Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 29 mei 2010.

Cultuurzaterdag, 29 mei 2010

Schade brand Tryater loopt richting miljoen

Leeuwarden - De schade van de brand in het Tryater-gebouw in Leeuwarden is fors hoger dan aanvankelijk was geschat. Volgens zakelijk leider Siart Smit loopt het schadebedrag zeker richting een miljoen euro. Begin deze week werd nog gesproken van een schade van enkele tonnen. Dit bedrag pakt veel hoger uit nu blijkt dat de brand veel aan het gebouw verwoest heeft. Bovendien is er een grote hoeveelheid technisch materiaal verloren gegaan.

Cultuurzaterdag, 29 mei 2010

Groninger Museum lanceert muzikale audiotour

Groningen - Het Groninger Museum komt met een muzikale audiotour bij de tentoonstelling Nu in het oude Groninger Museum! 100 jaar verzamelen 1894-1994. De tour bestaat uit liedjes van Nederlandse en buitenlandse bands en singer-songwriters. De deelnemende muzikanten hebben zich laten inspireren door een kunstwerk uit de expositie en aan de hand daarvan muziek geschreven.

Economiezaterdag, 29 mei 2010

Vos Transport saneert fors

Oss – Transportbedrijf Vos Logistics uit Oss schrapt tweehonderd arbeidsplaatsen. De reorganisatie is volgens het bedrijf nodig vanwege de economische recessie. Het bedrijf heeft sterk te kampen met een daling van de internationale vrachttarieven en het feit dat de marges verder onder druk komen te staan.

Economiezaterdag, 29 mei 2010

Ondernemers kunnen elektrisch rijden op Vlieland

Vlieland - Vlielander ondernemers kunnen in de periode van 1 juni tot 1 september proefrijden met een elektrisch voertuig. In deze periode is de Th!nk beschikbaar. Dit is een tweepersoons voertuig met een kleine laadruimte.

Economiezaterdag, 29 mei 2010

‘Showroom heeft meerwaarde voor de webwinkel’

Surhuisterveen - Anne Heidbuurt was destijds een van de eerste Friese ondernemers die succes had met zijn webwinkel in elektronica, speelgoed en huishoudelijke spullen. Zijn website Aximax staat steevast bovenaan bij de vergelijkingssites. Toch opent Heidbuurt binnenkort een showroom, want ,,consumenten willen toch met eigen ogen bekijken voordat ze kopen”.

Hoofdartikelzaterdag, 29 mei 2010

De egocentrische economie, de crises...

Het economische bestel is egocentrisch; ons economisch handelen is gericht op eigenbelang. Dat zei dr. Herman Wijffels deze week op de Verkuyllezing. Alles wat buiten het eigenbelang valt, bestaat niet. In ieder geval niet in die mate dat we daarmee rekening willen houden. De effecten daarvan zijn overal in de wereld zichtbaar. De rijke landen nemen een groot deel van het gebruik van natuurlijke hulpbronnen van de aarde voor hun rekening. De materiële rijkdom van het ene land gaat ten koste van die van andere landen. In het ene deel van de wereld sterven mensen aan welvaartsziekten, in andere delen sterven mensen van de honger. Moderne industrie- en landbouwmethoden verarmen de biodiversiteit over de hele wereld. Onzorgvuldig beheer van de natuurlijke hulpbronnen zorgt voor erosie en verwoestijning. Het financiële beheer is in crisis; bestaande internationale bestuurlijke instituties voldoen niet meer. De wereld, aldus Wijffels, lijdt aan diverse crises.

Regiozaterdag, 29 mei 2010

Tekort dreigt in Fryslân aan kinderopvang

Kollum - Veel gastouders in Fryslân haken af, nu ze aan nog strengere eisen moeten voldoen. Zo moeten ze onder meer een opleiding volgen. Vooral het platteland lijdt hieronder, want in veel dorpen is geen alternatieve kinderopvang aanwezig.

Regiozaterdag, 29 mei 2010

Extra controle op versiering WK voetbal

Drachten - In navolging van een advies van de brandweer wijzen diverse Friese gemeenten hun burgers erop dat de versieringen voor het naderende WK voetbal brandgevaarlijk kunnen zijn. In cafés worden controles gehouden op versiering en wordt, met het oog op volle cafés, gekeken of de vluchtroutes toegankelijk zijn.

Regiozaterdag, 29 mei 2010

Weg vóór missie af is; dat besluit maakt slachtoffers

Op 9 juni mag u stemmen voor de Tweede Kamer. Inzet voor de verkiezingen is hoe een komende regering de staatsfinanciën op orde moet brengen. Hoeveel moet er bezuinigd worden? En waarop wel en niet? Het Friesch Dagblad schrijft elke week dagelijks over een belangrijk thema voor de komende vier jaar. Deze week: internationale politiek. Vandaag: hoe legermissies de militair raken.

Regiozaterdag, 29 mei 2010

Veel minder kippen, veel meer voldoening

Hiaure - Van een legbatterij met bijna vijftigduizend kippen naar een biologische stal met een flink stuk vrije uitloop. Voor Rimer Dijkstra uit Hiaure is het de laatste stap in een omschakeling die hij altijd al voor ogen had.

Regiozaterdag, 29 mei 2010

In de examenweken is er tijd genoeg om te klussen

Voor 9230 Friese middelbare scholieren zijn deze week de eindexamens begonnen. Het Friesch Dagblad volgt vijf van hen. Vandaag: Andries Louw Wolthuizen (18). Hij boog zich gisteren over het examen natuurkunde op csg Bogerman in Sneek.

Geloof & Kerkzaterdag, 29 mei 2010

Gespreksmateriaal Europese ontmoeting Taizé Rotterdam 2010

Utrecht - Er is gespreksmateriaal ontwikkeld waarmee mensen aan de slag kunnen ter voorbereiding op de Europese Jongerenontmoeting Taizé Rotterdam 2010.

Sportzaterdag, 29 mei 2010

Bos wordt voor de verandering eens geklopt in sprint

Harkema - Roy Eefting heeft dit jaar de wielerronde van Harkema op zijn naam geschreven. In een vroeg al hard geworden koers was de renner uit Grolloo in de sprint Jan Bos (Nieuwehorne) net de baas. Derde werd Frank Vreugdenhil. Ondanks de nederlaag was Bos tevreden. ,,Ik was niet top en had ook niet het gevoel dat ik vandaag kon winnen. Roy was net even sneller en ook sterker denk ik. Het was een sprint op kracht.”

Sportzaterdag, 29 mei 2010

Bouwmeester nog steviger aan kop

Medemblik - Zeilster Marit Bouwmeester (Warten) gaat na gisteren nog steviger aan kop in de Lader Radial van de Regatta in Medemblik. Tijdens de derde dag van de meerdaagse wedstrijd zette de 21-jarige Friezin op het IJsselmeer bij flinke wind, kracht 4 tot 5, opnieuw een sterke reeks neer: 5-1-2.

Sportzaterdag, 29 mei 2010

De Wagt van Cambuur naar ONS Sneek

Leeuwarden - Chris de Wagt voetbalt komend seizoen voor ONS Sneek. Nadat duidelijk werd dat zijn aflopende contract bij SC Cambuur niet werd verlengd, herhaalde de 25-jarige verdediger meermaals dat hij in het betaalde voetbal wilde blijven. Zoals verwacht, zou een eventuele stap naar de amateurs leiden naar ONS. Dat is nu gebeurd: hij gaat bij de Snekers samenspelen met broer Leo. Ook treft hij na de zomer doelman Ale Geert de Vries, wiens verbintenis in Leeuwarden net als die van De Wagt niet verlengd werd. De Wagt speelde 114 wedstrijden (12 goals) in het betaalde voetbal: honderd voor Cambuur, veertien op huurbasis voor FC Oss.

Sportzaterdag, 29 mei 2010

Alberda: aftrainen bij Harkemase Boys

Harkema Om zijn loopbaan af te bouwen, zal aanvaller Tony Alberda komend seizoen gaan aftrainen bij Harkemase Boys. De 36-jarige Drachtster gaat dus geen wedstrijden in de topklasse spelen, maar zal wel het hele seizoen met de eerste selectie meetrainen. Mart Dijkstra, een talentvolle en fysiek sterke belofte van FC Groningen, komt wel als versterking voor de ploeg van trainer Henk de Jong. Daarnaast neemt Harkemase Boys ook Jan Jonker over van zondagvierdeklasser Sport Vereent. Overigens vertrok Alberda enkele jaren geleden met ruzie bij de Harekieten. De kou is echter uit de lucht, na een goed gesprek met onder meer de sponsorgroep.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties