Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 29 augustus 2013.

Cultuurdonderdag, 29 augustus 2013

Bord Princessehof terug naar erfgename Joodse jurist

Leeuwarden | Een bord van geglazuurd aardewerk uit Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden wordt teruggegeven aan de erfgename van de oorspronkelijke Joodse eigenaar. Dat heeft de Restitutiecommissie gisteren bekendgemaakt. Het zestiende-eeuwse Italiaanse bord, met een polychroom decor met vrouwenbuste, behoort tot Nederlandse Kunstbezitcollectie. Ook twee andere aardewerkstukken uit die collectie moeten terug. Cultuurminister Jet Bussemaker heeft het advies van de Restitutiecommissie overgenomen.

Economiedonderdag, 29 augustus 2013

Van welzijnsorganisatie tot groot maaltijdbereider

Vijfduizend maaltijden per dag verlaten het bedrijfsgebouw van Van Smaak in Drachten. Om hun weg te vinden door half Nederland.

Hoofdartikeldonderdag, 29 augustus 2013

Buiten de muren van het Vredespaleis

Het Vredespaleis heeft Den Haag in zijn honderdjarig bestaan geen windeieren gelegd. In het gebouw zijn het Permanente Hof van Arbitrage, het Internationaal Gerechtshof, de wereldwijd vermaarde rechtsbibliotheek en de Carnegie Stichting gevestigd, en die clustering heeft een indrukwekkende magneetwerking gehad. Honderden internationale organisaties en instellingen op het gebied van vrede, veiligheid en recht zijn de afgelopen decennia naar Den Haag gekomen, waaronder het Internationale Strafhof en VN-tribunalen. Amerika heeft zijn silicon valley, Nederland heeft zijn The Hague Security Delta.

Regiodonderdag, 29 augustus 2013

Dantumadiel sluit de velden

Damwâld | De gemeente Dantumadiel heeft met onmiddellijke ingang alle sportvelden gesloten. De wedstrijd- en trainingsvelden binnen de gemeentegrenzen zijn door de aanhoudende droogte in zo’n slechte staat, dat het niet verantwoord is ze te gebruiken. De bepaling geldt tot en met 8 september. Dat betekent dat er twee weekeinden niet gesport kan worden op de velden in de gemeente.

Regiodonderdag, 29 augustus 2013

Uitstel van het zwembadbesluit Súdwest-Fryslân

Bolsward | Een overvolle publieke tribune in het gemeentehuis, een stuk of tien insprekers tijdens de commissievergadering van Súdwest-Fryslân en het overhandigen van bijna vierduizend protesthandtekeningen. Er kon gisteravond geen misverstand over bestaan dat de voorgenomen sluiting van zwembad Vitaloo in Bolsward veel mensen aan het hart gaat.

Regiodonderdag, 29 augustus 2013

Bemiddelaar nodig tussen Doeksen en eilander raad

Terschelling | De gemeenteraad van Terschelling wil dat er een brede maatschappelijke discussie op gang komt over de veerbootkwestie. Verder moet een procesbegeleider gaan bemiddelen tussen rederij Doeksen en de gemeenteraad. Dat waren de belangrijkste uitkomsten van de raadsvergadering van gisteravond.

Regiodonderdag, 29 augustus 2013

Ledenraad staat achter Doekle Terpstra

Utrecht | Doekle Terpstra heeft als voorzitter van de schaatsbond KNSB het volledige vertrouwen van de leden. Dat is de uitkomst van de vergadering van de ledenraad, gisteravond in Utrecht. Net als in de vergadering met de acht gewesten van de KNSB, een avond eerder, moest Terpstra uitleggen wat zijn rol is geweest in de ijsbanenstrijd tussen Heerenveen, Almere en Zoetermeer. In de vergadering is hij erin geslaagd om de twijfels die er zijn bij de leden over zijn geschiktheid als voorzitter, weg te nemen. In de vergadering vroeg hij de leden om expliciet hun vertrouwen uit te spreken over zijn integriteit. Dat gebeurde unaniem. Ook het Algemeen Bestuur benadrukte dat zijn integriteit ,,op geen enkele manier in twijfel wordt getrokken”.

Geloof & Kerkdonderdag, 29 augustus 2013

Louise Fresco verzorgt tweede Menno Simonslezing

Leeuwarden | Landbouw- en voedseldeskundige prof.dr.ir. Louise Fresco houdt op zaterdag 5 oktober de tweede Menno Simonslezing in de doopsgezinde kerk in Leeuwarden. Haar lezing heeft als motto: Vrede, voedsel en vooruitgang.

Geloof & Kerkdonderdag, 29 augustus 2013

Er waait een nieuwe wind in evangelicaal Amerika

Zijn alle evangelicalen in de VS conservatief? Journalist Tom Krattenmaker schreef een boek om het tegendeel te bewijzen en vooroordelen uit de wereld te helpen.

Sportdonderdag, 29 augustus 2013

Sweering zevende in de Ronde van Winsum

Winsum | Lars Horring (Valthe) heeft gisteravond de Ronde van Winsum (Gr.) gewonnen. Hij was de snelste in het criterium over tachtig kilometer. Pim Cazemier (Den Horn) eiste de tweede plaats op voor Emmeloorder Peter Schulting. Van de Friese wielrenners behaalde Harry Sweering (Sneek) met een zevende plaats de beste klassering voor Frank Wierstra (Burgum). Teake-Piet van der Werff (Dearsum) en Binne-Pier de Haan (Oudega S.) eindigden in de top vijftien.

Sportdonderdag, 29 augustus 2013

Sneek Wit Zwart probleemloos naar tweede ronde

Opheusden | SWZ Boso Sneek heeft gisteravond in Opheusden zonder noemenswaardige problemen de tweede ronde bereikt van het ‘grote’ KNVB bekertoernooi. Tegen eersteklasser DFS behaalde de ploeg van Johan Groote een regelmatige 2-7 zege. In de tweede ronde wacht de hoofdklasser opnieuw een uitwedstrijd. In Weert speelt Sneek dan tegen tweedeklasser Wilhelmina’08, dat was vrijgeloot voor de eerste ronde.

Sportdonderdag, 29 augustus 2013

NEC mooie beloning voor Harkemase Boys

Harkemase Boys speelt op woensdag 25 september voor de negende maal in de historie een bekerduel tegen een club uit het betaalde voetbal. Op Sportpark De Bosk is NEC uit Nijmegen, hekkensluiter in de eredivisie, de tegenstander.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties