Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 29 augustus 2009.

Cultuurzaterdag, 29 augustus 2009

‘Bij ons kunnen mensen zichzelf zijn’

Het Fries volkslied klinkt in een nog publiekloos Thialf in Heerenveen. Drie uur voor het eerste concert in een reeks van drie die André Rieu en zijn Johann Strauss Orkest in het ijsstadion zullen geven, zijn de musici druk aan het repeteren. Duizenden stoelen staan in keurige rijen opgesteld in de hal, wachtend op evenzoveel toeschouwers. Slechts een tiental productiemedewerkers zit in de zaal en houdt alles nauwlettend in de gaten. Onder hen Pierre Rieu (28), zoon van de beroemde stehgeiger.

Cultuurzaterdag, 29 augustus 2009

‘Taalgeleerde Halbertsma was geen Friese nationalist’

Leeuwarden - De negentiende-eeuwse taalgeleerde en schrijver Joast Hiddes Halbertsma (1789-1869) is niet de Friese nationalist waar velen hem voor houden. Hij bemoeide zich niet zozeer met het Fries om de regionale Friese cultuur versterken, maar om een bijdrage te leveren aan de opbouw van Nederland en Europa. Dat concludeert de Leidse cultuurhistoricus Alpita de Jong, die de correspondentie van Halbertsma met andere taalgeleerden in Europa onderzocht. Zij promoveert hierop op 9 september aan de Universiteit van Amsterdam.

Cultuurzaterdag, 29 augustus 2009

Concours Lawei volgeboekt, nog plaats voor festival

Drachten - Aan het najaarsconcours van de CBMF en KNFM Fryslân dit najaar in De Lawei in Drachten doen dit jaar achttien Friese muziekverenigingen mee. Daarmee is het evenement volgeboekt, meldt Durk Dam van de gezamenlijke muziekorganisatie.

Economiezaterdag, 29 augustus 2009

Winst Triodos Bank stijgt fors

Zeist - Triodos Bank heeft in de eerste helft van dit jaar de winst met meer dan 50 procent zien stijgen naar bijna zes miljoen euro. Het bedrag aan toevertrouwde middelen steeg in die periode met 15 procent. Eind september geeft de bank nieuwe aandelen uit om de toekomstige groei te kunnen financieren.

Economiezaterdag, 29 augustus 2009

NMa waarschuwt notarisvereniging De Nieuwe Stempel

Den Haag - Een groep notarissen die zich verzet tegen prijsvechters in de markt, heeft een waarschuwing gekregen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Volgens de toezichthouder mogen de notarissen niet een algemene minimumkostprijs berekenen en die openbaar maken.

Hoofdartikelzaterdag, 29 augustus 2009

Objectieve media...

Je hoort het nog regelmatig: de media moeten objectief zijn. Er wordt mee bedoeld dat bijvoorbeeld een krant niet vooringenomen moet schrijven over een bepaald onderwerp, maar vooral ‘de feiten’ moet laten spreken. Een objectief geschreven nieuwsbericht zou het beste beeld van de werkelijkheid geven.

Regiozaterdag, 29 augustus 2009

Meer toerisme moeilijk met Natura 2000

Leeuwarden - De groei van toerisme in het Friese Merengebied is moeilijk te verenigen met de doelstellingen voor Natura 2000. Dat blijkt uit het advies dat de provincie heeft gestuurd naar het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Regiozaterdag, 29 augustus 2009

Zelfs de leek weet nu van Schuil’s paarden

Broeksterwâld - ,,Dy fan dat hynder, binne jim dat?” Als Anna of Jan Schuil uit Broeksterwâld de honden uitlaat, krijgen ze geregeld vragen van die strekking. Bij kenners was hun naam al bekend, maar nu dringt ook bij dorpsgenoten en de leek door hoe bijzonder de paarden van de fokker aan de Atewei zijn.

Regiozaterdag, 29 augustus 2009

‘Re-integratieproject is net als een concentratiekamp’

Leeuwarden - Enkele uitkeringsgerechtigden vergelijken de Werkacademie van de gemeente Leeuwarden met de concentratiekampen van Nazi-Duitsland. De Werkacademie is het project waarmee de gemeente beoogt mensen met een uitkering aan een baan te helpen, onder meer door trainingen en werkprojecten.

Regiozaterdag, 29 augustus 2009

Het Bildt zwemt zonder chloorlucht

Sint Annaparochie - Nieuwbouw zat er niet in, daarom is het zwembad De Bildtse Slag het afgelopen halfjaar ingrijpend gerenoveerd. Vanmiddag kunnen alle Bilkerts die vorig jaar in een enquête voor behoud van het zwembad pleitten, alvast een kijkje nemen op de open dag. Volgende week begint het echte werk dan weer.

Regiozaterdag, 29 augustus 2009

De Kennedymars als bron van troost en hoop

Workum - Sjoerd en Joke Postma uit Workum kregen in juni hun tweede adoptiekindje Gallyon. Ze waren nog maar net met haar verenigd, of Gallyon overleed. Het bevriende echtpaar Ellen en Robert de Ringh zette een sponsoractie op, om geld bijeen te krijgen voor de adoptie van een derde kindje.

Geloof & Kerkzaterdag, 29 augustus 2009

Jezus volgen en vertegenwoordigen in hartje Amsterdam

Amsterdam - Kleine kerken die het water aan de lippen staat: ze zijn er niet alleen in Fryslân. Is sluiten de enige oplossing? Verschillende kerken gooiden het roer om en hebben tegen alle sombere ontwikkelingen in een doorstart gemaakt. In het Friesch Dagblad een aantal portretten. Vandaag deel acht: de Amstelgemeente in Amsterdam. Door Marleen Buijs en Wim Jelles.

Geloof & Kerkzaterdag, 29 augustus 2009

Stienser gezin maakt droom waar: oceaan over met Evangelie

Stiens/Leeuwarden - Het Stienser gezin Zandbergen gaat voor minstens twee jaar de zending in. Maandagochtend om zes uur stappen ze op het vliegtuig richting Maleisië, waar het zendingsschip de Doulos ligt. Een reis van dertig uur voor ze hun nieuwe thuis bereiken.

Geloof & Kerkzaterdag, 29 augustus 2009

Dr. B. Reitsma beroepen door PKN voor werk islam

Ermelo - Prof. dr. Bernhard Reitsma is door de Generale Synode van de Protestantse Kerk beroepen als predikant met bijzondere opdracht voor het werk dat hij doet aan de Vrije Universiteit. ,,Het is een leeropdracht de zich bezighoudt met de uitdaging van de islam voor de kerk. Het gaat vooral om de kerk in context van de islam”, aldus Reitsma in een toelichting.

Sportzaterdag, 29 augustus 2009

Cambuur besluit zware serie met zege

Leeuwarden - Twee keer winnen, drie keer gelijkspelen en niet verliezen; dat is de balans van Cambuur na de vijf ‘zware’ openingswedstrijden. Het stemt tot tevredenheid, net als het bij vlagen goede voetbal in die duels. Gisteren sloot Cambuur de reeks in Den Bosch af met winst.

Sportzaterdag, 29 augustus 2009

Heerenveen is vooral blij met twee ‘mooie affiches’

Heerenveen - Bij sc Heerenveen is met tevredenheid gereageerd op de loting voor de groepsfase van de Europa League, waarin de ploeg werd gekoppeld aan Sporting Clube de Portugal, Hertha BSC en FK Ventspils. Met de Portugese nummer twee en de Duitse nummer vier staat de Friese bekerwinnaar voor een pittige opgave om zich bij de beste twee clubs in groep D te kunnen scharen.

Sportzaterdag, 29 augustus 2009

Sporting grote favoriet, Ventspils grote onbekende

Leeuwarden - Met het Portugese Sporting Clube de Portugal, het Duitse Hertha BSC en het Letse FK Ventspils treft sc Heerenveen in de groepsfase van de Europa League drie nieuwe tegenstanders. Het was opmerkelijk dat het balletje, waarin het briefje met de naam van de Friese club zat, bij de loting in Monaco maar moeilijk open wilde. Misschien was dat wel typerend voor standvastigheid waarmee Heerenveen zich een dag eerder plaatste voor de groepsfase.

Sportzaterdag, 29 augustus 2009

Extra officials met een headset

Zürich De twee extra officials die bij de 144 wedstrijden in de groepsfase van de Europa League worden ingezet, krijgen geen vlag maar wel een headset. Dat maakte de UEFA gisteren bekend. Via dit communicatiesysteem informeren ze de scheidsrechter over incidenten en overtredingen in en rondom het strafschopgebied. De vijfde en zesde official staan op de doellijn aan de andere kant van het doel waar de assistent-scheidsrechter is gepositioneerd. Ze mogen eventueel het veld in lopen als het spel zich verplaatst naar de andere kant van het veld. De inzet van de twee extra officials is een experiment van de UEFA dat ingaat op 17 september en doorloopt tot en met december. Namens de KNVB doen Kevin Blom en Bas Nijhuis mee aan het experiment van de UEFA.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties