Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 29 augustus 2007.

Agendawoensdag, 29 augustus 2007

Klassiek

Cultuurwoensdag, 29 augustus 2007

KU stie iepen foar eigensinnichheid

De eigensinnige Q sil nei alle gedachten nei dit jier de omkaften fan nije Fryske útjeften net mear siere. De Koperative Utjowerij hâldt der mei op.

Cultuurwoensdag, 29 augustus 2007

Hans Hoekstra toegelaten tot De Ateliers

Surhuisterveen - Hans Hoekstra (1983) uit Surhuisterveen is toegelaten tot De Ateliers in Amsterdam, een gerenommeerde kunstenaarsopleiding voor jonge, getalenteerde kunstenaars uit binnen- en buitenland. Jaarlijks worden twaalf kunstenaars toegelaten tot het instituut. Hoekstra werd geselecteerd uit 576 aanmeldingen.

Economiewoensdag, 29 augustus 2007

LTO wil sneller beginnen met vaccineren

Leeuwarden - Landbouw-organisatie LTO wil dat minister Verburg (Landbouw) sneller vaccinatie van vee tegen blauwtong mogelijk maakt.

Economiewoensdag, 29 augustus 2007

LTO en CWI werven personeel in Polen

Den Haag - Land- en tuinbouworganisatie LTO wil samen met het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) een vestiging in Polen openen. Vanuit die vestiging willen zij arbeiders werven voor seizoenswerk in Nederland. Dat zei J. Kuhlman, projectleider seizoensarbeid van het CWI, het voormalige arbeidsbureau gisteren.

Economiewoensdag, 29 augustus 2007

Neways dingt mee naar megaorder

Leeuwarden - Elektronicabedrijf Neways uit Leeuwarden gaat begin volgend jaar meedingen naar een megaorder van twintig miljoen euro. Het gaat om de levering van elektronica voor een superradiotelescoop voor de sterrenwacht in Dwingeloo. Dat zei directeur P. Visser van Neways Leeuwarden gisteren.

Economiewoensdag, 29 augustus 2007

Veel pootaardappelen afgekeurd

Leeuwarden – Telers van pootaardappelen lijden forse schade doordat dit jaar veel partijen pootaardappelen worden afgekeurd of in een lagere klasse vallen. Oorzaak is vooral het constateren van bacterieziekten op de akkerbouwpercelen. Volgens de NAK, de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen, is in de Noordelijke provincies 7,5 procent afgekeurd en 24 procent gedeclasseerd. ,,Voor de boeren betekent dit een schade die kan oplopen tot vijfduizend euro per hectare”, vertelt woordvoerder U. Hiddema van landbouworganisatie LTO Noord.

Expowoensdag, 29 augustus 2007

Allingawier, Landgoed Allingastate: metalen kunst van Gert-Jan Luimstra, t/m 31 okt. * perm. schilderijentent. div. kunstenaars, t/m 31 okt.

Regiowoensdag, 29 augustus 2007

Noordelijk verzet tegen heffing

Leeuwarden - Het verzet tegen de plannen van ministers Bos en Vogelaar neemt toe. Corporaties, wethouders en gedeputeerden uit Fryslân, Groningen en Drenthe willen dat het kabinet afziet van een heffing op de corporaties. Dat schrijven zij in een gezamenlijke brief aan de ministers. De heffing, zo vrezen zij, zal leiden tot verlies aan daadkracht, tempo en passie in de wijken.

Regiowoensdag, 29 augustus 2007

Metaaldieven plaag voor bouwplaatsen

Leeuwarden - Er worden steeds meer metalen zoals koper gestolen. Werden vorig jaar al alle records gebroken als het ging om koperdiefstal, dit jaar overtreft 2006 nu al, blijkt uit cijfers van de politie Fryslân. De methoden en voorkeuren van het inbrekersgilde zijn wel veranderd meent verzekeraar Interpolis.

Regiowoensdag, 29 augustus 2007

Net voor het dekseizoen ontsnapt de bok

In Nederland zijn enkele tientallen fokkerijen van edelherten. De Vereniging van Nederlandse Hertenouders telt veertig leden. In Fryslân zijn er enkele: in Lollum, Raard, Drogeham en Franeker. Het vlees van het Nederlandse hert is geliefd vanwege het zeer lage vetgehalte. Het is bovendien heel ijzerrijk en bevat veel belangrijke eiwitten. Hertenvlees is mals en sappig. Het heeft een zacht, volle smaak. In het wild komt het edelhert alleen op de Veluwe en in de Oostvaardersplassen voor. In de bronsttijd, die duurt van september tot begin oktober, maken de mannetjes indruk met hun gebrul.

Regiowoensdag, 29 augustus 2007

Liever ‘buiten in Boksum’ dan in de stad

Verven, behangen en ‘sneupen’ in de kringloopwinkel. Aankomende studenten gebruiken de zomermaanden om hun kamer in te richten. In het Friesch Dagblad vertellen ze over hun nieuwe stek. Als laatste: Jeanet van den Bent.

Regiowoensdag, 29 augustus 2007

Regio’s eisen cultuurgeld

Leeuwarden - Het Noorden, Oosten en Zuiden trekken gezamenlijk op als het gaat om een eerlijker verdeling van cultuursubsidies. De landsdelen buiten de Randstad eisen als eerste stap een kwart meer subsidie. Nu is het nog zo dat 84 procent van de cultuurgelden naar de Randstad gaat. Slechts 5 procent belandt in het Noorden.

Geloof & Kerkwoensdag, 29 augustus 2007

Meinardskerk ademt historie en cultuur

Minnertsga - De Meinardskerk in Minnertsga heeft in de afgelopen jaren de zoveelste metamorfose ondergaan. Behalve het interieur van de kerk, onderging ook het Robustelly-orgel een restauratie. Fraaie kroonluchters geven de grote kerk een charmante uitstraling. De grootste restauratie was nodig na de brand in 1947; een regelrechte ramp voor Minnertsga.

Geloof & Kerkwoensdag, 29 augustus 2007

Bisschop Eijk bezoekt Colombianen

Groningen - De aanwezigheid van religieuzen is onmisbaar voor re-evangelisatie van het bisdom Groningen/Leeuwarden. Dat stelde bisschop W. Eijk tijdens het bezoek dat hij onlangs bracht aan de congregatie Misioneros de Cristo Maestro (Missionarissen van Christus leraar) in Colombia, waarvan negen leden binnen afzienbare tijd naar het Nederlandse bisdom komen.

Geloof & Kerkwoensdag, 29 augustus 2007

Geen Zuid-Koreaans zendingswerk meer in Afghanistan

Seoul/Nashville - Zuid-Koreaanse zendingsorganisaties hebben vandaag beloofd dat ze zich zullen terugtrekken uit Afghanistan om te voldoen aan een overeenkomst die de regering in Seoul heeft gesloten met de taliban. Door het akkoord moeten negentien christelijke vrijwilligers vrijkomen die gegijzeld worden door de islamitische opstandelingen. De rebellen willen vandaag beginnen met de vrijlating.

Sportwoensdag, 29 augustus 2007

Van Lunzen wint laatste Brinkloop

Diever - De achtste en laatste Brinkloop, over 10 kilometer, werd gisteren een prooi voor Remon van Lunzen. De Leeuwarder ging vroeg aan de haal en liep steeds verder weg. Hij finishte na 32 minuten en 33 seconden: een prima tijd op het bochtige parcours. Het verschil met Clemens Roos uit Dwingeloo bedroeg 1 minuut en 19 seconden. Martin Ketellapper (Leeuwarden) werd derde in 34,05.

Sportwoensdag, 29 augustus 2007

Harkemase Boys verslaat ONS Sneek en bekert door

Harkema - Harkemase Boys blokkeerde afgelopen zaterdag en dat leidde tot de uitschakeling in het KNVB-bekertoernooi door derdeklasser RKVV Roosendaal. Gisteravond nam de ploeg van trainer Henk de Jong revanche, door voor eigen publiek hoofdklasser ONS Sneek te verslaan. Daardoor gaat de ‘eersteklasser per ongeluk’ wel verder in de districtbeker.

Sportwoensdag, 29 augustus 2007

Minder molestaties en meer leden in district Noord

Heerenveen - Aan de vooravond van het seizoen 2007-2008 maakte het district Noord van de KNVB gistermiddag haar raportcijfers van afgelopen seizoen bekend. Cijfers die met trots werden gepresenteerd door het district, dat er in alle geledingen positief uitsprong. Zo nam het aantal leden in alle leeftijdscategorieën toe en daalde het aantal molestaties van scheidsrechters met bijna tachtig procent.

Sportwoensdag, 29 augustus 2007

Verbeek wijst schikkingsvoorstel af

Zeist Gertjan Verbeek heeft het schikkingsvoorstel van de KNVB afgewezen. De aanklager van de voetbalbond wilde de trainer van Heerenveen voor drie wedstrijden, waarvan een voorwaardelijk, schorsen wegens de rode kaart die hij zondag in de uitwedstrijd tegen Ajax (4-1) kreeg.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties