Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 29 juni 2006.

Cultuurdonderdag, 29 juni 2006

Auck Peanstra schreef mooiste kinderboek

Leeuwarden - Alles foar in sint van Auck Peanstra is het mooiste nieuwe Friese kinderboek, volgens de Berneboekesjuery 2006. Dat heeft Stichting It Fryske Boek gisteren bekendgemaakt. Kinderen uit groep 5 tot en met 8 van de basisscholen in Fryslân konden tussen februari en juni hun stem uitbrengen op tien genomineerde Friese kinderboeken.

Cultuurdonderdag, 29 juni 2006

Aanmoedigingsprijs voor film leerlingen Liudger Drachten

Amsterdam - Roy Bergsma, Arnout Jansen, Jochum Reitsma, Harm Tilma en Jurgen Visser van CSG Liudger in Drachten hebben gisteren een aanmoedigingsprijs gekregen bij de filmwedstrijd Expose your Talent.

Dossierdonderdag, 29 juni 2006

Vetklep


Economiedonderdag, 29 juni 2006

Tweede mestvergister op Nij Bosma Zathe

Goutum - Onderzoeksbedrijf Nij Bosma Zathe in Goutum bouwt een tweede mestvergister voor biogas. De boerderij, onderdeel van de Animal Sciences Group van Wageningen UR, doet al ruim vijf jaar onderzoek naar mestvergisten en vergisting van energiegewassen.

Economiedonderdag, 29 juni 2006

Fiberworld pakt KPN aan voor afsluiten adsl

Heerenveen - Internetprovider Fiberworld uit Heerenveen legt een schadeclaim neer bij KPN. KPN heeft deze week klanten van Fiberworld afgesloten van internet om een zakelijk geschil. Het bedrijf uit Heerenveen zou rekeningen niet betaald hebben. DDS koopt adsl-verbindingen van Fiberworld. Die klanten zijn ook afgesloten. In een brief aan de klanten raadt KPN hun aan over te stappen naar een KPN-abonnement. KPN stuurt volgens DDS-directeur J Flint DDS-klanten door naar een speciale internetpagina waar ze zich kunnen opgeven voor een KPN-abonnement. Hiermee maakt het concern misbruik van zijn monopoliepositie, schrijft de directeur. Hij zegt de toezichthouder op de telecommarkt Opta in te schakelen.

Economiedonderdag, 29 juni 2006

‘Economisch belang allochtoon neemt toe’

Groningen - Een werkende Surinamer uit Utrecht heeft gemiddeld een hoger inkomen dan een geboren Groninger in zijn eigen provincie. Ofwel: de inkomensverschillen tussen allochtonen en autochtonen zijn vaak kleiner dan die tussen de regio’s. Dat blijkt uit de studie Visie op Provinciale Dynamiek 2006 van de Rabobank. De bank kiest ieder jaar een speciaal thema uit rond deze studie. Dit jaar was dat de positie van niet-Westerse allochtonen in Nederland.

Economiedonderdag, 29 juni 2006

Friese economie blijft achter bij rest Noorden

Groningen - De economie van Fryslân heeft het afgelopen jaar minder goed gepresteerd dan die van Groningen en Drenthe. Dat blijkt uit de jaarlijkse Visie op provinciale dynamiek die de Rabobank gisteren in Groningen presenteerde. Er zijn grote verschillen tussen het economisch presteren van de noordelijke regio’s. Noord-Drenthe doet het prima, Delfzijl bungelt onderaan.

Economiedonderdag, 29 juni 2006

‘Nu moet de natuur zijn gang gaan’

Holwerd - Veel graafwerk ging er vooraf aan de ontwikkeling van natuur in het grootschalig landbouwgebied bij Holwerd. Om rendabeler te boeren werkten vier agrariërs al samen. Het uitwisselen van materiaal, gronden, arbeid en kennis gaat al jaren goed tussen melkveehouder Frans Antonides, akkerbouwers Jan Idsardi en Kees van der Bos en schapenhouder Johannes van Sinderen.

Hoofdartikeldonderdag, 29 juni 2006

De voorspelbare lobby...

Dorpsbelang Sexbierum zou het Instituut voor Onderzoek van Overheidsuitgaven (IOO) in de hand moeten nemen. Laat die deskundigen maar eens uitrekenen hoeveel de gemeente Franekeradeel de afgelopen jaren heeft uitgegeven en de komende tijd nog wil investeren in Franeker, de centrumstad. Hoeveel gemeenschapsgeld daar verdween in een nieuwe brug over het kanaal en nog verdwijnen gaat in een tunnel onder het spoor. Wat de herinrichting van de binnenstad kostte en de voorbereiding van weer een nieuwe stadswijk, wat de nieuwe sportvelden gaan kosten en ga zo maar door. En hoe weinig gemeentegeld gaat er intussen naar Sexbierum, waar toch ruim 11 procent van de bevolking van Franekeradeel woont. Ach, het is zo vreselijk oneerlijk verdeeld daar in de Noordwesthoek.

Regiodonderdag, 29 juni 2006

Psychiatrische patiënt moet aan de slag

Joure - Niemand is kansloos in Skarsterlân. Maar ook niemand ontkomt in de gemeente aan het werken voor zijn uitkering. Na de zeer langdurig werklozen en de alcohol-, drugs of gokverslaafden zet Skarsterlân nu ook (ex-)psychiatrische patiënten aan het werk. Wie zich onttrekt aan de verplichte dertig uur maatschappelijk zinvol werk per week, verliest zijn uitkering.

Regiodonderdag, 29 juni 2006

Sterallures na 3 dagen zonnevaren

Bolsward - In een zonovergoten Bolsward zitten de mannen van Team sCOOL vanochtend vroeg nog na te genieten van de tocht van gisteren. De derde etappe in de Frisian Nuon Solar Challange ging ze wederom goed af: in 4 uur, 59 minuten en 35 seconden voer de Zeeuwse boot van Stavoren naar Bolsward.

Regiodonderdag, 29 juni 2006

Friese bossen extreem zuur

Leeuwarden - Het is zorgelijk gesteld met de bodemkwaliteit in de bossen in Fryslân. De bodem blijft ,,extreem” zuur. Dat stelt de provincie Fryslân naar aanleiding van onderzoek. De bossen zullen niet verdwijnen, stelt gedeputeerde Baas, wel zal de vegetatie veranderen als de verzuring doorzet.

Geloof & Kerkdonderdag, 29 juni 2006

Oecumenisch leesrooster biedt kansen

Dr. Bas Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, vindt dat er veel meer aandacht moet komen voor kern-verhalen in de bijbel (Friesch Dagblad, 14 juni). Hij verbaast zich erover dat het in de lijdenstijd niet ging over Jezus, maar over Jeremia omdat die teksten op het oecumenisch leesrooster stonden. Dr. Roel. A. Bosch, voorzitter van de Commissie Oecumenisch Leesrooster, reageert.

Geloof & Kerkdonderdag, 29 juni 2006

Doelgericht leven als hele gemeente


Sportdonderdag, 29 juni 2006

Beima negende in GP Kneteman

Oosterbeek - Marcel Beima uit Hurdegaryp is gisteren negende geworden in de GP Gerrie Knetemann, een wielerklassieker voor elite ter nagedachtenis aan de in 2004 overleden oud-coureur Knetemann. De winst ging na ruim 150 kilometer naar de Belg Roy Sentjens. Hij had slechts drie seconden voorsprong op nummer twee Steven Kruijswijk uit Nuenen. Vlak daarachter eindigde Albert Timmer uit Gramsbergen als derde. Beima kwam in een groep van veertien coureurs met veertien seconden achterstand over de meet.

Sportdonderdag, 29 juni 2006

Fierljeppers maken op schansen van IJlst pas op de plaats

IJlst - Misschien moesten de fierljeppers in de zevende wedstrijd van de competitie bijkomen van hun spectaculaire seizoenstart, misschien was het stilte voor de storm. Zeker is dat de meeste ljeppers gisteravond even pas op de plaats maakten. Het publiek dat in IJlst graag met eigen ogen wilde zien hoe deze sport in een stroomversnelling komt met de intrede van de carbonpols, kwam bedrogen uit.

Sportdonderdag, 29 juni 2006

Trio Johan van der Meulen wint Masters in Heerenveen


Weerdonderdag, 29 juni 2006

Droog en zonnig

Het wordt vandaag ongeveer 21 graden. De zon komt er goed bij met flinke zonnige perioden en nauwelijks bewolking. Het waait matig tot vrij krachtig uit het noordoosten. Morgen houden we droog en zonnig weer met maxima die oplopen naar 25 ŕ 26 graden, bij een matige oost- tot noordoostenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties