Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van maandag, 29 september 2003.

Bijschriftmaandag, 29 september 2003

Psalm 23

De komende week willen we ons in een overbekend lied uit de liederenbundel van Israël verdiepen: lied 23

Cultuurmaandag, 29 september 2003

Freeze klinkt vooral erg hard

Het jaarlijkse culturele festival Freeze in De Harmonie te Leeuwarden zit er weer op. Het scala aan gevarieerde muziek werd zaterdagavond en -nacht opnieuw goed bezocht én goed ontvangen. Want of je nou van funk, hardcore, folk, hiphop of house houdt: Freeze is en blijft zeer breed georiënteerd.

Cultuurmaandag, 29 september 2003

‘Kamadeeldra’ is flauw en ongeďnspireerd

,,We zouden beginnen met een filmpje’’, zegt de pianist met een ondertoon van irritatie, terwijl de andere musici al helemaal klaar staan bij aanvang van de voorstelling Kamadeeldra . Maar het filmpje laat lang op zich wachten.

Cultuurmaandag, 29 september 2003

Beeld van losgeslagen generatie in ‘Onze Jeugd’

Op een zolderkamer woont Sander. Hij leidt een leventje van televisie kijken, drugs dealen en niets doen. Hij wordt geconfronteerd met Dennis, een vriend die net door zijn vader het huis uit is gestuurd. Dennis heeft een aanzienlijke som geld van zijn vader gestolen en vraagt of hij een tijdje bij Sander kan blijven. Sander is vol van zichzelf en heeft daar eigenlijk niet zoveel zin in. Daarnaast staat het geld hem ook nog tegen.

Cultuurmaandag, 29 september 2003

Klankverhouding orkest en Valborgkoor wisselt

Het concert van het Valborgkoor in de Martinikerk in Sneek had zaterdagavond weinig bezoekers. Jammer, want men heeft echt een mooi programma gemist.

Cultuurmaandag, 29 september 2003

Oneffenheden in Eerste van Mahler

De mededeling van Jan Geert Vierkant, directeur van het Noord Nederlands Orkest, dat trompettist Hans van Loenen ziek was geworden, was een grote teleurstelling voor degenen die voor het Concertino voor trompet en ensemble van Hartman kwamen. Omdat er op een dergelijke korte termijn geen vervanger gevonden kon worden, moest dit deel van het programma worden geschrapt. Het NNO vond eerste concertmeester Mark Blekh bereid om de bekende Romance in F-groot voor viool en orkest van Ludwig van Beethoven uit te voeren.

Cultuurmaandag, 29 september 2003

Lekker consumptief aapjes kijken

Het zat er al een beetje aan te komen na het succesvolle theaterspektakel Kening Lear vorige seizoen en de wisseling van de wacht bij Tryater; hoewel de nieuwe man van Fryslâns enige professionele theatergezelschap Hans Man in ’t Veld nog geen directe regieverantwoordelijkheid draagt. Maar dat het spelniveau zo erbarmelijk slecht en vooral ongeloofwaardig is tijdens de premičre van Blessueretiid ; nee, dat had je zelfs in je slechtste dromen over Tryater niet kunnen denken. Maar zie: de Tryater theaterrealiteit is niet anders.

Dossiermaandag, 29 september 2003

Sikkels klinken, Sikkels blinken

In Nijegasterhoek wordt de haver geoogst met sikkels. Ouderwets handwerk, een beeld dat in 1950 volstrekt normaal was in Fryslân. Het Friesch Dagblad plaatste de foto op donderdag 17 augustus van dat jaar. Het bijschrift luidt: ,,Onze fotograaf nam dit plaatje als bewijs, dat ook dit jaar het graan weer ,,ruisend valt’’, zoals de oude Staring eenmaal op zijn Gelders landgoed dichtte.’’ De journalist ging uit van een hoge geleerdheid onder zijn publiek. Nu zullen niet veel lezers weten dat bedoeld is het gedicht ‘Oogstlied’:

Economiemaandag, 29 september 2003

Banenmarkt in Fryslân zeer succesvol

Leeuwarden – De banenmarkt is in Fryslân zeer goed verlopen. Afgelopen zaterdag hebben duizenden mensen de diverse markten bij de plaatselijke CWI’s bezocht. Vooral de landelijke aandacht voor de banenmarkten van het Centrum Werk en Inkomen (CWI) zorgde voor de grote interesse.

Hoofdartikelmaandag, 29 september 2003

De gekozen burgemeester

Het is en blijft merkwaardig: D66 is een tanende partij, maar lijkt er toch in te slagen een van de grootste bestuurlijke vernieuwingen van de afgelopen decennia te bewerkstelligen: de rechtstreeks gekozen burgemeester.

Hoofdartikelmaandag, 29 september 2003

De populistische PvdA

Bijna niemand zat er op te wachten: de tegenbegroting van de Partij van de Arbeid. PvdA-leider Wouter Bos kreeg de hoon van de Kamer toen hij bij de behandeling van de miljoenennota alleen maar stond te roepen dat het allemaal zo slecht was, zonder met alternatieven te komen.

Regiomaandag, 29 september 2003

Liever terug dan in de illegaliteit

Leeuwarden – Lisa is nu drie jaar in Nederland, en ze voelt zich hier niet thuis. Bovendien zijn haar perspectieven somber: ze woont in het asielzoekerscentrum in Harlingen en de eerste negatieve beschikking is binnen.

Regiomaandag, 29 september 2003

Terug naar de jeugd van overgrootmoeder

Oudehorne - Eens per jaar wordt in Oude- en Nieuwehorne de klok teruggezet. Kinderen dragen de kleren van overgrootmoeder en vermaken zich met de kermisattracties uit haar jeugd. Oudere dorpsgenoten demonstreren de landbouwmethoden van hun ouders en in plaats van een buitenlandse lekkernij als spaghetti of shoarma eet het hele dorp ouderwets bruine bonen met spek en ‘sűpenbrij.’

Regiomaandag, 29 september 2003

Hoofdweg Drachten gedeeltelijk afgesloten

Drachten – De Noorder- en Zuiderhogeweg in Drachten zijn de komende weken deels afgesloten voor automobilisten. Dit in verband met het herstellen en opnieuw aanbrengen van het asfalt. Maandagochtend zijn de werkzaamheden begonnen.

Regiomaandag, 29 september 2003

Zonder strijd gaat de taal verloren

Warns - Gastvrij en zelfverzekerd moeten de Friezen zich presenteren. Alleen zo kan worden voorkomen dat de Friese eigenheid verloren gaat in de veelheid van nationaliteiten in de provincie.

Regiomaandag, 29 september 2003

Run op zonnepanelen

Leeuwarden – Verkopers van zonnepanelen werken zich een slag in de rondte om aan de grote vraag van particulieren te voldoen. Consumenten moeten voor 16 oktober een order plaatsen om nog in aanmerking te komen voor een overheidsubsidie. Dankzij die staatssteun kost een paneel maar een fractie van zijn werkelijke waarde.

Regiomaandag, 29 september 2003

Meer aangiften door aanpak ‘relatiegeweld’

Leeuwarden – Slachtoffers van huiselijk geweld doen eerder en vaker aangifte bij de politie. Hierdoor heeft de politie meer aanhoudingen kunnen verrichten. Verschillende daders volgen inmiddels een vervolgtraject via het maatschappelijk werk.

Regiomaandag, 29 september 2003

Fryslân wil nu echt af van aandelen Nuon

Leeuwarden – Nuon moet worden opgesplitst in een netwerkbedrijf, dat in handen moet blijven van de overheid, en een verkoopbedrijf. Op die manier hoopt Fryslân van zijn ,,oneigenlijke aandeelhoudersrol te worden verlost’’, schrijft gedeputeerde Ploeg aan minister Brinkhorst. De ministerraad noch Nuon noch andere aandeelhouders zijn enthousiast.

Geloof & Kerkmaandag, 29 september 2003

‘Op weg naar een gezonde gemeente’

Zelhem - De tweedaagse conferentie ‘Doelgerichte gemeente’ heeft vrijdag en zaterdag met in totaal 750 mensen bijna het dubbele aantal bezoekers naar evangelische camping De Betteld in Zelhem getrokken dan was verwacht. De provincies Fryslân en Groningen waren volgens organisator Jan Baan zelfs oververtegenwoordigd.

Geloof & Kerkmaandag, 29 september 2003

Kerk als tempel van de Geest

Amsterdam - Wanneer je spreekt over de kerk, zul je het moeten hebben over de kerkdienst. Want ook het modale kerklid heeft, los van de scharniermomenten van het leven (geboorte, huwelijk en dood), alleen op zondagochtend met de kerk te maken. Wanneer we dus gaan praten over wat de kerk aantrekkelijker kan maken, zullen we het in de eerste plaats over de kerkdienst moeten hebben.

Sportmaandag, 29 september 2003

‘DIO laat zich niet weg timmeren’

Oosterwolde - De dames van DIO hadden zaterdag precies een uur en negentig tellen om te wennen aan het onverwachte avontuur in de eerste divisie. De verwachtingen zijn in Oosterwolde niet al te hoog, maar toch waarschuwde trainer-coach Rink Haanstra ook nog eens voor te veel optimisme.

Sportmaandag, 29 september 2003

Damesvoetbal hoort bij Be Quick

Dokkum – Bij de ingang van ’t Tolhuis vraag je je als argeloze verslaggever af of bovenstaande kop betreffende het damesvoetbal wel van toepassing is.

Sportmaandag, 29 september 2003

SDS-toppers van het veld, zege veilig

Easterein - Het duel van SDS tegen medekoploper Anjum kende zaterdag vele kanten. Dé uitblinker, spitsspeler Hendrik de Jong, moest halverwege de tweede helft strompelend het veld af, gesloopt door de Anjumer defensie die de handen vol had aan de niet normaal te stoppen spits.

Sportmaandag, 29 september 2003

Zeerobben verdrinkt in derby tegen Mulier

Harlingen – Zeerobben-trainer Johnny Nota was in het verleden als voetballer actief onder zijn collega-trainer van zaterdag, Johnny Ligthart van Mulier. De meester tegen de leerling dus. Een strijd die werd gewonnen door de meester, want Ligthart pakte met Mulier de zege in de prestigieuze streekderby.

Sportmaandag, 29 september 2003

‘De man die scoort vanaf honderd meter’

Het is al de tweede maal dat het hem is gelukt. Scoren vanaf net over de middellijn, een tikje vooruit en maar schieten. Zoals een Arie Haan dat voorheen ook kon, vraag het de Duitse goalie Sepp Maier maar.

Sportmaandag, 29 september 2003

Robert Herder: stille kracht

Sneek – De competitie is nog maar vier wedstrijden onderweg, maar in die periode profiteert ONS Sneek al naar hartelust van de terugkeer van Robert Herder. Met name in de lastige thuiswedstrijden laat de 36-jarige stille kracht zich nadrukkelijk gelden. Dat was twee weken geleden zo tegen BCV en zaterdag tegen Blauw Wit’34 was het al niet anders.

Sportmaandag, 29 september 2003

Heerenveen in eigen stadion weer op schot

Heerenveen – SC Heerenveen scoorde tot dusverre nog niet veel deze competitie. Na vijf duels stond de teller slechts op vier doelpunten. Voor trainer Foppe de Haan was dat geen reden tot ongerustheid. Na het midweekse bekertreffen tegen AZ waarin zijn ploeg drie keer scoorde was Heerenveen zaterdagavond in eigen stadion tegen FC Twente weer op schot.

Weermaandag, 29 september 2003

Zonnig en droog

Neerslag hoeven we vanavond en vannacht niet te verwachten. Er zijn opklaringen en er ontstaan enkele mistbanken. Morgen is het zonnig en droog met maximumtemperaturen rond 17 graden. De wind is daarbij zwak tot matig en komt uit het zuidoosten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties