Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 29 september 2005.

Bijschriftdonderdag, 29 september 2005

De weg van Gods geboden

Er komt iemand bij Jezus die schatrijk en straatarm is.

Cultuurdonderdag, 29 september 2005

Prijs voor project ‘Poëzy op Poaten’

Sneek - Dichter Henk van der Veer en fotograaf Paul van Goor hebben de ‘Burger in Beeld’ prijs toegekend gekregen voor hun kunstproject Poëzy op Poaten in de binnenstad van Sneek. De prijs, een beeldje van kunstenares René Pegel, wordt op 24 november uitgereikt in Nijkerk.

Cultuurdonderdag, 29 september 2005

Promotie Holtrop op leven van Nynke van Hichtum

Groningen - Aukje Holtrop (Beverwijk, 1941) promoveert volgende week donderdag aan de Rijksuniversiteit Groningen op een proefschrift over het leven van Nynke van Hichtum.

Cultuurdonderdag, 29 september 2005

Violiste Simone Lamsma uit Burgum wint concours China

Burgum - Violiste Simone Lamsma (19) uit Burgum heeft woensdagavond in de Chinese stad Qingdao de eerste China International Violin Competition gewonnen. Aan het tiendaagse vioolconcours namen 49 musici uit twintig landen deel.

Dossierdonderdag, 29 september 2005

Verbeek kiest tegen Banik voor de aanval

Heerenveen – De uitgangspositie van SC Heerenveen voor de return in het UEFA Cuptoernooi tegen FC Banik Ostrava is niet ideaal, maar volgens trainer Gertjan Verbeek niet onoverkomelijk. Zijn ploeg zal vanavond in het eigen Abe-Lenstrastadion een twee weken geleden opgelopen 2-0 nederlaag moeten goedmaken. ,,Het zal niet gemakkelijk worden, maar het is niet onmogelijk. Daarom moeten we er voor gaan’’, zegt Verbeek.

Dossierdonderdag, 29 september 2005

Yildirim: ‘Onze motor draait even niet lekker'

Ostrava - Heerenveen heeft gisteravond in Ostrava een slag verloren, maar nog niet de oorlog. Dat is althans het gevoel dat er leeft bij de spelers van SC Heerenveen na het dramatische verlies in Tsjechië. ,,Maar het was niet fantastisch”, vond doelman Boy Waterman bij zijn Europese debuut. ,,Het is vervelend om zo'n wedstrijd te verliezen. Maar dat is het ook tegen Heracles.”

Dossierdonderdag, 29 september 2005

Heerenveen in Europa weer te kijk gezet

Ostrava - SC Heerenveen heeft zichzelf gisteravond in Europa weer te kijk gezet. De formatie van trainer Gertjan Verbeek gaf in de heenwedstrijd van de eerste ronde van het UEFA Cuptoernooi niet thuis. De nederlaag tegen het modale Banik Ostrava was een gevolg van die collectieve wanprestatie en er moet worden gevreesd voor uitschakeling.

Dossierdonderdag, 29 september 2005

Danijel Pranjic draait goed, maar kan beter

Heerenveen – Het gaat goed met Danijel Pranjic. De Kroaat, die nog geen twee maanden in Nederland is, voelt zich thuis in Heerenveen. En dat straalt hij ook uit, zowel binnen als buiten het veld. Pranjic ligt goed in de groep en de prestaties binnen de lijnen stemmen tot tevredenheid. Toch is er één ding waar hij niet tevreden over is. Dat is de teamprestatie, want die blijft achter bij zijn verwachtingen.

Economiedonderdag, 29 september 2005

Einde van de hobbydieren dreigt

In Noordoost-Fryslân is het aantal hobbymatig gehouden dieren sterk verminderd. Dat werd gisteravond duidelijk op een discussieavond bij educatieboerderij De Hammerslag in Westergeest. ,,Ten tijde van de mkz-uitbraken in 2001 waren er in de gemeente Dantumadeel ongeveer tweehonderd professionele veehouders. Nu zijn dat er ongeveer 150. De belangrijkste reden van die daling is economisch. Het aantal mensen dat hobbymatig boerderijdieren houdt zal in 2001 ook tweehonderd zijn geweest, maar de daling is veel sterker’’, gaf wethouder Van der Ploeg van de gemeente Dantumadeel aan.

Economiedonderdag, 29 september 2005

Van der Velde neemt boekhandel De Tille Sneek over

Sneek - Boekhandel Van der Velde, met vijf vestigingen in Leeuwarden, Sneek en Drachten heeft in Sneek de winkel van branchegenoot boekhandel De Tille overgenomen. De exploitatie van De Tille wordt nog enige weken voortgezet op de huidige locatie aan de Galigastraat in Sneek, maar per 1 november worden de activiteiten samengevoegd met die van Boekhandel van der Velde.

Economiedonderdag, 29 september 2005

Drachten is beste zakenstad in Noorden

Maarssen – Drachten mag zich de beste zakenstad van het Noorden noemen. Met een veertigste plaats in de top-100 laat de gemeente Smallingerland alle noordelijke gemeenten achter zich. Dat blijkt uit de verkiezing van de Zakenstad van het jaar 2005, georganiseerd door onder meer het handelsinformatiebureau D&B en uitgever Bizz.

Economiedonderdag, 29 september 2005

Boerenjongeren willen bijspringen bij Avebe

Groningen – Jongeren van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) hebben aangeboden om zetmeelconcern Avebe te helpen de fabrieken weer aan de gang te krijgen. Dat maakte het NAJK vandaag bekend.

Economiedonderdag, 29 september 2005

Rechter verbiedt 34 ontslagen Enna Aerosols

Dokkum – De rechter heeft gisteren voorlopig het ontslag van 34 medewerkers van spuitbussenfabrikant Enna Aerosols verboden. De rechter vindt dat Enna de ontslagaanvraag moet laten toetsen door het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) ,,We moeten de stukken van de rechter eerst goed doornemen. We waren voorbereid op allerlei scenario’s, behalve dit’’, zegt bedrijfsleider J. Möhlmann van Enna.

Hoofdartikeldonderdag, 29 september 2005

Probleemwijken…

Niet iedereen kan meer altijd overal gaan wonen waar-ie wil. Dat is het gevolg van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek, waarmee de Tweede Kamer een paar weken geleden instemde. En het is een feit: ook in Nederland neemt (ernstige) overlast van buren toe. Het aantal huisuitzettingen groeit al een paar jaar achtereen. Dat hoeft overigens niet per se te leiden tot de conclusie dat steeds meer mensen domweg asocialer worden in woord en gedrag. Woonbrancheorganisatie Aedes zoekt de oorzaak vooral in de ‘vermaatschappelijking van de zorg’: mensen met psychische problemen worden zoveel mogelijk uit de instelling en in de samenleving geplaatst.

Regiodonderdag, 29 september 2005

Goutumer werd door jonge mensen gered

Leeuwarden – Een groep jonge mensen heeft waarschijnlijk het leven gered van de 26-jarige Goutumer die zaterdag in elkaar is geslagen op het Waagplein in Leeuwarden. De Goutumer was aangesproken op zijn gedrag als wildplasser en in de gracht gegooid. Daarop vernielde hij een scooter en enkele fietsen, waarna hij door vier of vijf jongeren in elkaar werd geslagen. Uit nader onderzoek is gebleken dat een andere groep heeft ingegrepen en waarschijnlijk erger heeft voorkomen. De politie heeft zeven verdachten van 17 tot en met 19 jaar aangehouden, van wie een uit Stiens en de rest uit Leeuwarden, drie van hen zitten nog vast. De 22-jarige man uit Kootstertille die eerder is aangehouden is vrijgelaten, hij bleek geen aandeel te hebben in de vechtpartij.

Regiodonderdag, 29 september 2005

Identiteit over het hoofd gezien

Veenwouden – Besturen van christelijke basisscholen zien niet altijd de noodzaak om over de christelijke identiteit van hun scholen na te denken, terwijl de leerkrachten daar wel belangstelling voor hebben. ,,Het zijn besturen op afstand geworden’’, constateert A. de Boer van het Centrum voor Levensbeschouwing.

Regiodonderdag, 29 september 2005

Select publiek gehoord over Zuiderzeelijn

Lelystad – Alleen geselecteerde deelnemers mogen de komende maand meedoen aan een reeks discussiebijeenkomsten over de Zuiderzeelijn. Ook de internetenquête in de eerste helft van november staat slechts voor een uitverkozen publiek open. De organisatie wil hoe dan ook voorkomen dat het maatschappelijk debat eenzijdig wordt beheerst door notoire tegenstanders van een snelle treinverbinding.

Geloof & Kerkdonderdag, 29 september 2005

Leiderschap en de Emmaüsgangers

Wie het nog niet wist kan het aflezen aan het aanbod van cursussen en congressen: woorden als leiderschap, bezieling, charisma en geestelijke begeleiding staan met vette koppen op de aankondigingen. Ze laten een beweging in onze cultuur zien, meent VU-hoogleraar dr. Kees van der Kooi.

Sportdonderdag, 29 september 2005

CH Workum beleeft topdag

Workum - Met dertien goed tot zeer goed bezette rubrieken, een aangenaam zonnetje en publiek dat tot het laatst rijen dik bleef kijken, beleefde het Nationaal Concours Hippique in Workum woensdag een topdag. Keuringsdei 2005 werd een succes, want ook de fokveekeuring op de Merk, waarmee het ooit allemaal begon, trok ’s morgens veel volk naar de stad.

Weerdonderdag, 29 september 2005

Het heeft flink geregend afgelopen nacht tijdens passage van een frontaal systeem uit het westen. Het zorgde voor een gemiddelde hoeveelheid regen van 13,5 mm over de hele provincie gemeten. Daar waren enkele uitschieters naar boven die wel het vermelden waard zijn. Net over de afsluitdijk viel in Den Helder maar liefst 31 mm regen. Achlum kwam op 24 mm, Terherne meldde 19 mm en in Sexbierum viel 17,5 mm regen. Inmiddels heeft de regen plaatsgemaakt voor opklaringen, maar we krijgen nog enkele buien.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties