Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 29 juni 2010.

Cultuurdinsdag, 29 juni 2010

World Press Photo 2010 doet ook Leeuwarden aan

Leeuwarden - De expositie World Press Photo is dit jaar ook in Leeuwarden te zien. De tentoonstelling met de beste persfoto’s van het afgelopen jaar is van 13 juli tot en met 3 augustus te zien in hotel Post-Plaza in Leeuwarden. De Friese hoofdstad is hiermee een van de negentig steden wereldwijd waar de reizende tentoonstelling te zien is. De expositie wordt georganiseerd in het kader van Foto Leeuwarden!, een nieuw evenement op het gebied van fotografie in Fryslân.

Economiedinsdag, 29 juni 2010

Fabriek Zwolle maakt groen gas uit GFT afval

Zwolle - Demissionair minister Van der Hoeven van Economische Zaken opende gisteren in Zwolle een fabriek die afval omzet in groen gas. Het gas wordt niet alleen gebruikt als brandstof voor auto’s, maar het wordt ook vermengd met aardgas in het netwerk van de gasbedrijven.

Economiedinsdag, 29 juni 2010

Kamervragen CDA en PVDA over sluiting ASR

Woudsend - Kamerleden van CDA en de PvdA zullen Kamervragen stellen aan de demissionaire ministers van Economische Zaken en van VROM over het besluit van de hoofddirectie van ASR om het callcenter in Woudsend te sluiten.

Economiedinsdag, 29 juni 2010

Smilde Foods verhuist productie naar Oosterwolde

Heerenveen - Smilde Foods gaat de productie van salades volledig concentreren in Oosterwolde. Gevolg van dat besluit, dat vandaag aan medewerkers en vakbonden is meegedeeld, is dat de fabriek in Emmen begin 2012 zal worden gesloten. Alle medewerkers kunnen mee naar Oosterwolde, meldt Smilde.

Hoofdartikeldinsdag, 29 juni 2010

De markt: de stroom, de post...

Nederland is koploper op het brede front van liberalisering en privatisering. Die positie is niet altijd reden tot vreugde. De kritiek op ontwikkelingen waarin ‘de markt’ het speelveld bepaalt, is op sommige terreinen bepaald niet mals.

Regiodinsdag, 29 juni 2010

Surfles of spelletjes tijdens vakantieopvang

Surhuizum - Vorig jaar organiseerde Thea Jurina Dijkstra (26) uit Surhuizum voor het eerst kampeerdagen voor kinderen uit het basisonderwijs die in de zomervakantie even lekker niks wilden. Vier dagen lang mochten ze zelf bepalen hoe laat ze opstonden, of ze wilden volleyballen, spelletjes doen of knutselen. Dit jaar komt daar vakantieopvang bij voor kinderen die juist wat meer structuur nodig hebben. ,,Die kampeerdagen waren zo leuk om te organiseren dat we zijn gaan kijken naar wat we nog meer kunnen doen in de zomer. Daaruit is dit plan voortgekomen”, vertelt Dijkstra.

Regiodinsdag, 29 juni 2010

Meer plek erbij bij Jeugdhulp

Leeuwarden - Meer Friese kinderen met problemen konden afgelopen jaar worden geholpen door Jeugdhulp Friesland. Ook hoefden ze minder lang te wachten tot een hulpverlener tijd voor hen had. De jeugdzorginstelling noemt dat ,,een bijzonder succes”.

Regiodinsdag, 29 juni 2010

Verzet tegen dorpshuisplan

Scharnegoutum - Scharnegoutum verzet zich tegen plannen voor het dorpshuis. Nieuwbouw is de eis, in plaats van opknappen.

Regiodinsdag, 29 juni 2010

Fryslân houdt been stijf qua CO2-opslag

Drachten - De provincie Fryslân blijft tegen de opslag van CO2 in gasvelden onder Friese bodem. Dat het rijk negen mogelijke locaties voor dat doel in Noord-Nederland heeft aangewezen, verandert daar niets aan. Andere provincies reageren wel gematigd positief op de regeringsplannen.

Geloof & Kerkdinsdag, 29 juni 2010

Lodi van de Kamp gaat Hebreeuws geven aan de CHE

Ede - Rabbijn Lodi van de Kamp gaat lesgeven aan de Christelijke Hogeschool Ede. Dat maakte de CHE gisteren bekend.

Geloof & Kerkdinsdag, 29 juni 2010

Uitgever Medema terug naar zijn Friese wortels

Onlangs heeft mr. Henk P. Medema de schone leeftijd van zestig jaar mogen bereiken. Lange tijd was hij een bekende Gelderse uitgever, maar nu Uitgeverij Medema verhuisd is van Vaassen naar Heerenveen en onderdeel van Uitgeverij Jongbloed is geworden, is Henk een Friese uitgever geworden. Dat was hij eigenlijk al een beetje. Want weliswaar stamt zijn familienaam uit Groningen, maar vlak zijn Friese voorvaderen ook niet uit! Zo stamt hij via een van zijn overgrootmoeders af van de Friese domineesfamilie Staphorstius (niet uit Staphorst, maar vermoedelijk afkomstig uit het Nedersaksische Staffhorst). De stamvader was Nicolaus (of Claes) Staphorst, afkomstig uit Emden, die in 1593 in het burgerboek van Leeuwarden werd ingeschreven.

Sportdinsdag, 29 juni 2010

Drost naar RKC Waalwijk

Waalwijk - Henrico Drost verruilt sc Heerenveen voor RKC Waalwijk. Als de 23-jarige verdediger de medische keuring goed doorstaat, tekent hij een contract voor twee seizoenen met een optie voor nog een jaar bij de Waalwijkers. De verbintenis van Drost bij Heerenveen loopt deze zomer af.

Sportdinsdag, 29 juni 2010

Oppewal wint goud op EK voor masters

Zdar nad Sazavou (Tsj) - Wielrennen Rein Oppewal uit Sneek heeft zaterdag in het Tsjechische Zdar nad Sazavou een gouden medaille gehaald bij de Europese kampioenschappen in de klasse M8 (65 tot en met 69 jaar). Oppewal troefde in de wegwedstrijd de favorieten Reinhard Scheer uit Duitsland, John Larsen uit Denenmarken en Peter Trumheller uit Duitsland - samen goed voor meer dan tien Europese en wereldtitels - af.

Sportdinsdag, 29 juni 2010

Voetbalschool Noord ook in Damwâld

Damwâld - Voetbalschool Noord opent in september ook in Damwâld haar deuren voor jeugdige spelers die hun technische vaardigheden verder willen aanscherp. Elke vrijdagmiddag zullen op het veld van Broekster-Wâlden techniektrainingen gegeven worden. Gerrie de Boer, hoofdtrainer van BCV, gaat de trainingen leiden.

Sportdinsdag, 29 juni 2010

Bijrol Friese renners in tweede etappe van Zesdaagse

Nieuw Roden - De Friese wielrenners dolven gisteren het onderspit in de Ronde van Nieuw-Roden. Beste Fries in de tweede etappe van de Zesdaage van het Westerkwartier was René Hooghiemster uit Drachten. Hij finishte in de massaspurt als zesde. Umberto Atzori (Zorgvlied) behield de leiding in het algemeen klassement en ook Maint Berkenbosch handhaafde zijn koppositie in het leidersprijsklassement. In het laatstgenoemde klassement wordt geteld wie het vaakst als eerste de finish passeert. De oorspronkelijk uit Oldeberkoop afkomstige Berkenbosch mag daarom vanavond wederom in de paarse trui starten.

Sportdinsdag, 29 juni 2010

Hard Gras op safari in het Zuid-Afrikaanse voetbal

Wie beter een boek over Zuid-Afrika te laten schrijven dan Simon Kuper. De sportjournalist is niet alleen en begenadigd schrijver, maar de geschiedenis van het land is ook zijn geschiedenis. Zijn ouders werden in de jaren veertig geboren in Johannesburg, ze waren nazaten van een Joden die in 1885 Litouwen ontvluchtten om in Zuid-Afrika een nieuw leven op te bouwen. Zijn grootmoeder en andere familieleden wonen nog altijd in het land waar nu het wereldkampioenschap voetbal plaatsvindt.

Sportdinsdag, 29 juni 2010

Menzo ziet nog rek in selectie Cambuur

Leeuwarden - Vorig seizoen kon Cambuur-trainer Stanley Menzo maar liefst zeven nieuwe gezichten begroeten bij de eerste training. Gisteren was dat er precies eentje; Serhat Koç. De spits werd zondag gehuurd van FC Groningen. ,,Hij brengt diepte. Dit is wat we zochten en gevonden hebben”, zei de trainer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties