit zondag weer opbrengen’

Leeuwarden - De gezichten stonden stuk voor stuk op onweer. Cambuur voetbalde gisteren in de eerste wedstrijd van de finale om een plek in de eredivisie Roda JC van de mat. Maar gescoord werd er niet. En dus is de uitgangspositie (0-0) niet zo goed als-ie had kunnen zijn. ,,We hebben de kansen wel gehad”, baalde Sandor van der Heide, die zelf in de tweede helft een verwoestend schot op de kruising uiteen zag spatten. ,,Er viel meer te halen hier vanavond.”

Sportvrijdag, 29 mei 2009

Snel herstelde Wierstra kan wel leven met plek twee

Gerkesklooster - De eerste rit in de Pompeblęd-tweedaagse met start en finish in Gerkesklooster is gisteravond gewonnen door Ivor Bruin. De Andijker, die twee ronden voor het einde ontsnapte uit het peloton, hield medevluchters Frank Wierstra (Bergum) en Tom Slagter (Slochteren) na tachtig kilometer achter zich. Wierstra kon wel leven met zijn tweede plaats, temeer omdat hij aan het begin van de week op z’n zachtst gezegd nog niet okselfris was.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties